شکلات، نان و بورس!
علیرضا باغانی
«نمایشگاه زود هنگام، تونل‌های تو در تو،۱۵۰ شرکت‌کننده پر و پا قرص و در نهایت فروکش کردن ذوق اهالی بازار»؛ این تک مضراب‌هایی از گشایش مهم‌ترین رخداد سمبلیک بازار سرمایه است که می‌توان بر قلم جاری کرد.

پنجمین نمایشگاه بورس، بانک و خصوصی سازی در روز 24 شهریور ماه در شرایطی آغاز به کار کرد که تفاوت بسیار زیاد آن با دوره‌های قبلی به ویژه نمایشگاه چهارم موجب شده تا انتظارها از بزرگ‌ترین گردهمایی نمادین بازار سرمایه فروکش کند.در نمایشگاه پنجم که حدود 150 بنگاه اقتصادی از صدرای پر طرفدار و پر حاشیه گرفته تا تقریبا همه بانک‌ها و بیمه‌های فعال و کارگزاران در آن حضور پیدا کرده بودند، سالن‌های تونل گونه اختصاص داده شده به بازیگران بازار سرمایه در کنار ظاهر نامناسب فضای فیزیکی نمایشگاه و به هم ریختگی و آشفتگی عملیات ساختمانی محوطه آن، در همان نگاه اول از ذوق بورس‌بازان، بازیگران، بازیگردان‌ها و در مجموع فعالان بازار سرمایه ایران کاست. آن هم در شرایطی که سالن‌های اصلی به نمایشگاه نان، شکلات و نوشیدنی‌ها اختصاص داده شده بود!! این هم از اولویت‌دهی مسوولان نمایشگاه به بازار سرمایه!
شاید نگارنده هم اگر قبل از برگزاری نمایشگاه(شب بیست و چهارم) به بهانه دیدار دوستان به محل برگزاری پنجمین نمایشگاه بازار سرمایه نرفته بودم، مثل دیگر فعالان بورس از برگزاری این رویداد مهم که برای آن هزینه گزافی شده شوکه می‌شدم.
باری، نمایشگاه پنجم آغاز شد و شرکت‌کنندگان آن چاره‌ای جز حضور پررنگ و فعالانه و معرفی فعالیت‌ها و توانمندی‌های خود به بازدیدکنندگان نداشتند، نمایشگاهی که مربوط به بازار 140 هزار میلیارد تومانی است و مجموعه دولت و نظام در سال جاری حساب ویژه ای برای نقش آفرینی آن در عرصه اقتصادی کشور بازکرده‌اند.
اما برخلاف دوره‌های قبل و در شرایطی که اهالی بورس خود را برای بازدید بالاترین مقام اقتصادی کشور آماده کرده بودند، دکتر شمس‌الدین حسینی وزیر اقتصاد و دارایی در افتتاحیه این رخداد مهم بازار سرمایه حضور پیدا نکرد و همراه دولت به اردبیل رفت و طبق روال غیبت مسوولان در مناسبت‌های مشابه، پیام داد. می‌گویند دکتر حسینی در مراسم اختتامیه به نمایشگاه می‌آید. البته در این مراسم غیبت معاونان وزیر اقتصاد به ویژه رییس سازمان خصوصی‌سازی و معاونت بانک و بیمه نیز جلب توجه می‌کرد.
ولی با این حال، نمایشگاه امسال که با رشد 30 درصدی در آمار شرکت‌کنندگان نسبت به سال گذشته مواجه شده، صرف‌نظر از اشکالات و کاستی‌های ظاهری ذکر شده، از منظر محتوایی از رسیدن بازار سرمایه ایران به مرحله بلوغ و تکامل حکایت دارد.
نمایشگاهی که در دوره نخست خود در تالار پذیرایی دشت بهشت و با حضور تنها ۸ شرکت‌کننده برپا شد، هم‌اکنون پس از گذشت ۵ سال در فضایی به وسعت ۸ هزار و ۸۰۰ مترمربع و با حضور ۱۵۰ شرکت‌کننده برگزار می‌شود که این اتفاق جای تبریک به مدیران و متولیان بازار سرمایه ایران دارد.
ما هم در هیاهوی برگزاری این رویداد گشتی در نمایشگاه زدیم و ضمن تجدید دیدار با دوستان و اهالی بازار، حاشیه ‌نگاری مختصری از آن داشتیم، باشد که مقبول
افتد:
دکتر علی صالح‌آبادی رییس جوان و البته توانمند سازمان بورس و اوراق بهادار که افتتاح‌کننده نمایشگاه بود، همزمان با بازدید از سالن‌ها با سهامدارانی برخورد می‌کرد که انتقادها و پیشنهادها و درخواست‌هایی داشتند.
در همین رابطه، یکی از سهامداران احتمالا متضرر از توقف نمادهای اخیر به بهانه شفاف‌سازی، هنگامی که صالح‌آبادی از غرفه‌های یکی از کارگزاری‌ها بازدید می‌کرد، در مسیر آقای رییس قرار گرفت و اعتراض شدیدی نسبت به مقام نظارتی بازار در خصوص توقف نمادهای اخیر مطرح کرد و خواستار رسیدگی به اقدامات اداره نظارت بر ناشران بورس شد که البته متقابلا وعده‌هایی هم به وی داده شد.
از بازدید‌های رسمی که بگذریم نخستین نمایشگاه کاریکاتور بورس که به همت خدمات اطلاع‌رسانی بورس، شرکت‌های سابا گرافیک و بورس 24 برگزار شده هم با استقبال مطلوبی مواجه بود و موجب شد تا در هیاهوی برپایی نمایشگاه برای لحظاتی هر چند اندک بازدیدکنندگان در مفاهیم پر محتوای کاریکاتور‌های بورسی که بازگوکننده افت و خیزهای بازار پرنوسان بورس است، تامل و تعمق کنند.
در همین حال یکی از بازدیدکنندگان از کاریکاتورها هم نکته قابل اعتنایی را گوشزد کرد که جای کاریکاتورهای چهره‌‌های بورسی و اقتصادی خالی است.
افزون بر این، در نمایشگاه پنجم به روال سال‌های قبل که مدیران بنگاه‌های پذیرفته شده در بورس، نشست‌های خبری با نمایندگان رسانه‌ها برگزار می‌کردند، مدیرعامل فولاد مبارکه در روز اول پیشقدم شد و از آخرین تحولات غول فولادسازی ایران سخن گفت که یکی از نکات مهم ابراز شده توسط مدیر عامل فولاد تائید تهاتر بخشی از سهام فولاد هرمزگان با فولاد اکسین در مذاکرات اولیه با تامین اجتماعی بود.
از سویی دیگر، هر چند صدرای بزرگ غرفه کوچکی در نمایشگاه داشت، اما سهامداران تجهیزاتی در غرفه این شرکت مورد توجه بازار جمع شده بودند تا از خبرهای جدید آن مطلع شوند و البته منتفی شدن حراج آذرآب متعلق به صدرا در بورس یکی از این اخبار اعلام شده بود، ضمن اینکه در این اظهارنظرهای غیررسمی از قراردادهای آذرآب، صدرا و گزارش‌های ۶ ماهه آنها نیز سخن گفته می‌شد.
و در آخر هم هنگامی که ساعت 3:30 دقیقه عصر اولین روز نمایشگاه را نشان می‌داد به سالن 10 و 11 سری می‌زنیم. سالنی که غرفه سازمان، شرکت بورس، فرابورس و بورس کالا در آن قرار دارد.
این سالن نیز مملو از جمعیت مجریان و ناظران بازار بود و دکتر قالیباف مدیر عامل بورس هم طبق رویه سال‌های گذشته بازدید‌های خود از تک تک غرفه‌ها را آغاز کرد که مورد استقبال فعالان بازار مواجه شده بود. این سادگی و بی‌آلایش بودن مدیرعامل بورس تهران را همه دوست دارند.
راستی یادمان رفت که یادی کنیم از غرفه پرطرفدار دنیای اقتصاد که در روز نخست علاوه بر اینکه پذیرای دکتر صالح‌آبادی و شماری دیگر از مدیران ارشد بازار سرمایه بود، با خیل عظیم جامعه سهامداری و فعالان بازار سرمایه مواجه بود تا جایی که ما خودمان هم نتوانستیم از غرفه خودمان بازدید کنیم! در اینجا لازم است یادی هم کنیم از همکاران قدیمی به ویژه علیرضا کدیور روزنامه نگار و کارشناس توانمند که در حال حاضر در حوزه آموزش بازار سرمایه فعال شده و دیگر در روزنامه حضور مستمر ندارد و معصومه طاهرخانی خبرنگار پر تلاش گروه بورس که هم‌اکنون به گروه سایپا پیوسته و البته ما در نمایشگاه موفق به دیدار آنها شدیم.
در آخر هم به شما توصیه می‌کنیم اگر تاکنون فرصت سر زدن به نمایشگاه را پیدا نکرده‌اید مهلت دو روز باقیمانده را غنیمت شمرید؛ اما اگر به هر دلیلی هم نتوانستید، فردا و پس‌فردا «نمایشگاه نامه» دنیای‌اقتصاد را در همین ستون بخوانید.