گارو هوانسیان‌فر*

به ما بگویید چه کنیم؟ بله، عنوان و شروع نوشتار کمی غیرعادی به نظر می‌رسد.

در سال ۱۳۹۰ نوشتاری در مورد بندهای ۵-۲۰، ۶-۲۰، و ۷-۲۰ آیین رفتار حرفه‌ای نوشتم که در آن به عموم حسابرسان (حسابداران رسمی) پیشنهاد کردم که مفاد این بند آیین‌نامه را رعایت کنند؛ زیرا رعایت آن به نفع همه حسابرسان می‌باشد. اگر خوانندگان عزیز به متن ماده ۵-۲۰ مذکور مراجعه کنند، در قسمت آخر سطر سوم از لغت «باید» استفاده شده است. یعنی انجام این نامه‌نگاری امری اجباری می‌باشد.

حال شاهد این موضوع هستم که بعضی از همکاران عزیز توجهی به بندهای فوق‌الذکر نمی‌کنند و ظاهرا به این بندها به صورت بندهای فرمالیته نگاه می‌کنند.

سوال من از مسوولان‌ محترم جامعه حسابداران رسمی ایران این است که اگر حسابرس جانشین این بندها را رعایت نکند، حسابرس قبلی چه اقدامی باید به عمل آورد؟ آیا به طور سطحی از این موضوع بگذرد و به کار روزمره خود ادامه دهد؟ مسوولان محترم جامعه حسابداران رسمی ایران برای کسانی که مفاد بندهای فوق‌الذکر را رعایت نمی‌کنند چه جرایمی را در نظر گرفته‌اند؟ اگر برای رعایت بندهای فوق‌الذکر جرایمی برای حسابرسان جانشین در نظر گرفته نشده است، لطفا موضوع را به صورت علنی به اطلاع عموم حسابرسان در حرفه برسانند تا من بعد ما هم از این بابت نه وقتی تلف کنیم، نه کاغذی و نه متحمل هزینه پستی و سایر هزینه های مرتبط شویم.

البته نظر حرفه‌ای من این است که مسوولان‌ محترم جامعه حسابداران رسمی ایران از کلیه حسابداران رسمی بخواهند که چنین مواردی (عدم رعایت مفاد بندهای فوق‌الذکر)را کتبا به جامعه حسابداران رسمی ایران اطلاع دهند و در صورت اثبات موضوع عدم رعایت این مفاد توسط حسابداران رسمی، امتیاز منفی بالایی از موسسات حسابرسی یا حسابرسانی که به صورت انفرادی مشغول به کار هستند کسر گردد.

* عضو پیوسته انجمن حسابداران خبره مدیریت انگلستان