«دنیای اقتصاد» چشمانداز بازار سهام در تابستان را بررسی میکند
آغاز سرد بورس در فصل گرم
دنیای اقتصاد- با وجود رشد ۲/۱ درصدی طی هفته جاری، بازدهی بورس طی تیرماه امسال همچنان منفی ۵/۱ است؛ این بازدهی منفی در شرایطی رقم میخورد که بورس تهران طی ۱۲ سال اخیر، تنها در تیرماه ۸۴ شاهد بازدهی منفی ۴/۴ درصدی بوده و بقیه سالها، بازدهی بورس در چهارمین ماه همواره مثبت بوده است؛ دلیل اصلی مثبت بودن بازدهی بورس در ماه چهارم سال، به برگزاری مجامع سالانه و تقسیم سودنقدی از سوی شرکتها بازمیگردد. اما امسال برخلاف سالهای قبل، بورس تهران در تیرماه روزهای سردی را تجربه میکند. روزهایی که ارزش معاملات بورس با افت چشمگیری مواجه است و شاخصها نیز حتی با وجود انتشار اخبار مثبت در خصوص شرکتها، به سختی روند افزایش در پیش میگیرند. در این میان علت اصلی منفی بودن بورس به رشد هیجانی قیمت سهام در زمستان ۸۹ و فروردین ۹۰ بازمیگردد. طی فروردین ماه جاری سرمایهگذاران به طور میانگین بازدهی حدود یک درصدی را در اکثر روزها تجربه کردند. به اعتقاد کارشناسان، رشد هیجانی و شدید بورس در چند ماه محدود، در عمل موجب پیشخور شدن بازدهی بخش عمده سال ۹۰ شد. تجربه نشان داده در زمان در پیش گرفتن روند نزولی، اخبار منفی بیش از اخبار مثبت بر روند بازار تاثیر میگذارند و سرمایهگذاران به خبرهای منفی وزن بیش از حد واقعی میدهند، وضعیتی که باعث میشود سهام ارزنده نیز از دید سرمایهگذاران، مغفول بماند. یک هفته با تپیکس
آغاز سرد بورس در فصل گرم
شروین شهریاری
بورس تهران بهرغم سابقه رونق تاریخی در فصل تابستان در سالیان گذشته، تیر ماه سال جاری را با رکود قیمتها و افت حجم معاملات آغاز کرد به نحوی که بهرغم رشد ۲/۱ درصدی شاخص بورس در هفته جاری؛ بازار در نیمه نخست تیر، با ثبت کاهش ۵/۱ درصدی، کارنامهای ضعیف را به فعالان بازار سهام ارائه داده است.
رفتار کنونی معامله گران و افت سطح فعالیت در بازار نشان میدهد که سرمایهگذاران به تحولات چند روز آینده چشم دوختهاند تا با دریافت گزارشهای سه ماهه نسبت به غربال سهام شرکتها و هدایت منابع به سمت گزینههای پر پتانسیلتر اقدام کنند؛ مسالهای که میتواند زمینهساز خروج بازار سرمایه از رکود مزمن فعلی باشد.
بازار دو قطبی
از تاریخ ۲۷ فروردینماه ۹۰ که شاخص بورس به مدد رشد دسته جمعی قیمت سهام رکورد ۲۶۶۷۶ واحد (۷ درصد بیش از رقم فعلی شاخص) را بر جای گذاشت اکثر صنایع بورس در معرض فشار عرضهها قرار داشتهاند اما یک مطالعه اجمالی نشان میدهد که اصلاح قیمت سهام در برخی صنایع به مراتب شدیدتر بوده است. یکی از بازندگان اصلی بازار در این دوره را میتوان سهام خودرویی دانست که از مدتها قبل با هشدار کارشناسان مبنی بر رشد بیرویه مواجه بودند. شاخص صنعت خودرو از ۲۷ فروردینماه تاکنون افت شدید ۲۴ درصدی را تجربه کرده است. شگفتیساز این گروه در هفته جاری شرکت سایپا آذین بود که زیان ۴۵ ریالی به ازای هر سهم خود را به بازار اعلام کرد. در مقابل، شرکتهای وابسته به قیمتهای جهانی در سه ماه گذشته وضعیتی نسبتا مطلوب داشتهاند؛ شاخص صنعت فلزات اساسی در همین دوره ۶/۴ درصد افزایش یافته و محصولات شیمیایی و کانههای فلزی هم در همین دوره کاهش ۶/۶ و ۳/۳ درصدی را پشت سر گذاشتهاند که عملکردی بهتر از میانگین شاخص کل بورس است. به نظر میرسد در کنار سطوح قیمت بالای نفت و فلزات، چشمانداز تغییر نرخ ارز نیز در رویداد مذکور موثر بوده است. در این هفته شاخص صنعت فلزات اساسی تحت تاثیر بازگشت ملی مس از مجمع سالانه (که به رشد ۵/۶ درصدی قیمت در روز بازگشایی منجر شد) افزایش ۲/۳ درصدی را ثبت کرد. سهامداران ملی مس با اعلام خبر توسعه بیش از سه برابری ظرفیت تولید شرکت در چهارسال آینده و نیز تقسیم سود ۲۲۵۰ ریالی و افزایش سرمایه ۲۰۰ درصدی با رضایت از مجمع سالانه بازگشتند. به نظر میرسد در حال حاضر بهرغم فروکش کردن جریان ورود سرمایه به بورس تهران، سهام وابسته به اقتصاد جهانی (صادر کنندگان معدنی، فلزی و پتروشیمی) همچنان در برابر اصلاح قیمت از خود مقاومت نشان دادهاند و این روند با توجه به تعویق بحران یونان و احتمال ثبات بازارهای جهانی در کوتاه مدت از امکان تداوم برخوردار است.
خون تازه در رگهای سیمان!
سهام سیمانی که در سالهای اولیه دهه ۸۰ به عنوان یکی از صنایع برتر نزد فعالان بازار شناخته میشدند به تدریج به دلایلی نظیر کنترلهای دولت بر نرخگذاری محصولات و توسعه چند برابری ظرفیت تولید و از بین رفتن شرایط رقابتی از منظر سرمایهگذاران دور شدند و در چند سال اخیر با رکودی دائمی دست و پنجه نرم کردهاند. این رکود فراگیر هر از چندی با اعلام یک خبر یا شایعه در مورد افزایش قیمت سیمان برای چند روزی بر هم میخورد اما با عرضه صفهای خرید و فرو نشستن هیجان بازار، شرایط به روال سابق بازمیگردد. هفته جاری را نیز میتوان آغاز یکی از همین دورههای موقت بر هم خوردن رکود دائمی صنعت سیمان دانست؛ علت این تغییر به تصویب افزایش قیمت ۱۳ تا ۱۴ درصدی سیمان توسط وزارت بازرگانی بازمیگردد که با پیگیری مصرانه کارخانجات و انجمن صنفی صنعت سیمان به بار نشسته است. یک مطالعه اولیه نشان میدهد که با توجه به سه برابر شدن هزینه مصرف انرژی در تولید یک تن سیمان (که افزایشی حدود هشت هزار تومان را شامل میشود)، مجوز افزایش نرخ اخیر میتواند با تقریب مناسبی منجر به پوشش رشد هزینه شرکتها در بخش انرژی شود. این تصمیم در کنار افزایش نرخ برابری دلار (که موجب بهبود درآمد صادراتی شرکتها شده است) بارقه امید را برای شرکتهای سیمانی به منظور حفظ سودآوری در سطوح سال گذشته فراهم آورده است. انتظار میرود نماد معاملاتی شرکتهای سیمانی به زودی همزمان با تدوین گزارشهای سه ماهه جهت تعدیل پیشبینی درآمد سال ۹۰ متوقف شوند. بدین ترتیب شاخص صنعت سیمان در این هفته ۵/۱درصد رشد کرد تا سهامداران این صنعت مهجور که این روزها P/E میانگین ۶ واحدی را تجربه میکند در انتظار روزهای بهتر برای کسب بازدهی در کوتاه مدت بمانند.
بورس تهران و گمانهزنیهای ارزی
واکنش مخالف دولت نسبت به اصلاح نرخ ارز در یک ماه گذشته موجب حرکت پرشتاب بانک مرکزی در جهت کاهش قیمت رسمی و افزایش عرضه ارز به صرافیها شده است. برآیند این مساله منجر به نزدیک شدن قیمت رسمی دلار به محدوده ۱۰۵۰۰ ریال (رقم مصوب در بودجه کشور) و نیز افت ۵۰ تومانی قیمت ارز نسبت به سطح ۱۲۰۰ تومان قبلی شده است. مسوولان بانک مرکزی کاهش نرخ سپردههای بانکی به کمتر از سطح تورم را یکی از عوامل التهاب بازار ارز به دلیل هجوم سرمایههای سرگردان میدانند. در این میان، ارزش صادرات غیر نفتی ایران در فصل بهار با رشد حدود ۴۰ درصدی به ۱۰ میلیارد دلار رسیده است که افزایش قیمت ارز میتواند یکی از عوامل احتمالی آن باشد. گمانهزنیها نشان میدهد صادرکنندگان با توجه به مشکلات انتقال ارز از خارج از کشور به تبادل حوالجات از طریق شرکتهای صرافی روی آوردهاند و از این طریق از افزایش نرخ غیررسمی ارز منتفع شدهاند. با توجه به موضعگیری اخیر دولت و نیز درآمد فزاینده ارزی کشور ناشی از فروش نفت ۱۰۰ دلاری به نظر میرسد سرمایهگذاران بورس تهران در تحلیل خود از وضعیت شرکتها در سال ۹۰، گزینه ثبات نسبی نرخ ارز را به عنوان یکی از سناریوهای محتمل در پیش رو دارند هر چند برآوردهای بلند مدت در خصوص قیمت ارز همچنان با انتظارات رشد یابنده همراه است.
ارسال نظر