کارشناسان بازار امسال را چگونه می‌بینند؟

گروه بورس- هادی خسروی‌فر: برخی از کارشناسان بازار سرمایه اعتقاد دارند چشم‌انداز بورس تهران در سال ۸۷ روشن‌تر از سال گذشته است. آنها معتقدند با عرضه‌های شرکت‌های اصل ۴۴ و پتانسیل‌های موجود در شرکت‌های حاضر در بازار، امکان تداوم رونق در سال جاری فراهم می‌شود. برخی از کارشناسان نیز چشم‌انداز نیمه دوم سال را به‌دلیل وجود پاره‌ای از مسائل سیاسی و اقتصادی کمی مبهم می‌بینند، اما امیدوارند دولت با سیاست‌گذاری‌های صحیح و تدابیر سنجیده مشکلات را پشت سربگذارد و بورس تا پایان سال جاری روزهای خوبی پیش‌رو داشته باشد.

یک فعال بازار سرمایه در گفت‌و‌گو با دنیای اقتصاد اعتقاد دارد: «بازار در این روزها تحت تاثیر عرضه‌ کشتیرانی قرار دارد و به‌دلیل قیمت مناسب شرکت در روز عرضه، به‌نظر می‌رسد تا چند روز آینده قیمت سهام کشتیرانی متعادل شود.»

براساس آمار معاملات قیمت هرسهم کشتیرانی از ۲۵۰۰ تاحدود ۲۷۳۱ ریال افزایش یافت.

این کارشناس که تمایلی به درج نام خود نداشت، اعتقاد دارد: با عرضه فولاد در بازار کالا و منتفی‌شدن کنترل قیمت از سوی دولت، شرکت‌هایی که مشمول قیمت‌گذاری دولتی محصولاتشان بودند، حال و روز خوبی دارند.

این فعال بازار، افزایش دامنه نوسان را از دیگر عوامل رشد بازار در چند روز گذشته اعلام کرد و پرداخت سود برخی از شرکت‌های سرمایه‌گذاری و دیگر شرکت‌ها را در فصل مجامع از محرک‌های بازار خواند و افزود: مذاکرات سازمان خصوصی‌سازی با شرکت‌ها و تعیین قیمت منطقی برای عرضه‌های بعدی می‌تواند به رونق بازار کمک کند.

این کارشناس ادامه می‌دهد: همزمان با خصوصی‌سازی، آزادسازی قیمت هم در راه است و امکان کاهش سودآوری وجود دارد زیرا با آزادسازی نهادهای تولید نظیر قیمت گاز و برق، هزینه شرکت‌ها افزایش پیدا می‌کند و در تعیین میزان سود آنها تاثیر خواهد داشت.

سال ۸۷ بهتر از سال گذشته

وضعیت بازار در ده روزگذشته به‌مراتب بهتر از نیمه دوم سال ۸۶ بوده و در ادامه اگر مشکل سیاسی و اقتصادی ایجاد نشود، بازار روند روبه‌رشدی خواهد داشت.

عباس دهقان کارگزار بورس با بیان این مطلب اظهار داشت: در حال حاضر با وارد شدن به فصل مجامع به‌دلیل بسته شدن نمادها و برگزاری مجمع‌ها و تقسیم سود شرکت‌ها، هر روز شاهد کاهش حجم مبادلات هستیم ولی با این وجود شرکت‌های فعال در بازار روند حرکتی خوبی دارند.

وی در ادامه گفت: در حال حاضر صنایع سیمان و فولاد در بازار پیشتاز بوده و شرکت‌های دیگر هم با طراوت این دو صنعت بازار رشدنسبی داشته‌اند.

عباس دهقان معتقد است که باتوجه به افزایش ظرفیت کارخانه سیمان و میزان مصرف کشور، مازاد تولید سیمان درآینده خواهیم داشت و خبر خروج سیمان از سبد حمایتی نیز در روند افزایش قیمت شرکت‌های سیمانی تاثیر داشته است.

وی با بیان این مطلب تصریح کرد: نسبت P/E شرکت‌های سیمانی باعث شد که شرکت‌های سیمانی بعد از برگزاری مجمع‌، با قیمت‌های مناسب باز شوند و این از پتانسیل‌های این صنعت خبر می‌دهد.این کارگزار بورس درباره تاثیر بسته بانک مرکزی در بازار سرمایه گفت: بسته بانک مرکزی شاید تاثیر مستقیم در بازار نداشته باشد، ولی در برخی شرکت‌ها که کمبود نقدینگی دارند، می‌تواند مشکل‌ساز باشد.

وی در پاسخ این سوال که آیا سیاست کنترل نوسان قیمت در بازارهای مسکن و طلا از سوی دولت باعث حرکت نقدینگی به سوی بازار می‌شود، اظهار داشت: نقدینگی یک فرآیند سیال و شناور است و اگر شرایط در بازار مناسب باشد، به‌طور قطع نقدینگی به‌سمت بورس می‌آید و لازمه فراهم آوردن شرایط مناسب در بازار، عرضه‌های مناسب شرکت‌ها به‌خصوص شرکت‌های اصل ۴۴ است.

این کارگزار بورس درباره سیاست عرضه‌های سازمان خصوصی‌سازی معتقد است: «سازمان خصوصی باید شرکت‌هایی را وارد بازار کند که سهام شناور بالایی دارند و درباره عرضه آخر گفت: به نظر من عرضه کشتیرانی با حجم عرضه ۵۵/۲ درصد و همین تعداد سهام شناور مناسب نبود، درحالی که در بازار پتانسیل بیشتری برای خرید سهام کشتیرانی وجود دارد.عباس دهقان خاطرنشان کرد: قیمت‌گذاری سازمان خصوصی‌سازی باید منصفانه‌تر شود و در شرکت های اصل ۴۴ نباید قیمت‌گذاری در بالاترین رقم صورت گیرد و باید اجازه داده شود سهام شرکت‌ها در میانگین قیمتی عرضه و در روزهای بعد سهام جایگاه خود را به‌دست آورد و مابقی سهام عرضه شود. وی ادامه داد: اگر سازمان خصوصی‌سازی قیمت سهام شرکت‌ها را در بالاترین سطح آن عرضه‌ کند، استقبال بازار از شرکت‌های اصل ۴۴ کمرنگ‌تر می‌شود.

عباس دهقان، به‌آینده روشن بازار سرمایه اشاره کرد و افزود: اگر در طول سال ۸۷ اتفاقاتی در حوزه اقتصادی-سیاسی رخ ندهد، با پتانسیل موجود در شرکت‌ها سال بهتری از سال ۸۶ پیش‌رو خواهد بود. وی ابراز امیدواری کرد که در پایان سال با نزدیک‌ شدن به زمان برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری، از سوی دولت سیاستی اتخاذ شود که کارهای اجرایی توقف نداشته باشد.

رفع ابهامات عرضه‌های اولیه رونق بورس را به همراه دارد

امسال اگر بی‌برنامگی‌ها در سازمان خصوصی‌سازی در عرضه‌ها از بین برود، تا نیمه اول سال بازار سرمایه شرایط مطلوبی خواهد داشت.

مجید اصلی، مدیر گروه تحلیل‌گری ایران تحلیل هم با بیان این مطلب اظهار داشت: «سازمان خصوصی‌سازی نیمه نخست سال گذشته عرضه‌های موفقی داشت و در نیمه دوم برعکس عمل کرد و شرکت‌هایی که عرضه شد وضعیت خوبی از نظر قیمت در تابلو ندارند و دلیل اصلی آن نگاه دور از واقعیت سازمان خصوصی‌سازی در قیمت‌گذاری و حرکت نکردن با واقعیت‌های بازار بود.

وی ادامه داد: در عرضه آخر سازمان خصوصی‌سازی در روز اول، قیمت هر سهم کشتیرانی بالاتر از انتظار بازار اعلام شد و در روز دوم با پایین آوردن قیمت سهام کشتیرانی به فروش رفت. همچنین بعد از ۴۸ ساعت EPS جدید شرکت منتشر شد و این موضوع عدم شفافیت اطلاعات شرکت را نشان می‌دهد. وی به عرضه‌های آینده اشاره کرد و گفت: طبق برنامه ۵ خردادماه جاری پالایشگاه نفت اصفهان عرضه می‌شود، ولی تاکنون هیچ‌گونه اطلاعاتی درباره این شرکت در اختیار بازار قرار نگرفته و این ضعف در برنامه‌ریزی در عرضه‌های شرکت‌های اصل ۴۴ را نشان می‌دهد.

مجید اصلی بورس را مشتری سازمان خصوصی‌سازی برشمرد و افزود: سازمان خصوصی باید مشتری مداری را سرلوحه کار خود قرار دهد و برای عرضه‌ها با شفافیت اطلاعات، جذابیت ایجاد کند.

وی در ادامه اظهار داشت: بازار سرمایه می‌تواند جلوی تورم را در بخش‌های مختلف از جمله مسکن بگیرد.

وی عرضه‌های اولیه را سرآغاز ورود نقدینگی به بازار سرمایه دانست و تصریح کرد: در عرضه آخر نزدیک به ۳۰ تا ۴۰درصد نقدینگی جدید وارد بازار شد و تحلیل‌ها نشان می‌دهد که بازار با فروش سهام دیگر برای خرید این سهم تامین مالی نکرده است.

مدیر گروه ایران‌تحلیل خاطرنشان کرد: «در‌حال‌حاضر در فصل برگزاری مجامع قرار داریم و بر اساس تاریخچه این فصل، روزهای رونق بازار در این زمان است و در این مدت با حضور سهامداران در مجامع ابهامات شرکت‌ها برطرف نمی‌شود.»

وی در خصوص دورنمای امسال بورس گفت: «بازار تا مهرماه روند رو به رشدی خواهد داشت و در نیمه دوم سال به دلیل نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری ایران و انتخابات ایالات متحده آمریکا مسائل سیاسی و اقتصادی کشور ما بر بازار تاثیر خواهد داشت و تجدید تاریخ نشان داده است که نیمه دوم سال بازار سرمایه با رکود روبه‌رو می‌شود.»

حال باید دید در روزهای آینده بازار سرمایه از عرضه‌ها و شرایطی که برای بازار مسکن و طلا به وجود آمده است، استفاده می‌کند و نقدینگی به سوی بورس تهران روانه می‌شود یا نه؟