گروه بورس- پس از آنکه بورس تهران توانست ظرف روزهای گذشته صعودهای خیره‌کننده‌ای را به ثبت برساند و به نوعی از تله رکود فراگیر ماه‌های گذشته عبور کند، بررسی وضعیت صندوق‌‌های سرمایه‌گذاری مشترک در هفته منتهی به 15 آذرماه سال جاری یعنی همزمان با رشدهای قابل توجه شاخص نیز از بهبود وضعیت این نهادهای مالی فعال حکایت دارد.

مطالعه و بررسی وضعیت ۶۲ صندوق سرمایه‌گذاری مشترک در هفته مزبور از منفی بودن تنها دو صندوق روایت می‌کند، بدان معنی که ۶۰ صندوق فعال در بورس تهران در این دوره توانسته‌اند بازدهی‌های مثبتی بر سرمایه‌گذاران خود برسانند.
همچنین در این دوره هفتگی که به 15 آذرماه، منتهی شده است، صندوق سرمایه‌گذاری مشترک رضوی با بازدهی 8 درصدی توانسته رکوردار کسب سود در بازار باشد، در شرایطی که با فاصله‌ای نسبتا زیاد صندوق کارآفرینان برتر با 3/5 درصد سودآوری در رده دوم ایستاده و صندوق بورس بیمه هم با 3/4 درصد بازدهی سوم شده است. در همین حال صندوق‌های ارگ، فارابی، امید سهم، فیروزه، بانک مسکن، بوسیران و مهرشریعه هم به ترتیب رتبه‌های چهارم تا دهم سودآورترین Mutualfundها را به خود اختصاص داده‌اند. در شرایطی که صندو‌های سرمایه‌گذاری بورس 24 و بانک اقتصاد نوین هر دو با بازدهی منفی 3/0 درصدی تنها صندوق‌های منفی بازار در دوره مورد اشاره بوده‌اند. اما شاخص بورس که این روزها به تعبیر فعالان بازار سرمایه احیا شده و روند صعودی را تجربه می‌کند، در هفته مورد اشاره رتبه بیست و پنجم مقایسه با صندوق‌ها را کسب نموده و 1/1 درصد بازدهی مثبت داشته است، هرچند به دلیل همخوانی بازدهی شاخص با صندوق‌هایی همچون امید ایرانیان، بیمه دی، بانک کشاورزی و صنعت و معدن می‌توان رتبه دماسنج بازار در میان این 62 صندوق فعال در بورس را بیست و یکم هم عنوان کرد. این در حالی است که صندوق شاخصی کارآفرین که تلاش می‌کند پرتفولیویی شبیه کل بازار به وجود آورد، در این مدت با 5/1 درصد بازدهی چهاردهم شده است و در واقع از شاخص بورس پیش افتاده است. اما وضعیت صندوق‌‌های سرمایه‌گذاری مشترک نسبت به هفته معاملاتی گذشته (هفته منتهی به 8 آذر ماه سال جاری) از یک تفاوت عمده حکایت دارد؛ به‌این ترتیب که در هفته ما قبل تنها 5 صندوق توانسته‌اند بازدهی مثبت به سرمایه‌گذاران خود بدهند و 56 صندوق دیگر بازدهی منفی را رقم زده‌اند. ضمن اینکه شاخص بورس هم به عنوان علامتی از وضعیت کل بازار 2/3 درصد زیان نصیب سرمایه‌گذاران کرده است. این اتفاق و رویدادهای هفته جاری گویای گره خوردن سرنوشت تقریبا همه صندوق‌ها به وضعیت کلی بازار است، بدان معنی که مادامی که بازار با رشد قیمت سهام مواجه می‌شود، ‌در صورتی که صندوق‌ها توانسته باشند با مدیریت خوب، پرتفولیویی مناسب را گردآوری کرده باشند، به محض بازگشت بازار، سودآوری مطلوبی را تجربه می‌کنند.
مثبت‌های انگشت‌شمار در عملکرد ماهانه و فصلی
از سوی دیگر، بررسی وضعیت صندوق‌ها در یک ماه اخیر حاکی از آن است که در بازه یک ماهه اخیر منتهی به پانزدهم آذرماه سال جاری تنها 8 صندوق توانسته‌اند، سودآور باشند و مابقی صندوق‌ها با رنگ قرمز و در واقع بازدهی منفی به استقبال سرمایه‌گذاران خود رفته‌اند. در این دوره صندوق آرین با 4/5 درصد بازدهی سودآورترین نهاد مالی بازار بوده و 7 صندوق دیگر هم بازدهی 9/1 درصد تا 1/0 درصدی به سرمایه‌گذاران خود داده‌اند و این در حالی است که شاخص بورس با 2/7 درصد بازدهی منفی در این مدت از 55 صندوق سرمایه‌گذاری جامانده است. افزون بر این، در بازه 3 ماهه نیز صندوق آرین همچنان با سودآوری 6/5 درصدی رتبه نخست صندوق‌ها را به خود اختصاص داده و صندوق‌های تجربه ایرانیان، توسعه صادرات، ‌یکم ایرانیان و مهر ایرانیان هم با 3/3 درصد تا 9/2 درصد بازدهی سودآورترین صندوق‌ها بوده‌اند، حال آن که بازدهی 3 صندوق دیگر هم در این مدت مثبت بوده است و 54 صندوق دیگر هم بازدهی‌های منفی به سرمایه‌گذاران خود داده‌اند. شاخص هم در 3 ماهه 1/8 درصد بازدهی منفی داشته است و سی و هشتم شده است.
کارنامه میان مدت صندوق‌ها
در این حال، بررسی وضعیت صندوق‌ها در 6 ماهه هم حاکی از آن است که در این مدت هم فقط 11 صندوق بازدهی مثبت داشته‌اند، حال آنکه بازدهی مابقی صندوق‌ها منفی است و شاخص‌ هم در این مدت با 6/4 بازدهی منفی سی‌وپنجم شده است. بیشترین بازدهی مثبت در این مدت با 5/12 درصد مربوط به صندوق آرین است و صندوق شاداب هم با 9/29 درصد زیان بیشترین بازدهی منفی را در 6 ماهه در میان صندوق‌ها به ثبت رسانده است. در یک ساله اخیر منتهی به 15 آذرماه هم صندوق سرمایه‌گذاری مشترک بانک صادرات با 4/64 درصد بازدهی مثبت، رتبه نخست را به خود اختصاص داده و صندوق‌های آرین، بورسیران، گنیجینه بهمن و نوین هم به ترتیب با 60 درصد، 2/45 درصد، 4/42 درصد و 7/41 درصد در رده‌های دوم تا پنجم بیشترین بازدهی قرار دارند. شاخص بورس در یک ساله اخیر که بخشی از آن در سال رویایی بورس یعنی سال 89 قرار دارد، وضعیت بهتری دارد و تنها از 16 صندوق جامانده است و 9/31 درصد بازدهی مثبت را به ثبت رسانده است. اما جالب این است که در این مدت تنها دو صندوق بازدهی منفی داشته‌اند تا جایی که صندوق شاداب با 5/35 درصد زیان و صندوق رضوی هم با 4/1 درصد زیان در رتبه‌بندی یک ساله صندوق‌ها رنگ قرمز را تجربه می‌کنند و مابقی صندوق‌ها سودده بوده‌اند.