گروه بورس- همزمان با اعلام آمادگی سازمان خصوصی‌سازی جهت واگذاری نحوه محاسبه و قیمت‌گذاری واحدهای دولتی و سهام اصل چهل‌و‌چهارم، رییس سازمان حسابرسی در اظهارات شگفتی‌آفرین گفت که بانک‌های مشمول واگذاری می‌توانند ضمن ورود به بورس، مشکلات خود را به مرور حل کنند.

کاظم نجفی علمی در گفت‌و‌گو با «برنا» در عین حال افزود: تایید سازمان حسابرسی برای ورود به بورس، به معنای تایید صد درصدی این بانک‌ها نیست.

وی با بیان اینکه حساب برخی از بانک‌ها به صورت مشروط به تایید سازمان حسابرسی رسیده است، افزود: گاهی اوقات تایید‌ها به معنای تایید مشروط است. در حالی که برخی مواقع صورت‌های مالی بعضی از شرکت‌های مشمول واگذاری را نیز رد کرده است.

دیدگاه‌های رییس سازمان حسابرسی، درحالی از برطرف کردن مشکلات بانک‌ها برای ورود به بورس مطرح می‌شود که مدیرعامل بورس تهران و معاون سابق امور بانک و بیمه‌ای در وزارت اقتصاد قبلاً از مشکلات مالی بانک‌ها برای ورود به بورس خبر داده‌اند. پیش از این، عنوان شده بود که وضعیت بانک‌های ملت و صادرات در قبال صندوق بازنشستگی‌شان مشخص نیست و بانک‌ها صدر موضوع تعهدات به صندوق به نتیجه نرسیده‌اند. همچنین از دیگر شروط برای بانک صادرات سیاست تسویه مطالبات بانک‌ها از دولت در سال‌های آتی اعلام نشده است و در دو بانک ملت و صادرات زمان عرضه‌های بعدی پس از عرضه پنج درصد اولیه مشخص نیست.افزون بر این، حمید پورمحمدی، معاون امور بانک‌ها در فروردین ماه سال‌جاری از تفاوت واگذاری در بانک‌ها خبر داد و گفت: بانک‌ها واسطه وجوه هستند، یعنی حداکثر پنج درصد دارایی‌های آنان در قالب سرمایه متعلق به دولت است و ۹۵درصد دیگر در قالب سپرده متعلق به سپرده‌گذار ، بنابراین هنگام خصوصی‌سازی این نمادها باید در کنار توجه به حقوق صاحبان سهم و خریدار سهم، به حقوق سپرده‌گذاری نیز توجه جدی کرد تا در جریان خصوصی‌سازی به حقوق آنها آسیب وارد نشود.

در عین حال حیدری‌کرد زنگنه، رییس سازمان خصوصی‌سازی در مورد آخرین وضعیت عرضه بانک ملت در روزهای گذشته گفت: در مورد واگذاری بانک‌ها، هیچ مشکلی وجود ندارد و در صورتی که در برنامه سازمان حسابرسی مشکلی ایجاد نشود، نخستین بانک دولتی بر اساس زمان‌بندی و در موعد مقرر عرضه می‌شود. از سوی دیگر مدیرعامل شرکت بورس در این مورد معتقد است: در‌حال‌حاضر تعهدنامه بانک‌ها به وزارت اقتصاد ارائه شده، ولی مسائل دیگری مانند صندوق بازنشستگی آن در حال پیگیری است.

تایید مشروط بانک‌ها

در همین شرایط است که رییس سازمان حسابرسی روز گذشته از تایید مشروط صورت‌های مالی بانک‌ها، بیمه‌ها و مخابرات برای ورود به بورس خبرداد و گفت: بی‌توجهی به اصلاحات مورد نظر سازمان حجم عظیمی از منابع را دچار مشکل می‌کند.

«کاظم نجفی علمی» درگفت‌وگو با برنا خاطرنشان کرد: سازمان حسابرسی گزارش میان دوره‌ای بانک‌های مشمول واگذاری را تهیه و ارائه کرده است. نجفی علمی عمده‌ترین مشکل شرکت‌های مشمول واگذاری را ساختار دولتی آنها ذکر کرد و گفت: از آنجا که بخش خصوصی نمی تواند مانند بخش دولتی از حمایت‌های دولت بهره‌مند شود؛ بنابراین نمی‌توان در بررسی صورت‌های مالی آنها کوتاهی کرد. وی با بیان اینکه سازمان حسابرسی در بررسی حساب شرکت‌های دولتی کمال دقت را انجام می‌دهد افزود: بخش خصوصی با اتکا به اراده، قدرت و امکانات خود باید فعالیت کند، حال اگر سازمان حسابرسی به طور شفاف و منظم به حسابرسی شرکت‌های دولتی نپرداخته و آنها را بازسازی نکند، این امکان وجود دارد که بخش خصوصی در آینده دچار مشکل شود. رییس سازمان حسابرسی با بیان اینکه دولت تنها مجاز است به شرکت‌های دولتی کمک کند، تصریح کرد: با توجه به اینکه هیچ نهادی هنگام بروز مشکل از بخش خصوصی حمایت نمی‌کند؛ بنابراین باید شرکتی به بخش خصوصی واگذار شود که از بهره وری بالایی برخوردار بوده و سودده باشد.

رفع ابهامات با کمک بنگاه‌ها

نجفی علمی گفت: در واقع سازمان حسابرسی با آشکار کردن برخی نکات مبهم، برخی از اشکالات موجود را نیز با همکاری بنگاه‌های اقتصادی تصحیح می‌کند. وی با اشاره به مشکلات حسابرسی برخی از شرکت‌های مشمول واگذاری مانند شرکت مخابرات گفت: در گذشته شرکت مخابرات به ازای واگذاری خط تلفن، پولی را به امانت از سوی مردم نزد خود نگه می‌داشت که سازمان حسابرسی اصرار کرد که باید تکلیف این امانت مشخص شود.

رییس سازمان حسابرسی ادامه داد: از جمله ابهامات موجود در حسابرسی این است که آیا زمانی که مخابرات به بخش خصوصی واگذار می‌شود، این امانت باید به مردم عودت شود و یا اینکه در اختیار بخش خصوصی بماند؟!

ابهام در بازپرداخت ودایع

نجفی علمی ادامه داد: براین اساس سازمان حسابرسی اعلام کرد که باید راهکاری برای این مساله اندیشیده شود و به نحوی تکلیف ودایع مردم مشخص شود.

رییس سازمان حسابرسی با بیان اینکه تایید سازمان برای ورود شرکت‌ها به بورس به معنای تایید ۱۰۰درصدی نیست افزود: گاهی اوقات تاییدها به معنای تایید مشروط است. در حالی که برخی مواقع صورت‌های مالی بعضی از شرکت‌های مشمول واگذاری را نیز رد کرده است. وی گفت: معتقدیم اگر اصلاحات مورد نظر سازمان حسابرسی صورت نگیرد، امکان دارد حجم عظیمی از منابع کشور دچار مشکل شوند.

بانک‌ها بایدسهامی عام شوند

نجفی علمی خاطرنشان کرد: درصورتی که به صورت‌های مالی بسیار با اهمیتی در حسابرسی شرکت‌های بزرگ برخورد کنیم، قطعا حسابرسی را رد خواهیم کرد؛ اما در مورد حجم کوچک شرط می‌گذاریم. به گفته وی، برخی از پیش شرط‌های سازمان حسابرسی برای ورود شرکت‌ها به بورس به دولت مربوط می‌شود؛ چراکه این شرکت‌ها هم اکنون در مالکیت دولت هستند. وی گفت:بنابراین دولت باید تعهداتی در این ارتباط انجام داده و تغییراتی را لحاظ کند. نجفی علمی با اشاره به حسابرسی بانک‌ها و بیمه‌های مشمول واگذاری گفت: این شرکت‌ها همه سهامی خاص هستند و باید به سهامی عامل تبدیل شوند. وی افزود: با توجه به تغییراتی که در سود این شرکت‌ها حاصل می‌شود این امکان وجود دارد که در زمان ارزیابی مشمول پرداخت مالیات شوند که دولت باید همه این مسائل را قبل از واگذاری حل کند.