بوی بهبود از اوضاع بورس؟
تعیینتکلیف بورس بعد از انتخابات
حسن حسیننیا با اشاره به اینکه هفته کاری اخیر بورس، تداوم کاهش ارزش معاملات و افت قیمتی در بخش بزرگی از سهام شرکتها بود که با گزارشهای زیانسازی سنگین در نمادهای دو خودروساز بزرگ همراه شد، گفت: دو اتفاق مهم این هفته ابلاغ افزایش دامنهنوسان سهام به مثبت و منفی ۶درصد از روز ۹تیرماه و همچنین تمدید فرصت یکساله ایرانخودرو و سایپا برای خروج از ماده۱۴۱ بود. وی ادامهداد: همچنین نبود مشوق در کنار فضای مبهم انتخاباتی باعثشده تا بورس در یکی از رکودیترین دورههای خود قرار گیرد، انفعال در عملکرد مدیریت سازمان بورس و طولانیشدن کاهش دامنهنوسان سهام به مثبت و منفی ۲درصد نیز در تعمیق رکود موجود تاثیرگذار بود؛ چراکه خود القاکننده شرایط بحرانی در معاملات بورس است. حسیننیا افزود: با اینوجود در روز کاری پایانی هفته اخیر بازار شرایط نسبتا بهتری را تجربه کرد که شاید تزریق نقدینگی در صندوق تثبیت در وقوع آن بیتاثیر نبوده و البته نمادهای صندوق اهرمی که اخیرا چندین مجوز تاسیس نیز صادر شدهاست با اقبال سهامداران مواجه شد، در هفتههای گذشته صندوقهای اهرمی ریزش سنگینی را تجربه کردند. این تحلیلگر بیانکرد: هفته آینده مناظرههای انتخاباتی و نتایج نظرسنجی در نوسانات بازار سهام تاثیرگذار خواهد بود و البته بعد از برگزاری انتخابات ریاستجمهوری تکلیف سهامداران با بورس مشخصتر خواهد شد و تصمیمگیری بر مبنای اتفاقهای پایدار صورت خواهد گرفت.
بورس چشمانتظار انتخابات ایران و آمریکا
مریم محبی، دیگر تحلیلگر بازار سرمایه گفت: بهرغم اینکه اخبار بسیار خوبی مثل گزارشهای مطلوب از برخی نمادها، معاملهشدن بسیاری از نمادها در قیمتهای بسیار ارزنده با ارزشهایی معادل سال98، حمایت بسیار مشخص نامزدهای ریاستجمهوری از بازار سرمایه، افزایش نرخ کرکاسپرد جهانی، کاهش نرخ اخزا تا محدوده 31درصد، افزایش نرخ دلار نیما و بسیاری از عوامل دیگر که خود به تنهایی برای تغییر روند بازار سرمایه از منفی به مثبت کافی هستند، به گوش میرسد، ولی بازار سرمایه رویکرد مثبتی نداشت و در محدوده رِنج و منفی معامله شد. وی ادامهداد: بازار سرمایه را در آخرین روز معاملاتی هفته روی کانال دومیلیون و 40هزار واحد دیدیم که این عدد اصلا عدد مثبتی نیست و نشان میدهد میانگین وزنی معاملات بازار سرمایه همچنان قدرت رشد را ندارند و شاهد خروج پول از بازار هستیم، کاهش حجم معاملات را میبینیم و تمامی اینها صرفا یک سیگنال را به بازار مخابره میکند و آنهم عدماطمینان سرمایهگذاران به سرمایهگذاری مجدد در بازار سرمایه است. تحلیلگر بورس گفت: بازار این هفته کاملا تحتتاثیر رویکرد نامزدهای مختلف ریاستجمهوری ایران بود و تمامی افراد حاضر در مناظره اقتصادی بهگونهای بر لزوم حمایت از بورس تاکید کردند، ولی بازار سرمایه واکنش مثبتی به این رویکرد نیز نداشت. بهنظر میرسد که بورس نیمنگاهی نیز به انتخابات آمریکا که مناظره آن در هفتم تیرماه سالجاری برگزار میشود، دارد تا ببیند چه دیدگاهی در آمریکا بر سر کار خواهد آمد، بنابراین انتظار نمیرود هفته آینده متفاوت باشد و انتظار میرود شاهد نوسانات جاندار و پررمقی در بازار سرمایه، چه به سمت مثبت و چه منفی نباشیم. بازار سرمایه در هفته آینده هم در همین مناطق رنج خواهد بود و منتظر است تا ببیند هفتم و هشتم تیر چه اتفاقی در جهان و ایران رقم خواهد خورد.
نمایش محرکهای بورسی
نیما میرزایی، دیگر تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به اینکه بورس در روزهای گذشته مشابه سایر بازارها به تحولات انتخاباتی و مشخصشدن مواضع کاندیداها و برتری که در کسب اقبال عمومی دارند چشم دوخته، گفت: متناسب با مواضعی که اخذ میشود و استقبالی که جامعه در مورد مواضع کاندیدا مخصوصا در مورد موضوع توافقهای بینالمللی و موضوعات مرتبط با بازار سرمایه دارد ما شاهد اقبال یا عدماقبال سهامداران در طول هفته به بازار سرمایه بودیم که به شکل معاملات نسبتا کمرمق و نوسانی خود را نشان میداد و جهتگیری مشخصی را در بازار سرمایه شاهد نبودیم. وی ادامهداد: هرچند با نزدیکشدن به انتهای هفته و مشخصترشدن نظرات کاندیدای اصلاحطلب در مورد موضوعات بینالمللی بازار انتهای هفته نسبتا پرتقاضا بود و بهطور مشخص نمادهای اهرمی که بیانگر جهتگیری آتی بازار هستند و در ابتدای هفته منفیهای بیشتری خوردند، مثبت شدند و در معاملات انتهای هفته به صف خرید هم رسیدند.
میرزایی گفت: درخصوص موضوع خودروسازان شاهد تمدید حضور در بازار اول بورس بودیم و خبر مربوط به انتشار آپشن آنها نشان میدهد همچنان میتوانند در بازار اول بمانند و یکی از ریسکهایی که در بازار بود و نگرانی که برخی از سهامداران داشتند از این طریق برطرف شد، همچنین واریز نقدینگی توسط صندوق توسعه جهت خرید سهام جزو مواردی بود که به تقویت تقاضا در انتهای هفته کمک کرد. این تحلیلگر گفت: اگر بخواهیم به متغیرهای اقتصادی نگاه دقیقتری داشته باشیم، در شرایطی که قیمتهای جهانی در یک وضعیت نوسانی و نسبتا باثبات بودند، دلار در بازار آزاد نیز خود را زیر کانال 60هزارتومان حفظ کرد. در شرایطی که دلار نیمایی بهصورت خزنده و آرام در حال صعود است هرچند این سرعت کمتر از انتظار سهامداران است اما خود را به کانال 43هزارتومان نزدیک کردهاست. نکته مثبت و مهم آخر هم بحث کاهش نرخ بهره است، نرخ اخزا در انتهای هفته با کاهش بیش از 8درصدی نسبت به سقف خود زیر کانال 30درصد آمده که نویدبخش تلطیف انتظارات تورمی است و میتواند یکی از ارکان تقویت بازار سرمایه باشد.