فارس-پذیره‌نویسی ۲۰درصد از سهام بازار فرابورس در سومین روز پایان یافت و ضرورت این بازار برای تمام فعالان بازار بیش از پیش مشخص شده است درحالی که خبرها حاکی از آن است که ۶۰ کارگزار برای فعالیت در این بازار درخواست مجوز فعالیت کردند. در این رابطه علی سنگینیان،دبیر کمیته اجرایی بازار فرابورس در خصوص آخرین وضعیت پذیره‌نویسی ۲۰ درصد از سهام شرکت ۱۰ میلیارد تومانی

فرا‌بورس، اظهار داشت: پذیره‌نویسی عمومی و ۲۰ درصدی بازار فرا بورس از روز سه شنبه گذشته آغاز شده تا به امروز کمتر از یک میلیون سهم ۱۰۰ تومانی (معادل ۱۰ میلیون تومان) باقی مانده که احتمالا این تعداد سهام نیز امروز به فروش خواهد رسید. وی در پاسخ به این پرسش که چرا پذیره نویسی بیش از ۲۱ میلیون سهم شرکت بازار فرابورس برخلاف انتظار طولانی شد؟ گفت: تعیین سقف ۱۰ هزار سهمی برای هر فرد‌، عدم وجود شعبات بانک پاسارگاد در سراسر کشور و تعطیلی روز چهارشنبه از جمله عوامل موثر بر پذیره‌نویسی ۳ روزه سهام بازار فرا بورس بود. وی با بیان اینکه مهلت پذیره‌نویسی ۶ روز کاری است، خاطر نشان کرد: احتمالا سهام باقی مانده امروز به فروش خواهد رسید.

سنگینیان در برابر این مطلب که چرا پذیره‌نویسی عمومی در صدا و سیما آگهی نشد، اظهار داشت: حرفه‌ای‌های بازار سهام از طریق سایت‌های مرتبط با بازار سرمایه و روزنامه‌ها از این پذیره‌نویسی مطلع شدند و از طرف دیگر پذیره‌نویسی ۲ میلیارد تومانی نیازی به هزینه‌های بالا نداشت.

دبیر کمیته اجرایی بازار فرابورس در رابطه با دیگر مراحل قانونی برای راه‌اندازی این بازار جدید خاطر نشان کرد: بر اساس زمان‌بندی‌های موجود

پیش بینی می‌شود در هفته دوم یا سوم مرداد ماه مجمع هیات موسس این شرکت برگزار شود که طی آن با انتخاب هیات مدیره و ثبت در اداره ثبت شرکت‌ها و اخذ مجوز از سازمان بورس‌، احتمالا این بازار در پایان تابستان راه‌اندازی می شود.

سنگینیان ادامه داد: با توجه به ترکیب سهامداری شرکت بازار فرا بورس‌، مدیران باید نامزدی خود را برای مدیریت این شرکت اعلام کنند تا مجمع هیات موسس نسبت به انتخاب مدیر تصمیم‌گیری کند. وی با اشاره به اینکه انتخاب محل و ساختمان شرکت به عهده هیات مدیره شرکت بازار فرابورس است گفت: هم اکنون کار گروهی در شرکت بورس در حال مطالعات مربوط به ساختار‌ها، مقررات و آیین‌نامه‌های مربوطه است. همچنین ایوب باقرتبار در گفت‌و‌گو با فارس اظهار داشت: سازمان بورس و اوراق بهادار در حال بررسی ارائه مجوز معامله قرارداد آتی در بورس کالا و مجوز فعالیت کارگزاران در بازار فرابورس است. وی با بیان اینکه در آینده مجوز‌هایی برای قرارداد آتی در بورس کالا صادر خواهد شد، گفت: سازمان بورس طی اطلاعیه‌ای از شرکت‌های کارگزاری دعوت کرد تا برای فعالیت در بازار فرابورس درخواست‌های خود را ارائه کنند که با پایان یافتن مهلت ارسال درخواست در ۲۵ تیرماه، بیش از ۶۰ درخواست به مدیریت نظارت بر کارگزاران بورس ارسال شده است.

باقر تبار ادامه داد: فرم‌های ارزیابی مربوط تهیه شده و بر اساس معیارهایی از لحاظ امکانات فیزیکی و نرم‌افزاری و پرسنلی شرکت‌های کارگزاری و همچنین تنوع خدمات مانند سبد‌گردان، مدیریت صندوق سرمایه‌گذاری، کارگزار معرف، معاملات اینترنتی، میزان فعالیت در بازار، تعداد مشتریان، حجم معاملات و غیره به واجدین شرایط مجوز فعالیت کارگزاری در بازار فرابورس صادر خواهد شد.

مدیر نظارت بر کارگزاران بورس و اوراق بهادار خاطرنشان کرد: کارگزارانی که بالاترین امتیازات را اخذ کنند با مجوز و تصویب هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار خواهند توانست همزمان با راه‌اندازی بازار فرابورس در این بازار جدید فعالیت کنند. باقرتبار در پاسخ به این سوال که چند مجوز فعالیت کارگزاری در بازار فرابورس‌ صادر خواهد شد گفت: تعداد مجوزهای قابل صدور هنوز مشخص نشده؛ اما با توجه به علاقه سازمان بورس به توسعه فعالیت کارگزاران در حوزه‌هایی چون قرارداد‌های آتی و بازار فرابورس، تعداد قابل توجهی مجوز صادر خواهد شد. وی با اشاره به این نکته که کارگزاران از مهمترین ارکان بازار سرمایه هستند، خاطرنشان کرد: شرکت‌های کارگزاری باید از سیستم‌های حسابداری و نرم‌افزاری مطلوب و بهره‌مندی از دارندگان گواهی‌نامه و همچنین امکانات مناسبی برخوردار باشند.

باقرتبار اظهار داشت: در حال حاضر از لحاظ تعداد شرکت‌های کارگزاری کمبودی وجود ندارد و نظر سازمان بورس بر این است که به جای فعالیت اندک و خانوادگی برخی از شرکت‌های کارگزاری، حوزه فعالیت متنوع و گسترش یابد؛ چرا که در برابر صدور ۴۰ تا ۵۰ مجوز کارگزاری در چند سال اخیر، بسیاری از شرکت‌های جدید کارگزاری با قرار گرفتن در رتبه‌های پایین نتوانستند عملکرد مطلوبی داشته باشند و نظر سازمان بورس را برآورده کنند.

وی گفت: سیاست سازمان بورس بزرگ کردن شرکت‌های کارگزاری با استفاده از سیستم‌های الکترونیکی و ارائه خدمات گسترده است.

باقرتبار در رابطه با فعالیت شرکت‌های کارگزاری در خارج از کشور تصریح کرد: سازمان بورس به هر شرکتی که موفق به اخذ مجوز از بورس دیگر کشورها شود، مجوز فعالیت خارج از کشور را خواهد داد تا این شرکت‌ها اقدام به جذب سرمایه‌های ایرانیان مقیم خارج یا سرمایه‌گذاران خارجی کنند.