نظرات کارشناسان در خصوص روند نزولی معاملات
قیمت ها به کف رسیده اما سهامداران احتیاط کنند
گروه بورس – شاخص کل بورس و اوراق بهادار، بعد از ۷ روز متوالی کاهش، توانست رشد ۱۷واحدی را تجربه کند.
گروه بورس - شاخص کل بورس و اوراق بهادار، بعد از ۷ روز متوالی کاهش، توانست رشد ۱۷واحدی را تجربه کند.
به گزارش خبرنگار ما، رشد دیروز بازار همزمان با بازگشایی نماد پالایشگاه اصفهان و معامله ۴۸میلیون سهم مخابرات بود. این دو شرکت روز گذشته ۶۱درصد ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند.
روز دوشنبه نماد معاملاتی «شپنا» بعد از گذشت دو ماه از زمان برگزاری مجمع این شرکت و تقسیم سود نقدی همراه با تعدیل EPS بازگشایی شد. نماد این شرکت که در قیمت پایینتر از 700تومان باز شده بود، با استقبال خریداران رقم 725 تومان را هم به خود اختصاص داد. به این ترتیب با رشد 5درصدی قیمت «شپنا»، میانگین قیمت دیروز «شپنا» در معامله 11میلیون سهم این شرکت مبلغ 707ریال بود.
این در حالی است که شاخص بازده نقدی و قیمت نیز تحتتاثیر بازگشایی پالایشگاه اصفهان رشدی معادل ۶/۰درصد داشت.
همچنین در ابتدای معاملات دیروز نماد مخابرات با 34میلیون صف فروش در مقابل 7میلیون صف خرید روبهرو بود. انجام معامله روی نماد «اخابر» به دلیل مشکلات موجود در سیستم تا ساعت 20/12 انجام نشد؛اما همزمان با معامله 7میلیون صف خرید این شرکت و جمعآوری صف فروش، نماد مخابرات در پایان معاملات دیروز 18میلیون صف خرید داشت.
خصوصیسازی عرضه نکند
معاون سرمایهگذاری شرکت سرمایهگذاری امید پیشبینی کرد بازار در هفته جاری به روند رو به رشد خود ادامه داده و از حجم صفهای فروش کاسته شود.
دکتر محمدرضا رستمی در گفتوگویی افزود: روند رو به رشد شاخص میتواند ادامه پیدا کند اگر سازمان خصوصیسازی طی هفتهها و ماههای آینده عرضههای جدیدی نداشته باشد، چراکه این عرضهها حجم زیادی از نقدینگی موجود در بازار را به خود جذب میکند.
وی با اشاره به سهام مخابرات ایران گفت: سود این شرکت، قابلیت تعدیل دارد، ضمن اینکه همین سود قابلتوجه میتواند تعادل را در این نماد حفظ کند، به طوری که همه شاهد بودیم که نماد مخابرات پس از تحمل تنها یک روز صف فروش، دیروز صف خرید شد.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا بازگشایی نماد گلگهر در هفته جاری میتواند به رشد شاخص کمکی کند، گفت: با توجه به وضعیت مناسب سنگآهن و افزایش نرخ این محصول، به نظر میرسد بازگشایی نماد «کگل» تاثیر مثبتی بر شاخص داشته باشد، ضمن اینکه چادرملو هم با توجه به حجم بازاری که دارد و به دلیل آنکه تاکنون ۷۰۰هزار تن گندله تولید کرده و بیشتر از یک میلیون تن تولید خواهد داشت، به نظر میرسد این نماد آینده خوبی داشته و همواره با تقاضای خرید در بازار مواجه شود، کما اینکه در اوضاع نامناسب بازار کنونی نیز «کچاد» همواره صف خرید داشته است.
وی مهمترین علل حفظ تعادل در بازار را عدمعرضههای خصوصیسازی دانست.
بازار ثابت میماند
مدیر مالی و اقتصادی سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات نیز درباره وضعیت احتمالی بازار طی روزهای آینده گفت: به نظر میرسد که قیمتهای جهانی فلزات و دیگر کانههای فلزی به کف رسیده، بنابراین ادامه افت قیمت بسیار بعید است، بر این اساس میتوان گفت که سهام فولادیها و معدنیها هم که کف قیمتی خود را تجربه میکنند پس از یک دوره ثبات، حتی رشد قیمت را نیز شاهد باشند.
مرتضی علیاکبری با بیان این مطلب که اکنون زمان بسیار مناسبی برای خرید سهام در بازار است، گفت: سهامدارانی که به صورت میانمدت و بلندمدت سرمایهگذاری میکنند، در حال حاضر زمان خوبی است که بتوانند به خرید سهام بپردازند.
وی پیشبینی کرد: بازار در روزهای آینده شاهد تثبیت شاخص و تعادل باشد و در آغاز هفتمین ماه سال نیز وضعیت بازار بهبود یابد.
وی گفت: افرادی که اکنون سهام فولادیها و معدنیها را خریداری میکنند در پایان سال از تعدیل مثبت پیشبینی سود این شرکتها بهرهمند خواهند شد.
همچنان احتیاط کنید
اما محمدمهدی ناسوتی فرد، دیگر کارشناس بازار پیشبینی کرد شاخص در روزهای آینده سکون و درجا زدن را در بورس تهران تجربه کند.
وی با اشاره به تثبیت شاخص پس از 7روز در روز معاملاتی دوشنبه گفت: اعلام سود مناسب از سوی پالایش نفت اصفهان موجب شد تا بازار بار دیگر نسبت به سهام اصل چهلوچهاری و بازدهی آنها اطمینان حاصل کند، از این رو صف فروش مخابرات هم در سطح قابل توجهی جمعآوری شد و نماد صف خرید شد.
وی گفت: به نظر میرسد نمادهای اصل چهلوچهاری در روزهای آینده با توجه فعالان مواجه باشد، اما تعادل ایجاد شده در بازار ناپایدار است، ولی بازار به شدت دوهفته گذشته منفی نخواهد بود.
ناسوتیفرد پیشبینی کرد: با تعادل ایجاد شده در بازار دیروز، بهنظر میرسد به تدریج از جو منفی حاکم بر بازار کاسته شود، اما در این شرایط نیز باید همچنان احتیاط کرد.
نبود تحلیل منطقی
محمدرضا رهبر، کارگزار بورس اوراق بهادار درباره وضعیت جاری بازار گفت: بازار سرمایه در روزهای اخیر تحت تاثیر عوامل مختلف، دوران رکود خود را پشت سر میگذارد.
وی کاهش بهای فلزات اساسی در بورسهای جهانی را یکی از دلایل افت بازار سرمایه ایران عنوان کرد و گفت: کاهش قیمتهای این گونه فلزات باعث شده است تا برخی از شرکتهای ایرانی تحت تاثیر این موضوع قرار گیرند.
رهبر، نبود تحلیل منطقی در بازار را از دیگر علتهای مهم روند کنونی بورس اعلام کرد و اظهار داشت: در حال حاضر شاهد آن هستیم که به دلیل نبود تحلیل صحیح در بازار، شرکتهایی که تعدیل مثبت داشتهاند با کاهش قیمت روبهرو هستند.
وی افزود: به طور مثال، با اینکه شرکتهای چادرملو و توکا فولاد به ترتیب ۲۵ و ۲۳درصد تعدیل مثبت داشتند اما با صف فروش مواجه شدند که این امر نشاندهنده نبود تحلیل درست و منطقی در بازار است.
این کارشناس بازار سرمایه قیمت را محل تلاقی عرضه و تقاضا دانست و گفت: به تازگی عرضه سهام در بورس افزایش یافته که متعاقب آن، سهام برخی از شرکتها کاهش یافته است.رهبر به کمبود نقدینگی شرکتها اشاره کرد و اظهار داشت: شرکتها در گذشته از طریق بازار پول نقدینگی مورد نیاز خود را تامین میکردند اما آنها در ماههای اخیر نتوانسته اند منابع مالی خود را از طریق بانکها بهدست آورند.
وی خاطرنشان کرد: فقدان نقدینگی شرکتها موجب شده است تا آنها اقدام به فروش داراییها خود از جمله سهام کنند.
کمبود نقدینگی در بازار
رهبر با بیان اینکه در ماههای اخیر نقش بازار پول در بازار سرمایه کم رنگ شده است، گفت: علاوه بر شرکتهای بورسی که با کمبود نقدینگی روبهرو هستند، نهادهای فعال در بازار سرمایه نیز با کمبود نقدینگی روبهرو هستند به طوری که نتوانستهاند سرمایهگذاریهای لازم را در افزایش سرمایه و حقتقدم شرکتها انجام دهند.
مدیرعامل شرکت کارگزاری حافظ افزود: سیاستهای انقباضی بانک مرکزی نیز باعث کاهش تولید و EPS برخی شرکتها شده که این امر بازار را تحتالشعاع قرار داده است.
وی سیاستهای واردات و صادرات وزارت بازرگانی را از دیگر دلایل افت بازار سرمایه اعلام کرد و اظهار داشت: برخی از شرکتهای بورسی نتوانسته اند محصولات خود را به قیمت عادلانهای در داخل و خارج از کشور بفروشند. تعدادی از این شرکتها هم تحت تاثیر محصولات وارداتی قرار گرفته و از رقابت باز ماندهاند. مدیرعامل شرکت کارگزاری حافظ با تاکید بر این نکته که سهامداران و سرمایهگذاری باید با تحلیل منطقی و نگاه بلندمدت اقدام به خرید و فروش سهام کنند، گفت: بسیاری از شرکتها از لحاظ بنیادی و نسبتهای مالی از موقعیت خوبی برخوردارند به گونهای که فروش این سهام باعث خواهد شد تا سهامداران آنها در آینده متضرر شوند.
گسترش معاملات نسیه
وی پیشنهاد گسترش معاملات استقراضی (نسیه)را در بازار سرمایه کرد و افزود: با انجام این راهکار میتوان انگیزهها را برای خرید سهام در بورس افزایش داد.
رهبر خواستار حمایت بازار پول از بازار سرمایه شد و اظهار داشت: ارائه تسهیلات مورد نیاز به شرکتهای سرمایهگذاری، کارگزاری و تولیدی با نرخ سود منطقی موجب میشود که در آینده بازار پول از مزیتهای بازار سرمایه بهره ببرد.
مدیرعامل شرکت کارگزاری حافظ با بیان اینکه دولتها همیشه در شرایط خاص از بازار سرمایه خود حمایت میکنند، افزود: در ژاپن با توجه به اهمیت بازار سرمایه، از بودجه ملی برای کمک به بورس استفاده میشود.وی خاطر نشان کرد: دولت میتواند بخشی از وجوهی را که از طریق خصوصیسازی و اجرای اصل 44 قانون اساسی از بازار خارج میکند را با طرق مختلف به بازار برگرداند تا بورس به روند رو به رشد خود ادامه دهد.
مدیرعامل شرکت کارگزاری حافظ تسهیل در ورود سرمایهگذاران خارجی به بازار سرمایه را امری اجتنابناپذیر خواند و گفت: نقش دولت در حضور سرمایهگذاران خارجی و جذب منابع مالی جدید در بورس بسیار حائز اهمیت است که امیدواریم دولت در این برهه حساس، نگاه ویژهای به بازار سرمایه داشته باشد.
ارسال نظر