دنیای اقتصاد - معامله‌گران بازار سرمایه ایران در شرایطی روز معاملاتی خود را آغاز می‌کنند که با توجه به کاهش شدید بهای مواد خام و فلزات در روز پنج‌شنبه و جمعه که به افت ۲/۱ درصدی شاخص کل بورس در روز شنبه انجامید، بازگشایی بازارهای جهانی برای آنها بسیار مهم تلقی می‌شود. در حال حاضر عمده نگاه‌های فعالان بازار سرمایه به سوی بهای نفت و بهای سه فلز مس، روی و سرب معطوف است تا جایی که امروز در صورت عدم افت بهای این ۴ ماده اساسی، بورس تهران می‌تواند کاهش نگرانی را تجربه کند. بورس در انتظار بازارهای جهانی

گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته روزی کم نوسان را پشت سر گذاشت و مهمترین توجه آن به پیش‌بینی روند بازگشایی بازارهای جهانی بود.

با توجه به کاهش شدید بهای مواد خام و فلزات در روز پنجشنبه و جمعه که به افت ۲/۱درصدی شاخص کل بورس در روز شنبه انجامید، معامله‌گران در انتظار بازگشایی بازارهای جهانی هستند. کارشناسان بازار جهانی با توجه به کاهش سطح اعتباری ایالات متحده که برای نخستین‌بار از سال ۱۹۱۷ صورت گرفته است شرایط پیچیده‌ای را تجربه خواهند کرد که تاکنون تجربه نشده است. در همین حال با توجه به سطح تولید ناخالص ملی ایالات متحده در ۶ماه نخست سال جاری میلادی، انتظار برای رکود افزایش یافته است. در همین حال در حوزه اروپا نیز بحرانی عمیق در کشورهای پرتغال، ایتالیا، اسپانیا و یونان در حال تجربه شدن است که این امر پیچیدگی زیادی را پیش روی معامله‌گران قرار داده است. در این فضا بورس تهران نیز به واسطه نمادهای وابسته به بازار جهانی با چالش مواجه خواهد شد به ویژه آنکه بورس تهران به دلیل تجربه چند ماه رکود قیمتی از توان نقدینگی کمی برای مقابله با شرایط بیرونی برخوردار است. در حال حاضر عمده نگاه‌ها به سوی بهای نفت و بهای سه فلز مس، روی و سرب معطوف است. در صورت کاهش نیافتن بهای این ۴ماده اساسی، بورس تهران می‌تواند کاهش نگرانی را تجربه کند.

در بازار دیروز در تحولات مهم، بازار شاهد انتشار خبرهایی در مورد آئین‌نامه استمهال بدهی واحدهای صنعتی بود. به گفته عضو هیات مدیره انجمن مدیران صنایع در این آئین‌نامه که هفته آینده برای تایید نهایی در جلسه شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی ارائه خواهد شد، یک راهکار جدید برای حل مشکل واحدهای صنعتی بدهکار پیش‌بینی شده است.

حسین سلیمی تصریح کرد: در تدوین اولیه آئین‌نامه استمهال بدهی واحدهای صنعتی، موضوع بدهی معوق واحدهای تولیدی با ۲ راهکار مورد بررسی قرار گرفت که هم اکنون نیز راهکار سومی برای حل مشکل واحدهای آسیب‌پذیر ناشی از افزایش قیمت حامل‌های انرژی پیش‌بینی شده است.

وی توضیح داد: در مرحله اول در این آئین‌نامه پیشنهاد شده واحدهایی که از دولت طلب دارند و در مقابل به سیستم بانکی بدهکارند، مورد بررسی قرار گیرند تا به این ترتیب یا مهلت پرداخت بدهی آنها تمدید شود یا اینکه این بدهی به صورت تهاتری توسط دولت پرداخت شود.

در مرحله دوم نیز واحدهای دارای بدهی معوق که وام دریافت شده را در پروژه‌ای که تعهد داشته‌اند، هزینه کرده و مبلغ وام در این پروژه ثبت شده، اما به دلایل مختلف مانند تحریم، نتوانسته‌اند گشایش اعتبار کنند و به موقع کالای مورد نیاز خود را وارد کنند، مورد بررسی قرار می‌گیرند.

عضو هیات‌مدیره انجمن مدیران صنایع ادامه داد: در راهکار سوم که در آئین‌نامه استمهال بدهی واحدهای صنعتی پیش‌بینی شده، شرکت‌های صنعتی که به دلیل افزایش قیمت حامل‌های انرژی و آثار آن مجبور به عدم پرداخت بدهی شده‌اند، مورد بررسی قرار می‌گیرند و اگر ثابت شود که تاخیر در پرداخت بدهی بانکی این واحدها به دلیل افزایش نرخ انرژی بوده، مشمول استمهال خواهند شد.

سلیمی تاکید کرد: بر اساس آئین‌نامه استمهال بدهی واحدهای صنعتی، اگر یک واحد صنعتی بدهی‌اش را از پنج سال پیش پرداخت نکرده، چون در آن زمان نه تحریم به شدت امروز بوده و نه موضوع افزایش قیمت حامل‌های انرژی مطرح بوده است، مشمول استمهال بدهی نخواهد شد.

در بازار دیروز فرابورس شاهد عرضه سهام ناشی از افزایش سرمایه هلدینگ معدنی خاورمیانه بود که این عرضه ۵۰۰میلیون سهمی در نرخ ۲هزار و ۴۰ریال خریداری شد. هامونی مدیر بازار فرابورس دیروز پس از این عرضه یادآور شد: با توجه به اینکه سهام این شرکت در فرابورس پذیرفته شده است معاملات آن از این طریق انجام خواهد شد. در گروه انفورماتیک دیروز افرانت با صف خرید همراه بود. در فرابورس حق تقدم شرکت فن آوا به پایان دوره معاملاتی رسید و داده پردازی ایران پس از دریافت مجوز افزایش سرمایه ۱۰۰درصدی به زودی شاهد انجام این افزایش سرمایه خواهد بود.

در گروه برقی مهلت استفاده از حق تقدم افزایش سرمایه ایران ترانسفو تمدید شده است.

در گروه تجهیزات دیروز صدرا در شرایطی با تعادل نسبی معامله شد که حضور پر رنگ حقیقی‌ها در این نماد ،خروج آخرین سهامداران حقوقی این شرکت را رقم زده است.

در گروه بانکی دیروز ضعف نسبی بر بیشتر نمادهای این گروه حاکم بود. دیروز مدیر عامل بانک تجارت از افزایش سرمایه ۳۹۳ میلیارد تومانی بانک تجارت تا دو هفته دیگر خبر داد. مجیدرضا داوری افزود: این افزایش سرمایه در حالی به هیات مدیره بانک تفویض شده که ظرف دو هفته تا حداکثر یک‌ماه آینده، از محل سود انباشته اعمال خواهد شد.

وی در مورد زمان افزایش سرمایه مرحله دوم برای رسیدن به سرمایه ۲ هزار و۱۵۰ میلیارد تومانی هم گفت: افزایش سرمایه دیگری هم بعد از برگزاری مجمع سالانه ۹۱ و از محل سود انباشته انجام خواهد شد.

در مجموع بازار دیروز بازاری ضعیف و در حال انتظار بود که در آن شاخص کل با ۳/۸۵واحد افت همراه شد و به ۲۴هزار و ۹۲۳واحد رسید. ارزش معاملات نیز با توجه به داد و ستد ۴۳میلیون حق تقدم بانک کارآفرین با سهم ۴/۱۶درصدی در کل معاملات به رقم ۴۱میلیارد تومان رسید. از ۲۲۲نمادی که به روی تابلو رفتند، ۱۴۲نماد با کاهش قیمت معامله شدند.