تلاش برای احیای بورس

به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛  کارشناسان بازار سرمایه بر این باورند که اتحاد  میان بازار پول و بازار سرمایه درکنار حمایت‌های سیاستگذار اقتصادی می‌تواند معاملات بورس در روز چهارشنبه را متعادل کند و مانع از خروج وسیع پول حقیقی شود.

در همین رابطه سیمین شایقیان، کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: بورس طی روزهای اخیر تحت تأثیر افزایش هیجان خرید و ورود پول، رکوردهای تازه‌ای را در ارزش معاملات را ثبت کرده است؛ به طوری که حتی در روز دوشنبه ارزش معاملات خرد به ۱۲ هزار میلیارد تومان رسید و در روز سه‌شنبه نیز این سنجه آماری با عبور از سطح ۱۹ هزار میلیارد تومان، رکورد جدیدی را رقم زد. 

همچنین صندوق‌های اهرمی در روز سه‌شنبه تحت فشار فروش قرار گرفته بودند، به عنوان مثال برخی از صندوق اهرمی، با حباب سه درصد مثبت در صف فروش قرار گرفته بودند؛ اما در مقابل دیگر صندوق‌های اهرمی با حباب قیمتی نزدیک به صفر، وضعیت متعادل‌تری را به ثبت رسانده‌اند. 

وی در گفتگو با خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد، ضمن اشاره به اصلاح صنایع بورسی در دو هفته اخیر پس از یک رالی صعودی، گفت: صنعت خودرو در روز سه‌شنبه با فشار فروش مواجه شد و در بسیاری از نمادها شاهد صفوف سنگین فروش بودیم و در همین حال، نمادهای بانکی نیز با وجود ورود به فاز منفی، همچنان از نسبت P/E منطقی برای بازگشت به مدار صعودی برخوردارند و نمادهای بزرگ فلزی نظیر فولاد و فملی نیز تحت فشار عرضه قرار گرفتند و تا مرز صف فروش پیش رفتند.

شایقیان، ریشه‌های فشار بر صنایع فلزی را تداوم قطعی برق و گاز دانست و از عوامل اصلی کاهش تولید ارزیابی کرد و گفت: این محدودیت‌ها تولید فولاد میانی کشور را طی ۸ ماه گذشته بیش از یک میلیون تن کاهش داده و زیانی معادل ۴۵۰ میلیون دلار به همراه داشته است.

این کارشناس بازار سرمایه در ادامه اظهار کرد: یکی از نکات مثبت بورس سه‌شنبه، اعلام هماهنگی‌های تازه میان بازار پول و سرمایه در نشست مشترک بانک مرکزی و سازمان بورس بود. این همکاری بر تقویت بازار سرمایه و افزایش سهم تأمین مالی از طریق بورس تأکید دارد.

وی ادامه داد: اقداماتی مانند ایجاد بازار ارز تجاری و سیاست‌های جدید برای مدیریت نرخ سود بانکی از جمله اقدامات مهم بانک مرکزی است که می‌تواند اثر مثبتی بر بازار سرمایه داشته باشد. این سیاست‌ها با کاهش فشار بر بانک‌ها و تقویت بازار سرمایه، زمینه رشد و تأمین مالی پایدار را فراهم می‌کنند.

شایقیان به چشم‌انداز میان‌‌مدت بازارهای مالی پرداخت و گفت: رشد نمادهای دلاری همچنان با افزایش نرخ ارز ادامه دارد. پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد؛  در صورت تثبیت روند فعلی، نرخ دلار در بازار آزاد می‌تواند تا پایان سال به حدود ۸۵ هزار تومان برسد. این روند متعاقباً بر نرخ ارز بازار توافقی که اکنون در محدوده ۶۱ هزار و ۲۹۰ تومان قرار دارد نیز اثرگذار خواهد بود که این مساله همچنان به‌عنوان موتور محرکه نمادهای صادرات‌محور عمل می‌کند و می‌تواند به رشد آن‌ها کمک کند.

به گفته این کارشناس با توجه به حجم و ارزش بالای معاملات و سیاست‌های حمایتی اعلام‌شده از سوی بانک مرکزی و سازمان بورس و اوراق بهادار، انتظار می‌رود که معاملات بازار در روز چهارشنبه به تعادل برسد. در غیر این صورت، روند صعودی بازار از شنبه هفته آینده از سر گرفته خواهد شد . به نظر می رسد صنایع صادرات‌محور در صدر توجه بازار سرمایه قرار خواهند گرفت.