موعد تغییر دامنه نوسان چه زمانی فرامی‌رسد؟

محدودیت دامنه، تعادل بازار را به تاخیر می‌‌‌‌‌‌اندازد

لادن شنطیا copy

لادن شنطیا، کارشناس بازار سرمایه در مورد وضعیت بازار هفته آینده گفت: پس از دوره صعودی اخیر و جبران عقب‌‌‌‌‌‌ماندگی بازار در کلیه نمادها، برای فعالان بازار محرک رشد قیمت در شرکت‌های بزرگ با ابهام مواجه است. در صورتی‌که شاهد تغییرات معناداری در حوزه بازار توافقی ارز باشیم، می‌توان محرک بازار در هفته‌های آتی را رشد و سودآوری شرکت‌ها از محل افزایش نرخ ارز توافقی دانست، در غیر‌این‌صورت‌ با توجه به محدودیت‎های تولید به دلیل قطعی گاز و برق که منجر به تعطیلی‌‌‌‌‌‌های مقطعی و تکرارشونده در آینده می‌شود، نمادهای بزرگ بازار، محرک ادامه‌‌‌‌‌‌داری برای رشد بیشتر ندارند، اما نمادهای کوچک که با این محدودیت‌ها مواجه نیستند، همچنان امکان رشد قیمت خواهند داشت، بنابراین در هفته آتی بیشتر شاهد این چرخش به سمت سهم‌‌‌‌‌‌های کوچک بازار خواهیم بود.

وی موعد برداشته‌شدن محدودیت دامنه‌نوسان را پس از رسیدن به تعادل قیمتی مناسب دانست و گفت: یکی از دلایل مشاهده صف‌‌‌‌‌‌های متعدد در صعود و نزول بازار در مدت اخیر، محدودیت دامنه‌نوسان است. وجود صف به خودی خود، بالارفتن یا نزول بازار را تشدید می‌کند که به‌طور طبیعی، به نفع بازار سرمایه نیست. در مجموع، هرچه دامنه بازتر باشد، سرعت به تعادل‌رسیدن بازار بیشتر خواهد بود، اما در شرایط فعلی به‌نظر می‌رسد بهترین زمان برای باز‌کردن دامنه‌نوسان زمانی باشد که از یک‌سو شاهد تعادل قیمتی در بازار باشیم و از سوی دیگر، این تعادل قیمتی با حجم معاملات بالا حاصل شده باشد.

موتورهای رشد بازار

همایون دارابی copy

همایون دارابی، کارشناس بازار سرمایه در مورد وضعیت بازار سرمایه گفت: بازار از ابتدای سال‌جاری به دلیل تنش‌های سیاسی و نظامی، شهادت رئیس‌جمهور سابق و انتخابات ریاست‌جمهوری در مدت طولانی در رکود به‌سر می‌برد و با حمایت‌هایی که از سمت رئیس‌جمهور و دستگاه اجرایی، وزیر امور اقتصادی و دارایی، رئیس سازمان بروس و اوراق‌بهادار و رئیس بانک‌مرکزی صورت‌گرفت و انتشار اخبار راه‌اندازی بازار ارز توافقی و کاهش 5‌درصدی نرخ گواهی اوراق سپرده بانکی برای سال‌جدید کمک‌کرده تا بازار در مدار رشد قرار بگیرد.  امید است که این اخبار محقق شود. بازار در موقعیت کنونی شرایطی دارد که امکان و امید رشد همه نمادها در هفته وجود دارد. همچنین توقف تنش‌های نظامی و اعلام آتش‌بس اثر خود را در قیمت ارز و اونس جهانی طلا نشان‌داد.

بازار به دامنه 3‌درصدی عادت‌کرده

هاتف شاملو copy

هاتف شاملو، کارشناس بازار سرمایه در مورد وضعیت بازار سرمایه گفت: بازار سرمایه پس از یک شرایط ریزشی طاقت‌‌‌‌‌‌فرسا وارد یک روند صعودی قدرتمند شد که عوامل مختلفی در این روند کمک‌کننده بودند. یکی از مهم‌ترین دلایل ورود پول قدرتمند از گذرگاه‌‌‌‌‌‌های حمایتی و رسیدن قیمت نمادها به پایین‌تر از ارزش واقعی بازار بوده و باعث‌شده که بازار از نظر قیمتی برای خریداران و سرمایه‌گذاران جذاب باشد.

 همچنین کاهش تنش‌های منطقه‌ای و توقف حملات میان لبنان و اسرائیل، تصمیمات مثبت و مناسب دولت برای تقویت شرکت‌ها و صنایع، کاهش نرخ بهره گواهی اوراق سپرده خاص از 30 به 25‌درصد در بهمن ماه، اراده دولت برای شروع مذاکرات بین‌المللی و حمایت مستقیم دولت از متولیان بازار سرمایه، منجر به وارد‌شدن بورس به یک روند صعودی قدرتمند شده تا در طول مسیر تمام محدوده‌های مقاومتی را کنار بگذارد و بسیاری از نوسان‌گیران و فروشندگان را پشیمان کند. البته این قدرت به دلیل حمایت‌های دولت و از جنس ورود پول‌های حمایتی بوده‌است که بیشتر در نمادهای بزرگ بازار که تاثیر بیشتری در شاخص‌کل دارند، مشاهده شده‌است.

وی افزود: کاهش تنش‌ها و زمزمه‌‌‌‌‌‌های آتش‌‌‌‌‌‌بس میان لبنان و اسرائیل آرام‌آرام اثر خود را در قیمت ارز و طلای جهانی نشان‌داده و در حال‌حاضر در محدوده 2‌هزار و 600 دلار تا 2‌هزار و 700 دلار در حال نوسان است، همچنین طلای جهانی منتظر تعیین‌تکلیف جنگ میان روسیه و اوکراین و روی کار آمدن دونالد ترامپ و مشخص‌شدن سیاست‌های دولت وی مانده‌است.

شاملو اضافه کرد: به‌نظر می‌رسد بازار هفته آینده به دلیل پول قدرتمند و پول جامانده از بازار، متعادل و مثبت باشد، مشروط بر اینکه تنش‌های نظامی غیرمنتظره‌ای رخ ندهد و اخبار مثبتی از سوی مذاکرات ایران و تروئیکای اروپایی به گوش برسد. با توجه به اینکه بورس به تحرکات صنعت خودرو اهمیت ویژه‌ای می‌دهد، وضعیت این صنعت تاثیر بسزایی بر روند بازار سرمایه هفته آینده خواهدداشت. به‌نظر می‌رسد بازار آرام‌آرام به سمت نمادهای کوچک‌‌‌‌‌‌تر که ارزش بازار کمتر و هموزنی یا نمادهایی که در بازار فرابورس هستند، حرکت کند.

 وی افزود: در سال‌جاری با وجود رخدادهای بسیار زیاد، دامنه‌نوسان به دفعات دچار تغییر شد، با توجه به اینکه بازار به دامنه سه‌درصدی عادت‌کرده و هنوز تنش‌های سیاسی و نظامی به‌طور کامل برطرف نشده‌‌‌‌‌‌اند، به‌نظر می‌رسد تصمیم‌گیری برای دامنه به زمانی موکول شود که روند بازار متعادل‌‌‌‌‌‌تر و تنش‌های نظامی به‌طور کامل مشخص باشد، همچنین افزایش تدریجی دامنه هم می‌تواند تصمیم منطقی باشد.