دنیای اقتصاد- بورس اوراق بهادار تهران در حالی فعالیت خود را امروز از سر خواهد گرفت که هفته جاری، آخرین هفته کاری کامل بورس بوده و طلیعه بهار و چشم‌انداز سال ۹۱بازار را متاثر خواهد کرد؛ معامله‌گران در حالی هفت روز کاری را تا پایان سال ۹۰ در پیش دارند که به سنت هر ساله انتظار می‌رود هفته آخر شاهد دو رفتار متفاوت باشد. در وجه نخست در روزهای شنبه تا سه‌شنبه آخرین مهلت دریافت وجه فروش سهام از کارگزاران است که عرضه در بازار را افزایش می‌دهد و پس از آن با عدم انگیزه معامله‌گران برای فروش، بازار با کاهش عرضه‌کنندگان و در نهایت انتقال معاملات به سال۹۱ مواجه می‌شود. جنب پل حافظ

آخرین هفته بورس۹۰

گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران در حالی فعالیت خود را امروز از سر خواهد گرفت که هفته جاری، آخرین هفته کاری کامل بورس بوده و طلیعه بهار و چشم‌انداز سال ۹۱بازار را متاثر خواهد کرد.

معامله‌گران در حالی هفت روز کاری را تا پایان سال ۹۰ در پیش دارند که به سنت هر ساله انتظار می‌رود هفته آخر شاهد دو رفتار متفاوت باشد؛ در وجه نخست در روزهای شنبه تا سه‌شنبه آخرین مهلت دریافت وجه فروش سهام از کارگزاران است که عرضه در بازار را افزایش می‌دهد و پس از آن با عدم انگیزه معامله‌گران برای فروش، بازار با کاهش عرضه‌کنندگان و در نهایت انتقال معاملات به سال۹۱ مواجه می‌شود.

در این فضا بازار متاثر از انتظارات معامله‌گران برای تحولات روزهای تعطیلی است؛ امری که البته در سال ۹۱ با توجه به یکپارچگی روزهای‌کاری بورس در ایام نوروز احتمالا تفاوت رفتاری قابل ملاحظه‌ای میان آخرین روزهای کاری سال ۹۰ و ابتدای سال ۹۱ رقم نخواهد زد.

در همین حال بازار در آخرین هفته سال با تحولاتی مواجه است که برآیند عمومی آنها می‌تواند برای بازار مثبت باشد.

در تحولات سیاسی بازار در سایه آرامش داخلی پس از انتخابات مجلس شورای اسلامی، در حوزه مسائل بین‌المللی نیز در حال حاضر با آرامش نسبی ناشی از انتشار نامه کاترین اشتون و بیانیه گروه ۵+۱مواجه است. در همین حال، اعلام موافقت ایران با بازدید مشروط از پارچین نیز در کاهش فضای تنش موثر بوده است. در این میان سخنان مقام معظم رهبری نیز از اهمیت بالایی در مسائل‌ سیاسی برخوردار است. ایشان با اشاره به سخنان اخیر رییس‌جمهور آمریکا مبنی بر اینکه وی به جنگ با ایران فکر نمی‌کند، افزودند: این سخن، سخن خوبی است و نشان‌دهنده خروج از توهم است اما رییس‌جمهور آمریکا در ادامه گفته است می‌خواهیم با تحریم، مردم ایران را به زانو درآوریم، که این بخش از سخنان وی نشان‌دهنده ادامه توهم در این موضوع است.

در کنار آرامش سیاسی، با نزدیکی پایان سال در مسائل‌ اقتصادی نیز آرامشی بر تصمیمات کلان حاکم شده است. با توجه به شرایط کنونی به نظر می‌رسد اجرای مرحله دوم طرح هدفمند کردن یارانه‌ها به پس از مرحله دوم انتخابات در اردیبهشت‌ماه موکول شود.

در کنار مسائل‌ اقتصاد داخلی در حوزه خارجی بهای مواد خام ثبات نسبی را به نمایش گذاشته است. در بازار فلزات لندن بهای مس به ۸هزار و ۳۹۰ دلار در هر تن رسیده است. بهای سه فلز رنگین دیگر آلومینیوم ،سرب و روی نیز به ترتیب ۲هزار و ۱۷۵دلار ،۲هزار و ۸۷ دلار و ۲هزار و ۱۹ دلار رقم خورده است. بهای بیلت فولادی نیز ۵۰۱دلار در هر تن است.

در هفته گذشته در بورس کالا شرایط رشد قیمت‌ها همچنان ادامه داشت؛ در بخش محصولات فلزی بهای بیلت آلومینیوم ایران هر کیلو ۴۹هزار و ۷۰۰ریال، شمش تی بار ۴۷هزار و ۲۰۰ریال، سبد تیرآهن ذوب آهن ۱۲هزار ریال، در محصولات فولاد مبارکه بهای ورق سرد بی ۱۰هزار و ۱۰۴ریال، ورق قلع اندود ۱۱هزار و ۷۲۵ریال و در محصولات ملی مس بهای مس مفتول ۱۴۱هزار و ۶۰۰ریال و مس کاتد ۱۳۷هزار و ۹۸۰ ریال رقم خورده است. در بخش محصولات شیمیایی نیز وکیوم باتوم و گوگرد کلوخه پالایشگاه تبریز به ترتیب ۶هزار و ۲۴۷ریال و ۲هزار و ۱۹۰ ریال، متانول زاگرس ۴هزار و ۴۳۳ریال، متانول فن‌آوران ۴هزار و ۴۳۳ریال، اسیداستیک فن‌آوران ۶هزار و ۲۵۳ریال و اوره پتروشیمی کرمانشاه در سطح ۴هزار و ۸۲۷ریال تثبیت شده است.

در تحولات درون بازار سرمایه معامله‌گران در آخرین هفته کاری بورس ترافیکی از پذیرش و عرضه‌های سهام شرکت‌های مختلف را شاهد هستند.

در همین رابطه اسماعیل درگاهی سرپرست پذیرش بورس و اوراق بهادار تهران در تشریح تصمیمات متخذه در جلسه هیات پذیرش اوراق بهادار، گفت: تمام تلاش مدیریت پذیرش بر این است که شرکت پالایش نفت بندرعباس به زودی در بورس درج و سهام آن در اولین فرصت ممکن عرضه شود. اقدامات مربوط به شفاف‌سازی شرکت هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس نیز شروع شده است.

درگاهی همچنین از عرضه سهام شرکت نفت جی تا قبل از پایان سال خبر داد و افزود: با دریافت توکن و اطلاع‌رسانی از طریق کدال، امکان عرضه سهام شرکت فراهم شده است. در صحنه خصوصی‌سازی، این سازمان در هفته گذشته با ارائه‌ لیستی از شرکت‌های قابل واگذاری بخش عمده‌ای از بدهی‌های دولت به سه بانک تجارت، ملت و صادرات را تسویه شده اعلام کرده است. واگذاری نزدیک به ۱۰درصد هلدینگ خلیج فارس به ارزش تقریبی یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان و سهام پالایشگاه‌های شیراز، کرمانشاه و پالایشگاه‌های گازی مختلف و برخی از بلوک‌های مدیریتی شرکت‌هایی که در سال جاری عرضه شده و خریداری نداشته‌اند از جمله این واگذاری‌ها است. از سوی دیگر، سازمان خصوصی‌سازی در آخرین مصوبات خود واگذاری سهام شرکت مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب بابت رد دیون دولت به صندوق بازنشستگی کارکنان فولاد، واگذاری ۴۹ درصد سهام شرکت مدیریت تولید برق منتظر قائم از شرکت‌های زیرمجموعه شرکت مادر تخصصی توانیر بابت رد دیون دولت به بانک صادرات به صورت نقد و ۱۰۰ درصد سهام شرکت تولید نیروی برق خلیج فارس از شرکت‌های زیرمجموعه شرکت مادر تخصصی توانیر بابت رد دیون دولت به سازمان تامین اجتماعی به صورت نقد را مصوب کرده است. در جلسه هفته گذشته هیات‌ واگذاری در خصوص عرضه ۵ درصد سهام شرکت پالایش نفت شیراز و ۵ درصد سهام شرکت پالایش نفت تهران به منظور کشف قیمت برای اولین بار در بورس و سهام ترجیحی شرکت‌های حمل و نقل بین‌المللی خلیج فارس و ذوب‌آهن اصفهان هم تصمیم‌گیری شد.

در بازار چه خبر بود؟

روز چهارشنبه معامله‌گران شاهد بازار مثبتی بودند که در آن رشد قیمت فولاد در معاملات روز سه شنبه بورس‌کالا شرایط مثبتی را به گروه فولادی بخشیده و در این شرایط شاخص به مدد رونق برخی از سهام عمده بازار از جمله فولاد مبارکه و فولاد خوزستان و سرمایه‌گذاری غدیر با رشد ۳/۹۲واحدی مواجه شد.

در همین حال با توجه به ثبات نسبی قیمت دلار در سطوح فعلی، شرکت‌های دارای صادرات همچنان با جذابیت‌هایی از سوی معامله‌گران مواجه هستند.

در بازار روز چهارشنبه در گروه شرکت‌های هلدینگی سهامدار عمده غدیر، از عزم جدی شرکت برای افزایش سرمایه ۱۰۰ درصدی از محل آورده نقدی و اندوخته سرمایه‌ای سهامداران خبر داد و انجام چنین تصمیمی را موکول به نیمه اول سال ۹۱ کرد.

سردار دقیقی با اشاره به سرمایه‌گذاری‌های جدید و خرید دارایی‌های ارزشمند در سال ۹۱ افزود: «وغدیر» کماکان در صنعت پتروشیمی و معدن حضور مستمری خواهد داشت و هلدینگ معدنی خود را با خرید چند شرکت معدنی گسترده‌تر خواهیم کرد.

وی همچنین NAV سرمایه‌گذاری غدیر را در آخرین برآورد با قیمت‌های فعلی سهام در حدود ۶۰۰ تومان ارزیابی کرده و گفت: با توجه به اینکه در ابتدای سال جاری افزایش سرمایه ۱۰۰درصدی اجرایی شده و در مجمع نیز ۵۱ تومان سود تقسیم شده بنابر این بازدهی سهم در سال ۹۰ بیش از ۱۰۰ درصد و یکسال مالی اخیر معادل ۱۳۱ درصد بوده که رتبه اول شرکت‌های سرمایه‌گذاری را نصیب خود ساخته است.

در گروه شرکت‌های هلدینگی، صندوق بازنشستگی به‌رغم شرایط خاص معاملاتی این نماد با تحولاتی مواجه است. عرضه قریب‌الوقوع نفت جی و عرضه سهام بیمه ملت در کنار به ظرفیت رسیدن پتروشیمی جم مهم‌ترین تحولات پیش روی «وصندوق» است.

براساس خبرهای منتشره، تولید محصولات و فرآورده‌های پتروشیمی جم به عنوان بزرگ‌ترین واحد تولیدی الفین در جهان در بهترین سطح و بیش از ظرفیت اسمی در حال فعالیت است. مدیرعامل شرکت پتروشیمی جم اظهار کرد: در هفته‌های اخیر تولید واحدهای پلیمری مجتمع جم ۱۱ درصد بیش از ظرفیت اسمی و واحد پلی‌اتیلن سنگین نیز ۲۰ درصد بیشتر از ظرفیت اسمی (معادل ۴۵ تن در ساعت) تولید کرده‌اند. مهندس مصطفی مرتضوی با بیان این که این مجتمع پتروشیمی در یازده ماه گذشته با استفاده از ظرفیت‌های موجود از نظر تولید، روند مطلوبی را سپری کرده است، افزود: واحدهای شرکت پتروشیمی جم با ظرفیت یک میلیون و ۳۲۱ هزار تن اتیلن، ۴۰۰ هزار تن پروپیلن، ۴۰ هزار تن بنزین پیرولیز، ۳۲ هزار تن نفت‌کوره، ۳۰۰ هزار تن پلی‌اتیلن سنگین و سبک، ۱۰۰ هزار تن بوتادین در حال فعالیت هستند.

در گروه شرکت‌های واسطه‌گری مالی، مجمع سالانه سرمایه‌گذاری ملی ایران با تقسیم سود ۱۵ تومانی به هر سهم و توزیع آن برای سهامداران حقیقی از خرداد ۹۱ برگزار شد. در گروه غذایی روز چهارشنبه در نهایت قیمت‌گذاری بالای سهام قندی به صف فروش سه نماد قابل معامله این شرکت‌ها (قپیرا، قلرست و قنیشا) در بورس منجر شد. قیمت‌گذاری بالای شرکت‌های قندی در مقایسه با شرکت‌های دیگر و رفتار احساسی سهامداران موجب انتظار برای تغییر در شرایط سهام قندی شده است. معامله‌گران در این گروه به‌رغم تعدیل‌های مثبت سود در سال جاری به دلیل رشد ارزش بازار شرکت‌ها با تردیدهایی مواجه شده‌اند و تلاش مدیران بورس برای شفاف‌سازی وضعیت این شرکت‌ها قابل تقدیر و توجه است. گروه قندی با ادامه ارسال گزارش‌ها، امروز نیز شاهد بازگشایی شماری از نمادهای متوقف خواهد بود.

در این زمینه شرکت قند هگمتان که برای سال ۹۱ خود به ازای هر سهم ۱۳۵۱ ریال سود پیش‌بینی کرده بود با تعدیل مثبت ۲۰ درصدی سود جدید خود را رقم ۱۶۲۶ ریال به ازای هر سهم اعلام نموده است.

افزون بر این، قند شهد خوی نیز که برای سال ۹۱ به ازای هر سهم ۶۸۲ ریال سود اعلام کرده بود، با تعدیل مثبت ۵۳ درصدی سود جدید خود را ۱۰۴۸ ریال به ازای هر سهم اعلام نموده است.

شرکت قند اصفهان سود سال ۹۱ خود را با تعدیل مثبت ۲۹ درصدی به نسبت سال ۹۰ رقم ۳۰۰۴ ریال به ازای هر سهم اعلام نمود.

در گروه معدنی، در حالی که همچنان وضعیت معدن انگوران به صورت رسمی روشن نشده است، شنیده‌های ضد و نقیضی در مورد واگذاری این معدن در بازار به گوش می‌رسد. در این گروه فرابورس شاهد پذیرش و درج نام تامین مواد اولیه فولاد صبانور به عنوان سومین شرکت تولید‌کننده سنگ‌آهن بازار سرمایه است. این شرکت از زیر مجموعه‌های معادن و فلزات است. در فرابورس روز دوشنبه نیز نماد معدن کوچک مس تکنار در بازار پایه فرابورس گشایش خواهد شد. این شرکت که تا‌کنون با ظرفیت یک هزار و ۶۰۰تنی تولید کنسانتره خود نرسیده و همواره در سال‌های اخیر با تولید نزدیک به ۶۰۰تن فعالیت کرده است با سرمایه نزدیک به ۴میلیارد تومان دارای زیان انباشته‌ای ۶/۱میلیارد تومانی است.

در گروه تجهیزات، انتشار برخی از شایعات در مورد صنعتی دریایی ایران پیرامون افزایش سرمایه و فروش دارایی‌ها موجب تشکیل صف خرید برای این نماد در روز چهارشنبه شد. در نماد «همراه»، برخی خبرهای منتشره در مورد معامله بلوکی هفته گذشته این شرکت از تعلق این بلوک نزدیک به ۳میلیون سهم به کارکنان همراه اول حکایت دارد. انتظار می‌رود همراه اول در صورت فراهم بودن شرایط در هفته آخر فروردین ماه یا ابتدای اردیبهشت‌ماه مجمع سالانه خود را برگزار کند.

در مجموع بازار سهام روز چهارشنبه بازار مثبتی را پشت سر گذاشت که در آن ۶۰میلیارد تومان سهام در بازار معامله شدند که ۲۱درصد آن را انتقال یک بلوک سهام بانک پارسیان از سرمایه‌گذاری سمند به یک شرکت زیر مجموعه تشکیل داد. با این کارنامه ارزش معاملات در کل هفته به ۳۷۹میلیارد تومان رسید. شاخص نیز در کل هفته رشد اندک ۷/۴۵واحدی را ثبت کرد.