پرسش سهامداران حقیقی از فولادسازان
چرا توافق افزایش نرخ سنگآهن نقض شد؟
گروه بورس- علیرضا باغانی: در حالی که نزدیک به یک هفته از نقض توافق فولادسازان در مورد افزایش نرخ کنسانتره سنگآهن و به دنبال آن توقف نماد چادرملو میگذرد، دامنه تاثیرات و تبعات این اتفاق در... بازار سرمایه گسترش مییابد، تا جایی که این بار گروهی از سهامداران حقیقی این اقدام که این روزها به عنوان یک نقض توافق از آن یاد میشود را برای بازار سرمایه کشور به عنوان آسیبی جدی قلمداد میکنند. سهامداران حقیقی معتقدند اگر توافقی صورت گرفته باید طرفین به توافقات خود عمل کنند، اما اگر اساسا توافقی صورت نگرفته چرا با مطرحشدن رسمی آن در بازار و تایید این توافقات در اطلاعیههای رسمی موجب ضرر و زیان عدهای از سرمایهگذاران شدهاند.
مسوولان پاسخگو باشند
در این میان دبیر کانون سهامداران حقیقی خواستار رسیدگی مسوولان به بحث مربوط به توافقات میان سنگآهنیها و فولادسازان برای افزایش نرخ کنسانتره سنگآهن شد.
ابوالفضل متین در گفتوگویی درباره موضوع افزایش نرخ سنگآهن گفت: بحث افزایش نرخ کنسانتره در EPS اعلامی برخی از تولیدکنندگان سنگآهن تاثیر داشت و شماری از سهامداران بر این اساس تصمیم به خرید یا فروش سهام گرفتند و به اطلاعیههای موجود اعتماد کردند، حال آنکه اکنون در اینباره ابهاماتی بهوجود آمده است. ولی اگر توافقی در این رابطه میان تولیدکنندگان و مصرفکنندگان فولاد صورت گرفته و اکنون توافقات زیرپا گذاشته شده باید مسوولان مربوطه پاسخگو باشند.
سرمایه های مردم درگیر است
وی با اشاره به برنامههایی که از سوی فولادسازان درباره تاثیرناپذیری افزایش نرخ کنسانتره به بورس ارائه شده است، گفت: اینگونه تصمیمها و توافقات و نقض آن تبعاتی در تصمیمگیری سهامداران خرد و کلان در بازار سرمایه دارد و مدیران شرکتها باید در رابطه با اینگونه تصمیمات پاسخگو باشند، چرا که این تصمیمها باعث تصمیمهای بعدی سهامداران حقیقی و حقوقی میشود و صرفا این توافقات بین شرکتها منعقد نمیشود.
دبیر کانون سهامداران حقیقی با بیان اینکه توافقات تولیدکنندگان و مصرفکنندگان سنگآهن، فراتر از توافق بین یک یا چند شرکت است، گفت: سرمایههای بسیاری از سهامداران در این رابطه درگیر است و هرگونه تصمیمگیری یا نقض توافق میتواند به سود یا زیان شمار زیادی از سرمایهگذاران خرد و کلان منجر شود.
با مقصران برخورد شود
متین با بیان اینکه فضای ابهامآمیز موجود درباره نرخ سنگآهن با ویژگیهایی که باید یک بازار سرمایه شفاف داشته باشد مغایر است، گفت: مسوولان باید بازاری شفاف و منصفانه برای سرمایهگذاران بهوجود آورند، از این رو باید هر موضوعی که موجب ایجاد فضایی ابهامآلود در اینبازار میشود، در اسرع وقت روشن شود و با افرادی که موجب ایجاد این فضای مبهم یا ضرر و زیان سرمایهگذاران نیز شدهاند، هرچه سریعتر برخورد شود.
وی در پایان تاکید کرد: به منظور شفافسازی، بهتر است هرچه زودتر نسبت به موضوع نرخ سنگآهن و توافقات انجام شده و دلایل نقض آن رسیدگی شود تا به توقف نمادهای مرتبط نیز پایان داده شود و سرمایهگذاران امکان خرید و فروش داشته باشند، ضمن اینکه با افرادی که در این رابطه مقصر هستند نیز برخورد قانونی شود.
قرار بود سنگآهن بورسی شود
یک عضو دیگر کانون سهامداران حقیقی هم درباره بحث مربوط به افزایش نرخ کنسانتره سنگآهن گفت: بحث افزایش نرخ این محصول در شرایطی مطرح شد که پیش از این قرار بود سنگآهن وارد بورس کالا شود، اما ایمیدرو با این موضوع مخالفت کرد.
مذاکرات به افزایش نرخ منجر شد
بهروز شهدایی با اشاره به این که محصولات فولادی براساس نرخهای جهانی فروخته میشود، گفت: در سال گذشته بحثهایی مطرح شد که سنگآهن نیز براساس نظام عرضه و تقاضا باید فروخته شود و باید وارد بورس کالا شود، اما در آن شرایط مخالفتهایی صورت گرفته تا جایی که مذاکرات فولادیها و سنگآهنیها به افزایش نرخ منجر شد.
پاسخگویی دولت
وی در پاسخ به این پرسش که با توجه به اطلاعیههای منتشر شده در رابطه با توافق بر سر افزایش نرخ سنگآهن و خرید سهام این شرکتها از سوی سهامداران، چه کسی پاسخگو است، گفت: به عقیده من اقتصاد ما همچنان دولتی است و بهرغم کاهش سهم دولت در برخی از این شرکتها، همچنان نظرات دولت در این تصمیمگیریها اعمال میشود، بنابراین باید از دولت خواست که در این زمینه پاسخگو باشد.
این کارشناس بازار سرمایه با طرح این پرسش که چرا برخی توافقات موجود در بازار سرمایه ضمانت اجرایی ندارد، گفت: هنگامی که مذاکرهای انجام میشود، طبیعی است که توافقاتی هم حاصل میشود اما متاسفانه در کشور ما در برخی اوقات با تغییر شرایط برخی از توافقات زیرپا گذاشته میشود و باید از نقضکنندگان توضیح خواست که چه توجیهی برای این اقدام خود دارند.
نتیجه اعتماد دولت به بخش خصوصی
محمدرضا پیر جهان دیگر سهامدار سنگآهنی نیز درباره توافقات فولادیها و تولیدکنندگان سنگآهن گفت : بر اساس اعتمادی که دولت پس از مدتها به بخش خصوصی کرد و بخش خصوصی را برای تعیین تکلیف خود آزاد گذاشت ، مذاکرات گستردهای در رابطه با افزایش نرخ کنسانتره سنگآهن انجام گرفت که در پی این مذاکرات توافقات مهمی
حاصل شد.
وی افزود: در شرایط کنونی متاسفانه با کاهش بهای جهانی فولاد، فولادسازان تمامی تعهدات خود را در این مذاکرات دو طرفه زیر پا گذاشتهاند و این درحالی است که پیش از این سنگآهنیها بر اساس همین توافقات، پیشبینی سود خود را تعدیل کرده و به بازار اعلام نمودند که در این شرایط خریدهایی صورت گرفت و حتی سهامداران سنگآهنی جدیدی وارد سرمایهگذاری در این صنعت شدند.
این سهامدار حقیقی با بیان این که چنین بدقولیها و نقض توافقات، سهامداران ضربههای بسیار سنگینی به سهامداران میزند، گفت: در این شرایط هیچ سهامداری به انجام توافقات دو طرفه و حتی اطلاع رسانی که از سوی بورس به استناد گزارشها ارائه شده از سوی شرکتها انجام میپذیرد، اعتماد نمیکند.
وی گفت: فولاد سازان در شرایطی به بهانه کاهش قیمت جهانی فولاد، از افزایش نرخ کنسانتره سنگآهن سرباز می زنند که دولت میتوانست با پرداخت یارانه و وضع تعرفه واردات فولاد تبعات کاهش قیمتهای جهانی را جبران کند، ضمن اینکه سنگآهنیها بخشی از کمک سالانه فولادیها به صندوق بازنشستگی فولاد را نیز تقبل کرده بودند.
استفاده ابزاری از قیمتهای جهانی
علی زندی یکی از سهامداران شرکتهای سنگآهنی نیز درباره نقض توافق فولادیها برای افزایش نرخ کنسانتره سنگ آهن گفت : فولاد سازان نباید از کاهش قیمتهای جهانی به عنوان ابزاری برای مخالفت با افزایش قیمت سنگآهن استفاده کنند.
وی افزود :اعلام رسمی نهایی شدن قیمت سنگآهن و تاثیر آن از سوی فولادسازان موجب شد تا سهامداران جزء به خرید سهام سنگآهنیها در نرخ های بالا روی بیاورند درحالی که اکنون فولادسازان در افزایش نرخ کنسانتره ابهاماتی را ایجاد کردهاند،
حال چه کسی پاسخگوی زیان سهامداران سنگآهنی است؟ وی با بیان اینکه آزادسازی قیمتها باید در کشور به شکل درست خود انجام شود، گفت :افزایش قیمت سنگآهن تاثیر قابل توجهی برقیمت فولاد نداشت و میتوان گفت این افزایش نرخ بهعنوان نخستین گام برای آزادسازی نرخها به شکل درستی انجام شد، اما متاسفانه نوع برخورد فولاد سازان در این رابطه موجب شد که از اطمینان بازار به این گونه توافقات داخلی کاسته شود. وی گفت: بازار سرمایه ایران بازار شفافی است، حال آنکه چنین نقض توافقاتی میتواند این بازار را به سمت یک بازار نامطمئن و غیر شفاف پیش ببرد و رفتهرفته این نوع اتفاقات میتواند در بازار باب شود.
پای توافق خود بایستید
وی افزود: با توجه به این که چادرملو EPSخود را از این محل تعدیل کرده است، بنابراین هر گونه کاهش آن به زیان سهامداران است و به هر حال توافقکنندگان باید پای توافق خود بایستند و این گونه برخوردها به صلاح توسعه بازار سرمایه کشور نیست.
ارسال نظر