شمار شرکت‌های قابل واگذاری افزایش می‌یابد

گروه بورس- مجید اسکندری: رییس ستاد اصل ۴۴ وزارت نفت از افزایش تعداد شرکت‌های قابل واگذاری وابسته به وزارت نفت خبر داد. این در حالی است که هنوز برخی از شرکت‌هایی که در برنامه سال گذشته واگذاری قرار داشتند، واگذار نشده‌اند و این فرایند با تاخیر و کندی مواجه شده است.

یک فرآیند زمان‌بر

علی کاردر، رییس ستاد اصل ۴۴ وزارت نفت با اشاره به طبیعی بودن روند واگذاری شرکت‌های نفتی گفت: آماده‌سازی شرکت‌ها برای واگذاری، فرآیندی زمان‌بر است که این فرآیند مهم‌تر از تسریع در واگذاری‌ها است.

وی افزود: بسیاری از شرکت‌هایی که در برنامه واگذاری‌ها است، نیاز به اصلاح ساختار دارند و در شکل فعلی قابل واگذاری نیستند، در حال حاضر کارشناسان در حال بررسی و اصلاح ساختار مالی شرکت‌ها هستند و طبق برنامه اعلام شده، واگذاری کامل شرکت‌ها ده سال به طول می‌انجامد.

اطمینان خریداران از شفافیت

کاردر درباره وضعیت سوددهی شرکت‌های نفتی گفت: براساس قیمت‌های اعلام شده نفت خام در بازارهای بین‌المللی، همه شرکت‌های یاد شده سودده هستند، اما لازم است، این سوددهی در صورت‌های مالی به ثبت برسد تا خریداران از شفافیت صورت‌های مالی نیز اطمینان حاصل کنند. رییس ستاد اصل ۴۴ وزارت نفت در ادامه افزود: خصوصی‌سازی در صنعت نفت در ایران برای اولین بار، صورت می‌گیرد و تجربه‌ای است که تاکنون تکرار نشده، بنابراین بخش‌خصوصی باید آمادگی و توانایی لازم برای ورود به این صنعت را کسب کرده و بعد وارد میدان شود.

آمادگی برای مدیریت

کاردر خاطرنشان کرد: بخش‌خصوصی باید با عقد قرارداد با شرکت‌های نفتی در زمینه تامین خوراک پالایشگاه‌ها و پتروشیمی‌ها، آمادگی و تجربه لازم را برای فعالیت در این صنعت کسب کند و سرمایه‌گذاران نیز توانایی مدیریت در این بخش را بیابند.

واگذاری تا سال ۹۳

وی درباره برنامه واگذاری‌ها در سال‌جاری گفت: برنامه سال ۸۷ ادامه برنامه سال ۸۶ است و تعدادی شرکت نیز به آن افزوده خواهد شد که به این منظور وزارت نفت، بار دیگر با سازمان خصوصی‌سازی مذاکره خواهد کرد و در نهایت تا پایان اردیبهشت‌ماه، لیست شرکت‌های قابل واگذاری مشخص و اعلام خواهد شد. کاردر افزود: برنامه واگذاری شرکت‌ها، سالانه اعلام می‌شود، اما برنامه بلندمدت تا پایان سال ۹۳ به طول می‌انجامد.

نیاز به بازیگران جدید

رییس ستاد اصل ۴۴ وزارت نفت درباره موانع موجود بر سر راه واگذاری‌ها گفت: مهم‌ترین چالش موجود، نبود نقدینگی جدید برای خرید سهام شرکت‌های نفتی است که موجب می‌شود عرضه‌ها با استقبال چندانی در بازار همراه نباشد.وی افزود: ما علاقه نداریم، بخش‌خصوصی سهم‌های دیگری را بفروشد تا بتواند سهام نفتی بخرد بلکه معتقدیم بازار به بازیگران جدیدی نیاز دارد تا منابع جدیدی را وارد بازار کنند زیرا خرید سهام نفتی به منابع زیادی نیاز دارد. کاردر پیشنهاد کرد: اگر تعامل بورس ایران با بورس‌های بین‌المللی شکل بگیرد، منابع جدید و انبوهی وارد بازار سرمایه کشور می‌شود که این امر روند واگذاری‌ها را سرعت می‌بخشد. وی در پایان گفت: سازمان خصوصی‌سازی همکاری لازم را با وزارت نفت دارد و در حال حاضر شرکت‌هایی که قرار است به صورت مزایده واگذار شوند توسط کارشناسان رسمی دادگستری و شرکت‌هایی که قرار است در بورس واگذار شوند توسط کارشناسان بورس در دست ارزیابی به منظور قیمت‌گذاری است.