دنیای اقتصاد - تالار شیشه‌ای در هفته‌ای که گذشت رویدادهای متفاوتی را تجربه کرد؛ به گونه‌ای که عقربه شاخص در ابتدای هفته مرز ۲۷ هزار را در نوردید؛ اما پس از گذشت سه روز، بار دیگر به زیر ۲۷ هزار بازگشت. در ابتدای هفته، گروه‌های پیشرو بازار با اقبال بیشتری روبه‌رو شده و از سوی فعالان بازار مورد توجه قرار گرفتند. به این ترتیب گرایش سهامداران در روزهای یادشده بیشتر به سمت گروه‌های «خودرو»، «دارو» و «فلزات اساسی» بود؛ اما این روند در پایان هفته تغییر کرد؛ به طوری که «ملی مس» و «فولاد مبارکه» که هر دو از شرکت‌های تاثیرگذار بازار به شمار می‌روند، با افت قیمت مواجه شدند. یک هفته با تپیکس

هفته پرفراز و نشیب بورس

گروه بورس- شروین شهریاری: بازار سهام هر چند هفته جاری را با تداوم اشتیاق خریداران و رشد قیمت‌ها آغاز کرد، اما به تدریج در روزهای معاملاتی بعدی وضعیت بازار رو به ضعف نهاد تا در نهایت در دو روز پایانی معاملاتی هفته، چهره یک بازار منفی پیش روی سرمایه‌گذاران قرار گیرد؛ شرایطی که موجب افت ۳/۰ درصدی شاخص بورس در مقیاس هفتگی و ناتوانی در شکست مقاومت ۲۷هزار واحدی شد. نکته جالب توجه در شرایط فعلی، تفاوت رفتار بورس تهران در مقایسه با وضعیت متلاطم بازارهای جهانی است که تاکنون نتوانسته تاثیر قابل توجهی بر عملکرد بازار بر جای بگذارد؛ شاهد این مدعا نیز صدر نشینی مطلق بورس تهران در رده بندی فدراسیون بورس‌های جهان (WFE) است که در یک‌سال اخیر با کسب بازده ۴۶ درصدی سایر رقبا را پشت سر گذاشته است.

البته با توجه به همبستگی شرایط اقتصاد جهانی با قیمت مواد خام (که بر وضعیت بیش از نیمی از شرکت‌های بورسی موثر است)، احتمال ورود بازارهای کالایی به روند نزولی همچنان به عنوان یک ریسک بالقوه مدنظر سرمایه‌گذاران بازار سرمایه کشور قرار دارد.

پایان هفته متفاوت بزرگان

سه شرکت با بیشترین ارزش بازار در بورس تهران یعنی مخابرات، ملی مس و فولاد مبارکه با وجود شروع مناسب، پایان هفته نامطلوبی را برای سهامداران خود رقم زدند.

در این راستا «اخابر» که در میانه هفته تحت تاثیر شایعه افزایش نرخ مکالمات و خدمات به رشد ۵ درصدی رسیده بود با تکذیب خبر از سوی سازمان بازرسی، تقریبا کل بازده قبلی را از سهامداران خود باز پس گرفت. ملی مس هم پس از هیجان اولیه خریداران ناشی از افزایش ۵ درصدی قیمت فروش محصولات در بورس کالا (به علت تعدیل نرخ ارز در محاسبه نرخ فروش) شاهد عقب‌نشینی بود تا در نهایت هفته را با رشد محدود یک درصدی به پایان ببرد. سهامداران فولاد مبارکه نیز سرنوشتی مشابه داشتند به نحوی که پس از فرو نشستن گرد و غبار خریدهای مدیریتی مجموعه مهر اقتصاد، اصلاح قیمت نسبتا سریعی در نماد «فولاد» روی داد تا این شرکت نیز با افت ۴ درصدی قیمت در مقیاس هفتگی سهامدارانش را بدرقه نماید.

در همین حال، سهام بانک‌ها (بزرگترین صنعت بورس به لحاظ ارزش بازار) تحت تاثیر اخبار پیرامونی در مورد اختلاس سه هزار میلیارد تومانی جو مساعدی نداشتند و شاخص این صنعت ۷/۳ درصد طی هفته کاهش یافت. در مجموع به نظر می‌رسد بعد از رشد شتابان ۷ درصدی بورس در نیمه نخست شهریور ماه و لحاظ کردن خوش‌بینی‌ها در قیمت سهام، بازار با کمبود انگیزه مواجه شده است و برای بازیابی شرایط آرمانی خود به طور طبیعی نیازمند محرک‌های جدید نظیر محتوای مطلوب در گزارشات شش ماهه شرکت‌ها، بهبود شرایط در بازار جهانی و ... خواهد بود.

تمرکز مباحث نرخ‌گذاری بر «خودرو» و «دارو»

در حالی که پس از اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها، چانه زنی صنایع بر سر دریافت مجوز افزایش نرخ فروش و خدمات از مراجع ذی ربط شدت گرفته است اخیرا نوبت به دو صنعت خودروسازی و دارویی رسیده تا در این زمینه خبر ساز شوند. در این هفته در نهایت با موافقت سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان، مجوز افزایش قیمت برخی خودروهای داخلی به میزان کمتر از ده درصد صادر شد. محصولات دریافت‌کننده افزایش قیمت، عمدتا متعلق به گروه خودروسازی سایپا هستند. اخبار غیررسمی از امکان افزایش نرخ تدریجی محصولات خودروسازان دیگر از جمله ایران خودرو و گروه بهمن حکایت دارد. سهام خودروسازان در واکنش به این تحولات واکنش نشان دادند و شاخص این صنعت در هفته مورد گزارش رشد قابل توجه ۲/۴ درصدی را ثبت کرد. سهام داروسازان نیز پس از رسانه‌ای شدن خبر افزایش ۱۰ تا ۱۵ درصدی قیمت محصولات هفته خوبی را پشت‌سر گذاشتند تا با جهش ۵/۵ درصدی شاخص این صنعت، برخلاف جو منفی بازار، یک هفته طلایی برای سهامداران دارویی رقم بخورد.

تشدید آشفتگی در اقتصاد جهانی

«یونان رفتنی است!». این پیام روشن بازارها برای سردمداران اروپایی در این هفته بود؛ جایی که ریسک نکول (ورشکستگی) یونان در جریان داد و ستد اعتباری اوراق قرضه این کشور به بیش از ۹۸ درصد رسیده است. این در حالی است که سیاستمداران اروپایی با انکار واقعیت مرتبا در حال اطمینان بخشی از طریق مصاحبه و پیام به بازارها هستند؛ وضعیتی که به نظر نمی‌رسد بتواند سرمایه‌گذاران سرسخت و زیرک را قانع کند. در این راستا بازارهای اروپایی هفته سختی را با کاهش شاخص‌های سهام پشت سر گذاشتند؛ وضعیتی که دامنه‌اش اکنون به سایر بازارهای جهان و قیمت کالاها نیز رسیده است. افت قیمت مس به زیر۹۰۰۰ دلار و کاهش نسبی تقاضا در بازار نفت هم عمدتا از پیامدهای همین بحران اروپایی به شمار می‌رود. اهمیت مساله در اینجاست که اگر مشکلات حوزه یورو به کشورهای دیگر این اتحادیه (به ویژه اسپانیا و ایتالیا) گسترش یابد، خطر یک بحران تمام عیار برای اقتصاد جهانی قوت خواهد گرفت؛ بحرانی که می‌تواند از ورشکستگی یونان آغاز و با رشد سریع بی‌اعتمادی نسبت به سایر کشورهای اروپایی در نهایت فروپاشی اقتصادی نهال نوپای «یورو» را موجب شود. بدیهی است این سناریو در صورت تحقق به علت ایجاد نوسانات کاهشی در قیمت جهانی کالاها (نفت، فلزات، محصولات پتروشیمی و ...) به طور حتم بورس تهران را نیز متاثر خواهد کرد. بدین ترتیب می‌توان گفت در موقعیت کنونی، تعقیب تحولات اقتصاد جهانی با محوریت اروپا، بیش از گذشته برای سرمایه‌گذاران داخلی حائز اهمیت است.