«دنیای اقتصاد» معاملات دومین ماه زمستان فرابورس را بررسی کرد
رشد یک درصدی بهمن ماه آیفکس
دنیای اقتصاد - فاطمه اسماعیلی: پرونده فرابورس ایران در دومین ماه از زمستان در شرایطی بسته شد که نماگر این بازار در آخرین روز کاری این ماه در سطح ۸/ ۸۵۲ واحدی قرار گرفت و با ثبت رشد حدود یک درصدی معاملات بهمن ماه را به پایان رساند. بر این اساس بازدهی این بازار از ابتدای سال تاکنون به ۹/ ۵ درصد رسید. فرابورس بهمن ماه میزبان تحولاتی همچون سومین عرضه اولیه به روش ثبت سفارش (بوک بیلدینگ)، پذیرهنویسی ۳ هزار میلیارد تومان اوراق بدهی در ۱۲ نماد معاملاتی، عرضه یکجای بیش از ۱۰ درصد از سهام غیرمدیریتی شرکت فروشگاههای زنجیرهای رفاه، افزوده شدن یک شرکت دیگر به گروه پیمانکاری صنعتی فرابورس ایران، گشایش نماد بهپاک در بازار دوم و انتقال نماد شرکت اعتباری ملل از بازار پایه به بازار دوم بود.
دنیای اقتصاد - فاطمه اسماعیلی: پرونده فرابورس ایران در دومین ماه از زمستان در شرایطی بسته شد که نماگر این بازار در آخرین روز کاری این ماه در سطح ۸/ ۸۵۲ واحدی قرار گرفت و با ثبت رشد حدود یک درصدی معاملات بهمن ماه را به پایان رساند. بر این اساس بازدهی این بازار از ابتدای سال تاکنون به ۹/ ۵ درصد رسید. فرابورس بهمن ماه میزبان تحولاتی همچون سومین عرضه اولیه به روش ثبت سفارش (بوک بیلدینگ)، پذیرهنویسی ۳ هزار میلیارد تومان اوراق بدهی در ۱۲ نماد معاملاتی، عرضه یکجای بیش از ۱۰ درصد از سهام غیرمدیریتی شرکت فروشگاههای زنجیرهای رفاه، افزوده شدن یک شرکت دیگر به گروه پیمانکاری صنعتی فرابورس ایران، گشایش نماد بهپاک در بازار دوم و انتقال نماد شرکت اعتباری ملل از بازار پایه به بازار دوم بود. علاوه بر این طی معاملات این ماه شاهد عرضه اولیه مرحله یازدهم اسناد خزانه اسلامی نیز بودیم. در مجموع تمامی این عوامل توانست فرابورس را در مدار مثبت قرار دهد که ماحصل آن همانطور که گفته شد ثبت بازدهی حدود یک درصدی در کارنامه بهمن ماه و ایستادن در سطح ۸/ ۸۵۲ واحدی بود.
مهمترین رویدادهای بهمن ماه فرابورس
«غگلپا» سومین عرضه اولیه به روش ثبت سفارش: پس از بروز مشکلاتی عمده در فرآیند عرضههای اولیه که همواره اعتراض سهامداران و کارگزاران چه به لحاظ فنی و چه به لحاظ عادلانه بودن را در پی داشت، در ماه گذشته فرابورس ایران میزبان یک عرضه دیگر با روش جدید ثبت سفارش (Book Building) بود. این اقدام که گامی مهم در جهت حرفهای کردن فرآیند عرضههای اولیه در بازار سرمایه ایران شمار میرود، در پنجمین روز بهمن ماه با کشف قیمت ۹۹۰۰ ریالی هر سهم شرکت پگاه گلپایگان ادامه پیدا کرد. به این ترتیب ۱۲ میلیون سهم «غگلپا» معادل ۱۰ درصد از سهام این شرکت وارد بازار دوم فرابورس شد و تا پایان بهمنماه بازدهی حدود ۴۷ درصدی را ازآن سهامداران خود کرد. سفارش خرید برای هر سهم پگاه گلپایگان در دامنه قیمتی ۹۰۰۰ تا ۹۹۰۰ ریال قرار داشت و در جریان این عرضه به ٧٨ هزار و ٦٠ شخص حقیقی و حقوقی سهام این شرکت تخصیص یافت. با وجود اینکه در جریان این عرضه، ١٢ میلیون سهم «غگلپا» عرضه شد، تقاضای دو برابری برای خرید سهام این شرکت به میزان ۲۳ میلیون تقاضا ثبت شد. همچنین حداکثر سهام قابل خریداری توسط هر شخص حقیقی و حقوقی نیز ۳۰۰ سهم در نظر گرفته شده بود که با توجه به افزایش تقاضا، بیشترین سهم تخصیص یافته به هر فرد تعداد ١٥٤ سهم بود.
پذیرهنویسی 3 هزار میلیارد تومان اوراق بدهی در 12 نماد معاملاتی: همچنین در این ماه بازار اوراق با درآمد ثابت فرابورس ایران شاهد انتشار ۳ هزار میلیارد تومان اوراق بدهی برای بازپرداخت بدهی دولت به وزارت آموزش و پرورش و بیمه سلامت بود. بر این اساس دوشنبه ۱۸ بهمن ماه، وزارت امور اقتصادی و دارایی بهمنظور پرداخت بدهی وزارت آموزش و پرورش، در بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس ایران در مجموع ۲ هزار میلیارد تومان اوراق اجاره با نرخ سود ۲۰ درصدی را منتشر و پذیرهنویسی کرد که موعد پرداخت سود آن هر ۶ ماه یک بار است. همزمان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز برای تسویه بخشی از بدهیهای سازمان بیمه سلامت ایران برای خرید نقدی دارو از سوی نهاد واسط و فروش اقساطی به بانی بهمنظور تامین وجوه، مبلغ یک هزار میلیارد تومان اوراق مرابحه با نرخ سود ۲۰ درصدی و مدت اعتبار ۴۸ ماه از طریق ۵ نماد معاملاتی مستقل منتشر و پذیرهنویسی کرد.
عرضه بلوک غیرمدیریتی شرکت فروشگاههای زنجیرهای رفاه: شنبه ۱۶ بهمنماه ۰۸/ ۱۰ درصد از سهام غیرمدیریتی شرکت فروشگاههای زنجیرهای رفاه (سهامی عام) معادل ۴۵ میلیون و ۴۴۳ هزار و ۸۱۰ سهم توسط بانک ملت درنماد «رفاه۴» با قیمت پایه هر سهم ۹۵۰ تومان از طریق بازار فرابورس ایران به صورت یکجا عرضه شد. این بلوک پس از رقابت ۴ روزه در نهایت به قیمت ۱۶۵۵ تومان (۷۴ درصد بیش از قیمت پایه) و به ارزش بیش از ۲/ ۷۵ میلیارد تومان توسط کارگزاری سیولکس کالا و بازرگانی سپهر نوید آفرین خریداری شده است.
بازار دوم فرابورس؛ میزبان دو شرکت جدید: از دیگر تحولات بهمن ماه فرابورس میتوان به انتقال نماد معاملاتی شرکت اعتباری ملل از بازار پایه به بازار دوم فرابورس ایران اشاره کرد. بر این اساس «وملل» روز یکشنبه ۲۴ بهمن ماه در بازار دوم فرابورس ایران گشایش یافت و ۱۳۰ تومان قیمت خورد. در جریان گشایش این نماد، ۱۰ میلیون و ۴۹۲ هزار سهم «وملل» با مشارکت قابل توجه معاملهگران حقیقی (مشارکت ۳/ ۷۲ درصدی در خرید و ۳/ ۵۲ درصدی در فروش سهام) مورد معامله قرار گرفت که ارزش آن بالغ بر ۱۳ میلیارد و ۶۴۱ میلیون ریال بود.شرکت صنعتی بهپاک نیز که پیش از این از بورس خارج شده بود، توانست در پی ارتقای عملکرد و تسویه بدهیهای معوق بانکی با ارائه صورتهای مالی شفاف و بدون هیچگونه ابهامی وارد بازار دوم فرابورس ایران شود. بر این اساس۱۷ بهمنماه نماد «بهپاک» در این بازار گشایش یافت و ۳۸۴ تومان قیمت خورد. در جریان این گشایش نزدیک به ۳ میلیون سهم بهپاک به ارزش بیش از ۱۱ میلیارد ریال در ۳۴۷ نوبت دادوستدی معامله شد که سهامداران حقیقی به ترتیب موفق به خرید ۹۸ درصد از سهام شده و ۴۹ درصد را نیز به فروش رساندند.
نخستین ایده بازار لوازم بهداشتی و آرایشی: یازدهمین روز بهمن ماه بازار دارایی فکری فرابورس شاهد برگزاری نخستین رویداد ملی ایده بازار لوازم بهداشتی و آرایشی با حمایت فرابورس ایران و با حضور داورانی از وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، استادان دانشگاههای امیرکبیر و شهید بهشتی، فرابورس ایران و همچنین سرمایهگذاران این حوزه بود. پس از فراخوان دانشگاه صنعتی امیرکبیر، ایدهپردازان از سراسر کشور ۶۰تا۷۰ ایده به دبیرخانه ارسال کردند و بعد از داوری علمی۲۰ طرح برگزیده و برای این ۲۰ ایده نیز به مدت یک ماه، کارگاه آموزشی برگزار شد تا ایدهپردازان بتوانند طرح توجیهی برای ایدههای خود آماده کنند. در این رویداد که دانشگاه صنعتی امیرکبیر میزبانی آن را برعهده داشت، از میان ۸ ایده که به مرحله پایانی راه یافتند، ۳ طرح با عنوانهای«Beauty mirror»، «مجموعه کرِمهای گیاهی» و «تولید نانو ماسک لیفتینگ صورت و بدن از جلبکهای دریایی خلیجفارس» به ترتیب رتبههای نخست تا سوم را کسب کردند. از دیگر تحولات بهمن ماه فرابورس نیز میتوان به افزوده شدن یک شرکت دیگر به گروه پیمانکاری صنعتی این بازار اشاره کرد. بر این اساس، شرکت سرمایهگذاری صنعت پتروشیمی ساختمان خلیجفارس که اول آذر در گروه پیمانکاری صنعتی، زیرگروه سایر فعالیتهای پیمانکاری پذیرش شده بود، بیستم بهمن ماه در بازار دوم فرابورس ایران درج شد. در عین حال بازار ابزارهای نوین مالی در روزهای میانی بهمن ماه شاهد یک عرضه اولیه نیز بود. به این ترتیب این بازار میزبان عرضه اولیه ۱۵ میلیون ورقه اسناد خزانه اسلامی مرحله یازدهم در نماد «اخزا۱۱» بود که با قیمت ۸۴ هزار و ۸۴۵ تومان وارد گردونه معاملات این بازار شد.
نگاهی به جزئیات بازار
در ۲۱ روز معاملاتی بهمن ماه بهطور میانگین روزانه تعداد ۲۱۳ میلیون ورقه به ارزش ۳۱۹ میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفت. بررسی نوسانهای شاخص فرابورس در این ماه حکایت از رشد ۴/ ۷ واحدی این نماگر دارد. آیفکس در این ماه افتوخیزهای بزرگی را تجربه کرد. بیشترین میزان رشد شاخص در این ماه صعود ۸/ ۸ واحدی شاخص در بیست و هفتمین روز بهمن ماه بود. ۱۶ بهمنماه، اما این بازار شاهد افت چشمگیری به میزان ۱۰ واحد بود. پس از آن نماگر این بازار حرکت در مسیر نزولی را ادامه داد و در ۲۴ بهمن به کف این ماه یعنی محدوده ۸۳۵ واحدی سقوط کرد. بیشترین مقدار شاخص نیز در روز پایانی معاملات این ماه رقم خورد تا آیفکس تا سطح ۸/ ۸۵۲ واحدی (بیشترین مقدار شاخص از ۱۳ دی ماه) پیشروی کند. در کنار رشد شاخص فرابورس در بهمن ماه، ارزش بازار نیز با رشد ۶/ ۶ درصدی (معادل ۶میلیارد و ۴۵۰ میلیون تومان) همراه شد و به حدود ۱۰۳ هزار میلیارد تومان رسید. همانطور که اشاره شد در ماه مذکور تعداد ۲۱۳ میلیون ورقه بهادار در ۷۳۴ هزار نوبت معاملاتی در تمامی بازارهای فرابورس مورد معامله قرار گرفت که ارزش این حجم از دادوستدها به ۳۱۹ میلیارد تومان رسید. به این ترتیب با ثبت این میزان معامله در بهمن شاهد رشد بیش از ۹۵ درصدی ارزش معاملات نسبت به دی ماه ۹۵ بودیم. این در حالی است که حجم معاملات در این بازه زمانی افت حدود ۲۱ درصدی را تجربه کرد. طی این ماه بازارهای اول، دوم و پایه (بازارهای خرد) بهترتیب معامله ۶۰۰، ۱۹۷۸ و ۷۷ میلیون سهم به ارزش ۱۰۴، ۱۰۳۱ و ۲۹۷ میلیارد تومان را تجربه کردند.
همچنین ماه گذشته در بازار ابزارهای نوین مالی تعداد ۲۰۲ میلیون ورقه بهادار به ارزش ۵ هزار و ۵۲ میلیارد تومان دادوستد شد که مرتبط با معاملات اوراق بدهی، صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله و اوراق تسهیلات مسکن بود. دادوستد ۴۸ میلیون ورقه اوراق بدهی به ارزش ۴ هزار و ۷۳۲ میلیارد تومان، ۱۵۲میلیون ورقه در ETFها (صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله) به ارزش ۲۱۴ میلیارد تومان و حدود یک میلیون و ۳۸۶ هزار ورقه تسهیلات مسکن به ارزش ۱۰۶ میلیارد تومان، نتیجه معاملات انجام شده در بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس در هفته معاملاتی منتهی به ۳۰ بهمن ماه بود.
بازار اوراق با درآمد ثابت فرابورس بهمن ماه نیز در مجموع میزبان حدود ۱۰ میلیون ورقه اسناد خزانه اسلامی به ارزش ۸۸۳ میلیون و ۱۱۴ هزار تومان در ۱۰ هزار و ۵۶۴ نوبت معاملاتی بود تا در نهایت این اوراق در محدوده قیمتی ۸۵ تا ۹۸ هزار تومان مورد دادوستد قرار گیرند. در عین حال بررسیهای «دنیای اقتصاد» نشان از افزایش متوسط نرخ سود موثر اوراق اسناد خزانه اسلامی در این ماه دارد. بر این اساس ماه گذشته متوسط نرخ سود موثر این اوراق با افزایش ۲ واحد درصدی همراه شد و به ۲۷ درصد رسید. اوراق تسهیلات مسکن اسفند ۹۳ (تسه۹۳۱۲) نیز در این ماه با رشد ماهانه ۲/ ۶ درصدی همراه شد. پس از رسیدن قیمت اوراق به کف ۶۹هزار تومانی در هفته سوم دی، از ابتدای بهمن با بازگشت تقاضا، بازار تسهیلات مسکن شاهد رشد ۱۱ درصدی این اوراق بود. در عین حال چشمانداز خروج تدریجی مسکن از رکود با روند متفاوت تعداد معاملات در زمستان سال جاری نسبت به سالهای گذشته (رشد بیش از ۴۰ درصدی معاملات دی نسبت به آذر) و تقویت احتمال تشدید نوسانات قیمت مسکن در میانمدت عامل حمایت اوراق تسهیلات مسکن هستند. به این ترتیب میانگین اوراق در بهمن ماه به سطح ۷۴هزار تومان رسید.
ارسال نظر