دنیای اقتصاد- بورس اوراق بهادار تهران پس از گذر از یک دوره استراحت و البته افت و خیزهای تدریجی، روز گذشته رکورد جدیدی را از خود به نمایش گذاشت؛ در این روز دماسنج بازار سهام با ثبت رشد ۴۰۹ واحدی معادل ۲/۱ درصد افزایش توانست برای نخستین بار در عمر ۴۶ ساله خود ضمن عبور از ارتفاع ۳۲ هزار واحدی و البته حفظ این رکورد تا پایان معاملات با رقم ۳۲ هزار و ۱۸ واحدی روز معاملاتی خود را به پایان برساند. با این رخداد، پاییز سال ۹۱ به طور قطع در تاریخ بازار سرمایه ایران به عنوان رویایی‌ترین فصل کاری بورس ثبت خواهد شد. پیش از این در روز سی‌ام مهرماه امسال بود که دماسنج بورس توانست برای اولین بار رکورد ۳۰ هزار واحدی را به خود ببیند و پس از آن شاخص بورس در ششم آبان‌ماه موفق به عبور از کانال ۳۱ هزار واحدی شده بود. در واقع با رخداد دیروز، بازار سهام در فصل پاییز امسال سومین رکورد بزرگ خود را به ثبت رساند؛ هر چند در خلال روزهای پاییزی امسال رکوردهای مختلفی را هنگام عبور شاخص از کانال‌های ۲۹ هزار،۳۰ هزار و ۳۱ هزار واحدی از خود بر جای گذاشته بود. با این حال هنوز یک ماه تا پایان رویایی‌ترین پاییز بورس تهران باقی است و فعالان بازار البته این ضرب‌المثل معروف را زمزمه می‌کنند که «جوجه را آخر پاییز می‌شمارند.» جنب پل حافظ

روز تاریخی بورس: شاخص ۳۲هزار واحد

گروه بورس- همایون دارابی: بورس تهران دیروز کلکسیون رکوردشکنی خود در فوق العاده ترین فصل پاییز تاریخ ۴۶ساله این بازار را تکمیل کرد.

شاخص کل بورس اوراق بهادار دیروز با ثبت ۴۰۹ واحد رشد معادل ۲۹/۱ درصد به ورای مرز ۳۲هزار واحدی دست پیدا کرد و توانست در سطح ۳۲هزار و ۱۸واحد خود را تثبیت کند. با این نتیجه پاییز ۹۱برای معامله‌گران یک پاییز رویایی رقم خورده است؛ جایی که ابتدا در سی ام مهرماه شاخص توانست به سطح ۳۰هزار واحد برسد و سپس در ۶آبان‌ماه به سطح ۳۱هزار واحد و سرانجام دیروز هفتم آذرماه، شاخص بورس ارتفاع ۳۲هزار واحد را به ثبت رساند. در همین حال دیروز شاخص با عبور از مرز بازدهی ۲۳درصد رکورد بازدهی دو سال اخیر خود را پشت سر گذاشت. کارشناسان بازار در توصیف دلایل رشد شاخص به چند مساله توجه دارند. از دیدگاه این کارشناسان رکود در بازار‌های موازی شامل ارز و سکه و انتقال نقدینگی به بازارهای دیگر از جمله بورس و املاک موجب افزایش نقدینگی در بازار شده است. نگاهی به ترکیب خریداران بیشتر نمادهای عمده بازار نشان‌دهنده سهم بیشتر خریداران حقیقی است که این امر به عنوان نشانه‌ای از حضور نقدینگی فعال در بازار ارزیابی می‌شود. در همین حال با کاهش بی‌سابقه ارزش دلار در برابر ارزهای عمده، بهای فلزات و مواد خام نیز در حال افزایش است. به گونه‌ای که بهای فلز روی برای نخستین بار در چند ماه اخیر به مرز ۲هزار دلار رسیده است. در همین حال، بهای مس نیز به مرز ۷هزار و ۸۰۰دلار نزدیک شده که رشدی امیدوار‌کننده را از خود به نمایش گذاشته است. در این شرایط بیشتر نمادهای وابسته به بازارهای جهانی دیروز روز مثبتی را پشت سر گذاشتند. نمادهایی نظیر فولاد، چادرملو، گل‌گهر، غدیر و پالایشگاه بندرعباس دیروز بیشترین سهم را در رشد شاخص داشتند.

در همین حال دیروز بورس کالا نیز پس از چند هفته رکود، نشانه‌هایی از افزایش قیمت‌ها را به نمایش گذاشت که در عرضه محصولات آلومینیوم ایران رقم خورد. روز گذشته در بورس کالا ۴۲۰ تن شمش ۱۰۰۰ پوندی فایرا در نرخ میانگین ۷۲۱۵ تومان در هر کیلو به صورت نسیه معامله شد. ۸۰ تن بیلت شرکت نیز با نرخ ۷۶۸۵ تومان به صورت نسیه انجام پذیرفت که با رشد ۲۲۵ تومانی نسبت به آخرین معامله روبه‌رو‌ شد. در همین حال، دیروز با معارفه عرضه بلوکی ذوب‌آهن اصفهان باردیگر تب و تاب خصوصی سازی دو غول فولادی کشور به بورس بازگشته است. در کنار ذوب آهن اصفهان زمان نهایی عرضه بلوک ۵/۵۰ درصدی فولاد خوزستان ۲۰ آذرماه با شرایط و قیمت جدید تعیین شد تا شاید این بار بعد از ۴سال طلسم واگذاری و خصوصی سازی این شرکت مشمول اصل۴۴ شکسته شود.

اپراتورهای بزرگ، پشت درهای بورس

در گروه مخابرات، معاون ناشران شرکت بورس از مذاکره همراه اول برای ورود به بورس خبر داد و گفت:شرایط همراه اول برای ورود به بورس مناسب است و ایرانسل نیز شرایط ورود به بورس را دارد.

محمد‌رضا عربی در گفت‌وگو با «ایسنا» افزود: همراه اول هنوز به طور رسمی درخواست پذیرش به بورس ارائه نکرده است، ولی مذاکراتی را با بورس انجام داده است.وی با بیان اینکه بورس و فرابورس موافق پذیرش این شرکت در بورس تهران هستند، افزود: همراه اول از نظر سرمایه مشکلی نداشته و شرایط آن برای ورود به بورس مناسب است. معاون شرکت بورس درخصوص ورود ایرانسل به بورس هم گفت: ایرانسل هنوز درخواستی به بورس و فرابورس برای پذیرش نداده است، ولی شرایط ورود ایرانسل به بورس بهتر از فرابورس است و ایرانسل شرایط ورود به بورس را دارد، مگر اینکه ملاحظات خاصی وجود داشته باشد و این شرکت وارد فرابورس شود. عربی درخصوص درخواست سایر شرکت‌ها برای ورود به بورس گفت: شرکت اصل چهل‌و‌چهاری تهیه و تولید مواد معدنی را هم در دستور پذیرش قرار داد، تا اقدامات لازم در خصوص واگذاری آن انجام شود.

او اضافه کرد: همچنین سیمان آبیک در مراحل نهایی عرضه قرار دارد و بعد از اعلام آمادگی سهامدار عمده و برگزاری جلسه معارفه ۱۰ درصد از سهام آن در بورس تهران عرضه خواهد شد. در همین حال دیروز رییس هیات مدیره مخابرات ایران با اعلام افزایش قیمت‌های پیمانکاری و نگهداری شبکه‌های مخابراتی گفت: برخی شرکت‌های مخابرات استانی زیان‌ می‌دهند و تعرفه‌گذار باید همانند سایر حوزه‌ها، تعرفه‌های مخابرات را به‌روز کند. سید‌مصطفی سید‌هاشمی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، اظهار کرد: در شرایط فعلی قیمت‌های پیمانکاری هر روز در صنعت مخابرات رو به افزایش است.

همچنین قیمت‌ نگهداری‌های مخابرات بسیار افزایش‌یافته و پیمانکارها با قیمت‌های فعلی حاضر به کار نیستند. رییس هیات مدیره شرکت مخابرات ایران تصریح کرد: دستگاه‌های نظارتی و دستگاه‌های تعرفه‌گذار باید به این مباحث توجه داشته باشند، تا شبکه‌های مخابراتی با این عظمت بتوانند روی پای خود بایستند.

دفاع از ممنوعیت واردات با ارز آزاد

در گروه خودرویی، دبیر انجمن خودروسازان ایران با دفاع از تصمیم اخیر مبنی بر ممنوعیت واردات کالا با ارز آزاد، خواستار ترخیص کالاهایی شد که پیش از این با ارز آزاد ثبت سفارش شده‌اند.

احمد نعمت‌بخش در گفت‌وگو با «ایسنا»، اظهار کرد: ‌تصمیم اخیر مبنی بر ممنوعیت واردات کالا با ارز آزاد صرافی‌ها، موجب کاهش نرخ ارز و آرامش بازار خواهد شد. وی با بیان اینکه با این حال قبل از ممنوعیت اخیر برخی از تولیدکنندگان مواد اولیه مورد نیاز خود را با ارز آزاد ثبت سفارش و وارد کرده‌اند، خاطرنشان کرد: در حال حاضر این کالاها وارد گمرک شده و به دلیل قانون جدید، تولیدکنندگان امکان ترخیص این کالاها را ندارند. (دیروز از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام شد که واردات با ارز آزاد مجاز است و ممنوعیت اعلام شده در این خصوص، لغو شده است)

در گروه پتروشیمی، مدیرمالی شرکت پتروشیمی مارون در بیان دلایل افزایش قیمت محصولات در نیمه نخست سال نسبت به دوره مشابه سال قبل به خبرنگار عنوان کرد: افزایش فروش محصولات به چند عامل بستگی دارد و دلیل اصلی آن افزایش تولید، کاهش قیمت جهانی محصولات و همچنین افزایش قیمت دلار بوده است. احمدزاده همچنین در خصوص افزایش تولید محصولات شرکت نیز به نمابورس گفت: یکی از عوامل افزایش تولید در رابطه با واحد EOG که مربوط به تعویض کاتالیز گر بوده از جمله موارد دیگر تعمیرات انجام شده در واحد بازیابی اتان موجود در اهواز و همچنین موافقت افزایش میزان دریافتی خوراک از نفت جنوب است که باعث افزایش تولیدات این شرکت شده است. وی تصریح کرد که در نتیجه این تحولات افزایش قابل ملاحظه عایدی از محل تولید و فروش و احتمال تعدیل مثبت را نیز به دنبال خواهد داشت.

در گروه ساختمانی، شرکت سرمایه‌گذاری مسکن تهران با سرمایه‌ای معادل ۳۰ میلیارد تومان در پیش‌بینی‌های خود برای سال مالی منتهی به شهریور ۹۲ به ازای هر سهم مبلغ ۵۶۵ ریال عایدی خالص پیش‌بینی کرده که نسبت به سال مالی قبل ۱۳ درصد افزایش داشته است.

این شرکت اعلام کرده که در صورت اخذ مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار و تصویب مجمع عمومی فوق‌العاده، سرمایه شرکت از ۳۰ میلیارد تومان به ۶۰ میلیارد تومان افزایش و در نتیجه سود ۵۶۵ریالی هر سهم نیز به همان نسبت کاهش خواهد یافت.

در مجموع بازار دیروز بازاری مثبت بود که در آن ۷/۱۰۳ میلیارد تومان سهام معامله شد که ۴/۱۱ درصد آن را معامله ۱۱۱میلیون سهم سایپا تشکیل داد. این بخش از سهام سایپا احتمالا در چارچوب معاملات بین گروه‌های واگذار‌کننده سهام سایپا و سرمایه‌گذاری سایپا انجام شده است. روز گذشته از ۲۲۴ نمادی که به روی تابلو رفتند، ۹۷نماد با کاهش قیمت و ۱۲۳ با رشد ارزش همراه شدند و مابقی نمادها هم بدون تغییر قیمتی بودند.