شاخص سهام ۲/ ۰ درصد افت هفتگی را تجربه کرد
عقبگرد نرم بورس پساز ۵ هفته
دنیای اقتصاد: شاخص کل بورس تهران طی معاملات روز گذشته با رشد ۵۵ واحدی به سطح ۸۳ هزار و ۵۲۴ واحد رسید. شاخص کل هموزن نیز دیروز با رشد ۰۳/ ۰ درصدی مواجه شد و در ارتفاع ۱۷ هزار و ۵۴۶ واحد ایستاد. این درحالی بود که ارزش معاملات خرد سهام و حق تقدم در نمادهای عادی، به لطف عرضه اولیه «های وب» به ۲۱۹ میلیارد تومان رسید. بدون احتساب عرضه اولیه، ارزش معاملات خرد بورس به ۱۰۵ میلیارد تومان رسید. اگرچه این سطح از معاملات اندک به نظر میرسد، اما نسبت به روزهای اخیر در محدوده بالاتری قرار دارد.
دنیای اقتصاد: شاخص کل بورس تهران طی معاملات روز گذشته با رشد ۵۵ واحدی به سطح ۸۳ هزار و ۵۲۴ واحد رسید. شاخص کل هموزن نیز دیروز با رشد ۰۳/ ۰ درصدی مواجه شد و در ارتفاع ۱۷ هزار و ۵۴۶ واحد ایستاد. این درحالی بود که ارزش معاملات خرد سهام و حق تقدم در نمادهای عادی، به لطف عرضه اولیه «های وب» به ۲۱۹ میلیارد تومان رسید. بدون احتساب عرضه اولیه، ارزش معاملات خرد بورس به ۱۰۵ میلیارد تومان رسید. اگرچه این سطح از معاملات اندک به نظر میرسد، اما نسبت به روزهای اخیر در محدوده بالاتری قرار دارد. بر همین اساس به نظر میرسد که بورس رفتهرفته از رکود فصل تسویه اعتبارات خارج میشود.
افت هفتگی نماگر بازار
با وجود رشدی که شاخص بورس روز گذشته تجربه کرد، بازدهی متوسط هفتگی بورس در محدوده منفی باقی ماند. زیان متوسط سرمایهگذاری در بورس تهران طی هفته گذشته ۲/ ۰ درصد شد. چهارشنبه هفته گذشته شاخص بورس در سطح ۸۳ هزار و ۶۷۵ به کار خودپایان داد و این در حالی است که سطح این نماگر در انتهای معاملات دیروز در عدد ۸۳هزار و ۵۲۴ واحد متوقف شد. با این حساب، بورس تهران پس از ۵ هفته متوالی رشد، در هفته گذشته با زیان مواجه شد. با توجه به افت نسبی قیمتهای جهانی در بازار فلزات اساسی و محصولات معدنی، که جمعه پیش رخ داده بود، شاخص بورس در اولین روز کاری هفته جاری (یکشنبه) با ریزش تقریبا ۴۲۰ واحدی مواجه شده بود. روزهای کاری بعد اما، رفتهرفته شاخص به سمت جبران آن پیش رفت. در نهایت نتوانست تمام زیان روز شنبه را جبران کند. بر همین اساس این نماگر در مجموع هفته افت حدودی ۱۵۱ واحدی را ثبت کرد.
رصد دقیق قیمتهای جهانی از سوی بورسبازان
در هفتههای گذشته تنها موتور محرک بازار سهام، رشد قیمت فلزات اساسی و کانههای فلزی در بازارهای جهانی بوده است. در انتهای هفته گذشته اولین افت جدی این محصولات در بازارهای جهانی، پس از چند هفته رخ داد. در حالی که در میانههای هفته گذشته، بهای هرتن مس در بازارهای جهانی به محدوده ۷هزار دلار رسیده بود، در انتهای هفته مزبور دوباره به کانال ۶هزار و ۷۰۰ دلاری برگشت. همین افت باعث شد که بورسبازان روز یکشنبه در نمادهای فلزی و معدنی بیشتر فروشنده باشند و در نتیجه شاخص بورس نیز با تاثیرپذیری از نمادهای شاخصساز گروههای فلزی و معدنی افت قابل توجهی را تجربه کرد. روز دوشنبه با بازگشایی بازارهای جهانی اما، دیگر خبری از افتهای معنادار در بازارهای جهانی نبود. این موضوع سبب شد که عرضه و تقاضا به گونهای رقم بخورد که افت روز یکشنبه بورس تهران تا حدودی جبران شود. به نظر میرسد که فعالان بورس قیمتهای جهانی را با دقت رصد میکنند. اگرچه انحراف مثبت قیمتهای فعلی جهانی از نرخهای پیشبینی شده در بودجه اغلب شرکتهای گروه فلزی و معدنی همچنان معنادار است، اما با توجه به ماهیت هیجانی بازارهای جهانی، ممکن است بورسبازان هر افتی را نشانهای از آغاز اصلاح شدید قیمتهای جهانی تلقی کنند. برهمین اساس با ثبات قیمتها در بازارهای جهانی که در هفته جاری رخ داد، فعالان بورس تهران نیز از فشار فروش در نمادهای فلزی و معدنی کاستند.در این گروهها علاوه بر ریسک ریزش قیمتهای جهانی، تعداد بالای سهامدارانی که در حاشیه امنی از سود قرار گرفتهاند، باعث میشود که بورسبازان با احتیاط بیشتری در سمت خرید سهام شرکتهای فلزی و معدنی گام بردارند.
رکوردشکنی پیدرپی عرضههای اولیه
طی معاملات روز گذشته، سهام شرکت دادهگستر عصرنوین برای اولینبار در نماد «هایوب» در بورس تهران عرضه شد. فعالان بازار ۴۰۰ میلیون سهم «هایوب» را در قیمت ۲۸۵ تومان خریداری کردند و این عرضه اولیه ۱۱۴ میلیارد تومان از ارزش معاملات را به خود اختصاص داد. نکته قابلتوجه درباره این عرضه اولیه تعداد کدهای معاملات مشارکتکننده در فرآیند عرضه بود. ۱۰۴ هزار و ۸۷۳ کد معاملاتی دیروز اقدام به خرید «هایوب» کردند، این سطح از مشارکت در عرضه اولیه یک رکورد محسوب میشود. پیشتر در نمادهای «اوان» و «چدن» نیز رکوردشکنی تعداد مشارکتکنندگان در عرضه اولیه صورت گرفته بود. تعداد معاملات در عرضه اولیه «اوان» و «چدن» به ترتیب ۸۲هزار و ۲۲۲ و ۱۰۱ هزار و ۳۳۲ نوبت بود که هریک در نوع خورد رکوردی محسوب میشد. حالا با عرضه «هایوب» و مشارکت ۱۰۴ هزار و ۸۷۳ کد معاملاتی در فرآیند عرضه، رکورددار تعداد خریداران در عرضه اولیه جابهجا شد. نکته دیگر آنکه عرضه اولیه «هایوب» بر خلاف عرضه اولیه در دو نماد «چدن» و «اوان»، یک عرضه اولیه بزرگ بهحساب میآمد. عرضه «هایوب» طی دو سال گذشته و از زمان عرضه اولیه سهام پتروشیمی فجر، بزرگترین عرضه اولیه انجامشده در بورس تهران به حساب میآید. ارزش معاملات «هایوب» روز گذشته بالغ بر ۱۱۴ میلیارد تومان بود.
مروری بر آمار معاملات دیروز
در داد و ستدهای آخرین روز کاری هفته سهامداران بورس تهران بیش از ۹۸۷ میلیون برگه سهم، حقتقدم وسایر داراییهای مالی را دستبهدست کردند. ارزش این داراییها بیش از ۳۵۵ میلیارد تومان بود و در ۹۸۷ میلیون و ۳۴۷ هزار نوبت معاملاتی به ثبت رسید. ارزش معاملات خرد سهام و حقتقدم در نمادهای عادی بورس نیز رقمی در حدود ۲۱۹ میلیارد تومان بود که ۱۱۴ میلیارد تومان آن به عرضه اولیه «هایوب» اختصاص داشت. این در حالی است که متوسط ارزش معاملات در سه روز ابتدای کاری در هفته جاری ۸۱ میلیارد تومان بود. با این حساب ارزش معاملات خرد روز گذشته با رشد تقریبا ۳۱ درصدی نسبت به میانگین ارزش معاملات سه روز کاری ابتدای هفته مواجه شد( روز شنبه بورس تهران همزمان با عید غدیر تعطیل بود). به نظر میرسد که بورسبازان رفتهرفته از لاک احتیاطی شهریورماه خارج میشوند و اقدام به خرید و فروش سهام میکنند. تنها دو روز کاری دیگر تا پایان مهلت فروش سهام به منظور تسویه اعتبارات فرصت باقی است.
همانطور که اشاره شد، روز گذشته شاخص کل با رشد ۵۴ واحدی به رقم ۸۳ هزار و ۵۲۴ رسید. شاخص بازار اول ۵۲ واحد افت کرد و شاخص بازار دوم ۶۱۱ واحد صعودی شد. نمادهای پالایش نفت بندرعباس، پالایش نفت تهران، آسان پرداخت پرشین و صنایع پتروشیمی خلیج فارس با بیشترین تاثیر مثبت بر شاخص، رشد این متغیر را رقم زدند. این در حالی بود که نمادهای مپنا، ملی مس و بانک ملت با بیشترین تاثیر منفی بر شاخص مانع رشد بیشتر این متغیر شدند. در جریان معاملات دیروز گروههای فرآوردههای نفتی، فلزات اساسی و خودرو با بیشترین حجم و ارزش معاملات در صدر برترین گروههای صنعت ایستادند.
صدرنشینی بازار نیز با بیشترین رشد قیمت متعلق به نمادهایهای وب (عرضه اولیه)، آسان پرداخت پرشین، چدنسازان، آلومینیومایران، ایران خودرو دیزل، پگاه آذربایجان غربی و تولید مواد اولیه داروپخش بود. در مقابل نمادهای دارویی لقمان، قند لرستان، فرآوری مواد معدنی، قند هکمتان، پاکشو، آبادگران ایران و قند اصفهان بیشترین کاهش قیمت را تجربه کردند.در پایان معاملات دیروز سهامداران برای خرید سهام چدنسازان، اوراق مشارکت رایانسایپا، سهام پاکشو، آلومینیوم ایران، لعابیران و اوراق اجاره سایپا بیشترین تقاضا و سنگینترین صفهای خرید را تشکیل دادند. در سوی دیگر بازار گروهی از سهامداران برای خروج از اوراق مشارکت شهرداری مشهد، سهام پیاذر، واحدهای صندوق پارند پایدار سپهر، اوراق صکوک سایپا، اوراق مشارکت شهرداری مشهد و اوراق مشارکت شهرداری تهران بیشترین عرضهها و طولانی ترین صفهای فروش را ثبت کردند. همچنین در پایان معاملات دیروز «هایوب» با معامله ۴۰۰ میلیون سهمی به ارزش ۱۱۴ میلیارد تومان بیشترین حجم و ارزش معاملات را داشت.
ارسال نظر