گروه بورس - همایون دارابی: بازار دادوستد سهام هفته گذشته نخستین هفته کاری خود در ماه رمضان را به پایان برد. بورس اوراق بهادار به سنت هر ساله در آستانه ماه مبارک رمضان با افت ارزش معاملات ناشی از کاهش فعالیت فعالان حقیقی و حقوقی بازار مواجه بود که در هفته گذشته نیز این مساله با افت ۹/۵۹درصدی ارزش معاملات و افت ۹/۴۷درصدی شمار معاملات تکرار شد.

هر چند که وضعیت معاملات در ایام پایانی هفته تحت تاثیر نتایج مذاکرات لاریجانی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان و خاویر سولانا کمیسیر سیاست خارجی اتحادیه اروپا بهبود نسبی را شاهد بود، به گونه‌ای که حجم معاملات در روز چهارشنبه ۵/۰درصد بهبود یافت. با توجه به شرایط حاکم بر مذاکرات سیاسی میان کشورمان و گروه ۵+۱ و نتایج اولیه مناسب انتظار می‌رود بازار بار دیگر روند رو به رشدی را تجربه کند. امری که البته همواره با فشار رکود زمانی ناشی از ماه رمضان مواجه است.

در بازار هفته گذشته، اکثر معامله‌گران در ابتدای هفته عرضه‌های سنگینی را با هدف شناسایی سود صورت دادند که این امر موجب رکود معاملات شد، اما با توجه به تقویت حس اعتماد بازار، شرایط رو به بهبود گذاشت. مهمترین تحول هفته گذشته عرضه‌های هرازچند گاهی سهام سه شرکت پتروشیمی خارک، اصفهان و اراک بود. این عرضه‌ها البته واکنش‌های متفاوتی را میان کارشناسان برانگیخت. برخی از کارشناسان معتقدند که افت بهای جهانی نفت، کاهش سودآوری شرکت‌های پتروشیمی و تجدید ارزیابی سهامداران از سود آتی شرکت‌ها و به تبع آن افزایش عرضه‌های سهام شرکت‌ها را به همراه آورده است.

در برابر این دیدگاه، گروه دیگری از کارشناسان فراهم آوردن زمینه روان شدن معاملات گروه شرکت‌های پتروشیمی و سودسازی در گزارش‌های میان‌دوره‌ای شرکت‌های سرمایه‌گذاری را دلایل این عرضه‌ها قلمداد می‌کنند.

هرچند که در برابر این عرضه‌ها گروه سومی از کارشناسان نیز وجود دارند که براساس ارزش جایگزینی مجتمع‌های پتروشیمی، از جمله پتروشیمی خارک شرایط آتی این سهام ناشی از تقابل ارزش بازار و ارزش جایگزینی خواهد بود.

در معاملات هفته گذشته در گروه خودرویی حل مشکل تولید خودرو لوگان باعث تقویت گروه شرکت‌های زیرمجموعه سایپا شد، هرچند که گروه شرکت‌های سایپا به دلیل عملکرد شرکت سرمایه‌گذاری این گروه و تعطیلی نقش بازارگردانی این شرکت در سهام زیرمجموعه با مشکلاتی مواجه است.

سرمایه‌گذاری سایپا در چند هفته گذشته بیش از پیش به گروه معدنی گرایش یافته است و این در حالی است که گروه سایپا با توجه به ابعاد گسترده آن نیاز جدی به یک بازارگردان فعال دارد. انتظار می‌رود در گروه خودرویی نماد گروه ایران‌خودرو در هفته جاری به تابلو باز گردد.

در هفته گذشته همچنین گروه سیمانی با توجه معامله‌گران مواجه بود که این امر ناشی از تلاش فعالان حقوقی برای بهبود عملکرد پرتفوی‌ها بود.

حرکت تامین‌اجتماعی در حمایت از سهام سیمانی زیرمجموعه نظیر فارس و خوزستان و شاهرود و حرکت سرمایه‌گذاری بانک ملی و غدیر که پرتفوی سیمانی سنگینی را در اختیار دارند، در برابر عرضه‌های برخی از حقوقی‌ها شرایط رو به رشد اما شکننده‌ای را بر بازار گروه سیمانی تحمیل کرده‌اند.

تابلوی جدید

بازار سهام در هفته آینده با گشایش تابلوی جدید یا تابلو چهارم برای معاملات ۴۲ نماد مواجه خواهد بود.

انتشار آخرین اطلاعات موجود از این گروه از نماد، توسط بورس و آیین‌نامه تا حدودی مبهم است و نحوه معاملات در تابلوی چهارم موجب خواهد شد اگرچه راه‌اندازی این تابلو تا حدودی به وضعیت سهامداران جزء رسیدگی کند، اما به نظر نمی‌رسد تمامی مشکلات نمادهای متوقف بازار را حل کند.