پشت صحنه گزارش‌های فصلی سیمانی‌ها

دنیای اقتصاد - زهرا رحیمی: گروه سیمانی بازار سهام از سال ۹۲ همزمان با رکود بخش مسکن در داخل کشور و همچنین از دست رفتن بازار صادراتی عراق به دلیل درگیری‌های داخلی آن کشور دچار رکود چشمگیری شد. وضعیت سودآوری شرکت‌های سیمانی فعال در بورس اوراق بهادار تهران تحت تاثیر این موضوعات قرار گرفتند و بر همین اساس قیمت سهام سیمانی نیز عمدتا در یک روند نزولی قرار گرفتند.

اغلب فعالان بازار سهام نیز از آغاز مشکلات صنعت سیمان، سرریز شدن تولید سیمان و مازاد عرضه این کالا را (به دلیل رکود بخش مسکن و کاهش صادرات) اساسی‌ترین مشکل گروه خاکستری عنوان می‌کردند. مشکلات صنعت سیمان در مقاطعی چندان شدید شد که کارخانه‌های تولید سیمان در یک رقابت منفی به اعمال تخفیف‌های چشمگیری اقدام کردند. انعکاس این وضعیت در صورت مالی اکثر شرکت‌های سیمانی مشاهده شد. انجمن تولید این محصول در مقاطع مختلفی در سه سال گذشته تلاش‌هایی در راستای افزایش نرخ این محصول و همچنین حذف تخفیفات انجام داد. قیمت سهام این شرکت‌ها نیز بعضا تحت تاثیر این اخبار در مقاطع بسیار کوتاه‌مدت رو به افزایش می‌گذاشت اما در ادامه دوباره توان صعود را از دست می‌داد. این عوامل در کنار یکدیگر شرایطی را فراهم آوردند که این نمادها برای مدت طولانی از چشم بازار دور بمانند. با این حال افزایش نرخ این محصولات از مرداد ماه به‌صورت جدی‌تر دنبال شد و قیمت سهام سیمانی نیز در دوران رونق عمومی بازار سهام رشدهایی را تجربه کردند. در دو روز گذشته شاهد انتشار گزارش‌های ۹ ماه شرکت‌های سیمانی در بازار سهام بودیم. گزارش‌هایی که بسیار بالاتر از حد انتظار فعالان تالار شیشه‌ای بودند. امری که سبب شد سهام این شرکت‌ها نیز با اقبال مواجه شوند و رشد قیمتی را تجربه کنند. «دنیای اقتصاد» در این گزارش ضمن اشاره به چند گزارش مناسب سیمانی به تحلیل چرایی ایجاد این تغییر مثبت پیرامون شرکت‌های سیمانی پرداخته است.

گزارش‌های مناسب سیمانی‌ها

در ترافیک گزارش‌های ۹ ماهه شرکت‌ها در روزهای اخیر، روز سه‌شنبه گزارش‌های فصل سوم چند شرکت سیمانی خودنمایی کرد. شرکت سیمان ارومیه (ساروم) در ۹ ماه ابتدای سال ۱۲۶‌درصد مبلغ پیش‌بینی شده خود در گزارش قبلی را محقق کرد. این شرکت با سرمایه ۴۰۰ میلیارد ریالی در ۹ ماه موفق به پوشش ۴۹۵ ریالی شده است (سود پیش‌بینی شده این شرکت در گزارش پیشین این شرکت ۳۹۴ ریال بوده است). پوشش ۱۲۶ درصدی سود هر سهم این شرکت هرچند احتمال انجام یک تعدیل مثبت را پیش روی سرمایه‌گذاران قرار داد با این حال روز سه‌شنبه، شرکت سود به ازای هر سهم خود را برای سال جاری بدون تغییر همان رقم ۳۹۴ ریالی اعلام کرد. دیگر شرکت سیمانی بورس تهران یعنی سیمان فارس (سفار)، سود هر سهم خود را با تعدیل مثبت ۲۳ درصدی، ۳۵۸ ریال اعلام کرد. سود اعلامی این شرکت در گزارش قبلی ۲۹۰ ریال بوده است. این شرکت همچنین توانسته ۳۲۷ ریال سود به ازای هر سهم را در ۹ ماه ابتدای سال محقق کند که حدود ۹۱ درصد سود پیش‌بینی‌شده فعلی این شرکت است. سیمان شاهرود دیگر نماد سیمانی فعال در بورس تهران نیز روز دوشنبه گزارش پیش‌بینی سود هر سهم بر اساس عملکرد ۹ ماهه خود را منتشر کرد.این شرکت سود هر سهم خود برای سال مالی را همان ۵۶ ریال قبلی اعلام کرده است.این شرکت در ۹ ماه ابتدای سال ۲۰۹ ریال به ازای هر سهم محقق کرده که معادل ۲۷۳ درصد سود پیش‌بینی‌شده شرکت است.

شرکت سیمان بجنورد نیز روز دوشنبه گزارش پیش‌بینی سود هر سهم خود را بر اساس عملکرد ۹ ماهه منتشر کرد. سود هر سهم این شرکت با افزایش ۲۰ درصدی از ۲۱۰ ریال به ۲۵۳ ریال منتشر شده است.شرکت در ۹ ماه ابتدای سال، ۹۵ درصد سود پیش‌بینی شده خود را محقق کرده است که عملکرد مناسبی ارزیابی می‌شود. شرکت سیمان‌خوزستان نیز در گزارش پیش‌بینی سود بر اساس عملکرد ۹ ماهه خود، ۶۳ درصد از سود پیش‌بینی شده خود را محقق کرده است.

تحلیل یک کارشناس از گزارش‌های سیمانی

در مجموع این گزارش‌ها منجر به ایجاد یک فضای مثبت پیرامون شرکت‌های سیمانی فعال در بورس تهران شد. بر همین اساس در دو روز پایانی هفته جاری شاهد ایجاد تقاضا در سهام سیمانی و به تبع آن رشد قیمت آنها بودیم. این رشد قیمت در شرایطی صورت گرفت که یکی از کارشناسان بازار سهام ادامه رشد قیمت این نمادها را دور از انتظار عنوان می‌کند.

محمد گرجی‌آرای در تحلیل گزارش‌های مالی شرکت‌های سیمانی گفت: شرکت‌های سیمانی مذکور صرفا تحت تاثیر افزایش نرخ فروش محصولات خود توانسته‌اند از سود پیش‌بینی شده در گزارش‌های قبلی خود جلو بزنند. افزایش نرخ فروش این محصول در صورت‌های مالی شرکت‌های مزبور در شرایطی شکل گرفت که بررسی‌ها حاکی از عدم تغییر خاصی در حجم و میزان تولید این شرکت‌ها است. وی تشریح کرد: شرکت‌های سیمانی تخفیفات خود را کاهش دادند. همچنین عرضه محصولات خود را کنترل کردند. این دو موضوع یعنی کنترل عرضه و همچنین حذف تخفیفات سبب شد این شرکت‌ها محصولات خود را با نرخ‌های واقعی‌تری به فروش برسانند. امری که در نهایت توانست تحقق سود پیش‌بینی‌شده برخی از این شرکت‌ها را به دنبال داشته باشد.

این کارشناس بازار سهام افزود: در شرایط کنونی، شرکت‌های سیمانی در داخل کشور با مازاد عرضه مواجه هستند، از این رو نمی‌توانند میزان تولید خود را افزایش دهند مگر آنکه تحول چشمگیری در بخش مسکن یا در بخش صادرات آن هم به مسیر‌های کوتاه به وجود آید (صادرات به مسیرهای طولانی مطابق آنچه که کارشناسان بارها مطرح کرده‌اند، صرفه اقتصادی چندانی ندارد).

گرجی‌آرای توضیح داد: در شرایط کنونی مقدار صادرات این شرکت‌ها تغییر خاصی نداشته است و افزایش سودآوری این شرکت‌ها تنها تحت تاثیر افزایش نرخ فروش این شرکت‌ها صورت گرفته است(به گفته این کارشناس بازار سهام هرچند میزان فروش این محصولات افزایش نسبی را تجربه کرده است اما آنچه وضعیت سودآوری سیمانی‌ها را تحت تاثیر قرار داده است، افزایش نرخ فروش سیمان بوده است).

گرجی آرای با بیان اینکه ادامه روند افزایش سودآوری این شرکت‌ها بعید به نظر می‌رسد، ادامه داد: در ماه‌های گذشته همزمان با رشد نسبی قیمت‌ها در بازار P/ E این شرکت‌ها تا حدودی افزایش یافت، از این رو قسمت مهمی از تعدیل‌های مثبت کنونی پیش‌تر در قیمت سهام سیمانی دیده شده است. وی ادامه داد: با توجه به نسبت کنونی P/ E سهام سیمانی، رشد قیمت این سهم‌ها منوط به رشد دوباره EPS این شرکت‌ها است.موضوعی که با صرف افزایش نرخ فروش نمی‌تواند تحقق یابد. گرجی آرای تشریح کرد: به عبارت دیگر اگر این شرکت‌ها بتوانند میزان تولیدات خود را افزایش دهند، در نرخ‌های کنونی می‌توانند سودآوری خود را افزایش دهند. امری که با توجه به وضعیت رکود مسکن و همچنین وضعیت بخش صادرات بسیار بعید به نظر می‌رسد.

سیمانی‌ها از دریچه آمار

به دنبال انتشار گزارش‌های مالی چند شرکت سیمانی، روز دوشنبه شاهد رشد قیمت در نمادهای این گروه بودیم. روز گذشته نیز افزایش تقاضا در این گروه از همان ساعات ابتدایی معاملات قابل رویت بود. به خصوص نمادهایی که روز دوشنبه، رشد کمتری را به ثبت رسانده بودند، دیروز با افزایش تقاضا رو‌به‌رو شدند و به صف خرید رسیدند. البته در ادامه از شدت این موج تقاضا تا حدودی کاسته شد. در این گروه عمده نمادهای فعال بورس و فرابورس، معاملات دیروز را در محدوده مثبت قیمتی به پایان رساندند.از بین ۲۲ نماد معامله شده بورسی در جریان معاملات دیروز فقط ۵ نماد با افت قیمت مواجه شدند. «سخزر» با رشد ۹۹/ ۴ درصدی درصدر نمادها با بیشترین رشد قیمتی گروه خاکستری قرار گرفت. «سصوفی» با رشد ۸۵/ ۴ رتبه دوم جدول بازدهی در بین نمادهای سیمانی را به خود اختصاص داد.(«سبزوا» تنها نماد معامله شده گروه سیمانی در فرابورس دیروز نیز رشد ۵/ ۴ درصدی را به ثبت رساند). اثر گزارش‌های مثبت سیمانی در روزهای اخیر بهانه‌ای برای ورود نقدینگی به سهام این شرکت‌ها شد. با این حال کارشناسان نسبت قیمت بر درآمد فعلی این شرکت‌ها را مانعی بر سر راه رشد قیمت سهام سیمانی می‌دانند. به اعتقاد کارشناسان، افزایش نرخ سیمان نمی‌تواند در بلند مدت دردی از سیمانی‌های بورسی دوا کند. همچنین این کارشناسان افزایش نرخ دوباره سیمان را بعید ارزیابی می‌کنند. شرکت‌های سیمانی در بهترین حالت تنها می‌توانند در همین نرخ‌های کنونی محصولات خود را به فروش برسانند و رشد دوباره نرخ و به تبع آن سود این شرکت‌ها بسیار بعید به‌نظر می‌رسد.