گروه بورس- علیرضا باغانی: صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک در حالی هفته منتهی به شانزدهم بهمن‌ماه را پشت سر گذاشتند که شاخص بازار در رقابت با 61 صندوق فعال در سهام توانست رتبه بیست و دوم را به خود اختصاص دهد.

برخی از صندوق‌‌های سرمایه‌گذاری که به مدد سرمایه‌گذاری در برخی از تک‌سهم‌ها در هفته یادشده توانستند عرض اندامی در بازار داشته باشند. هرچند ادامه توقف در برخی نمادها در کنار رکود معاملاتی حاکم در بازار سبب شد تا کارنامه صندوق‌ها به لحاظ بازدهی مثبت نسبت به هفته گذشته سیر نزولی را نشان بدهد.
پرتفولیوتکانی ثمربخش
بررسی‌ها حکایت از آن دارد که در این هفته از بین ۶۱ صندوق سرمایه‌گذاری، ۲۹ صندوق بازدهی مثبت را به سرمایه‌گذاران خود داده‌اند، در حالی که شاخص هم توانسته با مثبت نگاه داشتن خود، بیست‌‌ودوم شده و ۳/۰ درصد بازدهی میانگین به اهالی بازار بدهد. در این هفته صندوق سرمایه‌گذاری سینا توانسته سودی ۶/۴ درصدی را عاید سرمایه‌گذاران خود کند و صندوق‌های نقش جهان و بورسیران هم با بازدهی‌های ۴/۴ و ۲/۴ درصدی به ترتیب دومین و سومین صندوق پربازده بوده‌اند. در حالی که نام صندوق‌های توسعه صادرات، امید سهم، فیروزه، آگاه، کارآفرینان برتر، بانک ملی و حافظ نیز در میان ۱۰ صندوق پربازده بازار به چشم می‌خورد.
در روی دیگر سکه، یعنی صندوق‌های قرمز و منفی، بیشترین افت مربوط به سه صندوق صبا، خوارزمی و رفاه با ثبت کاهش ارزش واحد سرمایه‌گذاری به میزان 3/1 درصد است. به نظر می‌رسد طی هفته‌های اخیر پرتفولیو‌تکانی صندوق‌ها و تمرکز بخشی از ارزش صندوق‌های سرمایه‌گذاری در خرید اوراق مشارکت 20 درصدی توانسته روند تغییر ارزش واحدهای سرمایه‌گذاری را در این نهادهای مالی هموارتر سازد. اما در یک ماهه اخیر شاخص بورس بازدهی منفی 6/1 درصدی را به ثبت رسانده‌ و در واقع از 52 صندوق سرمایه‌گذاری جا مانده است.
در این بازه زمانی، صندوق سرمایه‌گذاری مشترک سینا همچنان با ثبت ۸/۱۲ درصدی بازدهی اول است و صندوق‌های بورس ۲۴ و آرین هم با بازدهی‌هایی بیش از ۱۰ درصدی دوم و سوم شده‌اند، در حالی که نام صندوق بورس بیمه با ۱/۵ درصدی بازدهی منفی در بین ۳۶ صندوق قرمز خودنمایی کرده و صندوق‌های ایساتیس و نوین هم به ترتیب با ۳/۴ درصد و ۱/۳ درصدی بازدهی منفی دومین و سومین صندوق زیان‌ده در یک ماهه اخیر به شمار می‌روند.
نتایج ماراتن 3 ماهه صندوق‌ها
رصد وضعیت صندوق‌ها در ۳ ماهه اخیر نیز حاکی از آن است که صندوق سینا با ثبت ۵/۲۵ درصد بازدهی مثبت جایگاه قهرمانی خود را حفظ کرده و صندوق بورس ۲۴ هم با ۶/۱۸ درصد بازدهی به عنوان نایب قهرمان ماراتن ۳ ماهه این نهادهای مالی در بورس قد علم کرده است. صندوق بانک مسکن نیز سکوی سوم بیشترین سوددهی را با ثبت ۶/۱۷ درصد بازدهی از آن خود کرده است.در حالی که سرمایه‌گذاران صندوق‌های حافظ، کاسپین، نقش جهان، آگاه، فیروزه، بورسیران و توسعه صادرات هم با بازدهی‌های مثبت ۶/۱۵ تا ۱/۱۲ درصدی روزهای خوبی برای سرمایه‌گذاران خود رقم زده‌اند، حال آنکه شاخص بورس در این مدت فقط ۶/۲ درصد مثبت بوده است و در واقع دماسنج بازار در فصل گذشته از ۴۰ صندوق سرمایه‌گذاری عقب‌تر حرکت کرده است. در این دوره ۹ صندوق سرمایه‌گذاری بازدهی منفی را تجربه کرده‌اند که در راس آنها صندوق بورس بیمه با ۴/۷ درصد زیان قرار دارد. در ۶ ماهه منتهی به شانزدهم آذرماه هم که کل بازار ۶ درصد زیان عاید سرمایه‌گذاران کرده است، صندوق سینا با ۲/۱۹ درصد سود سرمایه‌گذاران خود را خوشحال کرده است و صندوق‌های آرین، توسعه صادرات، حافظ و بورس ۲۴ هم با رشد ۵/۱۶ تا ۲/۱۴ درصدی دوم تا پنجم شده‌اند.اما شاخص بازار در حالی طی ۶ ماهه به سرمایه‌گذاران ۶ درصد بازدهی منفی داده که شمار کل صندوق‌های منفی در این دوره ۳۷ صندوق بوده است.
صندوق‌ها، آینه تمام‌نمای بازار
در نهایت آمار یک ساله نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاران بازار سهام بازدهی بالغ بر ۴/۱۵ درصدی عایدشان شده است، در شرایطی که در این دوره تنها دو صندوق، بازدهی منفی را به ثبت رسانده‌اند. این شرایط بیش از هر چیز حاکی از آن است که وضعیت سبز و قرمز صندوق‌ها به شدت تابع شرایط کلی بازار است.در یک سال گذشته صندوق‌های رضوی و بورس بیمه به ترتیب با ثبت ۱/۱۴ درصد و ۵/۸ درصد زیان تنها صندوق‌های منفی بازار بوده‌اند. در همین حال، صندوق سینا با ثبت بازدهی ۴/۵۱ درصدی رتبه نخست بیشترین بازدهی این نهادهای مالی در دوره یک ساله اخیر را از آن خود کرده است. جدول زیر جزئیات عملکرد صندوق‌ها بر اساس کارنامه هفتگی را مرتب کرده است: