بنیان‌گذار «CSD»

گروه بورس- مجید اسکندری: جای پای حسابداران را در همه ارکان بازار سرمایه می‌توان پیدا کرد. یک «حرفه» و این همه مسوولیت! اما صد افسوس که هنوز هم جایگاه این حرفه در کشور ما به خوبی تبیین نشده است. نام حاج نوروزی با نام شرکت سپرده‌گذاری مرکزی و تسویه وجوه (CSD) گره خورده است. شرکتی که تاسیس و راه‌اندازی آن به منزله تحولی بزرگ در روند دادوستد اوراق بهادار در بورس به شمار می‌رود.«علیرضا حاج‌نوروزی» متولد ۱۳۴۱ تهران و فارغ‌التحصیل حسابداری در مقطع فوق‌لیسانس از دانشگاه شهید بهشتی تهران است.او ابتدا پس از اخذ فوق دیپلم در رشته ریاضی مدتی دبیر ریاضی دبیرستان شهید رجایی در منطقه ۱۹ تهران بود. حاج نوروزی پس از ادامه تحصیل در رشته حسابداری و اخذ لیسانس، وارد حوزه مالی شد و کار حرفه‌ای را با ورود به موسسه حسابرسی بهمند و در کنار مرحوم اصغر هشی با سمت سرپرست ارشد حسابرسی آغاز کرد. این همکاری تا سال ۱۳۷۶ ادامه یافت و پس از آن حاج نوروزی به توصیه استادش میرمطهری دبیرکل وقت بورس و همکارش عباس هشی، وارد بورس شد. به این ترتیب او پس از ۷ سال سابقه کار حسابرسی وارد بورس شد و در جایگاه مدیریت مالی سازمان کارگزاران بورس اوراق بهادار قرار گرفت. حاج نوروزی تا سال ۸۲ در این سمت فعالیت کرد و سپس به عنوان مدیر مالی و اداری سازمان برگزیده شد و تا سال ۸۴ این بخش را مدیریت کرد. از سال ۸۴ به بعد و با رفتن عبده‌تبریزی از بورس و تصدی صالح‌آبادی بر بازار سرمایه، حاج نوروزی معاونت اجرایی سازمان بورس را بر عهده گرفت. او پس از تشکیل شرکت سپرده‌گذاری مرکزی در دی‌ماه ۸۴ به عنوان مدیرعامل این شرکت برگزیده شد.راه‌اندازی تالارهای مناطق، مصوب کردن وجوه اداره شده نزد شورای عالی بورس برای سازمان بورس و ساماندهی به آنها و تلاش برای راه‌اندازی شرکت سپرده‌گذاری مرکزی از اقدامات موثر وی به منظور توسعه بازار به شمار می‌رود.

حاج‌نوروزی درباره دوران تصدی خود در سمت معاونت اجرایی «سازمان» می‌گوید: زمانی که وارد سازمان شدم، منابع مالی سازمان مبلغی در حدود یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان بود و دارای دو سپرده یک ساله و دوساله نیز بود، اما زمانی که از سازمان خارج شدم، منابع مالی آن حدود ۲۰۰ میلیارد تومان وجه نقد به همراه املاکی از جمله ساختمان حافظ و ساختمان‌هایی در اصفهان، کرمانشاه، همدان و... بود.

او درباره راه‌اندازی شرکت سپرده‌گذاری مرکزی و تسویه وجوه می‌گوید: ایده ایجاد CSD از زمان تصدی میرمطهری وجود داشت و بحث منفک شدن «معاملات» و «پس از معاملات» با مطالعاتی که تعدادی از کارشناسان از جمله دکتر زال‌پور انجام دادند، آغاز شد.

پس از تکمیل تحقیقات در زمان تصدی عبده‌تبریزی و تدوین آیین‌نامه و مصوبه شورای بورس، عملیات اجرایی شرکت در دوره تصدی صالح‌آبادی و همزمان با تصویب قانون جدید بازار سرمایه در سال ۸۴ آغاز شد.

حاج‌نوروزی ادامه می‌دهد: این شرکت در جهت توسعه بازار سرمایه راه‌اندازی شد و اولین «پست ترید» در ایران محسوب می‌شد که زیر یک سقف و تشکیلات بود. این شرکت اولین نهاد در قانون جدید بازار سرمایه محسوب می‌شود و تاسیس آن قبل از ایجاد شرکت بورس اوراق بهادار بود.

از دیدگاه او انجام عملیات تسویه و پایاپای که در در دنیا توسط خود کارگزاران انجام می‌شود تا قبل از راه‌اندازی این شرکت در ایران، مقدور نبود؛ اما با راه‌اندازی CSD و راه‌اندازی «نت کلیر» امکان تسویه همزمان چند بازار از جمله بورس و فرابورس فراهم شده است.

حاج‌نوروزی امیدوار است با ایجاد نرم‌افزار جدیدی در CSD بازار سرمایه بیش از پیش توسعه یابد؛ زیرا باوجود اقدامات موثر و فراوانی که در این راه برداشته شده، این بازار هنوز ظرفیت برای توسعه را دارا است.

او معتقد است: برای حضور بیشتر مردم در بازار سرمایه، اتفاق‌های بزرگ‌تری باید بیفتد از جمله پذیرش سهام عدالت در بورس، تهیه نرم‌افزارهای بازار در داخل کشور و ورود ابزارهای جدید معاملاتی که با موازین شرعی مطابقت دارد.

حاج‌نوروزی درباره تاثیر بازار سرمایه بر زندگی خانوادگی خود می‌گوید: بدون شک هر شغلی بر دیدگاه فرد و زندگی او تاثیر می‌گذارد؛ اما من

هیچ‌گاه، فعالیت در بازار سرمایه و خرید و فروش سهام را به خانواده و بستگان نزدیکم توصیه نکرده‌ام و آنها نیز این کار را انجام نمی‌دهند.

وی تاکید می‌کند: همه افرادی که در بخش‌های مختلف اجرایی و نظارتی بازار سرمایه فعالیت می‌کنند باید از خرید و فروش دور باشند و این امر در جهت سلامت بازار ضروری است.

حاج‌نوروزی معتقد است: برای تضمین سلامت بازار باید نخست کنترل‌های داخلی قوی‌تر شود و سپس به فرهنگ‌سازی در این زمینه پرداخته شود.

او بورس را دومین سازمانی می‌داند که پس از اداره گذرنامه، شماره ملی افراد را ضروری و لازم می‌دانست و بر این باور است که بورس در هر دو قسمت یعنی ایجاد نرم‌افزارها و زیرساختارهای مناسب برای کنترل خودکار و نیز فرهنگ‌سازی، اقدامات موثری انجام داده است. حاج‌نوروزی در کنار فعالیت‌های خود در بازار سرمایه از سال ۷۲ تا ۷۸ در دانشکده علوم اقتصادی و از سال ۷۴ تا ۸۰ در دانشگاه شهید بهشتی به تدریس پرداخته است. او در این عرصه شاگردان بسیاری را به بازار سرمایه کشور تقدیم کرده است که از آن جمله می‌توان به حسن محمدتبار، طاهری و... اشاره کرد.

او در حال حاضر به طور تمام‌وقت عضو هیات مدیره و قائم‌مقام مدیرعامل شرکت سپرده‌گذاری مرکزی است و به طور پاره‌وقت نیز رییس هیات مدیره شرکت فناوری بورس، رییس هیات مدیره شرکت اطلاع‌رسانی بورس و رییس هیات مدیره شرکت دارایی مرکزی است.

حاج‌نوروزی به گفته خودش تا چند ماه دیگر به افتخار بازنشستگی نائل می‌آید و در نظر دارد به کار تحقیقات و پژوهش بپردازد. برای او موفقیت آرزومندیم.