نگاه ٢٢٢ هزار سهامدار خرد بانکها به آینده...
ایسنا- صنعت بانکداری با ورود بانکهای جدید دولتی و خصوصی به بورس و فرابورس جایگاه ویژهای در بازار سرمایه کشور پیدا کرده است به طوری که در حال حاضر این صنعت با در اختیار داشتن ۲۲۲ هزار سهامدار و ۲۴ درصد از ارزش کل بازار در مقام نخست صنایع بورسی ایستاده است. افزایش تعداد بانکهای حاضر در بورس از پایان سال ۸۷ و با واگذاری بانک ملت به عنوان اولین بانک دولتی آغاز شد و با ورود بانکهای خصوصی به بورس و فرابورس در سال ۸۹ و۹۰ قوت گرفت به طوری که در حال حاضر ۱۶بانک در بازار سرمایه حضور دارند که در این میان بانکهای اقتصاد نوین، سینا، کارآفرین، پست بانک، پارسیان، تجارت، ملت، صادرات و بانکهای تازه وارد پاسارگاد، انصار در بورس و بانک تات، سرمایه، دی، گردشگری و بانک الکترونیکی آرین و بانک ایران زمین در فرابورس فعال هستند. در این میان بانکهای سامان و حکمت ایرانیان نیز در فرابورس پذیرفته شدهاند و بانک شهر نیز نزد سازمان بورس به ثبت رسیده است.
طی سالهای ۸۲ تا۹۰ تعداد ۱۶ بانک دولتی و خصوصی به بورس و فرابورس راه یافتند و در حال حاضر این صنعت بیش از ۲۲۲ هزار نفر سهامدار دارد. به این ترتیب صنعت بانکداری با اختیار داشتن ۲۲ درصد از ارزش بازار سرمایه، بزرگترین صنعت این بازار است. این در حالی است که تعداد ۱۰ بانک در بورس با ارزش تقریبی ۲۷ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان و شش بانک در فرابورس با ارزش تقریبی ۳۸۵۰ میلیارد تومان در حال معامله هستند.
بانک پارسیان با حدود ۷۲ هزار سهامدار بیشترین تعداد سهامدار را به خود اختصاص داده است و پاسارگاد با ۵۰ هزار نفر در جایگاه بعدی قرار دارد. سرمایه بانکهای حاضر در بازار سرمایه از ۵۶ میلیارد تومان (پست بانک) تا ۲۷۲۵ میلیارد تومان (بانک پاسارگاد) است.
جزئیات تعداد سهامداران بانکی نشان میدهد که ۱۰ بانک فعال در بورس مجموعا ۲۲۱ هزار و ۶۳۳ سهامدار دارند که در مرداد ماه و با عرضه بانک پاسارگاد ۴۹ هزار و ۶۶۱ سهامدار جدید به این تعداد اضافه شده است. این در حالی است که بانک پارسیان از میان شرکتهای بانکی بیشترین سهامدار را به خود اختصاص داده و با ۷۱ هزار و ۹۶۰ نفر در صدر جدول ایستاده است. پاسارگاد با ۴۹ هزار و ۹۵۴ نفر در جایگاه بعدی قرار گرفته و اولین بانک دولتی واگذار شده یعنی بانک ملت ۳۹ هزار و ۳۴۲ سهامدار دارد.
این در حالی است که بانک تجارت با ۲۹ هزار و ۶۰۰ سهامدار، اقتصاد نوین با هشت هزار و ۸۳۲ سهامدار، کارآفرین با هشت هزار و۲۰۴ سهامدار، صادرات با هفت هزار و ۲۸۱ سهامدار، سینا با سه هزار و ۵۴۳ و پست بانک با دو هزار و ۹۱۷ نفر سهامدار در رتبههای بعدی ایستادهاند که با این میزان در انتهای جدول قرار گرفته است و در ماه گذشته ۱۰۰ نفر نیز از آن سهام خارج شدند. تعداد اندک سهامداران در آخرین بانک دولتی واگذار شده به دلیل مشکلات واگذاری عرضه، بالارفتن غیرواقعی سهم و آینده پر ابهام آن است.
سرمایه بانکهای حاضر در بورس نشان میدهد که بیشترین سرمایه به مبلغ ۲۷۲۵ میلیارد تومان است که به بانک پاسارگاد تعلق دارد. پس از پاسارگاد، بانکهای صادرات و ملت با سرمایههایی معادل ۲۰۱۶ میلیارد تومان و ۱۶۰۰میلیارد تومان در جایگاه بعدی قرار گرفتند. کمترین سرمایه این صنعت ۵۶ میلیارد تومان است که به پست بانک تعلق دارد و همچنان موضوع افزایش سرمایه و برگزاری مجمع سالانه آن درهالهای از ابهام است. روند قیمتی سهام بانکهای فعال بورس نشان میدهد که بیشترین قیمت و P/E به پستبانک تعلق دارد و این بانک با ۶۷۵ تومان و P/E معادل ۱۹ گرانترین سهم این گروه باشد. پس از پست بانک، سهام بانکهای اقتصادنوین و سینا به ترتیب با قیمتهای ۴۴۷ و۳۳۷ گرانترین سهام این گروه هستند.
متوسط P/E بانکها معادل ۷۸/۶ مرتبه است و مقایسه P/E بانکها حاکی از آن است که پارسیان و صادرات با P/Eهایی برابر ۶ مرتبه کمترین میزان P/E را به خود اختصاص دادند و بالاترین P/E در این گروه معادل ۵/۲۱ مربوط به بانک آرین است.
کاهش قیمت سهام بانکها
حال این صنعت بزرگ که بیشترین وزن بورس را به خود اختصاص داده و مجموع ارزش بازار آن بالغ بر ۲۸ هزار میلیارد تومان است و بیش از ۲۴ درصد مجموع کل ارزش بورس و فرابورس را تشکیل میدهد، بعد از انتشار خبر اختلاس در شبکه بانکی با فراز و نشیبهایی مواجه شده است که نگرانی سهامداران را از آینده این صنعت مهم به همراه داشته است.
به این ترتیب پس از انتشار خبر اختلاس سه هزار میلیارد تومانی در بانک صادرات که معادل کل ارزش سهام این شرکت در بورس است، بزرگترین صنعت بورس با کاهش ارزش سهام مواجه شد و بسیاری از سرمایهگذاران را نگران آینده سهمهای خود در راستای افزایش ابعاد این اختلاس به دیگر بانکها قرار داد.
این در حالی بود که پیش از منتشر شدن خبراختلاس، سهام بانکها در کانون توجه بازار سرمایه قرار داشت اما انتشار این خبر مهم تاثیر زیادی در سهام بانکها داشت و باعث کاهش ارزش سهام این گروه در بورس شد.
نمودار قیمتی بانکهای حاضر در بورس نشان میدهد که در حال حاضر و به دلیل نگرانیهای موجود و ابهامات فراوان سهام این گروه به جز بانک اقتصاد نوین عموما در محدوده منفی حرکت کردهاند و روزانه از ارزش سهام آنها در یک ماه اخیر کاسته شده است.
به این ترتیب سهام بانکهای حاضر در بورس به خصوص بانکهای صادرات، ملت و تجارت که در روز ۱۶ شهریور ماه در اوج قیمتی قرار داشتند به یکباره روند نزولی خود را آغاز کردند به طوری که بانک صادرات از بالاترین قیمت خود یعنی ۱۷۷ تومان به قیمت ۱۴۵ تومان رسید. این بانک که بدون توقف نماد به فعالیت خود ادامه داد با انتشار اطلاعیه هیات مدیره مبنی بر عدم تغییر پیش بینی سود ۹۰، روند با احتیاط رشد خود را آغاز کرد و اکنون در محدوده ۱۵۰ تومان در حال معامله است.
بانک ملت نیز که در روز ۱۶ شهریور قیمت ۲۵۰ تومانی را برای اولین بار تجربه کرده بود، پس از این روز حرکت منفی خود را آغاز کرد و پس از افتوخیز فراوان در حال حاضر با قیمت ۲۳۷ تومان و p/e معادل ۷ مرتبه در حال معامله است.
سهام بانک تجارت نیز که در شهریورماه در حال بهبود و رشد بود، از ۱۶ شهریورماه روند نزولی خود را آغاز کرد به طوری که قیمت سهام این شرکت که تا ۲۲۲ تومان و بالاترین سطح خود پیش رفته بود اکنون با قیمت ۱۷۸ تومان و P/E پنج مرتبه معامله میشود.
بانک پارسیان نیز که در روز ۱۶ شهریور ماه در اوج قیمتی قرار داشت و تا قیمت ۳۵۷ تومان پیش رفته بود، پس از این روز افت خود را آغاز کرد و در حال حاضر با قیمت ۳۳۵ تومان در حال داد و ستد قرار دارد و P/E آن شش مرتبه است.
بانک پاسارگاد که در نیمه شهریور ماه به بالاترین قیمت یعنی ۲۳۷ تومان رسیده بود در حال حاضر در کمترین سطح قرار داشته و در قیمت ۲۰۶ تومان و P/E هفت مرتبه معامله میشود. بانک انصار نیز که در ابتدای مهر ماه به بالاترین سطح خود رسیده بود و به قیمت ۳۰۲ تومان معامله میشد، با نوسانات زیادی مواجه شد و اکنون با قیمت ۲۹۹ تومان و P/E ده مرتبه خرید و فروش میشود.
در این میان بانکهای خصوصی همچون اقتصاد نوین نیز که در ابتدای مهرماه در قیمت ۴۹۱ تومان قرار داشت، روند کاهشی را تجربه کرد و در حال حاضر به قیمت ۴۰۴ تومان در حال معامله است. نکته جالب توجه این است که در حال حاضر سهام بانکهایی که به صورت خصوصی تاسیس شدهاند در کانون توجه بازار قرار گرفت به طوری که بانک کارآفرین و سینا با افزایش قیمت سهم مواجه شدند. به این ترتیب از زمان افشای فساد مالی اخیر در شبکه بانکی، سهام بانکها در بورس با فراز و نشیبهای جدی مواجه شدهاند و غیر از سهامداران بزرگ که سهام خود را به پول تبدیل کردهاند؛ ۲۲۲ هزار سهامدار خرد و کوچک بانکها با نگرانی به آینده سهامشان مینگرند و در انتظار بهبود اوضاع و رشد مجدد این گروه بعد از روشن شدن ابهامات و گزارشهای شش ماهه شرکتها هستند.
ارسال نظر