در جریان معاملات دیروز رخ داد
بیشترین افت آیفکس در یک ماه گذشته
دنیای اقتصاد: نماگر فرابورس ایران روز گذشته با افت قابل توجه ۱۰ واحدی همراه شد و بیشترین میزان افت روزانه از یک ماه اخیر (۱۲ دی ماه) را تجربه کرد. بر این اساس با احتساب افت دیروز آیفکس، بازدهی این بازار از ابتدای سال تاکنون به ۲/ ۴ درصد رسید. دیروز نماد معاملاتی شرکتهای پتروشیمی مارون، پالایش نفت لاوان و شرکت آهن و فولاد ارفع بیشترین تاثیر منفی بر آیفکس را داشتند اما در مقابل معاملات مثبت در نماد معاملاتی شرکتهای پالایش نفت شیراز و تولید نیروی برق دماوند مانع از ریزش بیشتر شاخص این بازار شد.
دنیای اقتصاد: نماگر فرابورس ایران روز گذشته با افت قابل توجه ۱۰ واحدی همراه شد و بیشترین میزان افت روزانه از یک ماه اخیر (۱۲ دی ماه) را تجربه کرد. بر این اساس با احتساب افت دیروز آیفکس، بازدهی این بازار از ابتدای سال تاکنون به ۲/ ۴ درصد رسید. دیروز نماد معاملاتی شرکتهای پتروشیمی مارون، پالایش نفت لاوان و شرکت آهن و فولاد ارفع بیشترین تاثیر منفی بر آیفکس را داشتند اما در مقابل معاملات مثبت در نماد معاملاتی شرکتهای پالایش نفت شیراز و تولید نیروی برق دماوند مانع از ریزش بیشتر شاخص این بازار شد. در نهایت نیز شاخص کل فرابورس با افت ۲/ ۱ درصدی نسبت به روز چهارشنبه تا سطح ۵/ ۸۳۹ واحدی عقبنشینی کرد.
تداوم رصد تازهواردهای فرابورسی
همچنان بازار سهام شاهد توجه سهامداران به نمادهای تازهوارد است. به این ترتیب نماد تازه وارد «غگلپا» در هشتمین روز معاملاتی خود با صف خرید یک میلیون دنبال شد. این نماد که در این بازه زمانی، بازدهی حدود ۴۱درصدی نصیب سهامداران خود کرده است، دیروز نیز بیشترین میزان رشد قیمت در بازارهای پنجگانه فرابورس را تجربه کرد.نماد معاملاتی شرکت پاکدیس دیروز با وجود افت ۸/ ۲درصدی قیمت، در میان پرببیندهترینهای روز شنبه فرابورس قرار داشت. «غدیس» در حال حاضر ۱۹ روز از حضورش در تابلوی معاملاتی فرابوس ایران میگذرد. قیمت این نماد در این مدت رشد حدود ۷۸ درصدی را تجربه کرده و تنها ۳ روز منفی در کارنامه معاملاتی خود دارد.
فشار «مارون» با وجود معاملات کم حجم
همانطور که گفته شد نماد معاملاتی شرکت پتروشیمی مارون روز گذشته با فشار حدود ۶ واحدی بر آیفکس مهمترین نقش در افت این نماگر را بر عهده داشت. این در حالی است که «مارون» همانند روزهای ماقبل معاملات کم رمقی را تجربه میکرد. بر این اساس معاملهگران سهام بزرگترین شرکت فرابورس (بزرگترین شرکت از منظر ارزش بازار) دیروز سهامداران حقیقی با دادوستد تنها ۷ هزار و ۵۳۲ سهمی «مارون» به ارزش ۲۴ میلیون تومان شاهد افت ۸/ ۲ درصدی قیمت این سهم بودند.
تعدیل منفی سنگین در یک نماد دارویی
از دیگر تحولات شرکتهای فرابورسی تعدیل منفی سنگین در شرکت تولید مواد اولیه دارویی البرز بالک بود. بر این اساس «دبالک» که بیش از یک ماه با توقف نماد معاملاتی خود روبهرو است، در بودجه ۹ ماهه معادل ۶۷ درصد تعدیل منفی در پیشبینی سود هر سهم اعمال کرد و به ازای هر سهم رقم ۲۵۱ ریال سود پیش بینی شد که ۶۷ درصد از سود ۷۷۰ ریالی بودجه قبلی کمتر است. از دلایل تعدیل منفی سنگین شرکت میتوان به افت شدید فروش از ۷/ ۹۶ میلیارد تومان به ۵۵ میلیارد تومان و رشد ۲۷۳ درصدی هزینههای عملیاتی اشاره کرد. از طرفی در بازه زمانی مذکور این شرکت دارویی به ازای هر سهم سود ۲۴۵ ریالی با پوشش بالای ۹۸ درصدی محقق کرده است.
توقف تولید «خراسان» با قطع گاز
شرکت پتروشیمی خراسان نیز که دیروز افت ۴/ ۱ درصدی را تجربه کرد روز گذشته با انتشار گزارشی در سامانه کدال خبر از قطعی گاز این شرکت به دلیل برودت هوا، یخبندان و افت شدید گاز داد. بر این اساس واحدهای تولیدی این شرکت پتروشیمی از سرویس خارج شد. مدیر روابط عمومی این شرکت در گفتوگو با «ایسنا» قطعی گاز و توقف فعالیتهای «خراسان» را از عوامل افزایش استهلاک این مجتمع عنوان کرد و گفت: میزان استهلاک دستگاههای این مجتمع زمانی که بهصورت مداوم در حال کار کردن هستند بسیار کمتر از زمانی است که بهصورت مداوم از چرخه تولید، خارج و دوباره وارد مدار میشود. از سوی دیگر قطع گاز این مجتمع چیزی جز کاهش تولید محصولات صادرات محور را به ارمغان نخواهد آورد. به گفته حسین صفاری ۵۰ درصد از محصولات تولیدی این مجتمع پتروشیمی صادراتمحور است و این در حالی است که در ابتدای سال جاری نیز «خراسان» به دلیل اورهال حدود یک ماه از چرخه تولید خارج شد که این امر تاثیر چشمگیری در کاهش صادرات آن گذاشت.
تداوم مسیر نزولی «شتوکا»
«شتوکا» از نمادهای گروه توکا روز گذشته به مسیر نزولی اخیر خود ادامه داد و بیشترین کاهش قیمت را در کارنامه فرابورس ثبت کرد. از ۲۲ دی ماه سال جاری و پس از انتشار شایعاتی درخصوص مذاکرات با یک شرکت خارجی برای فروش سهام «شتوکا»، قیمت این سهم روند صعودی به خود گرفت و تنها در ۱۴ روز معاملاتی رشد ۹۳ درصدی را تجربه کرده بود. این روند پس از انتشار نامه شفافسازی شرکت سرمایهگذاری توکا فولاد بهعنوان یکی از سهامداران اصلی این شرکت و تکذیب نهایی شدن فروش سهام توکا رنگ متوقف شد و در مسیری نزولی قرار گرفت. این موضوع که نشان میدهد رشد یک شرکت بدون توجه به مسائل بنیادی و با صرف اتکا به شایعات مدت زیادی تداوم نخواهد یافت. بر این اساس «شتوکا» روز گذشته با صف فروش یک میلیون و ۸۰۰هزار سهمی مواجه شد و افت حدود ۵ درصدی را تجربه کرد.
فرابورس از دریچه آمار
دیروز سهامداران (با احتساب معاملات بلوکی و اوراق مشارکت) شاهد نقل و انتقال حدود ۲۴۲ میلیون و ۶۰۰ هزار ورقه بهادار در ۵۸ هزار و ۶۵۴ نوبت معاملاتی در بازارهای پنج گانه فرابورس بودند که ارزش این معاملات بالغ بر ۱۵۳ میلیارد تومان بود. عنوان بیشترین افزایش قیمت در این روز نیز به ترتیب به نام نماد شرکتهای شیر پاستوریزه پگاه گلپایگان، پالایش نفت شیراز، کی بیسی و سرمایهگذاری مسکن الوند ثبت شد. در مقابل نماد معاملاتی شرکتهای توکارنگ فولاد، آتیه داده پرداز، تولیدی و خدمات صنایع نسوز توکا و سرمایهگذاری تدبیرگران فارس و خوزستان بیشترین کاهش قیمت این روز را به خود دیدند.
در بازار اوراق با درآمد ثابت فرابورس بیش از ۹۶۰ هزار ورقه به ارزش بیش از ۹۳ میلیارد تومان در ۸۷۴ نوبت معاملاتی مورد دادوستد قرار گرفت. بالاترین حجم و ارزش معاملات بازار اوراق با درآمد ثابت به معاملات مرحله نهم اسناد خزانه اسلامی با دادوستد ۲۲۲ میلیون سهمی به ارزش ۱۹ میلیارد تومان تعلق گرفت. دیروز همچنین شاهد معامله ۶۴۴ هزار و ۳۷۲ ورقه اسناد خزانه اسلامی در ۵۷۲ نوبت معاملاتی به ارزش حدود ۵۷ میلیارد تومان بودیم تا این اوراق در محدوده قیمتی ۸۵ تا ۹۷ هزار تومان مورد دادوستد قرار گیرند. بیشترین افزایش قیمت این اسناد نیز با رشد ۵۶/ ۰ درصدی در اختیار نماد «اخزا۱۱» قرار گرفت. در عین حال بررسیهای «دنیای اقتصاد» نشان از افزایش نرخ سود موثر اوراق اسناد خزانه اسلامی دارد. بر این اساس روز گذشته متوسط نرخ سود موثر اسناد خزانه اسلامی با افزایش ۰۵/ ۰ واحد درصدی، به ۹/ ۲۶ درصد رسید. همچنین متوسط این نرخ در مقایسه با میانگین این نرخ در هفته گذشته حدود ۴/ ۰ واحد درصد افزایش و نسبت به میانگین ماه گذشته افزایش ۵/ ۲ واحد درصدی را تجربه کرده است.
در بازار اوراق تسهیلات مسکن نیز روز گذشته شاهد معامله بیش از ۷۷ هزار ورقه تسهیلات مسکن به ارزش ۶ میلیارد تومان در بازار ابزارهای نوین مالی بود. همچنین دیروز اوراق تسهیلات مسکن اسفند۹۳ (تسه۹۳۱۲) با رشد ۴/ ۰ درصدی، به بالاترین سطح از اول آذر رسیدند. چشمانداز خروج تدریجی مسکن از رکود در کنار احتمال تشدید نوسانات قیمت مسکن در میانمدت عامل حمایت از قیمت «تسه»ها است. «تسهها» روز گذشته در بازه ۷۶ تا ۷۷ هزار ریالی نوسان کردند. بر این اساس با توجه به رابطه مستقیم قیمت و نرخ سود اوراق، در شرایط کنونی نرخ سود واقعی «تسه»ها در سطح ۹/ ۲۱ درصد قرار گرفته است. بررسیها نشان میدهد زوجهای تهرانی برای دریافت وام ۱۰۰ میلیون تومانی مسکن با توجه به متوسط قیمت اوراق تسهیلات مسکن، باید ۱۵ میلیون و ۴۱۴ هزار تومان هزینه کنند.
ارسال نظر