نفت و گاز پارسیان در آستانه ورود به بورس

گروه بنگاه‌ها- مهتاب رحمتعلی: نفت و گاز پارسیان به زودی بورسی می‌شود. این شرکت که سودآورترین زیرمجموعه سرمایه‌گذاری غدیر است، به عنوان بزرگ‌ترین هلدینگ تخصصی صنعت گاز و پتروشیمی خصوصی در همین ماه وارد بورس خواهد شد. این شرکت از سویی با در اختیار داشتن شرکت‌هایی نظیر پتروشیمی پردیس و کرمانشاه، بزرگ‌ترین تولیدکننده محصولات استراتژیک اوره و آمونیاک در سراسر خاورمیانه محسوب می‌شود و از سویی دیگر پتروشیمی زاگرس، بزرگ‌ترین مجتمع تولید متانول دنیا را تحت مدیریت خود دارد. بر این اساس، تولید سالانه دومیلیون و ۸۰۰ هزار تن اوره، یک‌میلیون و ۷۶۰ هزار تن آمونیاک، سه‌میلیون و ۳۰۰ هزار تن متانول و ۵۰ هزار تن اتیلن در اختیار این هلدینگ بزرگ قرار دارد.

مهندس عزیزی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارسیان در آستانه ورود این شرکت به بورس طی گفت‌وگویی به سوالات کارشناسی و جدی دنیای اقتصاد در مورد این شرکت پاسخ داده است.

لطفا یک معرفی اولیه از هلدینگ نفت و گاز پارسیان ارائه کنید.

مزیت اقتصادی قابل ملاحظه‌ای که به دلیل وجود ذخایر عظیم گازی کشور در صنعت پتروشیمی وجود دارد، این بخش را به یکی از موتورهای قدرتمند رشد و توسعه اقتصاد کشور تبدیل کرده است، به گونه‌ای که در حال حاضر بیش از ۴۵ درصد صادرات غیرنفتی کشور به صنعت پتروشیمی اختصاص دارد.

در همین راستا و به منظور بهره‌برداری از این مزیت، نفت وگاز پارسیان در سال ۸۷ فعالیت خود را به طور حرفه‌ای و در قالب هلدینگ تخصصی آغاز کرد و در سال ۸۹ تمامی توان خود را به توسعه سرمایه‌گذاری در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی معطوف کرد.

این شرکت در راستای اصل ۴۴ در زمینه خصوصی‌سازی در بخش نفت و گاز و پتروشیمی به طور جدی ایفای نقش کرد، به طوری که سالانه یک‌هزار میلیارد تومان از سهام متعلق به دولت را خریداری کرد و پس از افزایش ظرفیت و راه‌اندازی فازهای جدید، سهام این شرکت‌ها را از طریق فرابورس به مردم عرضه کرد.

به عنوان مثال، پتروشیمی پردیس در زمان خریداری از دولت تنها یک فاز داشت که شرکت نفت و گاز پارسیان فاز دوم آن را به بهره‌برداری رساند و در حال حاضر فاز سوم را کلنگ زده که ظرف ۳۶ ماه آینده به مدار تولید می‌رساند.

ما به عنوان یک حلقه تخصصی نفت و گاز و پتروشیمی بین دولت و بورس، در حال حاضر بزرگ‌ترین هلدینگ تخصصی غیردولتی در زمینه نفت و پتروشیمی هستیم و پیش‌بینی کرده‌ایم که تا سال ۲۰۱۲ جزء یکصد شرکت برتر دنیا در این زمینه باشیم.

در آینده، غیر از حضور در حوزه‌های پایین‌دستی پتروشیمی که از ارزش افزوده خوبی برخوردار است، در نظر داریم به حوزه‌های بالادستی بیشتری به ویژه در زمینه پتروشیمی وارد شویم.

همچنین حضور پررنگ و فعال در عرصه بین‌المللی و جذب مشارکت‌های خارجی از دیگر اهداف ماست.

آخرین سرمایه شرکت در صورت‌های مالی غدیر ۲۰۰ میلیارد تومان است. آیا این سرمایه برای ورود به بورس تغییر می‌کند؟

به تازگی سرمایه شرکت به ۶۰۰ میلیارد تومان افزایش یافته که مراحل پایانی را برای ثبت طی می‌کند. دلیل تاخیر شرکت به بورس نیز همین افزایش سرمایه و طی فرآیند ثبت آن بوده است.

براساس آخرین صورت وضعیت پرتفولیو (۳۱ شهریورماه ۹۰)، شرکت در مجموع یک‌هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان (بهای تمام شده) سرمایه‌گذاری در بورس و خارج بورس داشته است. این در حالی است که ارزش بازار سرمایه‌گذاری‌ها بیش از سه‌هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان (با فرض فقدان اضافه ارزش در سهام خارج بورسی) است. این ارقام می‌تواند NAV شرکت را بیش از یک‌هزار و ۷۵۰ تومان به ازای هر سهم قرار دهد. چقدر با این ارزش‌گذاری موافق هستید؟

ارزش دارایی‌های شرکت با برآورد ما چهارهزار میلیارد تومان است اما قیمت‌گذاری روی سهم را بایستی بازار طی فرآیند عرضه اولیه انجام دهد. NAV شرکت به ازای هر سهم نیز که در سوال خود به آن اشاره داشتید، باید با سرمایه جدید (۶۰۰ میلیارد تومان) محاسبه و مدنظر قرار گیرد.

همه زیر مجموعه‌های مهم شما به جز پتروشیمی خراسان در بورس و فرابورس پذیرفته شده‌اند. آیا برای خراسان نیز برنامه مشابهی دارید؟

سهام ما در خراسان ۲۰درصد است، اما در حال تعامل با دیگر سهامداران هستیم که در صورت موافقت این شرکت را نیز وارد فرابورس کنیم.

همچنین پتروشیمی مارون نیز در فرابورس پذیرفته شده است و به زودی شاهد معاملات سهام خود خواهد بود.

به تازگی سهام پالایش نفت تبریز را خریداری کرده‌اید. آیا میزان مالکیت شما در آن شرکت به حد کنترل رسیده است؟ با توجه به تفاوت قابل ملاحظه صنعت پالایشگاهی از پتروشیمی (که حاشیه سود به مراتب محدودتر و مشکلات بیشتری دارد) استراتژی مجموعه در ورود به این سرمایه‌گذاری چه بوده است؟

هنوز مالکیت و مدیریت هیچ یک از پالایشگاه‌های کشور به طور کامل در اختیار هیچ گروهی قرار نگرفته و پالایشگاه تبریز نخستین پالایشگاهی است که ما توانستیم در سه مرحله خرید سهام کنترلی آن را در دست بگیریم.

با توجه به سرمایه‌گذاری‌های صورت گرفته، معتقدیم که سودآوری این پالایشگاه می‌تواند از واحدهای پتروشیمی‌ ما بیشتر باشد. در واقع پالایشگاه به نسبت حجم سرمایه‌گذاری انجام شده، توانایی ایجاد سود بیشتری خواهد داشت. توجه کنید که گردش مالی پالایشگاه تبریز با ظرفیت ۱۲۰ هزار بشکه در روز، سالی ۶ هزار میلیارد تومان است که در صورت مدیریت کارآمد و خوب می‌تواند پنج درصد سود فروش نصیب سهامداران خود کند. لازم به یادآوری است حجم فروش همه زیرمجموعه‌های نفت و گاز پارسیان به روی هم برابر با پالایشگاه تبریز است.

بنابراین، شرکت نفت و گاز پارسیان با هدف متنوع سازی و حضور در صنایع بالادستی سهام این پالایشگاه را به پرتفولیوی خود اضافه کرده است. از ابتدای ورود ما به پالایشگاه تبریز این شرکت ۷۰ درصد افزایش سودآوری داشته و امیدواریم در سال آینده این رشد سودآوری سالانه به ۱۰۰ درصد نیز برسد.

حدود ۸۰ درصد افزایش ارزش پرتفولیوی شما به پتروشیمی پردیس و زاگرس وابسته است. به این ترتیب نوسانات قیمت جهانی اوره و متانول تاثیر شگرفی بر سودآوری و ارزش سهام شما خواهد داشت. با توجه به اینکه دو محصول فوق‌ اکنون در قیمت‌های بالای تاریخی خود معامله می‌شوند، پیش‌بینی شما از آینده قیمت این دو محصول چیست؟

قیمت متانول به تازگی هیچ رشدی نداشته و به نظر ما پایین هم هست. زیرا طی ۶ سال گذشته در مقطعی به ۶۰۰ دلار در هر تن نیز رسیده بود و فکر می‌کنم در حال حاضر در کف قیمت خود(۳۵۰ دلار) به سر می‌برد.

اما قیمت اوره به علت رشد تقاضای آن بالا است و البته از دیدگاه کارشناسی اکنون بین قیمت اوره، آمونیاک و نفت تناسب منطقی برقرار است.

علاوه بر این، کاهش قیمت اوره، در سودآوری شرکت‌های ما در بلندمدت تاثیر چندانی ندارد؛ زیرا واحدهای تولیدکننده، در سال‌های اول بهره‌برداری هستند و به زودی حجم تولید بیشتری خواهند داشت که حتی اگر قیمت اوره به نصف هم برسد، با افزایش ظرفیت می‌توانند سود فعلی خود را حفظ کنند.

برخی معتقدند ارزش‌گذاری پردیس و زاگرس در محدوده سه‌میلیارد دلار به مراتب دور از ارزش جایگزینی آنها و تنها به علت قیمت بالای فروش محصول حاصل شده است. نظر شما در برابر این دیدگاه چیست؟

هزینه مالی ایجاد چنین پروژه‌هایی در حال حاضر بسیار بالا خواهد بود. به عبارتی دیگر، حتی اگر هزینه اولیه سرمایه‌گذاری نیز کم باشد، با در نظر گرفتن خواب سرمایه و یک دوره

دست کم پنج تا ۶ ساله برای ایجاد چنین واحدهایی و نیز دیگر محدودیت‌ها در تامین تجهیزات لازم به سرمایه‌گذاری بالایی نیاز است. بنابراین، ارزشگذاری بازار برای این شرکت‌ها خیلی هم دور از انتظار نیست.

شرکت‌های زیرمجموعه شما قیمت گاز مصرفی را در محدوده ۷۰۰ ریال در هر متر مکعب برآورد کرده‌اند، آیا این رقم تاکنون با دولت قطعی شده و در صورت اجرای فاز جدید تحول، آسیب‌پذیری از تغییر قیمت گاز را تا چه حد ارزیابی می‌کنید؟

به نظر ما قیمت گازی که برای پتروشیمی‌ها در نظر گرفته شده بسیار گران‌تر از قیمتی است که کشورهایی شبیه قطر، کویت و عربستان به واحدهای تولیدی خود می‌دهند.بر این اساس، در جلسه‌هایی که با رییس مجلس و وزیر نفت داشتیم در زمینه تثبیت قیمت خوراک برای پنج سال و عدم افزایش نرخ خوراک استدلال‌هایی مطرح کردیم که به نظر می‌رسد از سوی آنان پذیرفته شده و در حال برنامه‌ریزی برای انجام آنها هستند و این امر به احتمال زیاد در قانون بودجه قطعیت خواهد یافت. بنابراین، بابت قیمت گاز مصرفی تهدیدی متوجه واحدهای مجموعه نخواهد شد.