به کارگیری موسسات رتبه‌بندی شفافیت بازار را افزایش می‌دهد

ایران‌بورس- یکی از پیش شرط‌های فعالیت‌های موسسات رتبه‌بندی وجود حداقل‌هایی از شفافیت و دسترسی به اطلاعات است اما در عین حال یکی از ثمرات وجود موسسات رتبه‌بندی افزایش شفافیت بازار است. مدیر امور اعضای بورس تهران ضمن بیان این مطلب افزود: موسسات رتبه‌بندی به صورت دائم در حال تحلیل اطلاعات شرکت‌ها هستند. موسسات رتبه‌بندی، اطلاعات شرکت‌ها را به‌طور مرتب با شاخص‌های مختلف رصد می‌کنند، بنابراین افزایش شفافیت بازار یکی از برترین مزایای وجود موسسات رتبه‌بندی است.

شهرام دانشور با اشاره به اینکه حضور این موسسات در بورس ما احساس می‌شود، افزود: شرکت‌ها ی فعال در بازار سرمایه برای رشد و گسترش فعالیت‌های خود نیازمند تامین مالی از بازار سرمایه و بازار پول هستند.

رتبه اعتباری شرکت‌ها در هزینه تامین مالی شرکت‌ها تاثیرگذار است

دانشور ادامه داد: دراکثر نقاط دنیا معمول است که شرکت‌های با رتبه اعتباری بالا هزینه تامین مالی پایین‌تری پرداخت می‌کنند و شرکت‌های با رتبه اعتباری پایین هزینه تامین مالی بالاتری پرداخت کنند.

وی در خصوص اینکه آیا این موسسات در قانون بازار سرمایه پیش‌بینی شده است؟ یادآور شد: موسسات رتبه‌بندی در ماده۲۱، قانون بازار اوراق بهادار پیش‌بینی شده‌اند اما دستورالعمل شرایط ثبت و نظارت بر موسسات رتبه‌بندی توسط سازمان بورس در حال تدوین است.

مدیر امور اعضا تاکید کرد: قوانین مربوط به موسسات رتبه‌بندی به نحوی تدوین می‌شوند که این موسسات دارای استقلال باشند.

وی در پاسخ به این سوال که در دنیا چه موسساتی کار رتبه‌بندی شرکت‌های فعال در بازار سرمایه را بر عهده دارند؟ گفت: تعداد موسسات رتبه‌بندی فعال در بازار‌های سرمایه دنیا بسیار زیاد است به طوری که در آمریکا ۹ موسسه رتبه‌بندی به تایید کمیته بورس اوراق بهادار آمریکا رسیده‌اند و در اتحادیه اروپا نیز موسسه اسما که مسوولیت ثبت و تایید موسسات رتبه‌بندی را بر عهده دارد ۳۱ موسسه رتبه‌بندی را تایید کرده است. در این میان موسسات رتبه‌بندی فیچ، مودی، و استاندارد اند پورز از موسسات معتبر و به نام در صنعت رتبه‌بندی است.

دانشور اظهار کرد: موسسات رتبه‌بندی معمولا به دو صورت رتبه‌بندی انجام می‌دهند. اولین حالت زمانی است که شرکت خاصی درخواست رتبه‌بندی داشته باشد و دومین حالت این است که موسسات رتبه‌بندی بدون درخواست شرکت یا کشور خاصی اقدام به رتبه‌بندی می‌کنند که این تقسیم‌بندی در رتبه‌بندی معمولا بین موسسات رتبه‌بندی بزرگ و کوچک رعایت می‌شود. موسسات رتبه‌بندی بزرگ در هر دو حالت فعال هستند ولی موسسات رتبه‌بندی کوچک در حالت اول بیشتر فعال هستند.

وی در پایان گفت: تقسیم‌بندی دیگری نیز وجود دارد که زمینه فعالیت شرکت‌ها است. برای مثال موسسات رتبه‌بندی هستند که فقط رتبه‌بندی اوراق مشتقه را انجام می‌دهند و موسساتی نیز هستند که فقط در زمینه اوراق قرضه فعال هستند.