نگاه سرمایهگذاران از صنایع برجامی به سهام پالایشی معطوف شد
آرایش نفتی در بورس تهران
تغییر جبهه بورسبازان
شاخصهای بورسی دیروز نیز صعودی بودند؛ اما اختلاف محسوسی در آرایش بورسبازان دیده میشد. به این ترتیب، در حالی که روزهای اخیر، خوشبینیهای برجامی به افزایش تقاضا برای دو گروه بانک و خودرو و رشد قیمت سهام زیرمجموعه این دو صنعت منجر شده بود، روز سهشنبه موج جدیدی از شناسایی سود در این دو گروه مشاهده شد تا برخلاف مسیر روزهای ابتدایی هفته شاهد عقبنشینی قیمت در میان صنایع برجامی باشیم. آنگونه که آمارها نشان میدهند، شاخص دو صنعت بانک و خودرو در یکهفته اخیر بیش از ۷درصد صعود کرده است، به طوری که روز گذشته شاهد نقدکردن و ذخیره بخشی از سود سهامداران در این دو گروه بودیم. در مقابل، نگاه بورسبازان به سهام زیرمجموعه گروه فرآوردههای نفتی بهویژه پالایشگاهها معطوف شد؛ جایی که شامگاه روز دوشنبه، سخنان پوتین، رئیسجمهور روسیه در خصوص به رسمیت شناختن استقلال «دونتسک» و «لوهانسک» به جهش محسوس شاخصهای نفتی منجر شد.
نفت ۱۰۰دلاری و پالایشیها
پس از اینکه کرملین اعلام کرد ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، فرمانی را برای به رسمیت شناختن مناطق جداشده شرق اوکراین، «دونتسک» و «لوهانسک» به عنوان کشورهای مستقل امضا میکند، جریانهای ریسکگریز بر بازارهای مالی تسلط یافتند. روز سهشنبه، داراییهای حساس به ریسک در تلاش برای یافتن تقاضا بودند و در مقابل داراییهای در امان از ریسک در برابر رقبای اصلی خود پرتقاضا ماندند. جاناتان فاینر، معاون مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفته که آنها کاملا از روسیه انتظار دارند اقدام نظامی انجام دهد و افزود نشانههای روی زمین نشان نمیدهد که روسیه به دنبال راهحل دیپلماتیک است. علاوه بر این، یک مقام ارشد کاخسفید در بیانیهای اعلام کرد که آمریکا روز سهشنبه در پاسخ به «تصمیمها و اقدامات» مسکو، تحریمهای جدیدی را علیه روسیه اعلام خواهد کرد. از سوی دیگر، طبق گزارشها، پارلمان روسیه معاهدات دوستی با این سرزمینها را بررسی خواهد کرد. سران اتحادیه اروپا اقدام روسیه را «نقض فاحش قوانین بینالمللی» خوانده و وعده دادند که به آن واکنش نشان خواهند داد. آمریکا و اتحادیه گفتهاند برای مقابله با این اقدام پوتین تحریمهایی را اعلام خواهد کرد. انگلیس هم اظهارات مشابهی داشت و از تحریم قریبالوقوع روسیه خبر داد. دولت آلمان نیز از تصمیم خود برای تعلیق اجرای پروژه خط لوله گاز با روسیه موسوم به نورداستریم۲ خبر داد.
تمامی این اظهارات و واکنشها سبب شد شاخصهای نفتی با نگرانی از کاهش عرضه طلای سیاه صعودی شوند. روسیه بیش از ۱۰میلیون بشکه معادل ۱۰درصد نفت جهان را روزانه تولید میکند. از این رو درصورتی که تحریمها به اختلال در عرضه نفت روسیه منجر شود، طبیعتا شوک قیمتی در بازار نفت رخ خواهد داد. این مهم سبب شد دیروز شاهد اقبال بورسبازان به زیرمجموعههای پالایشگاهی بورس تهران باشیم. آمارها نشان میدهد شاخص صنعت فرآوردههای نفتی در روزی که گذشت، بیش از ۳درصد افزایش ارتفاع داد. ضمن آنکه نگاهی به عملکرد بازیگران حقیقی تالار شیشهای نشان داد در ازای خروج حدود ۶۰ میلیارد تومان سهامداران خرد از دو گروه بانک و خودرو، پالایشیها شاهد جابهجایی سهامی به ارزش حدود ۴۸میلیارد تومان در مسیر حقوقی به حقیقی بودند.
بورس سهشنبه از دریچه آمار
در روزی که شاخص کل بورس تهران با رشد ۲۵/ ۰درصدی همراه شد، از ۳۳۲نماد معاملهشده، قیمت پایانی ۱۶۷سهم (۵۰ درصد) مثبت بود و در مقابل ۱۴۴سهم (۴۳درصد) در سطوح منفی دادوستد شدند. در این بازار ۴۷نماد (۱۴درصد) صف خریدی به ارزش ۱۱۶میلیارد تومان تشکیل دادند؛ اما در مقابل شاهد شکلگیری صف فروش در ۱۶نماد بورسی (۵ درصد) به ارزش ۳۴میلیارد تومان بودیم.
روز سهشنبه گروههای خودرو، فلزات اساسی، فرآوردههای نفتی و بانکها از منظر بیشترین ارزش معاملات در زمره برترین گروههای صنعت قرار گرفتند. این صنایع بیش از ۵۰ درصد از کل ارزش معاملات خرد سهام در دادوستدهای روز سهشنبه را در اختیار داشتند. همچنین در این روز سهامی به ارزش ۱۰۲ میلیارد تومان در مسیر حقیقی به حقوقی جابهجا شد تا سهامداران خرد پس از یک روز مجددا خالص فروش مثبتی را ثبت کنند. در این میان همانطور که پیشتر ذکر شد گروه فرآوردههای نفتی در صدر لیست خرید حقیقیها قرار داشت و در مقابل این دسته از بازیگران بورسی مالکیت سهامی از صنایع فلزات اساسی، بانک، پتروشیمی و کانههای فلزی را به دست حقوقیها سپردند.
در فرابورس ایران در روزی که آیفکس افزایش ۰۹/ ۰درصدی را ثبت کرد، ۱۴۴نماد معامله شدند که در این میان قیمت ۷۸سهم (۵۴ درصد) مثبت و قیمت ۵۰سهم (۳۵ درصد) منفی بود. در این بازار ۱۴نماد (۱۰درصد) صف خریدی به ارزش ۲۶میلیارد تومان تشکیل دادند و در مقابل شاهد شکلگیری صف فروش در سهنماد فرابورسی (۲درصد) به ارزش ۲میلیارد تومان بودیم.
بازار پایه نیز دیروز میزبان دادوستد ۱۵۲نماد بود. در این میان ۶۰سهم (۳۹درصد) مثبت ماندند و در مقابل شاهد ۷۵سهم (۴۹ درصد) در محدوده منفی بودیم. در این بازار نیز ۳۷ نماد (۲۴ درصد) صف خریدی به ارزش ۱۳۹میلیارد تومان شکل دادند و صف فروش در این بازار به ۵۱نماد (۳۴درصد) با ارزشی بالغ بر ۱۱۰ میلیارد تومان اختصاص پیدا کرد.