پیام تحرک بازیگردانان بورس

دنیای اقتصاد - زهرا رحیمی: شاخص کل بورس تهران معاملات آخرین روز از هفته جاری را با رشد اندک ۲۷ واحدی به پایان رساند. با قرار گرفتن نماگر بازار در سطح ۷۶ هزار و ۷۹۳ واحد بازدهی این بازار از ابتدای سال در همان سطح منفی ۳/ ۴ درصدی باقی ماند. نوسان‌های اندک شاخص در هفته جاری در حالی روی می‌دهد که رصد مشارکت دو دسته از معامله‌گران بازار سهام نشان می‌دهد که حقوقی‌ها طی معاملات این هفته در سمت خرید سهام فعالیت زیادی داشته‌اند.

بررسی آمار معاملات خرید و فروش بازیگران بازار سهام نشان می‌دهد که طی هفته جاری حدود ۶۰ میلیارد تومان از سبد سهام معامله‌گران حقیقی به سبد حقوقی‌ها منتقل شده است. این موضوع یعنی افزایش مشارکت معامله‌گران حقوقی همواره در روند نزولی قیمت‌ها قابل مشاهده است. دو دیدگاه در مورد افزایش فعالیت معامله‌گران حقوقی در سمت خرید سهام مطرح می‌شود: اول آنکه این معامله‌گران که عموما با مطالعه دقیق‌تر و با دید بلندمدت‌تری نسبت به معامله‌گران خرد در بازار فعالیت دارند، در شرایط فعلی نیز تحت تاثیر پیش‌بینی‌های مثبت از آینده در بازار سهام خریدار شده‌اند. به عبارت دیگر در این دیدگاه برخی کارشناسان معتقدند عامل ارزندگی قیمت سهام در شرایط کنونی موجب افزایش مشارکت معامله‌گران حقوقی در بازار سهام شده است. دیدگاه دوم نیز دلیل افزایش مشارکت این معامله‌گران در بازار سهام کشور را در راستای مشارکت‌های حمایت‌گرایانه این معامله‌گران از بورس تهران می‌داند. مشارکتی که در ماه‌های اخیر در مقاطع مختلفی آن را مشاهده کردیم. این معامله‌گران که عنوان حمایت‌کننده‌های بازار را یدک می‌کشند در چند مقطع زمانی در چند ماه گذشته با افزایش خرید خود، زمینه افزایش قیمت‌ها در بورس را فراهم می‌کردند. در ادامه اما با افزایش فروش افت قیمت‌ها را رقم می‌زدند.

در این گزارش چرایی افزایش فعالیت معامله‌گران حقوقی طی معاملات هفته جاری از منظر دو کارشناس بازار سهام با توجه به دو دیدگاه ذکر شده مورد بررسی قرار گرفته است. این کارشناسان در تحلیل افزایش فعالیت حقوقی‌ها در بورس تهران از دو منظر اتفاق نظر دارند. به اعتقاد این کارشناسان، برآیند شواهد و متغیر‌های اثر‌گذار بر وضعیت شرکت‌های گروه کالایی به ویژه در گروه فولادی و پتروشیمی از دید این معامله‌گران حقوقی پنهان نمانده است.در این باره پیش‌بینی می‌شود عمده این شرکت‌ها به واسطه رشد قیمت‌های جهانی و نرخ ارز گزارش‌های بودجه سال ۹۶ را بسیار متفاوت از سال‌های قبل ارائه دهند. این موضوع افزایش فعالیت معامله‌گران حقوقی در سمت خرید سهام کالایی را به دنبال داشته است.

افزایش خرید حقوقی‌ها از دیدگاه دو کارشناس

در این باره ولید هلالات، تحلیلگر بورس تهران در‌باره چرایی افزایش مشارکت حقوقی‌ها در بازار سهام گفت: تحلیل چرایی افزایش این دسته معامله‌گران با رقم کنونی خالص خرید این معامله‌گران (حدود ۶۰ میلیارد تومان) دشوار است. مشارکت این معامله‌گران در گروه‌های مختلفی به دلایل متفاوتی انجام شده است. وی افزود: به‌طور مثال افزایش مشارکت حقوقی‌ها در هفته جاری در گروه خودرویی تحت تاثیر بحث افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی‌ها صورت گرفت. به عبارتی بحث تجدید ارزیابی موجب شد، معامله‌گران حقوقی در زیرمجموعه گروه خودرو در سمت خرید فعالیت زیادی داشته باشند. در نمادهای بانکی به خصوص در بانک ملت نیز در دو روز گذشته، حقوقی‌ها فعالیت چشمگیری داشتند. هلالات به افزایش خرید حقوقی‌ها در گروه‌های کالایی اشاره کرد و افزود: در گروه‌های کالایی به نظر می‌رسد، این معامله‌گران با پیش‌بینی مثبت از گزارش‌های بودجه سال آینده تولید‌کننده‌های زیر مجموعه این گروه‌ها دست به خرید سهام زده‌اند.

محمد نوربخش، دیگر کارشناس بازار سهام نیز در این باره گفت: حقوقی‌ها همواره با هیجان کمتر و تحلیل‌های علمی‌تری در معاملات فعالیت می‌کنند. این معامله‌گران تحت تاثیر بهبود چشمگیر عوامل بنیادی عمده شرکت‌ها (به خصوص در شرکت‌های مرتبط با روند قیمت‌ها در بازارهای جهانی) که در شرایط کنونی بسیار متفاوت از سال‌های قبل را تجربه می‌کنند، در آستانه انتشار گزارش‌های پیش‌بینی سود شرکت‌ها در سال آینده فعالیت بالایی در سمت خرید سهام در بازار داشته‌اند.

وی ادامه داد: در گزارش‌های بودجه شرکت‌هایی همچون فولادی‌ها و فلزات پایه و همچنین گروهی از شرکت‌های پتروشیمی شرایط به شکلی است که انتظار می‌رود رونق بیش از پیش برای این شرکت‌ها شکل بگیرد. این تحلیلگر بازار سهام به تشریح این عوامل اثر‌گذار بر گزارش‌های بودجه ۹۶ این شرکت‌ها پرداخت و گفت: بخشی از دلایل این شرایط مناسب به روند قیمت‌ها در بازارهای جهانی بر‌می‌گردد. بخش دیگر نیز مربوط به افزایش نرخ ارز است.

این تحلیلگر بازار سهام به تشریح این عوامل اثر‌گذار بر گزارش‌های بودجه ۹۶ این شرکت‌ها پرداخت و گفت: بخشی از دلایل این شرایط مناسب به روند قیمت‌ها در بازارهای جهانی بر‌می‌گردد. بخش دیگر نیز مربوط به افزایش نرخ ارز است. در این باره پیش‌بینی می‌شود روند قیمت در بازارهای جهانی و همچنین نرخ دلار در مسیر صعودی حرکت کنند (در گزارش‌های فصلی این شرکت‌ها تحت تاثیر این دو عامل نیز شاهد برخی تعدیل‌های مثبت بودیم). وی تشریح کرد: در مجموع عمده متغیرهای اثرگذار بر بازار در یک روند رو به رشد قرار دارند و این عوامل نیز در نهایت موجب شده است حقوقی‌ها با در نظر گرفتن بهبود این متغیر‌ها در بازار سهام فعالیت کنند.

در بازار چه گذشت؟

در داد‌و‌ستدهای آخرین روز کاری هفته، شاخص کل برای سومین روز متوالی رشد کرد. در نتیجه داد‌و‌ستدهای روز چهارشنبه سهامداران بیش از ۷۳۹ میلیون برگه سهم و حق تقدم به ارزش ۲۶۶ میلیارد تومان در ۵۷ هزار نوبت معاملاتی دست به دست شد.از این میزان ۱۱۸ میلیارد تومان به معاملات خرد سهام اختصاص داشت. نماد تازه وارد «برکت» با معامله ۷ میلیارد تومانی بیشترین ارزش معاملات و «وتجارت» با معامله حدود ۵۰ میلیون سهمی بیشترین حجم معاملات را به خود اختصاص دادند.

نماد معاملاتی شرکت‌های ملی مس، فولاد مبارکه، سرمایه‌گذاری معادن و فلزات و سرمایه‌گذاری غدیر بیشترین تاثیر مثبت در محاسبه شاخص کل را داشتند. در مقابل نماد معاملاتی شرکت‌های ایران خودرو، صنایع پتروشیمی خلیج فارس و سایپا با بیشترین تاثیر منفی مانع رشد بیشتر این متغیر شدند.

در معاملات دیروز گروه‌های خودرو، فلزات اساسی و مواد دارویی با بیشترین حجم و ارزش معاملات در صدر برترین گروه‌های بازار قرار گرفتند. بیشترین رشد قیمت متعلق به نماد معاملاتی شرکت‌های لنت ترمز ایران، بین‌المللی محصولات پارس، نیرو ترانس، شیر پاستوریزه پگاه خراسان، سرمایه‌گذاری شاهد، کارتن ایران و لوله و ماشین‌سازی ایران بود. نماد معاملاتی شرکت‌های نیرو محرکه، ریخته‌گری تراکتورسازی ایران، سرامیک صنعتی اردکان، پتروشیمی فارابی، ایرکا پارت صنعت، آبسال و مس شهید باهنر با بیشترین کاهش قیمت مواجه شدند. سهامداران دیروز برای خرید اوراق مشارکت شهرداری سبزوار، واحدهای صندوق امین یکم، اوراق مشارکت کارکنان نفت، واحدهای صندوق پارند پایدار سپهر، کیان و اوراق صکوک مرابحه سایپا بیشترین تقاضاها را ثبت کردند. این در حالی بود که در سوی دیگر بازار سهامداران ایران خودرو دیزل، واحدهای صندوق پارند پایدار سپهر، صکوک بنا گستر کرانه، واحدهای صندوق امین یکم، کیان، اوراق مشارکت ملی نفت ایران و حق تقدم بانک انصار بیشترین عرضه‌ها و سنگین‌ترین صف‌های فروش را ثبت کردند.