اماواگرهای رشد بورس
پایان تنشها یا کاهش آن در منطقه آغاز هفته سبزپوشی را برای بورس رقم زد. بورس از روز شنبه جامه سرخی بر تن نکرده و از محدوده یکمیلیون و ۹۷۰هزار واحدی رشد کرده است. باید اظهار کرد در هفته جاری نشستهای مختلفی با هدف بهبود وضعیت بازار با حضور ریاست سازمان و ناشران برگزار شده است. میتوان اظهار کرد بازار سرمایه بیشتر تحتتاثیر ریسکهای غیرسیستماتیک قرار دارد و ریسکهای غیرسیستماتیک تاثیری مانند تاثیر ریسکهای سیستماتیک نداشتند.
در واقع عواملی مانند شکاف دلار نیما با دلار بازار آزاد و تغییرات و افزایش نرخ بهره بانکی مدت زمان طولانیتری است که بازار سرمایه را تحتالشعاع قرار دادند. بنابراین بهترین راه برای بهبود شرایط فعلی بازار تصمیمگیری اساسی در زمینههای مختلف است تا بازار بتواند تراز خود را به لحاظ ارزندگی با بازارهای موازی حفظ و نقدینگی را به سوی خود جذب کند. مصوبه کاهش ۵واحد درصدی سقف سرمایهگذاری صندوقها در سپرده بانکی حدود ۳۵هزار میلیارد تومان نقدینگی برای صندوقهای با درآمد ثابت ایجاد کرد که نتیجه آن ابطال سپردههای بانکی و افزایش ۵واحد درصدی سقف سرمایهگذاری در سهام باعث هدایت پول به سمت سهام است.
اما این موضوع بهتر است با کاهش عرضه اوراق دولتی همزمان شود. در خصوص لایحه بودجه ۱۴۰۴ یک موضوع مهم برای بازار انتشار ۵۰۰هزار میلیارد تومان اوراق در بازار سرمایه است که مولفه خوبی برای بازار نخواهد بود. همه این عوامل نشان میدهد پیشبینی آینده بورس سختتر از آنچه است که میتوان تصور کرد؛ چرا که در شرایط تحلیل و پیشبینی ریسکهای سیستماتیک دشوار، بورس همچنان تشنه تصمیمات و بازنگریهای عمیق و صحیح خواهد بود. اما به طور کلاسیک یکی از اتفاقات مهم که باعث تغییر روند کلی بازار میشود، ارزش معاملات روزانه است.
به طور معمول زمانی که ارزش معاملات به فراتر از ۱۰هزار میلیارد برسد انتظار تغییر جهت اساسی روند بازار دور از ذهن نخواهد بود. ارزش معاملات پایینتر از این اعداد و ارقام تنها حرکتهای صعودی کوتاهمدت و نوسانی ایجاد میکند. نکته حائز اهمیت این است که در صورتی که حمایتی از سوی نهاد مالی در بازار رخ دهد و تقاضا افزایش پیدا کند، این نوع حمایت باید طولانیمدت وجود داشته باشد تا تقاضا بتواند بر حجم عرضهها غلبه کند.