جنب پل حافظ
اول هفته کمرمق بازار سهام
دنیای اقتصاد- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز شنبه در ادامه مسیر ریزشی قیمتها در هفته گذشته، شاهد جو ضعیفی بود که به افت ۲۲۴واحدی (معادل ۳/ ۰ درصد) شاخص کل منجر شد. بازار روز شنبه در حالی با عقبنشینی ۳/ ۰ درصدی شاهد رسیدن شاخص کل به رقم ۸۰هزار و ۲۸۸ واحد بود که به دلیل دو روز تعطیلی در روزهای یکشنبه و دوشنبه بازار شاهد حضور کم تعداد معاملهگران بود. این امر معاملات ضعیف و کمحجمی را به دنبال داشت. روز شنبه نماد معاملاتی سه شرکت ملی صنایع مس ایران، پالایش نفت بندر عباس و پالایش نفت اصفهان بیشترین تاثیر منفی در محاسبه شاخص کل را داشتند و بازدهی بازار سهام کشور از ابتدای سال تا پایان معاملات روز شنبه را به کمتر از ۴ درصد کشاندند.
دنیای اقتصاد- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز شنبه در ادامه مسیر ریزشی قیمتها در هفته گذشته، شاهد جو ضعیفی بود که به افت ۲۲۴واحدی (معادل ۳/ ۰ درصد) شاخص کل منجر شد. بازار روز شنبه در حالی با عقبنشینی ۳/ ۰ درصدی شاهد رسیدن شاخص کل به رقم ۸۰هزار و ۲۸۸ واحد بود که به دلیل دو روز تعطیلی در روزهای یکشنبه و دوشنبه بازار شاهد حضور کم تعداد معاملهگران بود. این امر معاملات ضعیف و کمحجمی را به دنبال داشت. روز شنبه نماد معاملاتی سه شرکت ملی صنایع مس ایران، پالایش نفت بندر عباس و پالایش نفت اصفهان بیشترین تاثیر منفی در محاسبه شاخص کل را داشتند و بازدهی بازار سهام کشور از ابتدای سال تا پایان معاملات روز شنبه را به کمتر از ۴ درصد کشاندند.در تحولات اقتصادی مهم، بانک جهانی در جدیدترین گزارش از سری گزارشهای «چشمانداز اقتصادی جهان»، پیشبینی خود از رشد اقتصادی ایران در سال ۲۰۱۷ را کاهش داد.
این نهاد بینالمللی که ۶ ماه پیش رشد اقتصادی ایران در سال جاری میلادی را ۲/ ۵ درصد اعلام کرده بود، این رقم را ۲/ ۱ درصد کاهش داد و اعلام کرد: رشد اقتصادی ایران در سال ۲۰۱۷ میلادی به ۴ درصد خواهد رسید. براساس این گزارش، ظرفیت اضافی محدود تولید نفت، وجود مشکلات در دسترسی تامین مالی بر رشد اقتصادی جمهوری اسلامی ایران بهعنوان دومین اقتصاد منطقه غرب آسیا تاثیر منفی گذاشته است اما در عین حال عواملی نظیر تراز حساب جاری و وضعیت مالی مثبت در خنثیسازی عوامل منفی کمک کرده و سبب شده تا چشم انداز رشد اقتصادی ۴ درصدی در سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹ برای ایران وجود داشته باشد. همچنین بانک جهانی، پیشبینی خود از میزان رشد اقتصادی در جهان را نسبت به گزارش گذشته خود تغییر نداده و همان ۷/ ۲ درصد اعلام کرده است. در بازار روز شنبه در تحولات کلان مدیرکل نظارت بر بانکها و موسسات اعتباری با بیان اینکه بانکها در حال حاضر با برخی مشکلات مواجه هستند، اما ورشکسته نیستند، گفت: مردم این اطمینان را داشته باشند که بانک مرکزی نظارت کامل بر سیستم بانکی دارد. عباس کمرهای، درباره برخی شایعات در فضای مجازی و اظهارنظرهای برخی افراد درخصوص ورشکستگی بانکهای کشور ضمن رد این موضوع، افزود: در حال حاضر برخی بانکها با مشکلاتی نظیر کمبود سرمایه، انباشت داراییهای غیر مولد و مطالبات غیرجاری بالاتر از استانداردهای بینالمللی مواجه هستند و در شرایطی قرار دارند که عملکرد آنها در دو سال اخیر با اندکی سود همراه بوده است، اما بانک مرکزی بهعنوان نهاد ناظر بر عملکرد آنها نظارت دارد. در گروه بانکی همچنین روز شنبه بانک ۴۰۰ میلیارد تومانی حکمت ایرانیان، زمان و مکان مجمع فوقالعاده برای افزایش سرمایه ۱۵۰ درصدی در دو مرحله را اعلام کرد. بانک فرابورسی حکمت ایرانیان توانسته اولین مجوز افزایش سرمایه سال جدید را از سازمان بورس دریافت کند. «حکمت» ساعت ۹:۳۰ روز پنجشنبه ۲۵ خرداد در سالن اجتماعات انفورماتیک واقع در بزرگراه رسالت به مجمع فوق العاده میرود. این بانک ۴۰۰ میلیارد تومانی برای تصمیمگیری درخصوص افزایش سرمایه، این مجمع را برگزار میکند.
در گروه فلزی انجمن جهانی فولاد، ایران را چهاردهمین کشور تولیدکننده فولاد جهان معرفی کرد. ایران با افزایش تولید از ۱۶ میلیون و ۱۰۰ هزارتن فولاد در سال ۲۰۱۵ به ۱۷ میلیون و ۹۰۰ هزار تن در سال ۲۰۱۶، توانست جایگاه خود را در رتبه چهاردهم جهان تثبیت کند. در گروه سیمانی براساس برنامه پیشبینی شده از سوی انجمن کارفرمایان صنعت سیمان، قرار است در سال جاری هشت طرح سیمانی راهاندازی شود که در مجموع روزانه نزدیک به ۳۲ هزار تن به تولید سیمان کشور میافزاید. به گزارش «ایرنا» پروژههایی که راهاندازی آنها در سال جاری پیشبینی شده در استانهای البرز، بوشهر، ایلام، سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی، فارس و خوزستان واقع است.
برپایه اطلاعات انجمن یادشده، راهاندازی آسیاب سیمان در کارخانه آبیک (استان البرز) با ظرفیت روزانه هشت هزار و ۵۰۰ تن که از تسهیلات بانک صادرات برخوردار شده است، یکی از این هشت طرح است. استان خوزستان دارای دو طرح عمران آریا و توسعه کارون به ترتیب با ظرفیت روزانه سه هزار و ۳۰۰ و سه هزار و چهار صد تن است که پیشبینی شده است امسال به بهرهبرداری برسند. این طرحها از تسهیلات بانکهای ملی و صادرات برخوردار شدهاند. براساس آمار موجود، در زمینه سیمان خاکستری استان تهران با ۱۳ درصد بالاترین سهم را دارد و استانهای اصفهان و خراسان رضوی به ترتیب با ۷/ ۹ و ۸/ ۷درصد در رتبههای بعدی جای دارند. برابر اطلاعات انجمن کارفرمایان صنعت سیمان، پروژهمند دشتی در استان بوشهر با ظرفیت روزانه ۳ هزار و ۴۰۰ تن با بهرهمندی از تسهیلات بانک ملی، دهلران در استان ایلام با ظرفیت روزانه ۳ هزار و ۳۰۰ تن از تسهیلات بانک ملت برخوردار شدهاند.
در این گروه همچنین یک کارشناس صنعت سیمان در واکنش به صحبت وزیر صنعت در مورد تاسیس ۲۰ کارخانه جدید سیمان، با بیان اینکه این اقدام تبعات منفی برای صنعت سیمان به دنبال خواهد داشت گفت: برای احداث ۳۰ کارخانه سیمان مجوز صادر شده ولی به دلیل نبود صرفه اقتصادی تاکنون ایجاد نشدهاند. علیمحمد بُد در گفتوگو با خبرگزاری فارس در مورد صحبتهای اخیر وزیر صنعت مبنی بر تاسیس ۲۰ کارخانه جدید سیمان در کشور اظهار کرد: این اتفاق کار اشتباهی است و با اقتصاد کشور همخوانی ندارد. وی توضیح داد: در حال حاضر حدود ۹۳ میلیون تن ظرفیت نصب شده برای تولید سیمان در کشور است که باید ببینیم تامین برق آنها با چه فرآیندی قرار است انجام شود و فعال شدن تمام این ظرفیت چقدر با رشد مسکن و همچنین درآمد سرانه کشور همخوانی دارد.
بد با بیان اینکه در حال حاضر صادرات سیمان به کشورهای دیگر نیز با مشکل روبهرو است و به دلیل وزن بالای این محصول، صادرات آن به هر کشوری نیز امکانپذیر نیست، گفت: در حال حاضر عراق بهعنوان بازار اصلی صادرات سیمان ایران، اجازه آسیاب سیمان به تولیدکنندگان ایرانی را نمیدهد، خودش برای تولید سیمان اقدام کرده و کارخانههایی نیز احداث کرده است. بُد با اشاره به ایجاد جنگ قیمت در صنعت سیمان ایران، گفت: در حال حاضر برخی کارخانههای سیمان به مرز ورشکستگی رسیدهاند و با مشکل عدم پرداخت بدهیهای بانکی و همچنین عدم بازسازی روبهرو هستند. به گفته وی، اکثر کارخانههای سیمانی زیانده و با مازاد تولید روبهرو شدهاند و طبق برآوردها تا ۷ سال آینده نیازی به احداث کارخانه جدید نبود. وی در مورد موانع صادراتی سیمان نیز اظهار کرد: عراقیها که بازار عمده صادرات سیمان ایران را تشکیل میدادند، به دنبال تولید سیمان رفتند و برای واردات سیمان نیز عوارض گذاشتهاند که همین مساله، صادرات سیمان ایران را کاهش داده است.
وی تصریح کرد: در حال حاضر ۳۰کارخانه سیمان مجوز احداث گرفتهاند ولی به دلیل عدم بازدهی این صنعت، بانکها حاضر به پرداخت تسهیلات به این کارخانهها نیستند و این واحدها نیز ایجاد نشدهاند. در گروه معدنی مازاد عرضه و کمبود تقاضا باز هم قیمت سنگآهن وارداتی را در چین پایین آورد. قیمت سنگآهن اخیرا ۴۰ سنت افت داشته است و شاخص قیمت پلاتس ۵۷ دلار و ۴۰ سنت هر تن خشک سیافآر ثبت شده است. آخرین قیمت قرارداد سنگآهن در بورس سنگاپور نیز با افت قیمت ۲۰/ ۲ دلار ی به ۵۶ دلار هر تن خشک رسید. در شرایط فعلی موجودی سنگآهن خریداران چینی بالاست و تمایلی به خرید در بازار نیست. در گروه خودرویی سایپا دیزل برنامه افزایش سرمایه ۳۶۵ درصدی را اعلام کرد. سایپا دیزل که از ۲۶ اردیبهشت به دلیل تعدیل پیشبینی زیان ۱۰۸ ریالی هر سهم با توقف نماد روبهرو است، بعد از مصوبه ۱۰ خرداد هیاتمدیره، قصد دارد در صورت موافقت سازمان بورس و تصویب مجمع فوق العاده، اقدام به افزایش سرمایه ۳۶۵درصدی کند. در صورت نهایی شدن این موضوع، سرمایه فعلی «خکاوه» از ۲۶۳ میلیارد تومان به یک هزار و ۲۲۵ میلیارد تومان خواهد رسید. این تامین مالی از محل آورده نقدی و مطالبات سهامداران و با هدف خروج از شمولیت ماده ۱۴۱ اصلاحیه قانون تجارت و همچنین بهبود نسبت مالکانه صورت میگیرد.
در گروه قندی شهد خوی در گزارشی اعلام کرد که در شرایط حاضر تغییری در پیشبینی سود هر سهم برای سال مالی منتهی به ۳۱ شهریور نخواهیم داشت. در گزارش شفافسازی این شرکت آمده است، این شرکت از محل سهمیه تخصیصی اقدام به خرید شکر خام کرده است و با توجه به اینکه کشتی محموله در حال حرکت به سوی ایران است، با فرض در نظر گرفتن عملیات تخلیه و حمل و تصفیه و فروش رفتن محصول نهایی، تاثیر مثبت این موضوع بر سود هر سهم شرکت ۱۱ درصد برآورد میشود. درگروه قندی همچنین اعلام شد تولید شکر امسال ۲ برابر میشود
مجری طرح چغندر قند وزارت جهاد کشاورزی با اعلام برداشت حدود ۴۰۰ هزار تن چغندرقند تا به امروز و تحویل آن به کارخانههای قند کشور اظهار کرد: برداشت چغندرقند پاییزه سال زراعی ۹۶-۹۵ کماکان ادامه دارد و با توجه به استقبال کشاورزان از این زراعت پر درآمد و از طرفی افزایش عملکرد در واحد سطح و درصد عیار قند پیشبینی میشود حدود ۷۵۰ هزار تن چغندرقند پاییزه تحویل کارخانههای قند شود. در گروه تصفیه نفت، نفت پارس در مجمع خود با تقسیم سود ۶۵۰ریالی موافقت کرد. در مجموع بازار روز شنبه بازاری ضعیف و بیرمق بود که در آن ارزش معاملات (با احتساب معاملات بلوکی و اوراق مشارکت) در بورس به ۱۱۴میلیارد تومان و در فرابورس به ۸۱میلیارد تومان بالغ شد.
ارسال نظر