گروه بورس- مجید اسکندری: ارزش واگذاری‌ها در کارنامه سال‌جاری خصوصی‌سازی از ۲۹۰۰ میلیارد تومان فراتر رفت.

سازمان خصوصی‌سازی در آخرین آمار منتشرشده از طریق پایگاه اینترنتی خود اعلام کرده است: از ابتدای سال جاری تا پایان مردادماه، حدود دوهزار و ۹۱۶میلیارد تومان سهام شرکت‌های دولتی به بخش خصوصی واگذار شده است که این میزان، معادل ۵/۳ درصد از کل واگذاری‌های انجام شده از سال ۸۴ تا ۳۱ مردادماه سال‌جاری محسوب می‌شود. براساس آمارهای منتشرشده از سال ۸۴ تا پایان مردادماه ۹۰، حدود ۸۴هزار و ۳۹۲ میلیارد تومان سهام شرکت‌های دولتی به بخش خصوصی، سهام عدالت و رد دیون دولت اختصاص یافته است که در این میان سهم سهام عدالت ۵/۴۰ درصد، سهم بخش خصوصی حدود ۳۵ درصد و سهم رد دیون دولت نیز ۵/۲۴ درصد از کل واگذاری‌های انجام شده در این دوره بوده است.

بررسی‌ها حاکی از آن است که از دوهزار و ۹۱۶ میلیارد تومان واگذاری در سال جاری، حدود ۵/۶۰ درصد از طریق بورس، حدود ۵/۳ درصد از طریق فرابورس و بیش از ۳۵ درصد نیز از طریق مزایده صورت پذیرفته است.

براین اساس از سال ۸۴ تا پایان مردادماه سال‌جاری، بیش از ۶۹ درصد واگذاری‌ها در بورس و حدود ۳درصد واگذاری‌ها نیز در فرابورس انجام شده است. از سوی دیگر در دوره یادشده ۴/۰ درصد واگذاری‌ها از طریق مذاکره و حدود ۲۷ درصد واگذاری‌ها نیز از طریق مزایده صورت پذیرفته است.

به گزارش خبرنگار دنیای اقتصاد در چرخه واگذاری‌های انجام شده در سال جاری، حدود ۹۷ درصد واگذاری‌ها به صورت بلوکی و ۳درصد نیز به صورت تدریجی بوده است. همچنین از سال ۸۴ تا پایان مردادماه ۹۰، بیش از ۹۶ درصد واگذاری‌ها به صورت بلوکی، ۵/۲ درصد به صورت تدریجی و ۴/۱ درصد به صورت ترجیحی انجام شده است. براساس اطلاعات منتشرشده از سوی سازمان خصوصی‌سازی، در میان وزارت‌خانه‌های مرتبط با فرآیند خصوصی‌سازی، وزارت نیرو در سال جاری فعال‌ترین بوده است. وزارت نیرو توانسته است تا پایان مردادماه سال‌جاری، معادل ۳۵ درصد از واگذاری‌ها را به نام خود ثبت کند. پس از وزارت نیرو، وزارت نفت و وزارت امور اقتصادی و دارایی فعال‌ترین وزارت‌خانه‌ها در زمینه خصوصی‌سازی بوده‌اند سهم این دو وزارتخانه به ترتیب ۳۲ درصد و ۵/۲۹ درصد واگذاری‌های

سال‌جاری است. همچنین از سال ۸۴ تا پایان مردادماه ۹۰، وزارت نفت با انجام ۴۷ درصد کل واگذاری‌ها، مقام نخست را در این زمینه از آن خود کرده است. از سوی دیگر شرکت توانیر در بین شرکت‌های مادر تخصصی دولتی از ابتدای سال‌جاری تا پایان مردادماه فعال‌ترین شرکت در زمینه واگذاری‌ها بوده است. براین اساس ۳۵ درصد واگذاری‌های سال‌جاری توسط این شرکت صورت گرفته است.

همچنین از سال ۸۴ تا پایان مردادماه سال‌جاری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران با اختصاص ۶/۱۴ درصد از کل واگذاری‌های انجام شده در این مدت، فعال‌ترین شرکت در زمینه خصوصی‌سازی بوده است.

براساس آمارهای منتشرشده از سوی سازمان خصوصی‌سازی، در سال‌جاری سهام ۴۱ شرکت (به صورت کامل یا بخشی از سهام) به بخش خصوصی واگذار شده و هیچ‌گونه سهامی در این مدت بابت سهام عدالت و رددیون اختصاص نیافته است. همچنین از سال ۸۰ تا پایان مردادماه ۹۰، سهام ۵۹۷ شرکت واگذار شده‌اند که در این میان ۴۶۴ شرکت به بخش‌خصوصی، ۱۸۷ شرکت بابت رد دیون و ۵۶ شرکت به سهام عدالت واگذار شده‌اند. به گزارش خبرنگار ما در سال‌جاری تعداد ۴۰۰ هزار سهم ترجیحی به ارزش یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان به ۱۰۲۸ نفر از کارکنان و مدیران واگذار شده است که این میزان توانسته است ۵۸ درصد از درآمد پیش‌بینی شده در بودجه را تحقق بخشد.

همچنین از سال ۸۰ تا پایان مردادماه ۹۰، تعداد ۶ میلیارد و ۸۵۳ میلیون سهم ترجیحی به ارزش ۱۱۱۹ میلیارد و ۹۰۰میلیون تومان به ۳۳۳هزار و ۴۱۹ نفر از کارکنان و مدیران واگذار شده که این میزان واگذاری، ۵۲ درصد از درآمد پیش‌بینی شده در بودجه را محقق ساخته است.