گروه بورس- هاشم آردم: شاخص بورس تهران روز گذشته با افت ۱۹۱ واحدی مواجه شد و حالا تنها یک قدم با کانال ۷۶ هزار واحدی فاصله دارد. ارزش معاملات روزانه در طول هفته‌ای که گذشت، به‌طور مستمر با کاهش مواجه شد، تا جایی که ارزش معاملات سهام خرد (در نمادهای عادی) در روز گذشته به ۱۰۶میلیارد تومان رسید. بنابراین می‌توان ادعا کرد که بورس تهران همچنان در خواب به سر می‌برد و دوران رکودی شهریور ماه همچنان ادامه دارد.

با ادامه‌دار شدن توقف نمادهای بانکی (که تا چند ماه پیش، از لیدرهای بازار به حساب می‌آمدند) شاید نتوان انتظار شگرفی از بازار داشت. زمانی که بخش بزرگی از دارایی‌های سهامداران قفل شده باشد، کاهش چرخش نقدینگی در بازار اجتناب‌ناپذیر است.

اما نکته دیگری که همچنان در بازار جریان دارد، سایه تسویه اعتبارات و پایان سال مالی تعداد قابل توجهی از کارگزاری‌ها است. اگرچه هنوز خبری از شکل‌گیری عرضه‌های سنگین نیست، اما به نظر می‌رسد فعالان بازار از افت بیشتر قیمت‌ها هراس دارند و در چنین شرایطی احتمالا بورس‌بازان ترجیح می‌دهند منتظر روشن شدن تکلیف بازار بمانند. به عبارت بهتر، از آنجا که افت شدید در قیمت‌ها به وجود نیامده و ترس از تسویه اعتبارات رفع نشده است، خریداران هنوز رغبتی به خرید سهام نشان نمی‌دهند.

روند معاملات در هفته گذشته نشان داد که رفته رفته صبر فروشندگان بالقوه در حال به اتمام رسیدن است. از آنجا که بورس تهران به نبود روند در بازار عادت ندارد، ممکن است سهامدارانی که حتی نیازی به فروش سهم‌های خود ندارند، برای کسب سود در بازار پول یا ابزارهای کم‌ریسک و بدون ریسک، از بورس خارج شوند. به عبارت بهتر، حالا حدودا یک ماه است که نه جهشی در قیمت‌ها رخ می‌دهد و نه‌خبری از افت قابل توجه قیمت‌ها است و از آنجا که بورس تهران در اغلب مواقع یا در حال رشد است یا در حال افت، احتمالا رفته‌رفته به تعداد بورس‌بازانی که ترجیح می‌دهند از بازار خارج شوند، افزوده می‌شود. نمونه کوچک این اتفاق در روزهای گذشته و البته دیروز رخ داد. شاخص بورس مدت‌ها بود که در محدوده ۷۸ هزار واحد در حال نوسان کم‌دامنه بود. اما تنها در هفته گذشته به یکباره حدودا هزار واحد از ارتفاع شاخص از دست رفت. با این تفاسیر، انتظار می‌رود که احتمالا با ادامه‌دار شدن ترس از تسویه اعتبارات و همچنین نیامدن خبری مثبت برای بازار و در طرف دیگر اتمام صبر فروشندگان بالقوه، شاخص بورس روند نزولی پرشتاب‌تری را در پیش بگیرد.

افزایش توجهات به گروه ساختمانی

طی معاملات روز گذشته بورس تهران، گروه انبوه‌سازی و ساخت و ساز پس از مدت‌ها شاهد افزایش ارزش معاملات خود بود. تا جایی که این گروه در رتبه دوم گروه‌های پرمعامله روز گذشته قرار گرفت. ارزش معاملات در این گروه در روز گذشته بالغ بر ۵/ ۱۰ میلیارد تومان بود. این در حالی است که این گروه تنها ۸/ ۰ درصد از ارزش بورس تهران را تشکیل می‌دهد. متوسط ارزش روزانه معاملات این گروه در هفته گذشته ۸/ ۳ میلیارد تومان و میانگین ارزش معاملات روزانه این گروه از ابتدای سال ۵/ ۳ میلیارد تومان بوده است. اگرچه بخش عمده معاملات این گروه در یک نماد «ثاژن» خلاصه می‌شد، اما پیش از این نیز این گروه در این مواقع از سال مورد توجه فعالان بازار قرار گرفته است. بخش عمده شرکت‌های حاضر در این گروه دارای سال مالی منتهی به ۳۱ شهریور هستند. بنابراین رفته رفته به فرارسیدن سال مالی این گروه‌ها و همچنین برگزاری مجامع این شرکت‌ها می‌رسیم. در این برهه ممکن است توجه بازار به نمادهای حاضر در این گروه جلب شود. اما از آنجا که این گروه طی دو سال گذشته، روزگار سختی را از سر گذرانده، احتمالا این گروه در پاییز سال جاری نیز کم‌فروغ ظاهر خواهد شد.

نگاهی به آمار معاملات

روز گذشته در بورس تهران ۵۰۵ میلیون و ۳۶۶ هزار ورقه بهادار به ارزش ۱۲۰ میلیارد تومان و در ۴۳ هزار و ۲۸۲ نوبت دست به دست شد. از این میزان ۱۰۳ میلیارد تومان به معاملات خرد در نمادهای عادی اختصاص یافت که همچنان در محدوده غیرقابل قبولی برای بورس تهران قرار دارد.از میان گروه‌های ۳۷ گانه بورسی، روز گذشته شاخص ۲۶ صنعت با افت مواجه شد. گروه‌های ابزارپزشکی (با تک نماد «آکنتور»)، زراعت و خودرو و ساخت قطعات بیشترین زیان را به سهامداران خود تحمیل کردند و به ترتیب با افت ۵/ ۴، ۸/ ۱ و ۵/ ۱ درصدی شاخص مواجه شدند. در طرف دیگر ۹ صنعت با رشد قیمت مواجه شدند که در صدر آنها گروه انتشار و چاپ، استخراج زغال‌سنگ و لاستیک و پلاستیک قرار گرفت. اگرچه نمادهای خودرویی در روز گذشته با افت قابل توجهی مواجه شدند، اما نمادهای زیرگروه قطعه‌سازی مورد استقبال بازار قرار گرفته و اغلب با نوسان‌های مثبت همراه بودند. بیشترین ارزش معاملات روز گذشته برای گروه‌های خودرویی، انبوه‌سازی و تامین آب و برق و گاز رقم خورد. از میان نمادها، بیشترین رشد قیمت برای «خکار»، «خاهن» و «شپترو» ثبت شد و در طرف دیگر نمادهای «ولغدر»، «آکنتور» و «وبوعلی» بیشترین افت را تجربه کردند. همچنین نمادهای «وغدیر» و «فولاد» و «خودرو» بیشترین تاثیر منفی را برای شاخص کل در‌بر‌داشتند و در طرف دیگر نمادهای «فملی»، «کچاد» و «مبین» نیز از افت بیشتر شاخص کل جلوگیری کردند.

فرابورس

در آخرین روز معاملاتی هفته جاری، بازار فرابورس ایران دادوستد بیش از ۲۸۷ میلیون ورقه بهادار به ارزش ۹۳ میلیارد تومان و در ۳۰ هزار نوبت را تجربه کرد که نسبت به روز گذشته با افزایش همراه بود.در فرابورس ایران برای دومین روز متوالی نماد معاملاتی شرکت صنایع کاغذ پارس بالاترین حجم معامله را با دادوستد ۷/ ۱۲ میلیون سهم شاهد بود، اگرچه بیشترین ارزش معامله در اختیار نماد شرکت دامداری تلیسه نمونه با نقل و انتقال ۷ میلیون سهم به ارزش ۷۶ میلیارد ریال قرار گرفت.

در بازار سهام بالغ بر ۲۳۴ میلیون سهم به ارزش ۸/ ۶۲۶ میلیارد ریال خرید و فروش شد که نمادهای «ذوب»، «دماوند»و نیز «وهور» به‌عنوان پربیننده‌ترین نمادهای معاملاتی این بازار شناخته شدند. همچنین نمادهای «کشرق» و «تلیسه» نیز در صدر نمادهایی که بالاترین افزایش قیمت را در روز جاری تجربه کردند، ایستادند.

از طرفی بازار اوراق با درآمد ثابت، معامله بیش از ۱۲۳ میلیارد ریال انواع اوراق را شاهد بود که به ترتیب نمادهای «اخزا۵»، «صایتل» و «اخزا۶» بیشترین حجم و ارزش معاملات را در این بازار تجربه کردند. در میان صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله نیز صندوق سرمایه‌گذاری آرمان آتی کوثر با معامله بیش از ۵۳۷ هزار ورقه بهادار به ارزش ۶ میلیارد ریال صدرنشین ETFها شد.

اوراق تسهیلات مسکن نیز دیروز در برخی سررسیدها با کاهش و در بعضی دیگر با افزایش قیمت روبه‌رو شد که به این ترتیب هر ورقه تسه بنا به تاریخ انتشار در بازه قیمتی ۸۷۰ هزار ریال تا ۹۰ هزار‌ریال مورد معامله قرار گرفت.نماد معاملاتی اوراق مشارکت شرکت هلدینگ توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه (ومدکو۱۱)، به منظور پرداخت سود علی‌الحساب ماهانه اوراق در تاریخ چهاردهم شهریورماه، در پایان معاملات دیروز متوقف و نماد معاملاتی اوراق اجاره شرکت هواپیمایی ماهان (ماهان۹۹۱) پس از پرداخت اجاره بهای سه ماهه اوراق، بازگشایی شد.