دنیای اقتصاد- بروکسل پایتخت بلژیک شامگاه چهارشنبه شاهد توافق سران اروپا پس از ماه‌ها رایزنی بود؛ سران اروپا که برای هفدهمین بار در دوسال گذشته موضوع بحران مالی در برخی از کشورهای این اتحادیه را به بحث گذاشته بودند، سرانجام موافقت کردند تا با بخشش حجم عمده‌ای از بدهی‌های یونان این کشور را از لبه ورشکستگی دور کنند. نجات یونان سایه فروپاشی را از سر اتحادیه پولی اروپا و یورو دور کرد تا بار دیگر آرامش به صحنه اقتصاد جهانی بازگردد. بازارهای جهانی نیز استقبال چشمگیری از این توافق کرده و بهای مس به عنوان نشانه‌ای از امید به رشد اقتصاد در آینده، شش درصد رشد کرد. بهای فلزات پایه دیگر از جمله روی، سرب و نیکل نیز ۵درصد جهش کرد. آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان پس از حصول توافق گفت: ما موفق شدیم به جهانیان نشان دهیم که تصمیم درستی اتخاذ کردیم. نیکولا سارکوزی، رییس‌جمهور فرانسه نیز اظهار کرد: تصمیم‌هایی که رهبران اروپا گرفته‌اند موجب آرامش خاطر در کل جهان است که منتظر تصمیم قاطع این کشورها بوده‌اند. کشورهای اروپایی انتظار دارند با دست یافتن به توافق‌هایی که تا آخرین لحظه مورد تردید بود، ثبات را به بازارهای مالی و سرمایه‌گذاری بازگردانند. جنب پل حافظ

افزایش امیدواری‌‌ها در بورس تهران

گروه بورس- همایون دارابی: بهای فلزات رنگین در بازارهای جهانی روز پنج‌شنبه تحت تاثیر توافق اولیه برای حل بحران بدهی اتحادیه اروپا رشدی را مشاهده کرد که از سال ۱۹۸۶ بی‌سابقه بوده است.

رهبران اتحادیه اروپا پس از ماه‌ها رایزنی سرانجام در مورد مهار بحران‌های مالی و اقتصادی به توافق رسیدند.

در آخرین مذاکرات انجام شده سران کشورهای اروپایی توافق کردند برای نجات اقتصاد بحران‌زده‌ یونان، نیمی از بدهی‌های این کشور بخشیده شود.

سران اتحادیه اروپا شامگاه چهارشنبه هفته گذشته در بروکسل گرد هم آمدند تا برای هفدهمین بار در دو سال گذشته در مورد بحران مالی برخی از کشورهای این اتحادیه چاره‌اندیشی کنند.

کاهش بدهی‌های یونان بخشی از توافق سران کشورهای حوزه‌ یورو بود که از ماه‌ها پیش بر سر راه‌های مقابله با بدهی کلان چند کشور اروپایی بحث و تبادل نظر می‌کنند. بر اساس این توافق‌ها، بانک‌های مهم اروپایی موظف شده‌اند تا شش ماه دیگر میزان نقدینگی خود را تا حدود ۱۰۰ میلیارد یورو افزایش دهند.

کشورهای اروپایی انتظار دارند با دست یافتن به توافق‌هایی که تا آخرین لحظه مورد تردید بود، ثبات را به بازارهای مالی و سرمایه‌گذاری بازگردانند.

همزمان با مذاکرات رهبران اتحادیه اروپا، گفت‌وگوهای فشرده‌ای نیز میان یونان و صندوق بین‌المللی پول بر سر میزان کاهش بدهی‌های این کشور و شرایط آن در جریان بوده است.

به گفته مرکل، این تدبیرها تنها راه نجات در برابر بحران مالی در اتحادیه اروپا بوده است. بر اساس توافق‌های انجام شده، قرار است یونان تا سال ۲۰۱۴ میلادی ۱۰۰ میلیارد یوروی دیگر وام دریافت کند. در همین حال نخست‌وزیر یونان ابراز امیدواری کرده است که با تصمیم‌های اخیر سران اتحادیه اروپا، کشورش وارد دوران تازه‌ای شود. وی همچنین از مردم یونان به خاطر از خودگذشتگی‌هایشان قدردانی کرد و گفت: در غیر این صورت کشورش سال گذشته رسما ورشکسته بوده است.

این توافق‌ها روز پنج‌شنبه بازارها را متلاطم کرد تا بهای مس با رشد ۶درصدی به بالای مرز ۸هزار دلار باز گردد. بهای سرب، روی و نیکل نیز ۵درصد رشد کردند اما این رشد روز جمعه تحت تاثیر نگرانی از رشد اقتصادهای عمده رو به ضعف نهاد. براساس پیش‌بینی‌های صورت گرفته، نگرانی شدیدی در مورد رشد اقتصادی ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا و چین به چشم می‌خورد. در آمریکا رشد اقتصادی امسال ۷/۱درصد است که در مقایسه با ۳درصد سال قبل افت چشمگیری یافته است.

در اتحادیه اروپا رشد امسال ۶/۱درصد، سال گذشته ۸/۱درصد و سال آینده ۸/۰درصد ارزیابی شده است و در چین رشد اقتصادی امسال ۲/۹درصد، سال قبل ۴/۱۰درصد و سال آینده ۶/۸درصد خواهد بود که این امر به معنای ضعف تقاضای واقعی است. در همین حال آمار انبار‌های بورس فلزات لندن در منطقه آسیا نیز رشد فزاینده موجودی‌ها را نشان می‌دهد. در این شرایط شبکه خبری بلومبرگ با نظرسنجی از کارشناسان، شانس افت قیمت مس در هفته آینده را بیشتر ارزیابی کرده است. براساس این نظر‌سنجی در مورد طلا ۱۶کارشناس رشد، ۲نفر افت و یک نفر تغییرات کم را پیش‌بینی کرده است. در مورد مس ۸کارشناس رشد، ۱۱نفر کاهش و ۴نفر تغییرات کم را اعلام کرده‌اند.

با بهبود شرایط بازارهای جهانی امیدواری‌ها برای بهبود وضعیت نمادهای وابسته به بازار جهانی در بورس تهران افزایش خواهد یافت.

در همین حال رشد بهای نفت نیز ثبات بازار تهران را افزایش داده است. با توجه به قیمت‌های کنونی، به نظر می‌رسد معامله‌گران پس از یک دوره نگرانی از وضعیت اقتصاد جهانی می‌توانند امیدوار‌تر باشند. این در حالی است که وضعیت بهای سنگ‌آهن و فولاد نیز همچنان با مشکل مواجه است. بهای بیلت فولادی در بورس فلزات لندن ۵۴۵دلار در هر تن رقم خورده است. از سوی دیگر کلاف شرکت‌های سنگ‌آهنی و فولادی در بورس تهران همچنان سردرگم است و هنوز احتمال توافقی در مورد خواسته ایمیدرو در تامین بودجه صندوق بازنشستگی فولاد از محل فروش شرکت‌های سنگ‌آهنی حاصل نشده است.

در کنار شرایط اقتصادی مطلوب بازار جهانی، در صحنه سیاسی داخلی و خارجی هنوز شرایط، نامعلوم است. در صحنه بین‌الملل، کارشناسان در انتظار گزارش مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هستند که ۲۰روز آینده منتشر خواهد شد. در صحنه داخلی، ناظران، با دقت تحولات مجلس شورای اسلامی را دنبال می‌کنند که در این میان، گزارش کمیسیون اصل ۹۰مجلس شورای اسلامی در اولویت قرار دارد.

در همین حال مدیران بازار سهام برای خروج بازار از دامنه رکود و بازگشت انگیزه به بازار تلاشی را برای انجام برخی عرضه‌های اولیه صورت داده‌اند. درج نام پتروشیمی کرمانشاه و احتمال عرضه برخی شرکت‌ها در فرابورس سبب خواهد شد شوک‌هایی به بازار وارد شود هر چند که بازار در حال حاضر حداقل در انتظار مشخص شدن نتیجه استیضاح وزیر اقتصاد است. این کم تحرکی را می‌توان در انتشار آمار ضعیف عملکرد هفته گذشته بورس مشاهده کرد که در آن ارزش معاملات با ۵۷درصد کاهش نسبت به هفته ماقبل خود به ۲۷۳میلیارد تومان رسید. شمار خریداران سهام نیز با افت ۹/۳۱درصدی به ۲۰هزار و ۹۵۸نفر بالغ شد. به ویژه آنکه بازارهای موازی از جمله طلا و ارز و اوراق مشارکت دولتی فعالیت قابل ملاحظه‌ای را شاهد هستند.

در بازار چه خبر بود؟

بازار روز چهارشنبه بازار کم انگیزه اما به دور از افت شدید بود که در آن شاخص ۴۱/۹واحد افت کرد. بهبود شرایط بازارهای جهانی و افت شدید قیمت‌ها انگیزه فروشندگان را کاهش داده و در نتیجه اندکی از فضای منفی بازار کاسته شده است. افت ۱/۱درصدی بازدهی بورس طی هفته گذشته و کاهش بازدهی بازار در سال جاری به ۲/۱۱درصد، سبب نگرانی از وضعیت کلی بورس، پس از گذشت ۸ماه از سال جاری شده است.

در بازار روز چهارشنبه در گروه مخابرات نگاه‌ها به تغییرات تعرفه‌ها بود.

مدیرعامل شرکت مخابرات در این رابطه گفت: آثار افزایش ۱۳ درصدی تعرفه تلفن ثابت بر صورت‌های مالی شرکت بعد از ابلاغ مصوبه بررسی خواهد شد. صابر فیضی، درباره تصمیم اخیر شورای رقابت در مورد افزایش ۱۳ درصدی تعرفه تلفن ثابت از دی‌ماه اظهار کرد: من هم این موضوع را از رسانه‌ها شنیده‌ام و هنوز ابلاغیه و تاییدیه‌ای به دستمان نرسیده است.

وی گفت: این افزایش مطمئنا بر صورت‌های مالی مخابرات اثر مثبت اما اندک خواهد گذاشت؛ زیرا واقعیت این است که به مانند دیگر صنایع و محصولات این درصد افزایش قیمت که فقط محدود به تلفن ثابت است، قیمت تمام شده ما را پوشش نمی‌دهد. با این همه باید منتظر ابلاغیه آن و بررسی‌ آثار مالی آن بود.

فیضی خاطرنشان کرد: بحث مولد کردن املاک استانی و فروش برخی دارایی‌ها از پیشرفت مطلوبی برخوردار بوده و در صورت‌های سال جاری اثرگذار است.

در همین رابطه وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز گفت: اگر شورای رقابت مصوبه هیات دولت در مورد تغییر تعرفه‌های تلفن ثابت را غیر قانونی می‌داند، موضوع را به دبیر هیات دولت منعکس کند.

رضا تقی‌پور اظهار کرد: براساس مصوبه جدید هیات دولت، به شرکت مخابرات اجازه داده شد که در صورت حذف کدهای بین شهری درون استانی، نرخ مکالمات تلفن ثابت را تغییر دهد.

این در حالی است که رییس شورای رقابت مصوبه دولت در خصوص جبران هزینه‌های هم‌کدی داخل استانی از محل تغییر تعرفه مکالمات تلفن ثابت را غیرقانونی خواند و گفت: این موضوع تنها از اختیارات شورای رقابت است و دولت اجازه ورود به این موضوع را ندارد. در گروه خودرویی، شرکت سرمایه‌گذاری سایپا براساس خبرهای اولیه، مبلغ ۴۵۹ ریال سود برای هر سهم پیش‌بینی کرده بود که طی شش ماه ۵۰۰ ریال سود یعنی بیش از میزان پیش‌بینی شده برای یک سال را پوشش داده است. انتظار می‌رود «وساپا» تا ۶۰۰ریال تعدیل سود را اعلام کند. در گروه خودرویی خط تولید محصولات سایپا در سودان راه‌اندازی شده است.

در گروه برقی، معامله‌گران همچنان شاهد مذاکرات نمایندگان مجلس شورای اسلامی با وزیر نیرو برای تعیین تکلیف بدهی‌های این وزارتخانه است. در آخرین تحول براساس هماهنگی میان مجلس و دولت کارگروهی تشکیل شده تا میزان مطالبات معوق پیمانکاران برقی را تا هفته آینده اعلام کند.

این تصمیم در شرایطی گرفته شده که وزیر نیرو در آستانه استیضاح قرار گرفته و این احتمال می‌رود که این تصمیم بهارستانی‌ها تا تعیین تکلیف بدهی‌های معوق پیمانکاران به تاخیر بیفتد.

در گروه پتروشیمی، روز چهارشنبه معامله گران شاهد بازگشایی دو نماد پتروشیمی فن‌آوران و خارک بودند؛ هر دو شرکت متانول ساز با تعدیل خیره‌کننده، همراه شده‌اند. فن‌آوران سود هر سهم خود را از یک هزار و ۵ریال به یک هزار و ۴۵۵ریال و خارک نیز دوباره سود هر سهم را از ۲هزار و ۴۰۴ریال به ۳هزار و ۲۰۵ریال افزایش داده است. زاگرس سومین متانول ساز فرابورس نیز پوشش مناسبی را اعلام کرد؛ هر چند که به دلیل شرایط نامناسب بازار، این تعدیل‌ها و پوشش مناسب راه به جایی نبرد و فن‌آوران با ۵/۱درصد رشد و خارک بدون تغییر معامله شدند.

در این گروه، پذیرش پتروشیمی کرمانشاه تعداد واحدهای تولید کود شیمیایی بازار سرمایه را پس از پتروشیمی شیراز و پردیس به سه می‌رساند. انتظار می‌رود پس از پتروشیمی کرمانشاه دو شرکت پتروشیمی خراسان و مارون نیز راهی بازار سرمایه شوند. ۴۰درصد پتروشیمی کرمانشاه متعلق به هلدینگ نفت و گاز پارسیان از زیر مجموعه‌های سرمایه‌گذاری غدیر است.

در مجموع بازار روز چهارشنبه بازاری متعادل در فضایی منفی بود که در آن ۵/۴۰ میلیارد تومان سهام مورد معامله قرار گرفت که ۳۵درصد آن را معاملات ۴۴میلیون سهم بانک پارسیان تشکیل داد.

از ۲۱۸ نماد مورد معامله ۱۳۷نماد با کاهش قیمت و ۷۴نماد با رشد قیمت معامله شدند.