سنا- مدیرعامل شرکت بورس گفت: عمده‌ترین عاملی که رونق واقعی را در بازار سرمایه به همراه می‌آورد عملکرد شرکت‌ها و پیش‌بینی‌هایی است که برای تحقق سودآوری به بازار اعلام می‌کنند.

حسن قالیباف‌اصل، با اشاره به اینکه بورس تهران به اخباری که توسط شرکت‌ها نسبت به تحقق پیش‌بینی‌هایشان رسیده، واکنش نشان داده است، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه حدود سه هفته به پایان ۹ ماهه سال جاری و انتشار گزارش‌های ۹ ماهه در بازار سرمایه باقی مانده است، پیش بینی می‌شود که شرکت‌ها، گزارش‌های خود را متناسب با گزارش‌های

۶ ماهه به بورس اعلام کنند.

وی با اشاره به اینکه موضوعات جانبی از جمله بحث‌های سیاسی هم بورس را تحت تاثیر قرار می‌دهد، تصریح کرد: البته این موضوع را نباید فراموش کنیم که اخبار سیاسی تاثیری زودگذر بر بازار سرمایه دارد، زیرا جو روانی در بورس ماندگار نیست.

مدیرعامل شرکت بورس با بیان اینکه مباحث اقتصادی و ماندگار در بازار سرمایه تاثیرگذار است، افزود: تاثیر مباحث غیراقتصادی در بازار سرمایه مقطعی است، زیرا بورس بر اساس واقعیت و عملکرد شرکت‌ها حرکت می‌کند.

قالیباف‌اصل با اشاره به عبور شاخص بورس از ۳۲ هزار واحد و ثبت رکورد تازه ای در بازار سرمایه تصریح کرد: این اتفاق ناشی از عوامل مختلف درون و برون سازمانی بوده که در آن سه عامل حاکم شدن جو روانی آرام، ورود نقدینگی و رکود بازارهای موازی نقش ویژه‌ای دارند.

وی ادامه داد: در بررسی عوامل برون سازمانی باید به مواردی چون شرایط متعادل اقتصادی، تعادل در بازار ارز و افزایش قیمت‌های جهانی اشاره کرد.

تحلیل پتروشیمی‌ها

با توجه به شرایط آنها

وی در ادامه با اشاره به صحبت‌هایی که در خصوص سهام پتروشیمی‌ها مطرح شده است، اظهار کرد: بر این اساس برای صحبت از سهام هر گروهی باید به بررسی پتانسیل‌های آن سهم بپردازیم.

مدیرعامل شرکت بورس با تاکید بر اینکه شرکت‌های پتروشیمی گزارش‌های مناسب سه و شش ماهه را به بازار سرمایه ارائه

کرده‌اند، خاطرنشان کرد: بر این اساس شرکت‌های پتروشیمی علاوه بر اینکه اغلب در پیش‌بینی‌های خود ۶ ماهه جلوتر بوده‌اند، عملکرد قابل قبولی هم دارند.

وی با اشاره به اینکه در این صنعت تنها بحث‌های مربوط به محدودیت صادراتی و قیمت خوراک موانعی را ایجاد کرده است، تصریح کرد: بر این اساس با توجه به اینکه بازار سرمایه بر اساس مباحث مربوط به آینده شکل گرفته است، نهادهای مربوطه باید تمهیداتی را در نظر بگیرند.

در انتظار گزارش‌های مثبت ۹ ماهه

در همین حال، یک کارشناس بازار سرمایه با اشاره به بازدهی ۵/۳ درصدی بازار سهام ظرف سه روز کاری هفته گذشته گفت: این بازدهی در مقایسه با تمام بازارهای مالی بی سابقه بوده است.

همایون دارابی با بیان اینکه دلایل متعددی برای این رونق وجود دارد، ابراز کرد: بهبود وضعیت عملکرد فروش شرکت‌ها یکی از عوامل رونق این روزهای بازار سهام است، به طوری که در گزارش‌های شش ماهه شاهد بهبود فروش و عملکرد، نسبت به مدت مشابه سال قبل بودیم که در برخی موارد بین ۵۰ تا ۱۵۰ درصد رشد را نشان می‌داد.

وی تصریح کرد: برای مثال، شرکت‌های پتروشیمی به دلیل رشد نرخ برابری دلار در مقابل ریال و افزایش صادرات سودهای خوبی را در شش ماهه شناسایی کردند.

این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه رکود بازارهای موازی از دیگر دلایل رشد بازار سهام است، ابراز کرد: بازارهای طلا، ارز و مستغلات این روزها از تب‌و‌تاب افتاده‌اند و سرمایه‌های موجود در آن بازارها به سمت بورس حرکت کرده است.

وی حمایت مدیران اقتصادی و مسوولان بورسی از این بازار را دیگر دلیل رونق بازار سهام عنوان کرد و گفت: این حمایت‌ها، اعتماد به بازار را برگردانده است، به علاوه بورس نقدینگی را مهار کرده و از تورم جلوگیری می‌کند.

اعتماد به بورس

در سایه حمایت مسوولان

دارابی با تاکید بر اینکه این حمایت‌های مسوولانه از بازار، اعتماد را به بورس افزایش داده است، اظهار کرد: این روزها شاهدیم که سرمایه گذاران تازه وارد نیز به بورس

می‌آیند. وی درخصوص صنایع پیشرو بازار خاطرنشان کرد: صنایعی که صادرات محور هستند و در گزارش‌های سه و شش ماهه کارنامه خوبی داشته اند، مانند صنعت پتروشیمی که یک صنعت بین‌المللی است، همچنین کانی‌های فلزی و فلزکاران از صنایعی هستند که با توجه به افزایش قیمت‌های جهانی، شرایط خوبی را پیش رو دارند.

این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به آمار معاملات روزهای سه شنبه و چهارشنبه هفته گذشته، گفت: حقیقی‌ها در این مدت بازیگران اصلی بازار سهام هستند، به طوری که در این دو روز ۵۳ و ۵۱ درصد خریدها را حقیقی‌ها انجام داده‌اند، از طرفی حضور حقیقی‌ها به بازار طراوت می‌دهد.

دارابی ادامه داد: در عین حال، بیشترین فروش توسط سهام داران حقوقی انجام شده است که البته به دلیل اختلاف فاز حقیقی‌ها و حقوقی‌ها است، زیرا به طور معمول در دوران رکود حقوقی‌ها وارد بازار شده و در زمان رونق، سهام داران حقیقی فعال می‌شوند. اما در مجموع به لحاظ ارزش خرید، حقیقی‌ها بازار را در کنترل دارند.

وی با اشاره به اینکه به زودی شرکت‌ها عملکردهای ۹ ماهه خود را منتشر می‌کنند، ابراز کرد: عملکرد‌‌های سه و شش ماهه نشان می‌دهد که بیشتر شرکت‌ها از پیش بینی‌های خود جلوتر هستند، به همین دلیل انتظار می‌رود در عملکرد

۹ ماهه نیز گزارش‌های خوبی منتشر شود.