نوسان شدید مخابرات؛ عدم شفافیت اطلاعات

گروه بورس - مجید اسکندری: سهام شرکت مخابرات، با ارزش روز ۹۴۳۶میلیارد تومان (۵/۱۴درصد ارزش کل بازار) در کانون توجه سرمایه‌گذاران قرار گرفته است.

به عبارت دیگر هنگامی که یک هفتم ارزش بازار مربوط به یک سهم باشد، تغییرات قیمت این سهم می‌تواند تاثیر زیادی روی شاخص‌ها بگذارد؛ بنابراین در مورد سهم مخابرات شاهدیم که هر یک ریال تغییر قیمت این سهم، به اندازه یک واحد بر شاخص قیمت تاثیر می‌‌گذارد و حداقل نصف ارزش معاملات روزانه بازار مربوط به «مخابرات» است.

روز شنبه سهام مخابرات در پایان ساعت معاملات با ۵/۲۴میلیون سهم صف فروش در قیمت ۲۰۱۴ریال همراه شد، اما روند معاملات این سهم در روز گذشته به گونه‌ای دیگر رقم خورد.

دیروز، بازار قبل از آغاز ساعت معاملات شاهد تشکیل صف فروش سهام مخابرات با قیمت ۱۹۶۲ ریال بود که این صف فروش نیز تا ساعت ۹ جمع‌آوری شد، اما رویداد قابل توجه در این فاصله زمانی در ساعت ۸ و ۴۰ دقیقه رخ داد که سهام مخابرات با ۲۶۰ هزار درخواست خرید با قیمت ۲۰۸۲ ریال (سه درصد مثبت) مواجه شد؛ به عبارت دیگر درخواست خرید

یک سهم با ۶ درصد رشد قیمت در مقایسه با روز گذشته در شرایطی که روز ما قبل، درخواست خریدی برای آن سهم وجود نداشت.

گزارش خبرنگار ما حاکی است دیروز قبل از ساعت ۹، به تدریج خریداران، درخواست‌های خرید خود را حذف کردند و در ساعت ۸ و ۵۰ دقیقه، ۲۶۰هزار درخواست خرید به ۱۰۰هزار درخواست کاهش یافت و در ساعت ۸ و ۵۱دقیقه، هیچ خریداری در قیمت ۲۰۸۲ریال وجود نداشت.

در آغاز معاملات روز گذشته، عرضه سهام مخابرات با قیمت ۲۰۰۰ریال شروع شد ولی خریداران، تقاضایی پایین تر از این میزان ارائه می‌کردند، اما به تدریج که قیمت سهم افزایش یافت، خریداران توانستند فروشندگان را به عقب‌نشینی وادارند و در نهایت ۵/۵۱میلیون سهم مخابرات با میانگین قیمت ۲۰۵۷ریال معامله شد و دقایق پایانی معاملات نیز، دو میلیون سهم با قیمت ۲۰۸۲ریال در صف خرید باقی ماند و به رغم چندین بار تشکیل صف خرید در این قیمت، عرضه‌ای صورت نگرفت.

برخی از فعالان بازار بر این باورند که وجود ۲۶۰هزار درخواست خرید مخابرات در ابتدای روز گذشته، برای گمراهی بازار بوده و شائبه دستکاری قیمت در این میان احساس می‌شود، بنابراین خواستار نظارت بیشتری بر روند اجرای معاملات هستند و معتقدند در مواردی که درخواست‌های معامله‌گران با روند طبیعی بازار هم‌خوانی ندارد، باید نظارت شدید‌تری صورت گیرد.

از دیدگاه گروهی دیگر نیز، بدون هیچ گونه اتفاق خاص در این سهم، تبدیل صف فروش ۲۴میلیون به صف خرید در قیمت بالاتر، غیرمنطقی است.

نتیجه ابهام

عباس‌علی حقانی‌نسب کارگزار بورس اوراق بهادار در این زمینه به خبرنگار ما گفت: تا زمانی که معاملات بازار آغاز نشده و در حقیقت، حراج اتفاق نیفتاده، بازار و مشتری می‌توانند ارزیابی و تحلیل خود را از سهم داشته باشند و در آن تاثیر بگذارند و سیستم معاملات نیز به آنها این اجازه را می‌دهد.

وی افزود: سهم مخابرات، سهامی است که دارای بیشترین عدم شفافیت و ابهام در مورد وضعیت سودآوری، آینده و اطلاعات واقعی است، در نتیجه، نوسانات این سهم افزایش می‌یابد.

این کارگزار ادامه داد: فعالان بازار اعتقاد دارند که به دلیل بالا بودن تعداد سهام شناور مخابرات نه درصد و شفافیت کم آن، حتی درصد پایینی از این سهم نیز در بازار تاثیرگذار است.

حقانی نسب سپس گفت: از دو سه روز قبل، دغدغه سرمایه‌گذاران این بود که آیا اراده جدی برای خرید سهام مخابرات توسط نهادهای حقوقی فعال وجود دارد یا خیر؟ بنابر این سرمایه‌گذاران، هرگاه احساس کنند که این اراده وجود دارد، سهام را می‌خرند و برعکس، بنابر این نمی‌توان گفت که دستکاری در قیمت وجود داشته است.

وی خاطرنشان کرد: باید دانست که عدم شفافیت، فضا را برای تحلیل‌گران بازار محدود می‌کند و نگاه به رفتار سرمایه‌گذاران حقوقی، تنها مبنای تصمیم‌گیری می‌شود و کسی براساس ارزندگی سهم تصمیم‌گیری نمی‌کند.

بزرگی شرکت، دستکاری را سخت می‌کند

به گفته صحرایی ناظر عملیات بازار سهام، دستکاری در معاملات سهام مخابرات کار بسیار سختی است، به این دلیل که رقم جابه‌جایی ۵۱میلیون سهم مخابرات عدد بزرگی است.

وی افزود: تصمیم‌گیری در بازار برای همه یکسان نیست، اما نظارت بر بازار و روند معاملات به‌طور کامل صورت می‌گیرد.

صحرایی با اشاره به این مطلب که هرچه سهم بزرگ‌تر باشد، امکان دستکاری در قیمت با کاهش روبه‌رو است، تصریح کرد: دستکاری در شرایطی که نظر همه فعالان به سوی معاملات مخابرات متمرکز است، کار چندان ساده‌ای نیست.

زمان برگزاری مجمع مخابرات مشخص نیست

بورس نیوز- با توجه به نزدیک شدن به زمان برگزاری مجمع شرکت مخابرات همچنان برخی از ابهامات موجود در شرکت از جمله میزان سود یا P/E به قوت خود باقی است.

در همین راستا مالمیر، رییس اداره نظارت بر ناشران بورسی با اشاره به تعداد ۴۵‌میلیارد و ۸۷۳‌میلیون و ۶۵۵‌هزار و ۶۳۳ سهم این شرکت اظهار داشت: با توجه به تعداد سهام این شرکت به راحتی می‌توان سرمایه آن را به دست آورد، ولی در خصوص سود شرکت، سازمان بورس صورت‌های حسابرسی نشده شرکت مخابرات را منعکس کرده که این گزارش مربوط به شرکت‌های تابعه است. ولی هنوز این شرکت گزارش حسابرسی شده آنها را به سازمان ارائه نکرده و در صورت اعلام آن، سریعا به بازار منعکس خواهد شد.

وی در پاسخ سوالی مبنی بر اینکه آیا شرکت مخابرات با ابهامات موجود به مجمع خواهد رفت ؟ گفت: یکی از شرایطی که ما برای شرکت مخابرات اعلام کرده‌ایم آن است که این شرکت موظف است ۱۰ روز قبل از برگزاری مجمع اطلاعات کامل و تکمیلی را به سازمان اعلام کند تا در سایت بورس انتشار یابد. از همین رو انتظار می‌رود مجمع شرکت مخابرات به این زودی برگزار نشود.