در همین رابطه عباس عبدی در صفحه شخصی خود با انتشار توییتی انتقادی در بخشی از آن نوشت: «تعجب این است که اگر این کار پنهانی نبوده چرا اعلام نکردند؟ و بعد از افشا استعفا دادند؟» در کنار این موضوع، کاربرانی هم به تخلفات دیگر نهادها و سازمان‌ها که به چشم نمی‌آید و رسانه‌ای نمی‌شود، می‌پرداختند و خب مثل همیشه هم عده‌ای از کاربران از دولت سیزدهم تقاضا می‌کردند که به‌صورت شفاف و جدی با این تخلفات برخورد کند و مردم را در جریان اقدامات خود در این حوزه قرار بدهد. موضوع دیگری که کم و بیش توجه جمع توییتری بورسی‌ها را به خود جلب کرده بود نامه محمدعلی دهقان‌دهنوی، رئیس سازمان بورس به وزیر اقتصاد دولت سیزدهم بود که در آن خواستار بررسی مجدد موضوع قیمت‌‌گذاری دستوری صنعت خودرو و ساخت قطعات در شورای رقابت و خروج این محصولات از شمول قیمت‌‌گذاری توسط این شورا بود.

از دیگر موضوعاتی که در این جمع مورد توجه قرار گرفته بود و درباره آن صحبت می‌شد، ایجاد کمپینی برای جمع‌آوری امضا و نگارش نامه اعتراضی در رابطه با معاملات الگوریتمی بود. برخی از فعالان حوزه بورس با ایجاد کمپینی درصدد هستند تا با جلب‌توجه افکار عمومی از جمله سهامداران بتوانند صدای خود را به گوش نماینده‌های مجلس شورای اسلامی و دیگر نهادها برسانند تا شاید نگاهی به دغدغه آنها داشته باشند. در متن این کمپین آمده است که در ماده دوم قانون بورس و اوراق بهادار آمده است که سازمان بورس با هدف ساماندهی، حفظ و توسعه بازار شفاف و منصفانه اوراق بهادار تشکیل می‌شود. الگوریتم به دلیل اینکه در دسترس عموم و اشخاص حقیقی قرار ندارد منصفانه نیست و انحصار الگوریتم شرایط نابرابری در معاملات ایجاد می‌کند. اینکه یک عده بتوانند از ابزاری استفاده کنند که در اختیار بقیه نیست نوعی رانت محسوب می‌شود. فعالیت الگوریتم‌ها در بازار یا باید متوقف شود یا اینکه در اختیار عموم قرار گیرد.»  در همین رابطه هم بهروز حق‌شناس، مشاور و تحلیلگر بازارهای مالی در توییتر خود با بازنشر این کمپین برای جمع‌آوری امضا، نوشت: «متاسفانه معاملات الگوریتمی بلای جان این روزهای بازار ماست که فقط یک عده محدود به آن دسترسی دارند و با استفاده از این ابزار نابرابر به‌شدت به بازار ضربه می‌زنند.»  این کمپین تا حدودی توجه سهامداران خرد که در شبکه اجتماعی توییتر حضور دارند را به خود جلب کرد. آنها البته به‌صورت تخصصی به این موضوع اشاره نکردند اما در نوشته‌هایشان به این مساله پرداختند که با هر اقدامی که باعث جهت‌دهی به بازار شود و با سرمایه سهامداران بازی کند، باید برخورد شود.

یکی دیگر از موضوعاتی که توجه فعالان حوزه بورس را در توییتر به خود جلب کرده بود، صحبت‌های محسن عربزاده، رئیس اداره امور نهادهای مالی بود. او در گفت‌وگویی بیان کرده است که «دستورالعمل تاسیس و فعالیت مشاور سرمایه‌‌گذاری نوع دوم» در راستای ساماندهی فعالان حوزه مشاوره سرمایه‌‌گذاری در فضای‌مجازی طراحی شده است. این دستورالعمل از طریق تسهیل در میزان سرمایه شرکت، فرآیند تاسیس، حداقل شرایط لازم موسسان و فرآیند ثبت و فعالیت، شرایط لازم جهت دریافت مجوز تاسیس شرکت مشاور سرمایه‌گذاری نوع دوم را تسهیل و تسریع کرده است، به‌طوری‌که سرمایه این شرکت‌ها ۵۰ میلیون تومان درنظر ‌گرفته شده و علاوه بر آن فرایند ارائه مجوز نیز کوتاه‌تر شده است؛ با این وجود تلاش شده تا الزامات و نظارت مناسب در انجام این موضوع به‌طور کامل رعایت شود.»

در همین رابطه سیاوش وکیلی، فعال حوزه بورس در توییتر خود با بازنشر این گفت‌وگو نوشت: «دستورالعمل و اساسنامه پیشنهادی تشکیل شرکت‌های سرمایه‌گذاری نوع دوم که ناظر به ساماندهی فعالیت فعالان بازار سرمایه در شبکه‌های اجتماعی است توسط سازمان بورس ابلاغ شد و علاقه‌مندان با تاسیس شرکت با شرایط آسان می‌توانند در این حوزه فعالیت کنند.» اما افزایش شاخص بورس در روزهایی که منطقه پرتنش است و همچنین چند وقتی است که مذاکرات بین‌المللی برجام در ابهام قرار گرفته است، باعث شد که تا حدودی توجه کاربران بورسی به این مساله جلب شود. توییت این کاربران عادی در رابطه با افزایش شاخص در چنین شرایطی باعث شد که برخی از فعالان حوزه بورس به این مساله در نوشته‌هایشان بپردازند که درست است که تنش‌ها در کوتاه‌مدت روی بورس تاثیرگذار نیست اما بهتر است سهامداران خرد با عقلانیت و به دور از هیجان در بورس حضور داشته باشند. آنها همچنین به این مساله می‌پرداختند که در حال‌حاضر بورس بهترین بازار سرمایه برای افرادی است که به سرمایه‌گذاری علاقه‌مند هستند اما باید از رفتارهای هیجانی دوری کنند و به سامانه کدال و روند معاملات سهم‌هایی که قصد خریداری آنها را دارند، توجه کنند.

میثم فدایی

مدیریت نظارت برنهادهای مالی

مشاور سرمایه‌گذاری نوع دوم با تسهیل در میزان سرمایه، فرآیند تاسیس، ویژگی‌های موسسان و فرآیند ثبت و فعالیت ابلاغ شد. این نوع نهاد مالی درصدد مجوزدار کردن حوزه مشاوره سرمایه‌گذاری در فضای‌مجازی در بازار سرمایه خواهد بود.

پیام الیاس کردی

کارشناس حوزه بورس

یکبار برای همیشه بیاییم این محاسبه شاخص‌کل را درست کنیم. هم حساب و کتاب خودش اشتباه است و هم دید درستی به سیاستگذار نمی‌دهد ! یکی فکر می‌کند چون مثبت است، همه چی خوب است و در اخبار هم اعلام می‌شود شاخص‌کل مثبت بوده است، پس مشکلی نیست. اما این در حالی است که کلیت بازار اوضاع خوبی ندارد.