روز گذشته ۱۶ نماد بورسی به معاملات بازگشتند
ترافیک بازگشایی در بورس
دنیای اقتصاد: شاخص کل بورس تهران روز گذشته با رشد اندک ۴۵ واحدی مواجه شد. در حالیکه شاخص کل رشد کمتر از ۱/ ۰ درصدی را تجربه کرد، شاخص کل هموزن با رشد ۴/ ۰ درصدی معاملات خود را به پایان رساند. دیروز شاهد بازگشایی تعداد قابل توجهی از نمادهای بورسی و فرابورسی بودیم. در این میان جهش قیمتی نمادهای کوچکتر مانند «قنیشا» و همچنین «وبیمه» در پیشی گرفتن شاخص کل هموزن از شاخص کل موثر بود. نمادهای شرکتهای بزرگتر مانند ملی مس ایران نیز در موج بازگشاییهای دیروز به بازار بازگشت.
دنیای اقتصاد: شاخص کل بورس تهران روز گذشته با رشد اندک ۴۵ واحدی مواجه شد. در حالیکه شاخص کل رشد کمتر از ۱/ ۰ درصدی را تجربه کرد، شاخص کل هموزن با رشد ۴/ ۰ درصدی معاملات خود را به پایان رساند. دیروز شاهد بازگشایی تعداد قابل توجهی از نمادهای بورسی و فرابورسی بودیم. در این میان جهش قیمتی نمادهای کوچکتر مانند «قنیشا» و همچنین «وبیمه» در پیشی گرفتن شاخص کل هموزن از شاخص کل موثر بود. نمادهای شرکتهای بزرگتر مانند ملی مس ایران نیز در موج بازگشاییهای دیروز به بازار بازگشت. این نماد با اثر ۵۷ واحدی، بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص کل داشت. برخی از نمادهایی که از سوی ناظر بازار نیز به منظور کشف قیمت در حالت مجاز و محفوظ قرار گرفته بودند با توجه به اختلاف قیمت عرضه و تقاضا، کشف قیمت نشد و بازگشت به بازار این نمادها به معاملات امروز موکول شد. در مجموع ۱۶ نماد بورسی در معاملات دیروز به بازار بازگشتند.
ذرهبین روی بازگشاییها
در معاملات دیروز تعداد زیادی از نمادهایی که عمدتا به دلیل برگزاری مجمع عمومی سالانه یا به تعدیل پیشبینی درآمد سهم متوقف شده بودند، به بازار بازگشتند. در این میان پیام ناظر برای بازگشایی ۱۶ نماد بورسی از میانه معاملات دیروز روی «کدال» نشست. در این میان نمادهای معاملاتی شرکتهای ملی صنایع مس ایران، کارت اعتباری ایران کیش، پتروشیمی فناوران، سیمان غرب، سیمان خزر، الکتریک خودرو شرق، تراکتورسازی ایران و سیمان بجنورد پس از شفافسازی درخصوص تعدیل پیشبینی درآمد هر سهم به بازار بازگشتند.
«فملی» با رشد نرخ جهانی و همچنین انعکاس نرخهای بالای دلار در فصل پاییز سود هر سهم خود را با رشد ۶۰ درصدی به بازار ارائه داد. جهش سودآوری این شرکت گرچه استقبال فعالان از این نماد را به دنبال داشت، اما عرضهها مانع از ادامه رشد قیمتی این نماد شد. «فملی» که در لحظات ابتدایی بازگشایی در قیمتهای بیش از ۲۰۰ تومان معامله میشد با فشار موجود در پایان معاملات در ۱۹۹ تومان متوقف شد. این فشار فروش به خصوص از سوی حقوقیها کاملا محسوس بود (۷۵ درصد از حجم فروش در اختیار این گروه بود). پیش از این نیز با جهش قیمت مس و همچنین اوجگیری نرخ دلار در بازار داخل، «فملی» در کانون توجه بازار قرار گرفته بود. با این حال رشدهای این سهم در کانال ۲۰۰تومان ناکام ماند و فشار فروش باعث شد که این سهم نزول کند. گرچه تحلیل این سهم از نظر تحلیلگران بنیادی چندان مشکل نیست و با توجه به متغیرهای سودآوری امکان برآورد نسبتا دقیقی از سود خالص این شرکت میسر است، اما «فملی» از جمله نمادهای فعال در بورس تهران است که از ارائه گزارشهای ماهانه خودداری میکند.
شرکت کارت اعتباری ایران کیش نیز با تعدیل مثبت ۱۶ درصدی در پیشبینی بر اساس عملکرد ۹ماهه در ابتدای هفته جاری متوقف شده بود. این نماد در معاملات دیروز کشف قیمت نشد. سود ناخالص این شرکت حدود ۹ میلیارد تومان رشد داشته است. کاهش بهای تمامشده و همچنین افزایش درآمدهای کارمزد تراکنش عاملی برای رشد سود ناخالص شرکت بوده است. در این میان شاهد افزایش ۴ واحد درصدی سود ناخالص نسبت به پیشبینی ۹ماه هستیم. نکته قابل توجه ریزش ۱۱ میلیارد تومانی هزینههای عمومی و اداری این شرکت است. عمده دلیل این موضوع از سوی شرکت کاهش هزینههای پرسنلی عنوان شده است. «رکیش» در سال گذشته ۲۵ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان هزینههای عمومی شناسایی کرد. اولین پیشبینی این شرکت با جهش قابل توجه ۴۰ درصدی در این بخش به بازار ارائه شد. در شرایط کنونی شاهد متعادل شدن این سرفصل از هزینههای صورتهای مالی هستیم. در نقطه مقابل هزینهای متفرقه از سطح ۳۰۰ میلیون تومان در پیشبینی براساس عملکرد ۶ماهه به بیش از ۷ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان در پیشبینی کنونی تغییر یافته است.
پتروشیمی فناوران از دیگر نمادهایی بود که با وجود دستور ناظر برای بازگشایی، در مرحله کشف قیمت ماند. متانول و اسیداستیک بیشترین سهم از درآمدهای این شرکت را به خود اختصاص میدهند. این شرکت در ۹ ماه نخست سال مالی ۷۰ درصد از پیشبینی سود خود را پوشش داده است. در این میان پیشبینی نرخ ۳۳۰ دلاری برای سهماه پایانی سال و همچنین نرخ ۳۸۵۰ تومانی برای این دوره باعثشده این شرکت نیز سود هر سهم خود را نسبت به پیشبینی قبلی ۴۵ درصد رشد دهد. متانول از اواخر تابستان مسیر صعودی را در پیش گرفت. جهشهای متوالی قیمت زغال سنگ در بازار جهانی بهعنوان ماده اولیه برخی از شرکتهای پتروشیمی به خصوص در چین و همچنین افزایش تقاضای متانول بهعنوان خوراک واحدهای الفینی عاملی برای حمایت از قیمت متانول در بازار جهانی بود. در شرایط کنونی قیمت زغال سنگ در بازار جهانی در ماههای اخیر مسیر نزولی را در پیش گرفته است. بر این اساس زغال سنگ از اوج خود در نوامبر افت بیش از ۲۰ درصدی را تجربه کرده است. این موضوع میتواند بر قیمت محصولات حاصل از زغال سنگ فشار وارد کند. «سغرب»، «سخزر»، «تایرا» و «سبجنو» به ترتیب با تعدیل مثبت ۷۳ درصد، ۸۱ درصد، ۱۹ درصد و ۲۰ درصدی در پیشبینی بر اساس عملکرد ۹ماهه مواجه شدند. از سوی دیگر «خشرق» با افت ۹۰درصدی پیشبینی درآمد هر سهم برای سال مالی جاری مواجه شد. سهام شرکتها مانند هلدینگ داروپخش، نفت و گاز پارسیان، صنعت بیمه، توسعه شهری توس گستر، عمران و توسعه فارس، گلوکزان، قند نیشابور و همچنین سرمایهگذاری ساختمان ایران نیز پس از برگزاری مجامع اجازه بازگشت به بازار را دریافت کردند.
خودروییها روی سطوح روانی
قیمت سهام شرکتهای خودرویی در روزهای اخیر با فضای منفی حاکم بر معاملات این گروه روند نزولی را در پیش گرفتهاند. در اینخصوص تعدیل مثبت سنگین ایرانخودرو نیز نتوانست به رشد این نماد در نزدیکی سطح روانی ۳۰۰ تومانی کمک کند. در نتیجه از ابتدای هفته شاهد افت آرام این نماد در بازار هستیم. بیتوجهی به تعدیل مثبت «خودرو» را میتوان در هیجانات یک سال قبل بازار جستوجو کرد. در آن دوره این سهم با هیجان فعالان بازار در سمت خرید رشدهای مداومی را به ثبت میرساند. قیمت سهام ایرانخودرو در ۴ بهمن سال ۹۴ معادل ۲۲۶ تومان بود؛ این قیمت پس از رشد بیوقفه بیش از ۵۰ درصدی در معاملات این سهم ثبت شد. در ادامه قیمت این سهم تا نزدیکی ۴۸۰ تومان نیز صعود کرد. عمده این رشدها از هیجان معاملاتی حاکم بر این گروه ناشی شده بود، در این میان برخی از کارشناسان نیز در جو صعودهای مداوم سهام خودرویی، این رشد را به بهبود سودآوری آینده این سهم نسبت میدادند.
در شرایط کنونی که یک سال از دوره رشدهای پرشتاب گروه خودرویی میگذرد گرچه برخی از شرکتها با بهبود صورتهای مالی مواجه شدهاند، اما این اصلاح صورتهای مالی با انتظاراتی که برای این شرکتها وجود داشت چندان همخوانی ندارد. از ابتدای سال هیجانات گروه خودرویی به تدریج تخلیه شد و با وجود نوسانات بسیار در این مسیر شاهد نزول دستهجمعی این نمادها بودیم. شاخص گروه خودرو از اوج خود در ابتدای سال افت نزدیک به ۳۸ درصدی را تجربه کرده است. در این میان عده زیادی با قرار گرفتن در هیجان این گروهها متضرر شدند. در این شرایط ریسک ورود هیجانی به نمادهای خودرویی بسیار بالاتر از سال گذشته است.
گرچه عملیات شرکتهای خودرویی نسبت به گذشته بهبود چشمگیری داشته است اما هزینههای بالای مالی و احتمالا لزوم ادامه این هزینهها به منظور تامین نقدینگی در گردش عملیاتی شرکت باعث شده که بخش زیادی از سود عملیاتی شرکتها از بین برود. در این میان «خساپا» همچنان به پوشش درآمدهای غیرعملیاتی که دو ماه تا پایان سال مانده خبری از تحقق آنها نیست، امیدوار است. خودرو نیز که با تمامی قوا به دنبال تقویت سودهای عملیاتی خود است با این حال هزینههای بالا مانع جلوه سود عملیاتی در صورتهای مالی این شرکت شده است. در این شرایط «خودرو» که با حمایت حقوقیها در ابتدای هفته جاری به سطح ۳۰۰ تومان نزدیک شده بود، با فشار فروش از این سطح فاصله گرفت. «خساپا» نیز با نزدیک شدن به سطح روانی ۱۰۰ تومان، کمنوسان معامله میشود.
صف خرید «مرقام»!
شاخص کل بورس تهران با رشد اندک در سطح ۷۹ هزار و ۲۶۳ واحد متوقف شد. روز گذشته ۷۴۳ میلیون سهم به ارزش ۹۵ میلیارد تومان میان فعالان بازار دست به دست شد که در مقایسه با روز گذشته شاهد افت ۱۰ درصدی ارزش در مقابل رشد ۱۰ درصدی حجم معاملات هستیم. «خودرو»، «بترانس»، «شبندر»، «فارس» و «شپنا» بیشترین اثر منفی را بر شاخص کل گذاشتند. «وبیمه» و «قنیشا» از نمادهایی که دیروز به معاملات بازگشتند به ترتیب با رشد نزدیک به ۱۰ و ۴/ ۶ درصدی بیشترین رشد قیمتی را به ثبت رساندند. از سوی دیگر «رتکو»، «غمهرا» بیشترین افت قیمت را به ثبت رساندند. «مرقام» بیشترین ارزش معاملات را در اختیار داشت.
بهنظر میرسد همچنان هیاهوی طرح صندوقهای فروشگاهی در این سهم زنده است. از ابتدای تابستان این نماد در پی شایعاتی مبنی بر امکان ورود به بازار تامین صندوقهای فروشگاهی (در ادامه جهشهای «آکنتور») مسیر صعودی را در پیش گرفت. در این میان برملا شدن اتفاقات ناخوشایند کنتورسازی ایران و تعلیق این طرح از سوی اتاق اصناف باعث شد که این سهم پس از بازگشایی افت شدیدی را تجربه کند. با این حال با برخورد به سطح ۴۰۰ تومانی بار دیگر شاهد رشدهای افسارگسیختهای در این نماد هستیم. در این میان عرضههای چندینباره صف خرید در معاملات دیروز نیز نتوانست در مقابل تقاضای موجود مقابله کند و این نماد معاملات دیروز را با صف خرید به پایان رساند. قابلتوجه است که این نماد به دنبال اطلاعات نادرستی که از شرکت کنتورسازی ایران منتشر شده بود در حال رشد است و برخی از خریداران نسبت به کسب سودهای نجومی که «آکنتور» پیشبینی کرد، امیدوار هستند، در حالیکه صورتهای مالی کنتورسازی ایران هیچگونه اعتباری ندارد و حتی تایید حسابرس که با اجازه سازمان روی «کدال» قرار گرفته بود نیز مردود اعلام شده است.
ارسال نظر