موانع واگذاری سرخابیها
علی بیکزاده، مدیر بازار اولیه سازمان بورس اوراق بهادار درخصوص واگذاری این دو باشگاه اعلام کرد: در قانون بودجه سال ۹۸ تکلیف شده است که ۵ درصد از سهام استقلال و پرسپولیس در بورس عرضه و کشف قیمت شود و بعد بلوکی فروخته شود. قانونگذار این را برای حکمران در بند «ح» تبصره ۲ قانون بودجه سال ۹۸ تکلیف کرده است.
بیکزاده عنوان کرد: وزارت ورزش و سازمان خصوصیسازی طی ۲۰ جلسه مساله را بررسی کردهاند. ولی اهم مطالب و اساس سازوکار بورس بحث شفافیت صورتهای مالی است. یعنی وقتی یک شرکت به مردم عرضه میشود اولین موضوعی که مردم براساس قوانین و قانون تجارت مطالبه میکنند صورتهای مالی شفاف است.
مدیر بازار اولیه سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه گفت: در این دو باشگاه، حساسیت بسیار خاصی وجود دارد که یک فرصت به وجود آورده است؛ ما میتوانیم هواداران را به سهامداران تبدیل کنیم. ولی سهامداران و هواداران هم باید شفافیت داشته باشند. این دو باشگاه سالها بهشکل دولتی اداره شدهاند و اکنون نیازمند این موضوع هستند، درحالی که، در صورتهای مالی زیان دارند و بندهایی درحسابرسی دارند که باید تعیین تکلیف شود.
وی ادامه داد: ازدیاد بدهیها به داراییها ایجاد زیان میکند. یعنی اگر در باشگاه یا مجموعه درآمدها کفاف هزینهها را ندهد زیان ایجاد میشود. در قانون تجارت تعریف زیان مشخص است و موارد متعددی دارد. باید توجه داشت که صورتهای مالی شرکتها، داراییها و بدهیها میتواند متعلق به سال فعلی یا منتقل شده از گذشته باشد. یک شرکت یا مجموعه اقتصادی گردش حساب دارد و ممکن است بدهیهایی از گذشته داشته باشد. مدیر بازار اولیه سازمان بورس در ادامه بیان کرد: ما باید در صورتهای مالی بهدنبال جزئیات باشیم. یادداشتها و اسناد مالی شرکت باید در صورتهای مالی شرکت دیده شود. چون نگاه بهصورتهای مالی از بعد اقتصادی وضعیت بدهیهای گذشته را مشخص میکند. همه اینها در بحثهای مالی تعریف دارد. در تعیین تکلیف بدهی گفته میشود طلب چقدر است و بابت آن چک داده میشود. نیاز مردم برای حمایت از این باشگاهها شفافیت است. ممکن است تعداد سهامداران این دو باشگاه بیشترین تعداد سهامداران تاریخ باشد. وی در این خصوص افزود: موضوع دوم اصلاح ساختار مالی است. ما در این دو باشگاه یک مقدار زیان و یک مقدار سرمایه داریم که باید تعیین تکلیف شود. در یک باشگاه یک میلیون تومان و در یک باشگاه ۱۰ میلیون تومان سرمایه داریم. اگر قرار بر واگذاری باشد باید ظرفیت دادن سهم به خریداران را داشته باشد و این نیازمند افزایش سرمایه است و این سرمایه به واسطه قانون تجارت باید افزایش پیدا کند. طبق قانون تجارت، سرمایه و سهام شرکت به مردم عرضه میشود، بنابراین سرمایه باید افزایش پیدا کند که بتوان سهام را به مردم عرضه کرد.