محمد‌علی موثقی *

همه پیشرفت های معنوی و مادی بشر ریشه در تربیت افراد دارد که از منبع زلال ایمان، معرفت، تعهد و ایثار معلم سیراب می‌شوند.

از این منظر، کشور وامدار همه استادانی است که بحق چراغ هدایت بشریت را به تاسی از پیامبر اعظم (ص) روشن و فروزان نگاه داشته اند. استاد فرزانه مصطفی علیمدد، نقطه اتکای حسابداری ایران که بی‌چشمداشتی به‌مدد کسانی که دغدغه‌ای درباره حسابداری دارند، درروز سترگ پدر و ولادت مولای متقیان بعد از عمری تلاش فداکارانه برای ارتقای حرفه حسابداری و حسابرسی کشورمان در سن ۷۶ سالگی به دیار باقی شتافت.

او علاوه ‏بر ارائه ۳۰ مقاله ارزشمند در زمینه مسائل مالی، اقتصادی، حسابداری، حسابرسی و مالیاتی، بیش از ۲۰ کتاب در زمینه حسابداری و حسابرسی به جامعه حسابداری ایران تقدیم کرد.

دانش وسیع و شخصیت متواضعش در عرصه دانش حسابداری مورد اتفاق‌نظر همگان است.

خود استاد سوابق علمی و تحقیقی‌اش را چنین خلاصه می‌کند: «در اواخر دهه ۱۳۳۰ در موسسه علوم اداری دانشگاه تهران شاگرد آقای دکتر اکبری بودم و در همه سال‌های بعد و تاکنون این افتخار شاگردی را حفظ کرده‌ام.

از اواسط دهه ۱۳۴۰ تا اوایل دهه ۱۳۵۰ چه به‌عنوان دانشجو و چه به‌عنوان مدرس، در موسسه عالی حسابداری شاگرد آقای دکتر نبوی بوده‌ام و همچنان ایشان را تحسین می‌کنم.

در دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران در زمینه سیستم‌ها و تفکر سیستمی تحت تعلیم مرحوم دکتر امیرحسین جهانبگلو بوده‌ام و در زمینه مدیریت مالی شاگرد مرحوم ابوالقاسم خردجو و برای این دو بزرگوار آرزوی آمرزش و آرامش ابدی دارم. مانند همه حسابداران ایران، به‌طور غیرمستقیم به مدتی محدود، مستقیما شاگرد مرحوم سجادی‌نژاد بوده‌ام و مدیون ایشان هستم. در طول بیست سال گذشته در مرکز تحقیقات تخصصی حسابداری و حسابرسی مشغول کاربوده‌ام و از کلیه محققانی که در این مرکز کار می‌کرده‌اند به‌خصوص آقایان دکتر شباهنگ، ملک‌آرایی، ارباب‌سلیمانی و عالی‌ور، درخور بضاعتم مطالبی را آموخته‌ام و سپاسگزار یکایک آنها هستم. البته من مدیون استادان بزرگوار دیگری هم هستم که به رشته حسابداری مربوط نمی‌شود.»

یاد و نام زیبای او به همراه خاطره‏های خوش بر ذهن دوستداران و شاگردانش همواره باقی است و خدمات ارزشمند او به‏ جامعه حسابداری ایران از یاد‌ها نخواهد رفت.

وی نقش و تاثیر در خور توجهی در ارتقای ادبیات حسابداری و شیوه تنظیم و تالیف منابع حسابداری در ایران دارد که رواج آن‌را در کارهای بعدی دیگران کم و بیش می‌توان دید، به نحوی که هرگاه زمانی جریان پیشرفت و توسعه حسابداری در ایران مورد بررسی قرار گیرد، دورانی که با آغاز فعالیت‌های استاد و تداوم آن مشخص می‌شود از دوران پیش از آن، به‌دلیل تاثیر فعالیت‌های آقای علی‌مدد هم که شده، متمایز خواهد شد. وی تا روزی که زنده بود همچنان درس می‌داد و تحقیق می‌کرد.

او اگر فقط همین خدمت را به جامعه ما و جامعه بشری کرده باشد، حق این هست و خواهد بود که نام و یادش ماندگار بماند.

* حسابدار رسمی