برگشت بورس به مسیر مثبت
دنیای اقتصاد- بورس تهران دیروز پس از ۶ روز کاری حاکمیت جو منفی، شاهد چرخش روند معاملات بود؛ چرخشی که از یک سو به واسطه تخلیه نسبی حباب قیمتی و جذاب شدن سهام برای خرید از سوی سرمایهگذاران و از سوی دیگر در پی آرام شدن فضای سیاسی کشور رخ داد. رشد ۲۶۴ واحدی شاخص طی معاملات روز گذشته هنوز نتوانسته میانگین بازدهی بورس را ثبت کند و بورس در آخرین ماه بهار ۹۰ تاکنون بازدهی منفی ۵ درصدی را برای سرمایهگذاران رقم زده است. در همین حال دیروز میانگین بازدهی بورس از ابتدای امسال به ۷/۶ درصد افزایش یافت. پس از ۴ روز افت متوالی رخ داد
بازگشت رونق به بورس
اظهارنظر مسوولان و کارشناسان در خصوص عوامل سیاسی تاثیرگذار در بازار سرمایه
گروه بورس- پس از آن که بازدهی بورس تهران به دنبال افتهای پی در پی دماسنج بازار به سطح ۶/۵ درصد تنزل یافت، فعالان بازار سرمایه ایران روزگذشته با بازگشت بازار مواجه بودند.
به گزارش خبرنگار ما، به دنبال برطرف شدن برخی از عوامل بیرونی، معاملهگران دیروز شاهد برگشت فضای معاملات و تقویت ذائقه خرید در بورس تهران بودند، اتفاقی که موجب شد بسیاری از نمادهای معاملاتی در کف قیمتی خود متعادل شده و حتی در برخی موارد با صف خرید روبهرو شوند. در پی این رخداد، روز دوشنبه بازدهی ۱/۱ درصدی برای بورس تهران به ثبت رسید و دماسنج بازار مقدار ۲۴ هزار و ۸۶۵ واحدی را نشان میداد. براین اساس، بازدهی بورس از ابتدای سالجاری تاکنون پس از ۴ روز متوالی عرضههای سنگین و افت بیش از هزار واحدی شاخص، به ۷/۶ درصد رسید. افزون بر این، در بازار دوشنبه علاوه بر مثبت شدن شاخص کل، دیگر شاخصهای بازار از جمله شاخص صنعت، شاخص ۵۰ شرکت فعالتر و شاخص بازار اول مثبت شدند و تنها شاخص بازار دوم که مربوط به شرکتهای کوچکتر است، منفی بود. با این وصف، از ۴۶ روز معاملاتی سال ۹۰، با احتساب دیروز، شاخص بورس ۲۷ روز معاملاتی متعادل بوده و با رشد مواجه شد و ۱۹ روز معاملات منفی توام با افت شاخص بورس اوراق بهادار تهران به ثبت رسید.
از سوی دیگر، ارزش بازار سرمایه ایران که روز یکشنبه به ۱۱۴ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان تنزل یافته بود، با برگشت بازار در روز گذشته با هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان افزایش ناشی از رشد قیمت سهام در بازار به ۱۱۵ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان رسید. در این حال، پایداری فعلی و تعادل بازار در روزهای آینده میتواند در تثبیت حکمفرمایی شرایط رونق در بازار طی هفتههای پیش رو موثر باشد.
بورس «انحرافی» نشده است
در همین رابطه رییس سازمان بورس و اوراق بهادار نفوذ جریان انحرافی به بازار سهام را به شدت تکذیب کرد و از عادی شدن شرایط و روند مثبت بازار طی روزهای آینده خبر داد.
علی صالحآبادی، در رابطه با مشکلات روزهای اخیر شاخص بورس و شایعه نفوذ جریان انحرافی به بازار سهام و اقدام به عرضه سنگین سهام برخی شرکتها برای ایجاد نگرانی و هراس گفت: به شدت این موضوع را تکذیب میکنم، چرا که اصلا چنین موضوعی صحت نداشته و ندارد و بازار روال عادی خود را سپری میکند.
وی درباره جو حاکم روزهای اخیر بازار سهام و نگرانی بسیاری از فعالان بازار افزود: اگر اینگونه بود باید در مالکیت تعدادی از شرکتها تغییراتی ایجاد میشد. از طرف دیگر بررسیها نشان میدهد عرضههای نابجایی صورت نگرفته است، بنابراین طی روزهای آینده شرایط بهتر و مثبت تر هم خواهد شد. رییس «سازمان» خاطرنشان کرد: از طرف دیگر در جلسه هفته گذشته شورای عالی اصل ۴۴ که با حضور رییس جمهور برگزار شد، همچنان بر حمایتهای دولت و مسوولان کشور از بازار سرمایه تاکید شد و مقامات مسوول، ضمن اطلاع از آخرین وضعیت بورس در اجرای اصل ۴۴ بر ادامه سیاستهای حمایتی از بورس و بازار سرمایه تاکید کردند. بنابراین نه تنها هیچ نگرانی از آینده بازار وجود ندارد بلکه انتظار میرود به دلیل تداوم حمایتهای دولت از بورس، بازار سرمایه در سال جاری هم نقش ویژهای در مناسبات اقتصادی کشور داشته باشد. صالحآبادی درباره بروز اختلال در محاسبه شاخص طی دو روز اخیر توضیح داد: طبق بررسیهای به عمل آمده مشکل اصلی ناشی از بخش محاسبه شاخص سامانه معاملاتی موسوم به PFI۲ است که ظاهرا بیش از حد ظرفیت تعیین شده مورد استفاده قرار گرفته و برخی اعداد را بیشتر نشان میدهد.
در این رابطه مقرر شده سامانه جایگزینی برای اعلام ارقام شاخص مورد استفاده قرار گیرد. به همین دلیل تا چند روز آینده که این مشکل فنی بر طرف شود، محاسبه شاخص بورس هر ۱۵ دقیقه یکبار انجام و از سوی شرکتهای بورس و مدیریت فناوری منتشر خواهد شد.
تشکیل کمیته پیگیری «فناوری»
مدیرعامل شرکت بورس نیز در گفتوگو با فارس، درباره اختلال رخ داده در سایت TSETMC اظهار داشت: این سایت مربوط به شرکت مدیریت فناوری بورس تهران است که از قرار معلوم مشکل دیروز آن مربوط به انتشار آمار و ارقام مربوط به شاخص بود، بنابراین مشکل یادشده این سایت اینترنتی نبوده و به مباحث مربوط به فناوری آن اختصاص داشت.
وی در مورد پیغامهای ارائه شده روز یکشنبه این سایت توضیح داد: چند پیغام منتشره در این سایت از طرف ناظر بازار نبوده و بدون اعلام قبلی به بورس توسط مسوولان شرکت مدیریت فناوری بورس تهران منتشر شد. این درحالی است که اعلام هرگونه پیغامی به فعالان باید با هماهنگی ناظر بازار باشد. قالیباف اصل درباره راهکار جلوگیری از تکرار این موارد گفت: با هدف جلوگیری از چنین مواردی، کمیتهای متشکل از گروههای مختلف بازار سرمایه برای پیگیری، تشکیل شده تا با برگزاری جلسات منظمی در شرکت فناوری، اقدامات لازم انجام شود. این کمیته تازه شروع به کار کرده و به محض رسیدن به نتیجه، موارد اعلام عمومی خواهد شد.
وی همچنین در رابطه با روند منفی روزهای اخیر شاخص و افت قیمت سهام بیشتر شرکتهای بورسی اظهار داشت: نوسان، ذات همیشگی بازارهای سهام است و در حال حاضر اخباری که از عملکرد شرکتها منتشر شده مثبت بوده و تعدادی از شرکتها هم به مجمع رفته و عملکرد خود را اعلام کردهاند، بنابراین اتفاق خاصی در بازار رخ نداده و به نظر میرسد بخش عمدهای از بازار تحت تاثیر مسائل روانی منفی قرار دارد.
به مسائل سیاسی وزن زیادی ندهید
سخنگوی شرکت بورس در واکنش به این نکته که طبق مشاهدات و نتایج مشخص ، بخش عمدهای از بازار تحت تاثیر مسائل سیاسی قرار دارد، توضیح داد: اینکه آثار مسائل سیاسی داخلی یا خارجی بر روی بازار اثرگذار باشد باید مورد تحلیل فعالان قرار گیرد اما یادآوری این نکته هم ضروری به نظر میرسد که فعالان نباید وزن بیش از حدی را به مسائل سیاسی بدهند و هر موضوع را در جای خود ببینند، بنابراین میتوان گفت با توجه به تغییر محیط فعالیت شرکتها، سهامداران باید با مطالعه و دقتنظر بیشتر اقدام به تصمیمگیری کنند.
فرصتی ایدهآل برای تکمیل سبد سهام
از سوی دیگر مدیر نظارت بر بورسها و بازارهای سازمان بورس و اوراق بهادار، روند کنونی بورس اوراق بهادار تهران را طبیعی خواند و گفت: رفتار و شرایط بازار شبیه سال گذشته است و هیچ نگرانی درباره وضعیت بازار وجود ندارد.
محمود رضا خواجه نصیری در گفتوگو با سنا افزود: بررسی عملکرد بورس تهران در بهار سال ۸۹ نشان میدهد که بازار فروردین ماه سال گذشته ۱۳ درصد رشد داشت اما در اردیبهشت و خردادماه ۸۹ به ترتیب به دو و یک درصد کاهش یافت.
وی ادامه داد: روند صعودی بورس تهران نیمه دوم خردادماه سال گذشته آغاز شد به طوری که در پایان فصل تابستان حدود ۲۸ درصد رشد یافت. خواجه نصیری اظهار داشت: بورس تهران همانند سال گذشته، فروردین ماه سال ۹۰ را به دلیل انتشار بسته سیاستی - نظارتی بانک مرکزی، رشد پیشبینی سود شرکتهای بورسی و افزایش قیمت فلزات اساسی با رشد آغاز کرد اما روند صعودی بازار در روزهای اخیر متوقف شده است.
وی خاطرنشان کرد: شاخص بورس تهران هنوز نسبت به پایان اسفندماه سال گذشته، بیش از ۱۰۰۰ واحد رشد دارد و کسب بازدهی ۷/۶ درصدی تاکنون دراین بازار مطلوب است.
مدیر نظارت بر بورسها و بازارهای سازمان بورس به افزایش سود تحقق یافته شرکتهای بزرگ اشاره کرد و گفت: با برگزاری مجامع این شرکتها، نقدینگی جدیدی وارد بازار خواهد شد که این موضوع میتواند عامل محرک ثانویه ای برای رشد بازار باشد. خواجه نصیری با بیان اینکه رسیدن به بازدهی مناسب به دلیل نزدیکی فصل مجامع و چشم انداز مثبت شرکتها در بورس تهران فراهم است، افزود: شرایط منفی بازار برای سرمایهگذارانی که سریع تصمیمگیری میکنند، تهدید خواهد بود اما برای سرمایهگذارانی که به دنبال تکمیل سبد سهام خود هستند، فرصتی ایدهآل است.
وی خاطر نشان کرد: بهبود وضعیت سودآوری شرکتها و توسعه بازار، چشم انداز مناسبی را برای سودآوری سرمایهگذاران در سال ۹۰ مهیا کرده است که امیدوارم سرمایهگذاران با بررسی دقیق و دیدگاهی بلندمدت مبادلات خود را در بازار انجام دهند تا بتواند بازدهی مطلوبی را کسب کنند.
توجه دولت و مجلس به بورس
در همین حال معاون رییسجمهور از توجه خاص دولت و مجلس به بازار سرمایه در بودجه ۹۰ خبر داد و گفت: در لایحه بودجه ۹۰ حدود ۲۳ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان پیشبینی فروش سهام داشتیم که این رقم در مجلس به حدود ۲۹ هزار میلیارد تومان افزایش یافت.
معاون بودجه معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رییسجمهوری در گفتوگو با سنا به پتانسیلهای بازار سرمایه اشاره کرد و افزود: افزایش پیشبینی فروش سهام شرکتها در بودجه ۹۰ نشان میدهد دولت و مجلس هر دو توجه خاصی به بازار سرمایه دارند. رحیم ممبینی اظهار داشت: مبلغ واگذارهای یادشده، جزو منابع عمومی دولت به حساب میآید که وارد خزانه میشود و به درآمدزایی دولت کمک خواهد کرد.
وی افزود: در بندهایی از قانون بودجه احکامی پیشبینی شده است که در واقع اختیاراتی را به دستگاههای مسوول در بازار سرمایه از جمله سازمان خصوصی سازی میدهد تا بیشتر از گذشته بتوانند وظایف خود را انجام دهند.
به گفته ممبینی احکام جدیدی در ارتباط با کارکنان و حتی در خصوص مالیات لحاظ شده است که تحقق آنها در سال ۹۰ موجب رونق بازار سرمایه میشود. اما ابراز امیدواری مدیران بازار سرمایه کشور به بازگشت رونق به این بازار در شرایطی صورت میگیرد که اختلال روز یکشنبه سایت TSETMC دیروز هم تکرار شد و این سایت همچنان در اعلام ارقام واقعی شاخص بورس دچار مشکل شده است.
به گزارش فارس، هرچند روز یکشنبه مسوولان شرکت بورس به لزوم استفاده سهامداران از سایت irbourse تاکید کردند و شرکت مدیریت فناوری بورس تهران با صدور اطلاعیهای دیرهنگام دلیل بروز مشکل در نمایش شاخص را ناشی از ایجاد مشکل در بخش محاسبه شاخص سامانه معاملاتی (PFI۲) اعلام کرد، اما این مشکل دیروز هم برطرف نشد به طوری که قبل از شروع معاملات، سایت TSETMC عدد شاخص بورس را با افت یکدهم واحدی به نمایش گذاشت. از طرف دیگر سایت شرکت بورس هم برای مدتی دچار مشکل شد و نتوانست ارقام واقعی شاخص را به نمایش بگذارد. این در حالی است که مسوولان شرکت مدیریت فناوری بورس تهران تاکنون توضیحی درباره دلیل ادامه اختلال سایت نداده اند. همچنین پیگیریهای فارس نشان میدهد مرتضی
خزانهداری مدیرعامل این شرکت به همراه یک گروه ۴ نفره از کارشناسان مدیریت فناوری و مدیر حراست سازمان بورس به استرالیا رفته اند تا در نمایشگاه آیتی حضور داشته باشند.
سامانه جایگزین محاسبه شاخص
در همین حال مدیریت بازار، روزگذشته در اطلاعیه ای، ضمن توضیح درخصوص مشکل ایجاد شده در محاسبه شاخص، از پیشبینی سامانه جایگزین برای نمایش شاخص خبر داد.
به گزارش سنا، در این اطلاعیه آمده است با توجه به بروز مشکل فنی در ماژول محاسبه شاخص سامانه معاملاتی بورس تهران، تا زمان رفع مشکل، محاسبات شاخص از طریق سامانه جایگزین، هر ۱۵ دقیقه یکبار در سایت بورس اوراق بهادار تهران و شرکت مدیریت فناوری بورس تهران منتشر میشود.
براساس این اطلاعیه، محاسبه شاخص از طریق سامانه جایگزین تا رفع مشکل فنی ماژول محاسبه شاخص سامانه معاملاتی ادامه خواهد داشت و نمایش شاخص در سایتهای یاد شده، تا رفع این مشکل،هر ۱۵ دقیقه یکبار صورت خواهد گرفت.
بدیهی است به محض رفع اشکال فنی سامانه، مراتب رسما به اطلاع عموم خواهد رسید.
یادآور میشود بنابراعلام شرکت مدیریت فناوری بورس تهران، بروز اختلال در بخش محاسبه شاخص سامانه معاملاتی (PFI۲) باعث ایجاد مشکل در روند محاسبه شاخص بورس شده است.
ارسال نظر