دنیای اقتصاد- هدیه لطفی: اداره نظارت بر ناشران فرابورسی سازمان بورس و اوراق بهادار، در راستای ابلاغیه ضوابط نحوه محاسبه سهام شناور آزاد شرکت‌های پذیرفته شده در فرابورس (مصوب شورای عالی بورس و اوراق بهادار) درصد سهام شناور آزاد شرکت‌های فعال در این بازار را اعلام کرد.بر اساس گزارش منتشر شده در سایت کدال، آمار سهام شناور آزاد ۸۱شرکت‌ فرابورسی در دوره یکساله منتهی به پایان شهریور ماه سال ۹۵ اعلام شد. در این میان ۸ شرکت دارای سهام شناور بالای ۵۰ درصد، ۱۱شرکت دارای سهام شناوری میان ۲۵ تا ۵۰ درصد، ۳۷ شرکت دارای سهام شناوری میان ۱۰ تا ۲۵ درصد و ۲۳ شرکت نیز دارای سهام شناور بین یک تا ۱۰ درصد هستند.پتروشیمی مارون با اختصاص درصد سهام شناوری ۳۴/ ۰ درصد به‌عنوان تنها شرکت دارای سهام شناور زیر یک درصد شناخته شد و درصد سهام شناور آزاد بانک ایران زمین نیز به دلیل توقف طولانی مدت و بیش از یکساله، به صفر درصد رسید.

بر اساس این گزارش در دوره یکساله مزبور، شرکت سیمان لار سبزوار با ۹۳ درصد، بیشترین درصد سهام شناور آزاد فرابورسی را به خود اختصاص داد. صنایع فولاد آلیاژی یزد با ۶۸/ ۷۷درصد، سرمایه‌گذاری تدبیرگران فارس و خوزستان با ۵۷/ ۷۶ درصد و سرمایه‌گذاری توسعه عمران استان کرمان با ۷۵درصد در رتبه‌های بعدی جدول شرکت‌های فرابورسی با بیشترین سهام شناور آزاد قرار گرفتند. مواد ویژه لیا، صنعتی و معدنی شمال شرق شاهرود، بانک دی و بانک حکمت ایرانیان نیز سهام شناور آزاد بالای ۵۰درصد را به خود اختصاص دادند.شرکت‌های گروه سرمایه‌گذاری میراث فرهنگی و گردشگری، قند شیروان، بیمه سامان، توکا رنگ فولاد سپاهان، سرمایه‌گذاری مسکن تهران به همراه ۶شرکت دیگر از جمله نمادهایی بودند که در یک سال اخیر سهام شناور آزادی در محدوده ۲۵ تا ۵۰درصد را به خود اختصاص دادند. همچنین در این دوره شرکت‌های آتیه داده‌پرداز، داروسازی تولید دارو، سرمایه‌گذاری مسکن شمالغرب، توکاریل، بالاست، نسوز توکا و حمل و نقل ریلی پارسیان نیز درصد سهام شناور آزاد بیش از ۲۰درصد را داشتند.

این در حالی است که پتروشیمی خراسان، سرمایه‌گذاری توسعه گوهران امید، افرانت، کشتیرانی دریای خزر و پالایش نفت شیراز از جمله نمادهایی بودند که سهام شناور کمتر از ۵درصد داشتند. تولید نیروی برق دماوند با ضریب شناوری ۸۷/ ۳ درصد، فولاد هرمزگان جنوب با درصد شناوری ۷۶/ ۳ درصد، پتروشیمی زاگرس با درصد شناوری ۶۳/ ۱ درصد، نفت پاسارگاد با ضریب شناوری ۲۷/ ۱ درصد و پتروشیمی مارون با ضریب شناوری ۳۴/ ۰ درصد، در قعر جدول شرکت‌های فرابورسی از منظر درصد سهام شناور قرار گرفتند.طبق اعلام اداره نظارت بر ناشران فرابورسی سازمان بورس و اوراق بهادار، سهام شناور اعلام شده با احتساب ضریب شناوری ارائه شده است. (ضریب شناور از حاصل تقسیم تعداد روزهایی از دوره مالی که طی آن معاملات سهم در بازار عادی بیش از ۰۰۰۱/ ۰ تعداد سهام ناشر است، بر نصف روزهای معاملاتی آن دوره به دست می‌آید و حداکثر معادل یک خواهد بود).شروع دوره مالی برای تمامی شرکت‌ها، از تاریخ اول مهرماه ۹۴ تا پایان شهریور ۹۵ در نظر گرفته شده است.سهام شناور شرکت‌هایی که در این بازه زمانی برای اولین بار عرضه شده‌اند، از تاریخ عرضه اولیه تا پایان شهریور محاسبه شده است.

آمار سهام شناور شرکت‌های فرابورسی اعلام شد