گروه بنگاه‌ها: یک مدیر باسابقه بازارهای مالی از راه‌اندازی قریب‌الوقوع صندوق تخصصی اوراق بهادار اسلامی خبر داد. محمودرضا خواجه‌نصیری، مدیر‌عامل تامین سرمایه آرمان در حاشیه نمایشگاه بورس، بانک و بیمه در جمع خبرنگاران با اعلام این مطلب گفت: برخی سهامداران ترجیح می‌دهند فقط در اوراق بهادار اسلامی سرمایه‌گذاری کنند.

وی افزود: بر‌اساس برنامه‌ریزی‌های صورت‌گرفته قرار بر این است که برای اولین بار صندوق تخصصی اوراق بهادار اسلامی را راه‌اندازی کنیم؛ چراکه یکی از رویکردهایی که امروز در فضای سرمایه‌گذاری کشور وجود دارد، این است که برخی سرمایه‌گذاران علاقه‌مند هستند سود اسلامی دریافت کنند و علاقه‌مند نیستند که سود بانکی دریافت کنند. مدیر عامل تامین سرمایه آرمان افزود: این صندوق ناظر شرعی هم خواهد داشت که به زودی چارچوب صندوق اعلام و صندوق ویژه سرمایه‌گذاری اوراق بهادار اسلامی آن را راه‌اندازی کنیم. مدیر سابق نظارت بر بورس‌ها و بازارهای سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: در مقطع فعلی دو نکته اساسی وجود دارد که باید برای آن برنامه‌ریزی کرد، برخی از لحاظ شرعی علاقه‌مند به محصول هستند و برخی دیگر نیز نگران ریسک نقدشوندگی منابع در بانک‌ها هستند.

این صندوق‌ها می‌توانند پوشش‌دهنده ریسک باشند که اکنون ظرفیت این کار در بازار سرمایه کشور وجود دارد. وی اظهار کرد: این اولین صندوقی است که صرفا در اوراق بهادار سرمایه‌گذاری خواهد کرد و چارچوب مدیریت آن به نحوی است که در سپرده بانکی سرمایه‌گذاری نخواهد کرد.مدیر عامل تامین سرمایه آرمان افزود: در حوزه مدیریت دارایی، هشت صندوق سرمایه‌گذاری از سوی این نهاد مالی مدیریت می‌شود که بر این اساس، بیش از ۲۷ هزار میلیارد تومان دارایی تحت مدیریت در اختیار این شرکت قرار دارد. بر این اساس عملیات تاسیس چهار صندوق بازارگردانی آغاز شده و دو صندوق به زودی آغاز به کار خواهند کرد؛ به نحوی که برای بازارگردانی سهام معدن، یک صندوق در دستور کار قرار گرفته است.

صندوق مزبور به زودی راه‌اندازی خواهد شد؛ ضمن اینکه صندوق بازارگردانی برای صندوق بازنشستگی کشوری نیز در حال برنامه‌ریزی و موافقت اصولی آن اخذ شده است. وی در پاسخ به سوالی درخصوص تاثیر حذف دامنه نوسان و حجم مبنا گفت: قرار است در سال جاری دامنه نوسان پویا اجرا شود. اگر در شرایط جدید سهم به سقف قیمتی برسد، در همان لحظه با افزایش دامنه نوسان گره باز می‌شود، دامنه نوسان پویا نسبت به حذف کامل دامنه نوسان، ریسک کمتری را به بازار وارد می‌کند.

خواجه‌نصیری با تاکید بر اینکه حذف این محدودیت‌ها اتفاق مناسبی برای بازار سهام کشور است، افزود: حذف چنین محدودیت‌هایی نقدشوندگی را بالا می‌برد. این موضوع نیز میل به سرمایه‌گذاری در سهام را افزایش می‌دهد. مدیر عامل تامین سرمایه آرمان تاکید کرد: در حال حاضر شرکت‌های کوچک در بازار پایه که شفافیت کمی دارند، دامنه نوسان و حجم مبنا ندارند. با این حال شرکت‌های بزرگ‌تر محدودیت‌های بیشتری دارند؛ در حالی که شرایط فعلی باید برعکس باشد.

وی همچنین به بازنگری در قانون توقف و بازگشایی نمادها اشاره کرد و افزود: این عوامل در کنار یکدیگر چهره بازار را کاملا متحول می‌کنند. اختیاری کردن اعلام سود هر سهم شرکت‌ها، مشکلات توقف‌ها و بازگشایی‌های نماد را برطرف می‌کند و چهره بازار را تغییر خواهد داد. خواجه نصیری از برنامه‌ریزی برای ایجاد صندوق‌های بازارگردانی در رسته‌های دیگر خبر داد و اظهار کرد: تجربه ما در صندوق بازارگردانی مس نشان داد عملیات بازارگردانی سبب می‌شود سهم دارای نوسانات کم و برای بازارگردان نیز سودآور باشد؛ به نحوی که سهم همواره باید قدرت نقدشوندگی داشته و برای صاحبان صندوق و واحدهای سرمایه‌گذاری آن نیز سودآوری داشته باشد.

وی از برنامه‌ریزی برای صندوق‌های بخشی خبر داد و اظهار کرد: این صندوق‌ها در مرحله اخذ مجوزهای لازم از سوی سازمان بورس و اوارق بهادار است؛ در عین حال صندوق‌های دیگری نیز در بخش ورزشی در حال برنامه‌ریزی است که با استفاده از ظرفیت‌های جذب سرمایه، ضمن اینکه فرصت سرمایه‌گذاری در قالب صندوق‌های با درآمد ثابت ایجاد کنیم، با مدل خود، سود خوبی را به سرمایه‌گذاران رسانده و قابل رقابت با سایر صندوق‌ها باشیم؛ به نحوی که ارزش افزوده برای توسعه به فدراسیون‌های ورزشی داده شود. خواجه نصیری از انتشار اولین اوراق سلف پتروشیمی، برق و پالایشگاه‌ها از سوی این مجموعه خبر داد و گفت: سال گذشته تامین مالی از طریق اوراق اختیار فروش تبعی صورت گرفت که با ترکیب اختیار فروش تبعی با فروش سهام، تامین مالی انجام شده است. مزیت این اوراق این است که اگر سهم رشد کند، سود مازاد بر رشد آن هم علاوه بر سود تضمینی به سرمایه‌گذار تعلق می‌گیرد؛ یعنی سقف سود سرمایه‌گذار بسته نیست. به گفته مدیر عامل تامین سرمایه آرمان، این امر باعث شده که این ابزار به لحاظ شرعی، پذیرفته‌تر باشد؛ چراکه حقوق سرمایه‌گذار را بیشتر حفظ می‌کند.

این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: بورس تهران، استقبال زیادی از شرکت‌های دانش بنیان دارد و اکنون موضوع سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه در حال حرکت به سمت شرکت‌های تکنولوژی محور می‌رود و این یکی از راه‌های اصلی توسعه بازار سرمایه است. بنابراین ۲۵۰۰ شرکت ثبت‌شده دانش بنیان وجود دارد و ۸ هزار شرکت نیز در صف برای ثبت هستند. بنابراین اگر دویست شرکت پیدا شوند که به بورس بیایند، سرمایه‌گذاران بازار پرتفوی خود را روی این شرکت‌ها متمرکز خواهند کرد. وی اظهار کرد: مهم این است که شرکت‌های دانش بنیان در تابلوهای مختلف وارد شوند و هزینه پذیرش این شرکت‌ها را بر اساس توافقی که با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری صورت گرفته است به حداقل رسانده‌ایم. در این راستا تلاش می‌شود هزینه پذیرش شرکت‌ها به صفر برسد؛ چراکه ما ۵۰ درصد هزینه‌ها را کاهش داده‌ایم. معاونت علمی هم پذیرفته است که ۵۰ درصد دیگر را هم پوشش دهد.