گسترش فعالیت «عدالت» در بازار سرمایه

گروه بورس- علیرضا باغانی: «سهام عدالت صاحب کارگزاری و صندوق سرمایه‌گذاری می‌شود»، «ساختار سرمایه‌گذاری‌های عدالت استانی تغییر می‌کند» و «نقش آفرینی عدالت در اقتصاد کشور پررنگ‌تر می‌شود»، آخرین اخباری است که درباره وضعیت شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت مطرح می‌شود. مدیرعامل بزرگ‌ترین سهام عدالت استانی روز گذشته در نشستی خبری از تدوین برنامه استراتژیک سرمایه‌گذاری‌های عدالت استانی در آینده‌ای نزدیک سخن گفت و افزود: براساس برنامه پنجم توسعه برنامه راهبردی و استراتژیکی برای شرکت‌های سرمایه‌گذاری در حال تدوین است، تا به این ترتیب این شرکت‌های بزرگ و قدرتمند بتوانند نقش پررنگ‌تری در اقتصاد کشور و به ویژه بازار سرمایه ایفا کنند.

علی متولی با بیان اینکه در حال حاضر شرکت‌های سهام عدالت استانی به عنوان یک نهاد مالی فعال عمل نمی‌کنند، گفت: در شرایط کنونی به دلایلی همچون نبود ساز و کار لازم برای آزاد شدن سهام عدالت و ورود شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی به بازار سرمایه، این شرکت‌ها فعالیت اجرایی چندانی ندارند و در حال حاضر فعالیت این نهادهای سرمایه‌گذاری به تشکیل سبد کوچکی از سهام شرکت‌های بورسی و غیربورسی محدود شده است.

پرتفوی عدالت تهران ۴ میلیارد دلاری شد

این مقام مسوول از افزایش ارزش پرتفوی سرمایه‌گذاری استان تهران به حدود ۴ هزار میلیارد تومان خبر داد و از این شرکت سرمایه‌گذاری به عنوان بزر‌گ‌ترین سرمایه‌گذاری سهام عدالت استانی یاد کرد.

متولی با اشاره به تلاش‌های سهام عدالت برای در اختیار گرفتن یک شرکت کارگزاری گفت: با توجه به محدودیت‌های موجود برای دریافت مجوز شرکت کارگزاری، سرمایه‌گذاری استان تهران به دنبال خرید یک مجوز کارگزاری است تا به این ترتیب سهام عدالت هم صاحب کارگزاری شود، هرچند که معتقدیم با توجه به آنکه ۴۲ میلیون نفر در کشور سهامدار عدالت هستند و در آینده‌ای نزدیک ۴۲ هزار میلیارد تومان از سهام‌دارندگان «عدالت» آزاد و قابل معامله می‌شود، باید به مجموعه سهام عدالت حداقل مجوز یک شرکت کارگزاری داده شود. ضمن اینکه در صورت قابل‌معامله بودن ۴۲ هزار میلیارد تومان سهام حاضر در پرتفوی عدالت، ۱۸۰ میلیارد تومان کارمزد عاید این کارگزاری خواهد شد. وی در پاسخ به سوال خبرنگار «دنیای اقتصاد» مبنی بر این که سرمایه‌گذاری استان تهران به دنبال خرید مجوز کدامیک از شرکت‌های کارگزاری است،‌ گفت: برای خرید مجوز کارگزاری با چند شرکتی که فروشنده هستند مذاکره شده، اما هنوز معامله‌ای قطعی نشده که قابلیت اعلام داشته باشد.

مدیرعامل سرمایه‌گذاری استان تهران در ادامه اظهاراتش از درخواست صدور مجوز صندوق سرمایه‌گذاری مشترک سخن گفت و افزود: درخواست ما برای راه‌اندازی «صندوق سرمایه‌گذاری مشترک ارمغان عدالت» در حال نهایی شدن است که به نظر می‌رسد ظرف چند هفته آینده به نتیجه برسد.

وی در برابر این سوال خبرنگار «دنیای اقتصاد» که آیا سرمایه‌گذاری‌های استانی به عنوان یک نهاد مالی می‌توانند، به اداره صندوق‌های سرمایه‌گذاری بپردازند، گفت: به طور طبیعی مدیریت صندوق‌های سرمایه‌گذاری به شرکت‌های کارگزاری و مشاوران سرمایه‌گذاری سپرده می‌شود و سرمایه‌گذاری‌های سهام عدالت استانی در آن سرمایه‌گذاری خواهند کرد.

وی از تشکیل معاونت سرمایه‌گذاری و امور سهام در عدالت‌های استانی به عنوان دیگر برنامه‌های در نظر گرفته شده برای این نهادهای مالی یاد کرد و خاطرنشان ساخت: طبق تکالیف قانونی معین شده، سرمایه‌گذاری‌های سهام عدالت استانی باید از سهامی خاص به سهامی عام تبدیل شده و در بورس و اوراق بهادار هم به ثبت برسند. از این رو این شرکت‌ها نیاز به تغییرات اساسی و اصلاح ساختار دارند.

در انتظار آزادی «عدالت»

وی با بیان اینکه مشخص نبودن وضعیت پرتفوی شرکت‌های سرمایه‌گذاری عدالت استانی یکی از دلایل وارد نشدن این شرکت‌ها به بازار سرمایه است، گفت:‌ در حالی که تاکنون حدود هزار میلیارد تومان سود شرکت‌های سرمایه‌پذیر عدالت به دولت پرداخت شده و سهم بزرگ‌ترین عدالت استانی هم از این سودها پرداخت شد، معادل ۱۰ درصد یعنی عددی معادل ۹۵ تا ۱۰۰ میلیارد تومان است، اما با درخواست آزاد شدن پرتفوی ۴ هزار میلیارد تومانی سهام عدالت استان تهران به میزان اقساط پرداخت‌شده موافقت نمی‌‌شود و این موضوع هم موجب شده تا سهام عدالت قابل‌معامله نباشد. بدان معنی که پرتفوی سهام عدالت‌های استانی قابل خرید و فروش نیستند و قفل شده‌اند. وی اضافه کرد: در صورتی که پرتفوی سرمایه‌گذاری‌های استانی به میزان اقساط پرداخت‌‌شده، آزاد نشود، معامله پرتفوی سهام عدالت دست‌کم ۱۰ سال دیگر زمان نیاز خواهد داشت.

مدیرعامل سرمایه‌گذاری استان تهران در برابر این سوال که آیا در صورت آزاد شدن پرتفوی سهام عدالت، سهام این شرکت فروخته نخواهد شد و آیا اساسا‌موافقت نکردن با آزاد شدن پرتفوی به دلیل بیم از فروش سهام و لطمه خوردن به مدیریت عدالت در شرکت‌ها است، گفت: ‌در سرمایه‌‌گذاری‌های استانی اعتقادی مبنی‌بر فروش سهام شرکت‌های سرمایه‌پذیر وجود ندارد؛ چراکه بیشتر سهام این شرکت‌ها ارزنده هستند و نگهداری آن دارای منافع به مراتب بیشتری است؛ بنابراین آزاد شدن پرتفوی سرمایه‌گذاری‌های عدالت نمی‌تواند ارتباطی به جلوگیری از فروش سهام داشته باشد؛ ‌چراکه به هر حال یک روز این پرتفوی ارزنده بعد از پرداخت تمامی اقساط آزاد خواهد شد.

«عدالت» در بازار سرمایه فعال می‌شود

وی در ادامه از سرمایه‌گذاری سه میلیارد تومانی عدالت استان تهران در بازار سرمایه سخن گفت و افزود: در شرایطی که پرتفوی سرمایه‌گذاری استان تهران حدود ۴ هزار میلیارد تومان ارزش دارد، ولی ما منابع محدودی داریم، از این رو سرمایه‌گذاری حدود سه میلیارد تومانی در بازار سرمایه داشته‌ایم و علاوه‌بر آن در صنایع تبدیلی هم سرمایه‌گذاری شده که البته در صدد فروش آن هستیم. از سویی دیگر بنا داریم تا در امور صادرات و بازارگردانی هم ورود پیدا کنیم و برای تحقق این مهم نیز به کنسرسیوم صندوق ذخیره کارکنان شهرداری تهران پیوستیم تا در بخش‌های عمرانی هم بتوانیم فعالیت‌هایی را نیز داشته باشیم.

وی گفت: تعامل با کانون سرمایه‌گذاری‌های استانی برای ایفای نقش پررنگ‌تر سرمایه‌گذاری‌های استانی در اقتصاد کشور هم از جمله اولویت‌های شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی است. ضمن اینکه معتقد هستیم سهامداران عدالت هم فعال‌تر شدند و از سرمایه‌گذاری‌های خرد و کوچک آنها نیز در توسعه اقتصادی می‌توان بهره برد.

در همین حال، داریوش پاک‌بین رییس هیات‌مدیره شرکت سرمایه‌گذاری استان تهران هم در این نشست از طرح سهام عدالت به عنوان بزرگ‌ترین تحول اقتصادی در کشور نام برد و اظهار داشت: با توجه به حکمفرمایی اصل تعاون و همکاری در بخش تعاون، شکل‌گیری تعاونی‌های منطقی و علمی در کنار بخش خصوصی منجر به رشد اقتصاد کشور خواهد شد.

این مقام مسوول با بیان اینکه به‌رغم تعلق داشتن ۴۰ تا ۴۵ درصد سرمایه بانک‌ها به تعاونی‌ها، تنها ۷ درصد از تسهیلات بانک‌ها به مجموعه تعاونی‌ها تعلق می‌گیرد، تقویت سهام عدالت را نیازمند پرورش مدیران مجرب و توانمند دانست.

وی به برگزاری کلاس‌های آموزشی از سوی کارکنان شرکت‌های سرمایه‌گذاری اشاره کرد که بر این اساس اتحادیه سراسری تعاونی‌های شهرستانی آموزش‌های مجازی را در دستور کار خود قرار داده است. رییس هیات‌مدیره شرکت سرمایه‌گذاری استان تهران در خصوص تاثیر ادغام سه وزارتخانه رفاه، کار و تامین اجتماعی و تاثیر آن بر سهام عدالت، گفت: این مساله تاثیری در سیاست‌های کلی سهام عدالت نخواهد داشت.