موج- سازمان بورس در دوازدهمین روز از آخرین فصل تابستان با قرار دادن اطلاعیه‌ای بر سایت خود به سهامداران شرکت‌های فولاد مبارکه اصفهان و فولاد خوزستان این اطمینان را داد که افزایش قیمت سنگ‌آهن بر پیش‌بینی درآمد هر سهم سال مالی ۱۳۸۷ این دو شرکت تاثیر با اهمیتی نخواهد داشت. این اطمینان بر اساس تایید محمد رضا نجم‌السادات، مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان و محمد رجایی، مدیر عامل فولاد مبارکه اصفهان به اداره نظارت بر ناشران بورس در پاسخ به تاثیرگذاری افزایش نرخ سنگ‌آهن بر سود شرکت‌های مزبور داده شده بود. براساس این گزارش، مدیر عامل شرکت فولاد خوزستان در نامه خود آورده است که بر اساس اطلاع تلفنی از شرکت چادرملو مبلغ ۷۱۰‌هزار ریال (۶۰۰‌هزار ریال قیمت سنگ‌آهن و ۱۱۰‌هزار ریال سهم صندوق بازنشستگی) به ازای هر تن سنگ‌آهن در سال جاری بدون تفاهم قطعی با این شرکت تعیین شده است، لذا سود هر سهم این شرکت بدون تغییر در همان رقم ۱۸۲۱ ریال باقی خواهد ماند.

از سوی دیگر، محمد رجایی، مدیر عامل شرکت فولاد مبارکه اصفهان نیز در پاسخ به بورس به توافق‌های انجام شده با معادن در رابطه با افزایش قیمت سنگ‌آهن و پرداخت سهم کمک به صندوق بازنشستگی توسط معادن به جای شرکت فولاد مبارکه اشاره کرده که بر این اساس میزان افزایش هزینه‌های این شرکت از بابت افزایش قیمت سنگ‌آهن نزدیک به افزایش پیش‌بینی شده و پرداختی بابت سهم صندوق بازنشستگی (۸۱۶۰۰۰‌میلیون ریال) است که این امر در آینده افزایش قیمت سنگ‌آهن را بر عایدی شرکت خنثی می‌کند. رجایی در پایان نامه خود با تاکید براینکه در بودجه شرکت پیش‌بینی نرخ سنگ‌آهن چادرملو مبلغ ۵۹۲۶۶۷ ریال بر هر تن و هزینه حمل نیز ۱۳۱۵۰ ریال است، می‌گوید: با احتساب نرخ‌های جدید این مبلغ به ۷۵۰۰۰۰ ریال در هر تن برای سنگ‌آهن و ۱۳۱۵۰ ریال برای حمل خواهد بود.

لازم به ذکر است ساختار دولتی شرکت‌های سنگ‌آهنی و فولادی طی سال‌های گذشته سبب شده بود تا هر ساله قیمت سنگ‌آهن با وساطت ایمیدرو و با حضور شرکت‌های سنگ‌آهنی و فولادی بر اساس قیمت‌های جهانی فولاد و سنگ‌آهن تعیین شود، نرخی که سالانه از ضریب افزایش ۲۰ تا ۳۰‌درصدی برخوردار می‌شد. اما طی دو سال اخیر با کاهش سهم دولت و اجرایی شدن اصل ۴۴ در شرکت‌های سنگ‌آهنی و فولادی سبب‌ساز تعیین نرخ برای نخستین بار بدون حضور قدرت بازار(دولت) شده است. در این راستا ایمیدرو مبنای خود را بر عدم مداخله در تعیین این نرخ گذاشت.

در سال جاری نیز بنا به پیشنهاد شرکت‌های سنگ‌آهنی (در ادامه مذاکرات فروشندگان و خریداران سنگ‌آهن یعنی چادرملو و گل‌گهر، فولادمبارکه، فولاد خوزستان از ابتدای سال جاری تا ۲۰ روز گذشته) بر نرخ ۶۴‌هزار تومانی کنسانتره چادرملو و ۵۹‌هزار تومان در نرخ کنسانتره گل‌گهر توافق ضمنی صورت گرفت. بر اساس این توافق ضمنی بود که چادرملو سود هر سهم خود را در پایان سال مالی منتهی به ۱۳۸۷ با ۲۵‌درصد تعدیل از ۱۲۶ به ۱۵۸ تومان افزایش داد. اما کاهش قیمت جهانی فولاد و ضمنی بودن توافق‌ها طی کمتر از یک ماه گذشته منجر شد تا به قول رییس هیات‌مدیره «کچاد» شرکت‌های فولادی شرکت‌های فولادی عهد‌ها را شکسته و زیرتوافق‌های اولیه خود بزنند و محرابیان را بر عدم افزایش قیمت سنگ‌آهن مجاب کنند و حتی در ادامه این حرکت رییس سازمان بورس و اوراق بهادار بر عدم موافقت تعدیل ۲۵‌درصدی چادرملو از سوی وزیر صنایع هشدار داده شد.در واقع اقدام اخیر شرکت‌های فولادی همگام با کاهش قیمت جهانی فولاد تداعی‌کننده این مساله است که هنوز آزادی‌های اقتصاد جهانی در بازار جزیره‌ای ایران تاثیری نداشته و شرکت‌ها تنها خصوصی‌سازی را صرف کرده و قادر به هضم آن نیستند؛ چرا که همچنان نیازمند چتر حمایتی ابر قدرت دولت هستند.با توجه به اینکه انحصارگران سنگ‌آهنی چادرملو و گل‌گهر به عنوان تولیدکنندگان سنگ‌آهن و شرکت‌های فولاد مبارکه اصفهان و فولاد خوزستان، خریداران انحصاری این کالای معدنی در بازار داخلی کشور محسوب می‌شوند، هر گونه تعدیل منفی در عایدی هر سهم چادرملو بدعتی در رواج اعلام تعدیل صعودی و نزولی پی‌درپی شرکت‌ها خواهد بود که در نهایت جو بی‌اعتمادی را در بین خریداران و فروشندگان و بازار سرمایه به وجود می‌آورد.