دنیای اقتصاد-‌ همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته شاهد رشد شاخص با اتکا به رشد نمادهای بانکی بود. دیروز نمادهای بانکی پس از افت‌های شدید اخیر خود، بازگشت قیمتی را تجربه کردند و با صف‌های خرید مواجه شدند. نتیجه این امر رشد ۸۷واحدی شاخص کل بود. بیشترین سهم در این رشد را دو نماد معاملاتی بانک ملت و تجارت ایفا کردند. نماد معاملاتی شرکت‌های سایپا و خارک، دیگر نمادهایی بودند که تاثیر مثبت قابل ملاحظه‌ای بر شاخص داشتند. در این شرایط شاخص کل در پایان معاملات دیروز به ۷۶هزار و ۷۶۶واحد رسید. در بازار دیروز، در مهم‌ترین تحولات بیرون از بازار جلسه مطبوعاتی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار دارای اهمیت بود. در تحولات دیگر معاون وزیر اقتصاد با اشاره به شوک‌هایی که در بازار ارز طی دو ماه اخیر رخ داده است، از توقف موقتی اجرای پروژه یکسان‌سازی نرخ ارز خبر داد و گفت: تا پایان امسال، خبری از ارز تک‌نرخی نیست. سعید میرشجاعیان در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر گفت: دولت برای اجرای سیاست یکسان‌سازی نرخ ارز، پیش‌شرط‌هایی را در نظر گرفته بود که بر این اساس، اکنون برخی از این پیش‌نیازها، محقق نشده است. این موضوع دلایل داخلی و خارجی متفاوتی دارد.

دیروز همچنین رئیس اتاق بازرگانی تهران از موافقت با معافیت مالیاتی و عوارض سود تسعیر ارز حاصل از صادرات خبر داد. مسعود خوانساری در نشست هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران گفت: بخش خصوصی درحالی خرداد سال جاری ۱۰خواسته از دولت مطرح کرد که اکثر این موارد به نتیجه رسیده و اخیرا با معافیت مالیاتی و عوارض سود تسعیر ارز حاصل از صادرات موافقت شده است. در بازار دیروز از تحولات قابل توجه پایان رقابت ۴ روزه بر سر بلوک ۱۰درصدی فروشگاه رفاه بود. این بلوک سرانجام در قیمت یک هزار و ۶۵۵تومان از سوی یک خریدار حقوقی خریداری شد. گفته می‌شود مالک برند برنج محسن احتمالا خریدار این بلوک بوده است. در گروه لاستیک‌سازی یک عضو هیات مدیره انجمن صنفی صنعت تایر با اشاره به افزایش قیمت ۵۰ تا ۸۰ درصدی مواد اولیه طی سه ماه گذشته گفت: انجمن صنفی صنعت تایر از وزارت صنعت درخواست اتخاذ تعرفه ۴۰ درصدی برای واردات تایر را دارد.

عباس عباسی ابیانه با بیان اینکه نیاز سالانه کشور ۱۸ تا ۲۰ میلیون حلقه تایر سواری را در بر می‌گیرد، اظهار کرد: افزایش واردات تایر در سال ۹۳ موجب کاهش تولید واحدهای داخلی تولید تایر شد، اما با پیگیری‌های صورت گرفته در سال ۹۴ روند رو به رشد واردات متوقف شد.. وی در عین حال از روند افزایش واردات تایر طی دو ماه گذشته ابراز نگرانی کرد و افزود: واردات تایر طی ماه‌های آذر و دی معادل ۴۰درصد از کل واردات ماه‌های قبل از آن بوده است و این نگرانی بیشتر مربوط به واردات تایرهای رادیال سنگین است که حجم واردات رقمی معادل ۱۰۰هزار حلقه را در‌بر‌می‌گیرد. این در حالی است که مجموع واردات ماه‌های ماقبل ۲۵۰ هزار حلقه بوده است. در گروه فلزی پس از ۱۰ ماه کش و قوس سرانجام دولت با کاهش تعرفه واردات ورق‌های فولادی به دلیل ناتوانی تولیدکنندگان داخلی موافقت کرد.

در نامه‌ نعمت‌زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت به اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهوری در تاریخ ۲۸ آذر ۹۵ آمده است: به دلیل افزایش تقاضا و عدم امکان تامین کامل نیازمندی داخل در برخی محصولات فولادی از محل تولیدات داخلی و از طرف دیگر بهبود قیمت‌های جهانی در چندماه اخیر، درخواست‌هایی از سوی مصرف‌کنندگان مبنی بر ضرورت کاهش تعرفه‌ها یا تامین کسری برای واحدهای تولیدی با تعرفه کمتر واصل شده است که پس از بررسی‌های لازم و به منظور جلوگیری از افزایش قیمت‌های محصولات نهایی و نیز پرهیز از کاهش تولید محصولات پایین‌دستی، خواهشمند است تغییرات لازم برابر پیشنهاد با قید فوریت در هیات وزیران مطرح و نتیجه امر ابلاغ شود.

در پاسخ به این نامه میزان تعرفه واردات ۱۰ درصد کاهش داده شد. در گروه خودرویی جمشید ایمانی بعد از حدود ۱۱ ماه از هیات مدیره ایران خودرو استعفا کرد. ایمانی در نامه‌ای ضمن تشریح دلایل استعفای خود، نگرانی‌هایی از شرایط شرکت ابراز کرده است. در گروه شیمیایی شرکت صنایع شیمیایی اولین سود سال مالی آینده را با افزایش ۲۷۶ درصدی همراه کرد و با توقف نماد روبه‌رو‌ شد. «شسینا» با سرمایه بیش از ۳ میلیارد تومانی، سود هر سهم سال اسفند جاری را ۱۵۵ ریال پیش‌بینی کرده بود.این متغیر مهم برای سال مالی بعد با ۲۷۶ درصد افزایش، ۵۸۳ ریال اعلام کرده است. با این اوصاف باید منتظر توضیحات مدیران شرکت در روزهای آینده بود تا نماد آن که امروز بسته شده، باز شود.

در گروه برقی، مسوولان تولید نیروی جنوب غرب صبا آخرین وضعیت مالی و عملیاتی را اعلام کردند اما زمان عرضه اولیه این شرکت ۲۷۰ میلیارد تومانی وابسته به بنیاد در شرایط کنونی «نامعلوم و احتمالا» یکی دو هفته آینده خواهد بود. درحالی شرکت تولید نیروی جنوب غرب صبا، ۲۲ اسفند سال گذشته در بازار دوم معاملات فرابورس درج نماد شده و در نوبت عرضه اولیه ایستاده است. دیروز مدیران این شرکت وابسته به بنیاد مستضعفان، آخرین وضعیت مالی و عملیاتی را اعلام کردند. فعلا زمانی برای عرضه اولیه ۱۰ درصدی «بصبا» تعیین نشده اما احتمال دارد این رویداد هفته آینده از سوی کارگزاری بورس بهگزین انجام شود. در مجموع بازار دیروز بازاری مثبت بود که در آن ارزش معاملات ( با احتساب معاملات بلوکی و اوراق مشارکت) در بورس به ۱۷۴میلیارد تومان و در فرابورس به ۵۰۵میلیارد تومان بالغ شد.