تحلیلگران پیشبینی میکنند
گروههای پیشتاز نیمه دوم ۹۱
در این بین عواملی مانند تورم، نرخ ارز و نیز بازارهای جهانی مهمترین مواردی هستند که برتری گروهها را در ۶ ماهه دوم امسال رقم خواهند زد. بررسیهای انجام شده نشان میدهد رشد گروههای مختلف در ۶ ماهه اول سال طی یک ماه شهریور به ثبت رسیده، اما در این دوره گروههایی از جمله محصولات شیمیایی، فرآوردههای نفتی و کانی فلزی رکورددار کسب بازدهی بودند. در این گزارش نظرات کارشناسان و تحلیلگران را برای معرفی گروههای برتر و پیشرو در نیمه دوم سال میخوانید.
کانههای فلزی پیشرو بازار میشوند
مدیرعامل کارگزاری ایساتیس پویا درخصوص گروههای پیشرو در ۶ ماهه دوم سال تاکید کرد: طی نیمه دوم امسال گروه کانیهای فلزی به ویژه خانواده روی و مس پیشرو خواهند بود.محمدرضا مظفری در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» تاکید کرد: این اتفاق در حالی است که گروه پتروشیمی صادرات کامیونی دارند و البته گروه مواد غذایی را نیز با توجه به تورم پیشرو نمیتوان از نظر دور داشت.وی با اشاره به تفاوتهای موجود در شرکتهای یک گروه ادامه داد: در مورد هر شرکتی در این گروهها باید به عوامل داخلی از جمله پیشبینی سود و از همه مهمتر تاثیر نرخ ارز بر پیشبینی درآمد آن توجه کرد.
مظفری با اشاره به مهمترین چالشهای بازار سرمایه در 6 ماهه دوم سال گفت: نوسانات شدید نرخ ارز و کسری بودجه دولت که ممکن است در عوارض صادراتی و محصول اولیه پتروشیمی تاثیرگذار باشد، از مهمترین این عوامل است. از سوی دیگر معاملهگران باید چالشهای سیاسی داخلی و خارجی و به خصوص انتخابات ریاستجمهوری در ایران و آمریکا را نیز مدنظر قرار دهند. مدیرعامل کارگزاری ایساتیس در همین حال به سهامداران توصیه کرد: فقط سهمهایی که از لحاظ بنیادی محکم هستند خریداری کرده و از موج سواری در بازار خودداری کنند. افزون بر این، معاملهگران باید سهامی که از پیشبینیهای سود جدی و یقینی برخوردار نیستند را به تدریج از سبد خود خارج کنند.
سناریوهای ارزی برای بورس
یک کارشناس دیگر بازار سرمایه نوسانات نرخ ارز را مهمترین و تعیینکنندهترین عامل تاثیرگذار در بورس تهران دانست. شروین شهریاری افزود: در حال حاضر معاملهگران درخصوص نرخ ارز با دو سناریوی متفاوت مواجه هستند که آیا دلار به ثبات نسبی دست مییابد یا روند افزایش خود را ادامه میدهد.
وی تاکید کرد: روند بازار براساس این دو سناریوی متفاوت شرایط مختلفی را شاهد خواهد بود. شهریاری خاطرنشان کرد: در حال حاضر دلار در مقایسه با مدت مشابه سال قبل دو برابر رشد داشته است و رشد بیشتر دلار این پیام را به بازار میدهد که فضای عدم اطمینان زیادشده است. در این شرایط باوجود رشد نرخ ارز، شرایط در مجموع به نفع شرکتها و فضای کسب و کار نخواهد بود.
این تحلیلگر بازار خاطرنشان کرد: اما اگر بعد از این رشد، ثبات ارزی به وجود بیاید بازار میتواند رشد خود را در گروههای پیشرو ادامه دهد.از نظر وی، با این شرایط گروههای معدنی- فلزی و پتروشیمی در نیمه دوم سال رتبههای اول و دوم کسب بازدهی را خواهند داشت. همچنین گروه پتروشیمی به این دلیل در رتبه دوم قرار میگیرد که دارای ریسک معاملات با کشورهای دیگر است و در گروه معدنی این موضوع دیده نمیشود. شهریاری با تاکید بر اینکه سایر صنایع در نیمه دوم سال شرایط سختی را خواهند داشت، گفت: صنایع دیگر در نیمه دوم سال خبر خوشی ندارند. زیرا شرایط موجود از یک سو باعث افزایش بهای تمامشده میشود و از سوی دیگر کاهش حجم فروش را در پی دارد.این تحلیلگر بازار معتقد است: بازار مصرف نمیتواند افزایش قیمتهایی که در صنایع مختلف سیمان، خودرو و محصولات دیگر پیش میآید را هضم کند و رشد قیمتها در مقطعی دیگر قابل توجیه نیست. وی با اشاره به شرایط پرنوسان اقتصادی و ارزی خاطرنشان کرد: در شرایط پرنوسان کنونی نگاه بلندمدت چندان دقیق نیست زیرا متغیرهای اقتصادی از جمله تورم و ارز باثبات نیستند. بنابراین بهتر است معاملهگران با رصد شرایط به صورت
کوتاهمدت در بازار فعالیت کنند.
تورم تهدیدی برای بازار
یک تحلیلگر دیگر بازار سرمایه با بیان اینکه چالشهای پیش روی بازار از کلیت چالشهای موجود اقتصاد کشور متفاوت است، گفت: مهمترین تهدید در حال حاضر تورم است؛ افزایش تورم جدیترین تهدید برای بازارهای سرمایه به شمار میرود. در صورت افزایش تورم، بازدهی سهام برای تناسبیابی باید از طریق کاهش قیمت سهام جبران شود. رضا معظمی در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» افزود: اما این امر نیز با محدودیتهایی مواجه است که در نهایت موجب خارج شدن معاملهگران از بازارهای مالی و گرایش به بازار طلا و ارز میشود. دومین تهدید سیاستگذاری دولتی در تعیین نرخ فروش به عنوان محدودیت در کسب درآمد یا افزایش هزینههای شرکت از محل افزایش بهای خدمات عمومی است. وی تصریح کرد: همچنین رشد قیمت دلار هم در شرکتهای دارای نرخ رسمی دلار در تعیین نرخ مواد اولیه دارای اهمیت است. سیاستهای مالیاتی دولتی نیز فشار مضاعفی را به شرکتها وارد میسازد که امکان تشدید آن در قالب لایحه اصلاح قانون مالیاتها وجود دارد. سومین تهدید نیز بسته شدن بیش از پیش فضای کسب و کار ناشی از تهدیدهای خارجی و کمبود ارز است که میتواند بخش عمدهای از شرکتهای بورسی را متاثر کند. این در
حالی است که مهمترین عامل رشد بازار در سال جاری افزایش نرخ دلار در مقابل ریال است.
دلار شمشیر دولبه بورس
این تحلیلگر بازار خاطرنشان کرد: این امر موجب گرانتر شدن واردات، خروج رقبای خارجی از بازار ایران و افزایش صادرات شده است. از سوی دیگر شرکتها بهرغم سختگیریهای دولتی به ویژه در حوزه بورس کالا توانستهاند نرخ فروش بیشتری را تجربه کنند که این امر هم به افزایش فروش شرکتها منجر شده است. معظمی گفت: با رشد قیمت دلار ارزش جایگزینی شرکتهای بورسی افزایش شدیدی یافته و ورود رقبا نیز دشوارتر شده است. یعنی یک شرکت متانولسازی که قبلا براساس 600میلیون دلار با سرمایهای معادل 600میلیارد تومان ایجاد میشد، در حال حاضر نیاز به یک هزار و 400میلیارد تومان سرمایه دارد.به همین میزان همانطوری که شرکتهای ما به ارزش ریالی بالاتری رسیدهاند، شرکتهای رقیب جدید نیز کار دشوار تری برای ورود به بازار دارند.
صادراتیها نیمه دوم هم پیشتاز هستند
رضا معظمی درخصوص گروههای پیشرو نیمه دوم سال تاکید کرد: برای انتخاب گروههای پیشرو باید برخی ملاکها را مد نظر داشت، اول اینکه شرکت بیش از میزان تورم رشد درآمد و فروش داشته باشد. یعنی اگر تورم امسال را 30درصد بگیریم، شرکتی که در هر سه ماه بتواند بیش از 8درصد رشد کند، یک شرکت پیشرو است. دومین معیار هم این است که کل سود شرکت در سال جاری هم نسبت به سال قبل رشد کرده باشد و در گزارشهای میان دورهای هم این رشد را ادامه دهد.از این نظر وقتی ما به گزارشهای سه ماهه نگاه کنیم به ترتیب فروش،سود ناخالص و سود خالص را مقایسه کنیم نتایج جالبی را مطابق جدول پیشرو میبینم.این تحلیلگر بازار سهام خاطرنشان کرد: این جدول به ما نشان میدهد، گروههای پیشرو بیرون از تولیدکنندگان مواد خام و پتروشیمی و به ویژه شرکتهای دارای صادرات هستند. از این رو شرکتهای گروه پتروشیمی، معدنیها و فلزیها احتمالا امسال پیشروهای بازار خواهند بود. در همین حال گروه تازه وارد پالایشگاهی نیز حرفهایی برای گفتن داشته باشد.
معظمی به سهامداران توصیه کرد: بازار خوب به اندازه بازار بد میتواند زیان آور باشد. در واقع اگر چه اکثر معاملهگران در بازار منفی احتیاط میکنند و هر سهمی را نمیخرند، اما در بازار خوب سهام بد هم رشد قیمت پیدا میکنند و از سوی معاملهگران کم تجربه مورد خرید قرار میگیرند. اصطلاحا یک جمله در بازار وجود دارد که «در بازار خوب است که سهام بد وارد پرتفوی میشود» در واقع سهامداران باید در بازار خوب مراقب باشند که چه چیزی را میخرند و به چه قیمتی میخرند. به اعتقاد وی، سهامداران باید در نظر داشته باشند که میزان خرید و فروش نشاندهنده موفقیت یک معاملهگر نیست، بلکه موفقیت در معامله بیانکننده توانایی است. بنابراین اگر یک معاملهگر ۱۱ماه به انتظار یک موقعیت مناسب بماند ارزشش را دارد و نباید افراد تحت تاثیر احساس قرار گیرند.
کنترل ارز، بورس را منطقی میکند
در همین راستا مدیرعامل کارگزاری بانک ملت نیز با اشاره به نوسانات ارزی معتقد است: تاثیرگذاری این متغیر در اقتصاد کشور و بازارهای مختلف به اندازهای است که اگر تغییرات نرخ ارز به درستی مدیریت شود، بازار میتواند رفتاری معقولتر را شاهد باشد. محمدتبار در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» افزود: اگر مکانیزم عرضه و تقاضای ارز سامان پیدا کند، شرکتها میتوانند به برآوردهای دقیقتری از بودجه و پیشبینی خود دست یابند و گردش اقتصادی راحتتری را نیز تجربه کنند.وی خاطرنشان کرد: هرچند رشد سودآوری خوبی را در بیشتر شرکتهای بورسی به دلیل نوسانات ارزی شاهد بودهایم، اما معاملهگران باید رصد بازارهای جهانی و تصمیمات قدرتهای بزرگ اقتصادی را نیز در تصمیمات خود در نظر داشته باشند.محمدتبار گفت: روند اتفاقات در بحران اروپا و بازارهای چین و آمریکا که مصرفکنندگان عمده هستند به شدت مسائل مربوط به قیمتهای جهانی را متاثر میکند.
در همین حال انعکاس این موضوعات در بورس تهران گروههای پتروشیمی، کانههای فلزی و فلزات اساسی را متاثر میکند که معاملات بازار را تحت تاثیر قرار میدهد.مدیرعامل کارگزاری بانک ملت خاطرنشان کرد: بانک مرکزی آمریکا در نظر دارد ماهانه 40 میلیارد دلار از بدهی دولت این کشور را پرداخت کند، تا شاهد رونق اقتصادی در این کشور باشد. چین نیز پرداخت وامهای ارزانقیمت به صنایع خود را مورد توجه دارد. بنابراین پیشبینی میشود در ماههای پایانی سال 2012 و سال 2013 با حمایتهای گسترده، نوسانات تا حد زیادی در این بازارها کنترل شود. بنابراین میتوان گفت چالشها و نوسانات داخلی مهمتر از عوامل اقتصاد جهانی هستند.محمدتبار با توصیه به نگاه بلندمدت و میانمدت در بازار گفت: در نیمه دوم سال همچنان گروه کانههای فلزی و فلزات اساسی با توجه به نوسانات و رشد قیمت دلار مورد توجه بازار قرار دارند.
ارسال نظر