معامله‌گران: سود این شرکت چقدر است؟

گروه بورس - معصومه طاهرخانی:حتی اعتراض‌های پی‌درپی حاضران در جلسه معارفه مخابرات هم باعث نشد که مسوولان این شرکت رقم EPS سال ۸۶ و ۸۷ را اعلام کنند.

به گزارش خبرنگار ما، جلسه معارفه شرکت مخابرات که روز سه‌شنبه با حضور کارشناسان و کارگزاران برگزار شد، با حاشیه‌های زیادی همراه بود. ما EPS نداریم!

با توجه به ارائه نشدن بودجه سال ۸۶ و ۸۷ شرکت مخابرات به بورس سوال اصلی حاضران در جلسه معارفه هم پیدا کردن جواب این سوال بود.

اما بیگدلی، معاون مالی - اداری مخابرات در پاسخ به این سوال گفت: ما بودجه کل سال (۸۶ و ۸۷) را نداریم و نمی‌توانیم هم به زودی ارائه کنیم. وی ادامه داد: ما ۳۲ شرکت زیرمجموعه داریم که گزارش‌ حسابرسی هیچ کدام از آنها اعلام نشده است.

از سوی دیگر ما نسبت به نرخی که اعلام می‌کنیم، متعهد هستیم. میثاق اطلاع‌رسانی شرکت به ما می‌گوید که نرخ غیر قطعی اعلام نکنیم.

اواسط تیرماه

گزارش حسابرسی می‌دهیم

وی اواسط تیر ماه را زمان نهایی انتشار گزارش حسابرسی زیرمجموعه‌های مخابرات اعلام کرد و گفت: با توجه به این که در گزارش ۶ ماهه سال ۸۶ توانستیم ۱۸۱ ریال EPS بسازیم، انتظار ما این است که بتوانیم معادل این رقم را با یک ضریب انحرافی برای بودجه باقیمانده پیش‌بینی کنیم.

اما صحبت‌های بیگدلی تنها باعث اعتراض بیشتر حاضران شد که خواهان دریافت EPS و بودجه شرکت بودند.

یکی از حاضران در اعتراض به روند جلسه و پاسخگویی مخابراتی‌ها گفت: از مسوولان سازمان بورس این سوال را می‌پرسم که شما چه طور قبول کردید شرکتی که EPS ندارد و بودجه سال گذشته و آینده آن مشخص نیست، وارد بورس شود؟

اما این پرسش و سایر پرسش‌هایی که همزمان از سوی حاضران پرسیده می‌شد، باعث شد تا جو جلسه برای دقایقی متشنج شود.

خودمان تعرفه تعیین می‌کنیم

در ابتدای این جلسه وفا غفاریان، رییس هیات‌مدیره شرکت مخابرات ضمن تشریح برنامه‌ها و عملکرد مخابرات گفت: پروانه‌ای که یک ماه پیش برای مخابرات صادر شده، حوزه عملکرد این شرکت را در ابعاد بسیار وسیع تعریف کرده است. همچنین ماده‌ای در لایحه‌ای که در حال تبدیل شدن به قانون است، وجود دارد، مبنی بر اینکه یک اپراتور می‌تواند شخصاً تعرفه را تعیین کند و چنانچه دولت قصد دخالت در این امر را داشته باشد، باید مابه‌التفاوت پرداخت کند. این امر ضمانت فوق‌العاده‌ای را برای گسترش خدمات و فعالیت‌های آتی مخابرات ایجاد می‌کند. وی سهم مخابرات را در سبد خانوار، بعد از مسکن ذکر کرد و گفت: خصوصی‌سازی مخابرات این فرصت را فراهم می‌کند که برای توسعه سریع‌تر از منابع داخلی و خارجی برای افزایش بازدهی استفاده کنیم. دیگر اهداف خصوصی‌سازی مخابرات هم در دو بخش افزایش بهره‌وری عملیاتی و سرمایه و همچنین افزایش سرعت توسعه است.

مخابرات از برنامه چهارم جلوتر است

سخنران بعدی این جلسه «صابر فیضی»، مدیرعامل شرکت مخابرات ایران بود. وی ضمن تشریح عملکرد دولت نهم در بخش مخابرات گفت: با نگاهی به عملکرد مخابرات می‌توانیم به جلوتر بودن این شرکت از برنامه چهارم توسعه برسیم. همچنین بیش از ۸۰درصد درآمد ماهانه ما براساس مکالمات است که با نصب تجهیزات اضافی می‌توانیم ارزش افزوده و بازده بسیار بالایی را برای مخابرات ایجاد کنیم.

کیک مخابرات

وی خصوصی‌سازی مخابرات را گامی بلند در رسیدن به جایگاه اول منطقه دانست و ادامه داد: «براساس ابلاغیه اصل ۴۴، ۲۰درصد مخابرات دولتی می‌ماند، ۲۰درصد سهام عدالت، ۵درصد به کارکنان شرکت و مابقی هم در بورس عرضه خواهد شد.»

مخابرات انحصاری نیست

ایرانسل رقیب ماست

«فیضی» دیدگاه رایج در مورد انحصاری بودن بازار مخابرات و نبود رقیب جدی برای این شرکت را رد کرد و افزود: «با ورود فن‌آوری‌های جدید رقبای جدی ما وارد عرصه می‌شوند. در حال حاضر هم ایرانسل رقیب جدی ماست و اگر برنامه‌ریزی درستی انجام نشود، ما نمی‌توانیم به موفقیت برسیم.»

وی تصریح کرد: «سرمایه‌گذاران نباید تصور کنند که بازار ما انحصاری است.»

نوبتی هم که باشد، نوبت رییس سازمان خصوصی‌سازی است که کمی درباره عرضه مخابرات صحبت کند.

طلسم شکست، ان‌شاء‌ا...!

«غلامرضا حیدری کردزنگنه» که یک ساعت بعد از شروع برنامه وارد مراسم معارفه شده بود، بعد از حاضر شدن پشت تریبون گفت: طلسم مخابرات شکست، ان‌شاء‌ا... و مخابرات وارد بورس می‌شود. وی با بیان این موضوع که بعد از یک سال فعالیت سنگین در مجموعه‌های وزارت ارتباطات، اقتصاد، دولت و مجلس شفاف‌سازی شرکت مخابرات انجام شده، گفت: دو روز گذشته جلسه‌‌هایی را با رییس‌جمهور داشتیم که با مساعدت مستقیم ایشان بسیاری از مسائل و ابهامات مخابرات برای عرضه به بورس حل شد.

بورس تهران یک‌ماهه ۷۰میلیارد دلاری می‌شود

وی ارزش بورس تهران را طی یک ماه آینده ۷۰میلیارد دلار ذکر کرد و گفت: با عرضه‌هایی که طی یک ماه آینده در دست اقدام است، ارزش بورس فعلی ما که ۳۵ (۵۳میلیارد دلار) است به ۷۰میلیارد دلار می‌رسد.

پالایشگاه‌های تبریز و اصفهان، بلوک‌های فولاد خراسان و خوزستان، بانک‌های ملت و صادرات و ... شرکت‌هایی هستند که ان‌شاء‌ا... طی ماه آینده وارد بورس می‌شوند.

سه دعوت خارجی برای من

رییس سازمان خصوصی‌سازی آوازه و جایگاه خصوصی‌سازی ایران را فراتر از مرزها عنوان کرد و در استدلال این گفته خود، گفت: طی این ماه من سه دعوت خارجی داشتم که نشان می‌دهد که خصوصی‌سازی کشور ما تا چه حد مورد توجه است.

وی ادامه داد: مخابرات شاه کلید خصوصی‌سازی است و مشکلاتی که ما برای خصوصی‌سازی این شرکت داشتیم، بسیار زیاد بود.

رییس سازمان خصوصی‌سازی: من تبلیغ نمی‌کنم!

سخنان کردزنگنه تا آنجا ادامه پیدا کرد که وی عرضه مخابرات را فرصت بسیار مغتنمی برای بازار برشمرد و گفت: من تبلیغ نمی‌کنم، این یک واقعیت است.

من در جمع شما عرض می‌کنم که یک فرصت طلایی داریم و از همه عزیزان می‌خواهم از این فرصت استفاده کنند. وی ادامه داد: ما شرکت‌های سودده دولت را قطعا تا سال آینده وارد بورس می‌کنیم. پیش‌بینی من این است شرکت‌هایی که واگذار می‌شوند، جهش

۵ برابری را تجربه خواهند کرد.

من خط و نشان می‌کشم!

وی در ادامه دفاعیات و حمایت‌های خود از مخابرات این جمله را بر زبان آورد: من اینجا خط و نشان می‌کشم، من مستند می‌گویم، شما باید منتظر رشد جهشی در کلیه شرکت‌ها و صنایعی باشید که قرار است خصوصی شوند.وی تصریح کرد:در مقایسه با عرضه‌های جهانی قیمت‌های ما بسیار پایین است که هدف اصلی ما توانمندسازی بخش‌خصوصی است.وی خاطرنشان کرد:باز هم اعلام می‌کنم فرصت را از دست ندهید.

این ۵نفر

صابر فیضی (مدیرعامل شرکت مخابرات ایران)، بیگدلی (معاون مالی- اداری مخابرات)، یوسف‌پور (عضو هیات‌مدیره مخابرات)، اسماعیل غلامی (معاون واگذاری سازمان خصوصی‌سازی) و رسول اسکندری (کارگزار عرضه‌کننده مخابرات)، پنج عضو هیات رییسه‌ای را تشکیل دادند که قرار بود به سوالات حاضران جلسه پاسخ دهند.

نگرانی قرارداد نداریم

«فیضی» در پاسخ به سوالی درباره قرارداد بلندمدت و سهام طلایی این شرکت گفت: چون مخابرات دولتی است بنابراین تمام قراردادهای این شرکت یکساله است. ولی بحث قراردادهای این شرکت را سازمان تنظیم مقررات دیولی تعیین می‌کند و ما از این بابت نگرانی نداریم. سهام طلایی این شرکت هم هنوز به جایی نرسیده است.

حذف ودیعه مساوی حذف خیلی از امتیازات

فیضی در پاسخ به سوال دیگری درباره دلایل تبدیل نشدن ودایع به سهام گفت: ودایع برای شرکت مخابرات یک امتیاز است و چنانچه قرار باشد حذف شود بسیاری از امتیازات و امکانات از مشترکان سلب می‌شود.

شفاف‌سازی مخابراتی‌های استانی سخت است

وی در پاسخ به یکی دیگر از سوالات حاضران درباره چرایی وانمود کردن مخابرات به زیان‌ده بودن شرکت‌های مخابراتی استانی و واگذاری یکجای آنها گفت: واگذاری یکجا ربطی به زیان‌ده بودن ندارد. بلکه بحث اصلی الزام اصل۴۴ برای فروش زیرمجموعه‌های شرکت‌های مادر-تخصصی است.

اینجا است که اختیار برای تفکیک و فروش از ما سلب می‌شود. برای ما هم خیلی راحت‌تر بود اگر شرکت‌های استانی را تفکیک و تک‌تک شفاف‌سازی و واگذار می‌کردیم.

۵۱درصد فرودگاه پیام مال ماست

وی درباره وضعیت سهام فرودگاه پیام و پست بانک گفت: در حال حاضر ۵۱درصد سهام فرودگاه پیام متعلق به ماست، ولی پست بانک مستقل از ما و وابسته به مجموعه دولت است.

خصوصی‌سازی: همه مراجع باید قانع شوند

اما اسماعیل غلامی، معاون واگذاری سازمان خصوصی‌سازی درباره مشکلات عمده مخابرات گفت: شفاف‌سازی، بحث‌های سیاسی و امنیتی از جمله مسائلی بودند که طی جلسات مختلف با مراجع مختلف آنها را حل کردیم و الان ابهامی نداریم.

وی در جواب نقد حاضران به نحوه استدلال خود گفت: شرکت‌هایی که اکنون قصد خصوصی‌سازی آنها را داریم ۷۰ سال دولتی بوده‌اند، بنابراین نباید توقع داشته باشیم که طی یکی-دو سال به راحتی خصوصی شوند. وی ادامه داد: ما به عنوان سازمان خصوصی‌سازی قیمت را ابلاغ نمی‌کنیم، بلکه عرضه و تقاضا قیمت را مشخص می‌کند. آیین‌نامه قیمت‌گذاری سهام دولتی در سایت ما هست و هر کسی ابهامی در خصوص قیمت‌گذاری داشت، می‌تواند با مراجعه به آن ابهام خود را رفع کند. وی تمام کارمندان شاغل مخابرات را که تا یک سال بیمه هستند، مشمول دریافت سهام ترجیحی دانست.

۹ /۳۶ هزار میلیارد ریال؛ سرمایه فعلی ما

«بیگدلی» در پاسخ به سوال حاضران درباره رقم نهایی سرمایه ثبت شده و نشده مخابرات گفت: سرمایه ثبت شده ما در حال حاضر ۳۶هزار و ۹۰۰میلیارد ریال است که در حال رساندن آن به ۴۳ هزار و ۴۰۰میلیارد هستیم. وی درباره سود تقسیمی هم گفت: هیات مدیره فعلی نمی‌تواند در این باره تصمیمی اعلام کند، بلکه باید منتظر هیات‌مدیره جدید و تصمیم آنها برای تقسیم سود باشیم.

عرضه تا چند روز دیگر

اسکندری، کارگزار معرف مخابرات هم درباره فرآیند نهایی عرضه مخابرات گفت: تلاش ما این است که در مدت زمان باقیمانده، اقدامات نهایی شرکت مانند سپرده‌گذاری سهام نزد CDS، اساسنامه و ثبت سهامی عام را انجام دهیم. وی افزود: قیمت را عرضه و تقاضای بازار تعیین می‌کند و ما نظری در این باره نمی‌دهیم. بعد از این سخنان اسکندری، یکی از کارگزاران حاضر در جلسه ضمن اعتراض به روند کلی جلسه گفت: کدام بخش این جلسه شبیه یک جلسه معارفه است. شما درباره هیچ بخش از این شرکت به طور صحیح صحبت نمی‌کنید و در جواب تنها می‌گوید: EPS اعلام خواهد شد، بودجه اعلام خواهد شد و همه چیز اعلام خواهد شد. در حال حاضر هیچ کدام از ما نتیجه‌ای از این جلسه نگرفته‌ایم و ابهامات به مراتب زیاد است.

تا رفع ابهام نشود، عرضه نمی‌کنیم

در نهایت «امیر حمزه مالمیر» که به نمایندگی از سازمان بورس در جلسه حاضر بود، در پاسخ به ابهامات و اعتراضات حاضران گفت: شما مطمئن باشید تا زمانی که اطلاعات را شفاف نکرده‌ایم، سهام مخابرات را عرضه نمی‌کنیم. در پایان فیضی اعلام کرد که امیدواریم تا پنج‌شنبه تراز مالی ما به بورس ارائه شود.