فرابورس
نگاه بازار به توقف «شتران»
معاملات روز گذشته فرابورس ایران با توقف نماد معاملاتی شرکت تازهوارد پالایش نفت تهران آغاز شد. این نماد معاملاتی که در نوزدهم مهرماه امسال با قیمت هر سهم ۷۵ هزار ریال وارد بازار دوم فرابورس شد؛ در حضور ۷ روزه خود در بازار بازدهی ۳۵ درصدی را نصیب سهامدارانش کرده است. در حالی این نماد معاملاتی روز گذشته به منظور اعمال تعدیل بااهمیت در پیشبینی سود سال ۹۱ متوقف شد که ۹۰ درصد از سهام آن به شرکتهای سرمایهگذاری استانی و ۵ درصد دیگر سهام آن تحت عنوان سهام ترجیحی به کارکنان شرکت پالایش نفت تهران واگذار شده است. بر این اساس سهم «شتران» که همچنان از روز دوم حضور خود در فرابورس از تقاضای بالایی برخوردار شده بود، روز گذشته نیز با برخورداری از صف بیش از ۵ میلیون سهمی برای خرید متوقف شد.
در همین حال، مدیرعامل فرابورس در مورد راهکارهای این بازار برای روان شدن معاملات این سهم، از ترکیب سهامداری آن به عنوان عاملی نام برد که نماد شرکت را در تابلوی دوم فرابورس قرار داده است. در این میان راهکار کوتاهمدت وی عرضه سهام پالایش نفت لاوان بود که در این بازار میتواند از تقاضای موجود در این سهم بکاهد. در این میان جلسهای که از سوی کارگروه کمیسیون اصل 44 در هفته جاری به منظور تصمیمگیری درخصوص نحوه افزایش سرمایه شرکتهای استانی برگزار میشود، میتواند با تسهیل کردن شرایط ورود شرکتهای سرمایهگذاری در فرابورس امکان عرضه سهام شرکت نفت پالایش تهران را از سوی این شرکتهای سرمایهگذاری فراهم آورد.
اگرچه با توجه به عدم ارسال بودجه سال ۹۱ شرکت پالایش نفت لاوان به سازمان بورس، به نظر نمیرسد که حداکثر تا دو هفته آینده، بازار دوم فرابورس میزبانی سومین شرکت پالایشی را عهدهدار باشد.
افزون بر این، روز گذشته مهلت ناشران بورسی و فرابورسی برای ارسال گزارشهای شش ماهه خود به بازار سرمایه به پایان رسید. بر این اساس دیروز سامانه کدال شاهد ارسال حجم انبوهی از گزارشهای شش ماهه ناشران بورسی و فرابورسی بود که این امر توقف بسیاری از نمادهای بورسی و فرابورسی را در روز گذشته در برداشت. این مساله عاملی شد تا طی دو روز گذشته سهام ذوبآهن اصفهان از تقاضای بالایی برخوردار شود. در این میان سهام ذوبآهن که در فرابورس از 7/4 درصد سهام شناور آزاد برخوردار است؛ افزایش تقاضای بازار نسبت به این سهم به سازمان خصوصی این امکان را داد که باقی سهامی را که به فرابورس تعهد کرده است، در بازار عرضه کند.
بر این اساس طی دو روز گذشته سازمان خصوصیسازی با توجه به کشش بازار، حجم زیادی از سهام ذوبآهن را عرضه کرد. اگرچه انتشار شایعاتی مبنی بر احتکار آهن در بازار آزاد نیز در افزایش تقاضا نسبت به سهام ذوبآهن بیتاثیر نبوده است.
در این روز فولاد آلیاژی یزد هم از تقاضای بالایی برخوردار بود. با توجه به جو مثبت پتروشیمیها در بورس تهران، پتروشیمی زاگرس هم از صف خرید برخوردار بود. اما پالایشگاه شیراز باوجود نوسانهای مثبت ابتدای بازار از اقبال چندانی برخوردار نبود.
در این میان پتروشیمی مارون و قند شیروان هم از جمله نمادهای منفی روز گذشته فرابورس بودند.
اما در روز گذشته نماد زغالسنگی صنعتی و معدنی شمال شرق شاهرود باز هم از روند منفی در فرابورس برخوردار بود. حال آنکه طرح گندلهسازی این شرکت در سال 92 به بهرهبرداری خواهد رسید که این امر در سود سال مالی آتی آن تاثیرگذار خواهد بود.
در این روز قیمت اوراق تسهیلات مسکن نیز تغییر قابلتوجهی نداشت و در مرز ۵۹ هزار تومان مبادله شد.
در این میان امیر هامونی مدیرعامل فرابورس در گفتوگوی ویژه خبری شبکه دو سیما گفت: ارزش سهام شرکتهایی که در بورس و فرابورس پذیرفته شدند، بیش از 170 هزار میلیارد تومان است و اگر در این ارقام تولید ناخالص را در نظر بگیریم سهم شرکتهای بازار سرمایه در تولید ناخالص داخلی 20 درصد اقتصاد کشور است.
فعال بودن ۵ میلیون کد سهام عدالت
مدیرعامل فرابورس همچنین در خصوص سهام عدالت گفت: سهام عدالت مرحله تصمیمگیری و افزایش سرمایه شرکتهای استانی را میگذراند. بنا به تصمیم شورای اصل 44 در خصوص معامله، سازو کارهایی ارائه شده و در حال بررسی است و در کمیسیون تخصصی هم پیگیری میشود. در حال حاضر 5 میلیون کد معاملاتی فعال داریم که رقم پایینی است، شاید با ورود شرکتهای سرمایهگذاری استانی این رقم به 40 تا 50 میلیون کد افزایش پیدا کند.
وی تاکید کرد: موضوع عرضه سهام در کمیته تخصصی و شورای عالی اصل۴۴ مورد بررسی قرار میگیرد، مساله اساسی پرتفوی شرکت سهام عدالت است که قسمت عظیمی از این پرتفوی با توجه به حضور آنها در بورس و فرابورس قیمتگذاری شده است که با ورود به فرابورس سهام شرکتهای سرمایهگذاری استانی هم قیمتگذاری میشود.
ارسال نظر