گروه بورس- علیرضا باغانی، مجید اسکندری: بورس تهران امروز برای نخستین‌بار در طول تاریخ فعالیت خود میزبان سهام یک بازار مالی خواهد بود. به این ترتیب شرکت ده میلیارد تومانی فرابورس با دارا بودن ۲۳۶۸ سهامدار حقیقی و ۱۹۱ سهامدار حقوقی به روش گشایش نماد در تابلوی معاملات بازار پایه فرابورس جای می‌گیرد. گمانه‌زنی بر سر قیمت بازگشایی سهام این شرکت در حالی ادامه دارد که شنیده‌ها از قیمت ۸۰۰ تومانی سهام فرابورس در جریان داد و ستدهای غیررسمی قبل از درج نام رسمی شرکت حکایت می‌کند.

دنیای‌اقتصاد در آستانه ورود فرابورس جزئیات عرضه، برنامه‌های آتی شرکت، محدودیت‌های خرید سهام و نظر یکی از سهامداران عمده و کارشناسان بازار را در این خصوص بررسی کرده است.

پیگیری تغییر بازار معاملاتی

مدیرعامل فرابورس در گفت‌وگو با خبرنگار ما در خصوص مزایای ورود سهام شرکت فرابورس به بازار فرابورس گفت: با انجام این کار، سهامداران شرکت قادر خواهند بود هر زمان که بخواهند سهام خود را در بازار داد و ستد کنند. از سوی دیگر، سهام شرکت، قابل وثیقه‌گذاری می‌شود و ما نیز سعی خواهیم کرد شفافیت اطلاعاتی شرکت را به حداکثر برسانیم.

مصطفی امید قائمی در خصوص دلیل بازگشایی نماد فرابورس در بازار پایه گفت: این موضوع براساس دستورالعمل سازمان بورس و اوراق بهادار صورت می‌گیرد البته امکان تغییر بازار معاملاتی به بازار اول یا دوم برای آن وجود دارد و این کار با رعایت مفاد اساسنامه امکان‌پذیر است و در آینده این موضوع را دنبال خواهیم کرد.

وی درباره افزایش تعداد شرکت‌های فرابورسی و ارزش بازار فرابورس تا پایان سال گفت: استراتژی ما با احتساب بازار پایه و اوراق مشارکت حدود ۶۰ شرکت خواهد بود که بر این اساس هفته‌ای یک نماد باید در این بازار بازگشایی شود. قائمی پیش‌بینی کرد در صورت ورود شرکت‌های بزرگ به فرابورس ارزش بازار تا دو ماه آینده به ۲۲ هزار میلیارد تومان و تا پایان سال حداقل به ۲۵ هزار میلیارد تومان خواهد رسید. مدیرعامل فرابورس درباره خرید ساختمان برای محل استقرار این شرکت یادآور شد: قرار است تا دو ماه آینده ساختمانی برای شرکت خریداری شود که در این صورت پیش‌بینی سود شرکت، کاهش خواهد یافت. خرید این ساختمان از محل دریافت

وام و فروش اوراق مشارکت صورت خواهد گرفت. امیدقائمی درباره محدودیت خرید ۱۰۰ هزار سهمی برای خریداران حقیقی توضیح داد: خریداران حقیقی در مجموع اجازه خرید بیشتر از ۱۰۰ هزار سهم را ندارند و اگر تقاضای خریدی بیشتر از این میزان داشته باشند باید از سازمان بورس و اوراق بهادار مجوز بگیرند.

این در حالی است که اشخاص حقوقی برای هر میزان خرید نیاز به مجوز سازمان خواهند داشت.

نگاه متفاوت حقیقی‌ها و حقوقی‌ها

در همین حال، معاون اجرایی فرابورس ایران درباره برخی از گمانه‌زنی‌های مطرح شده درباره احتمال تعویق بازگشایی نماد فرابورس در روز چهارشنبه گفت: طبق مقررات همه اعضای هیات‌مدیره فرابورس باید سهام خود را نزد سپرده‌گذاری مرکزی وثیقه کنند که این موضوع نیز روز گذشته انجام شد، بنابراین هیچ مشکلی برای بازگشایی نماد فرابورس در روز جاری وجود ندارد.

وی در پاسخ به این پرسش که نحوه بازگشایی نماد فرابورس چگونه خواهد بود، گفت: روز چهارشنبه نماد فرابورس در این بازار با روش بازگشایی نماد گشایش می‌یابد و سهامدارانی که تمایل به فروش سهام خود دارند می‌توانند، اقدام به صدور دستور فروش نمایند که بر این اساس قیمت میانگین به عنوان نخستین قیمت سهام فرابورس در پایان روز اول رقم خواهد خورد.

حمیدیان با بیان اینکه عرضه سهام احتمالا توسط اشخاص حقیقی صورت خواهد گرفت گفت: یکی از دلایل اصلی ورود فرابورس به بازار سرمایه امکان معامله سهام آن توسط حقیقی‌هاست و در زمانی که شرکت خارج از بازار سرمایه بود، درخواست‌هایی مبنی بر فروش سهام از سوی حقیقی‌ها مطرح می‌شد.

این در حالی است که حقوقی‌ها معمولا متقاضیان خرید سهام فرابورس ایران هستند، اما برخی حقیقی‌ها به نقدشوندگی سهام فرابورس نیاز دارند.

وی درباره احتمال افزایش سرمایه فرابورس گفت: در حال حاضر هیچ برنامه‌ای برای افزایش سرمایه شرکت نداریم و سرمایه فرابورس کماکان ۱۰میلیارد تومان خواهد بود، اما با توجه به برنامه خرید ساختمان و برنامه‌های آینده نیاز به افزایش سرمایه وجود دارد.

معاون اجرایی فرابورس درباره خرید ساختمان جدید هم گفت: فرابورس برنامه دارد تا آخر شهریورماه ساختمان جدید خریداری کند که برای ساختمان جدید چند نقطه در غرب و شمال غرب تهران که نزدیک ساختمان جدید بورس است، برای خرید در نظر گرفته شده است.

وی در ادامه از برنامه فرابورس برای بازگشایی هفته‌ای یک نماد در این بازار خبر داد و افزود: برنامه فرابورس بازگشایی ماهانه‌ یک نماد معاملاتی در فرابورس است که به این ترتیب ارزش این بازار می‌تواند به سرعت رشد داشته باشد، ضمن اینکه به نظر می‌رسد بخش عمده‌ای از بازگشایی نمادها در نیمه دوم سال متراکم است.

وی دلیل ورود فرابورس به بازار پایه را اندازه شرکت‌های حاضر در این بازار ذکر کرد و گفت: هرچند تغییر بازار مورد معامله فرابورس، براساس شرایط این شرکت امکان‌پذیر است، اما معامله فرابورس در بازار پایه به دلیل اندازه شرکت‌های حاضر در این بازار و وجود شرکت‌های ارزنده در آن است.

دخالت در معاملات ممکن نیست

امیر هامونی مدیر بازار فرابورس نیز درباره محدودیت‌های اعمال شده در خرید سهام فرابورس توسط حقیقی‌ها و حقوقی‌ها گفت: این محدودیت‌ها برمبنای دستورالعمل انجام معاملات اوراق بهادار در بازار پایه تعریف شده است.

امیر هامونی به دنیای‌اقتصاد گفت: براساس این دستورالعمل، اشخاص حقوقی بیشتر از ۵/۲ درصد سهام فرابورس یا دیگر بورس‌های فعال کشور را نمی‌توانند تحت مالکیت درآورند و این محدودیت برای سپرده‌گذاری مرکزی ۵درصد و برای دیگر نهادهای مالی ۱۰ درصد است. وی در برابر این سوال که آیا پذیرش فرابورس در فرابورس نمی‌تواند موجب تضاد منافع و دستکاری در این بازار توسط خود مجری و مداخله آن در معاملات شود، گفت: سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان نهاد ناظر بازار بر معاملات فرابورس نظارت دارد و اینکه سهام فرابورس می‌تواند دستخوش مداخله خود شرکت شود درست نیست، چراکه برای معاملات سازوکارهای قانونی و نظارتی وجود دارد و مداخله هیچ شخصیت حقیقی و حقوقی و حتی مجری بازار در آن به راحتی امکان‌پذیر نیست.

وی درباره بازگشایی نماد فرابورس در روز چهارشنبه گفت: عرضه سهام فرابورس با استقبال مواجه می‌شود چراکه یکی از بازارهای مالی فعال و دارای پتانسیل کشور محسوب می‌شود.

نگاه یک سهامدار عمده

مدیرعامل شرکت توسعه صنایع بهشهر سهامدار ۵/۱درصدی فرابورس ایران هم از ماندگاری در سهام این بازار مالی فعال کشور خبر داد.

مرتضی داداش در گفت‌وگو با دنیای‌اقتصاد با اشاره به پتانسیل‌های فرابورس ایران گفت: فرابورس را باید با بورس تهران مقایسه کنیم و اینکه شتاب رشد این بازار از زمان تاسیس تاکنون بسیار مناسب بوده است.

وی گفت: در مدت دو ساله فعالیت فرابورس قوانین و مقررات پذیرش شرکت‌ها به خوبی تدوین شده و سهولت پذیرش بنگاه‌های اقتصادی در این بازار رشد روزافزون فرابورس ایران را سبب شده است، از این رو سرعت رشد فرابورس در مقایسه با بورس بیشتر بوده است.

سهامدار ۵/۱ درصدی فرابورس ایران در برابر این سوال که آیا توسعه صنایع بهشهر در زمان بازگشایی نماد فرابورس فروشنده سهم خواهد بود، گفت: برنامه ما ماندگاری در سهام فرابورس و حتی افزایش سهام است، چرا که این بازار پتانسیل‌هایی دارد و می‌تواند آینده بهتری را رقم بزند.وی تاکید کرد: در صورت ورود ابزارهای جدید مالی به فرابورس این بازار پتانسیل رشد بیشتری خواهد داشت و می‌تواند حجم بالایی از اوراق صکوک و مشارکت در آن معامله شوند. داداش پیش‌بینی کرد: سهام فرابورس با استقبال مواجه می‌شود، اما در مورد قیمت احتمالی بازگشایی، به عدد مشخصی اشاره نکرد.

جزئیاتی درباره فرابورس

در این حال، علیرضا کدیور کارشناس بازار سرمایه نیز درباره این سهم به خبرنگار ما گفت: این شرکت با سرمایه ۱۰ میلیارد تومان در سال ۸۸ به‌طور رسمی فعالیت خود را آغاز کرد.

وی ادامه داد: این شرکت در سال ۸۹ ، ۸ میلیارد و ۲۰۰میلیون تومان سود خالص داشت که معادل سهمی ۸۲ تومان است و در سه ماهه اول امسال نیز سود ۲۷ تومانی برای هر سهم محقق کرده است.

وی درباره درآمدهای این شرکت افزود: فرابورس درآمدهایی ناشی از ارائه خدمات دارد، به این ترتیب که علاوه بر کارمزد معاملات، حق پذیرش و درج نیز بخش از درآمدهای این شرکت را شامل می‌شود، همچنین درآمدهای متفرقه‌ای ناشی از سرمایه‌گذاری در اوراق مشارکت و سپرده‌های بانکی نیز دارد.

این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به روند سودآوری شرکت در این مدت کوتاه، گفت: روند رشد سودآوری شرکت با سرعت بالایی همراه است و در مدت بیش از یک سال که از فعالیت این شرکت می‌گذرد، معامله انواع اوراق و ابزارهای مالی و پذیره‌نویسی باعث شده چشم‌انداز روشنی برای این شرکت ترسیم شود. کدیور به محدودیت‌های سهامداری در اساسنامه این شرکت اشاره کرد و گفت: تملک بیش از ۵/۲ درصد سهم توسط سهامداران حقوقی مستقیم یا غیرمستقیم ممنوع است و هرگونه نقل و انتقالی که باعث شود سهام سهامداری به بیش از میزان مزبور برسد باید با تاییدیه سازمان بورس باشد. همچنین در اطلاعیه ناظر فرابورس نیز قید شده سهامداران حقیقی که قصد خرید بیش از ۱۰۰هزار سهم این شرکت را دارند، باید از سازمان بورس تاییدیه بگیرند و سهامداران حقوقی نیز برای معامله این سهم باید از سازمان بورس تاییدیه

دریافت کنند. وی معتقد است: محدودیت‌هایی که در اساسنامه شرکت برای خرید و فروش سهام قید شده باعث می‌شود سفته بازی و کسب سود از محل خرید و فروش سهام برای فرابورس از بین برود و نگاه بلندمدت به سهام فرابورس مدنظر سهامداران قرار گیرد.